Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalaposné Bodn á r Tünde IV. évfolyam technika szak levelező tagozat levelező tagozat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalaposné Bodn á r Tünde IV. évfolyam technika szak levelező tagozat levelező tagozat."— Előadás másolata:

1 Kalaposné Bodn á r Tünde IV. évfolyam technika szak levelező tagozat levelező tagozat

2 Nemzetek konyh á ja ( bemutató ) 2006. november 24.

3 Magyarország

4 A magyar konyha jellegzetessége : 1. A levesek egy részét rántással sűrítik. Ez az elkészítési mód jószerint csak a magyar konyhára jellemző. A levesek között sok egytálétel jellegű, laktató fogást találunk, pl. a Jókai bableves, a palócleves, de vannak könnyebb, zöldség- és gyümölcslevesek is. 2.A zsírban pirított vöröshagymához pirospaprikát adva megkapjuk a pörköltalapot, amit a magyaros ételek zöménél, pörköltek, gulyások, tokányok készítésénél alkalmaznak. 3.A sertészsír használata konyhánk egyik jellegzetessége. 4.A magyarok a franciáktól tanulták el a cukrászsütemények készítését, az osztrákoktól a házi tésztákét, tésztaféléink igazi gasztronómiai büszkeségeink.(Dobos torta, Rigó Jancsi, Rákóczi-túrós, somlói galuska)

5 Halászlé Töltött káposzta Dobos torta Gyümölcskenyér Paprikás krumpli Egri borok Tokaji aszu

6 Olaszország

7 Az olasz konyha jellegzetességei: 1. Ételeik készítéséhez leggyakrabban olívaolajat használnak, de más növényi zsiradékok is kedveltek. 2.A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone) és a húsleves (brodo). Az előző sűrű és igen tartalmas zöldségleves, az utóbbit marhahúsból, kolbászból és sonkából készítik. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. 3.Az olasz konyha a tengeri halak, rákok, osztrigák és csigák számos fajtáját használja fel. A homár, a languszta és a szkampi (kicsi rákok) meleg és hideg változata is fellelhető étlapjaikon. Halaikat roston vagy rántva, mártással és vajjal főzve készítik 4.Az év minden szakában található náluk friss zöldsaláta, készítésüknél szűz olivaolajat használnak 5.Déligyümölcseik szinte minden étkezés alkalmával felbukkannak.

8 Bolognai spagetti Főtt garnélarák Pizza Római saláta Tiramisu Kagylókrém-leves

9 Görögország

10 A görög konyha jellegzetességei: 1.Sertéshúst - az éghajlati viszonyok miatt - csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha- és birkahús a jellemző. 2.Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt, utóbbi nemcsak főzésre, de salátáik gazdagítására, azok ízeinek kiemelésére is szolgál. 3.a görögök az egészséges táplálkozás hívei (bár helyi adottság is), étrendjükben számos hal és tengergyümölcsei recept is fellelhető. 4.A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegékhez hasonlíthatóak. 5.Az italok közül igen kedvelt aperitif az ouzo (ánizsos pálinka).

11 Görög húsgombóc Görög lencseleves Déligyümölcsök Töltött szőlőlevelek Gyros Ouzo

12 Franciaország

13 A francia konyha jellegzetességei: 1.Ételei vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, ezáltal könnyen emészthetőek. 2.Előszeretettel fogyasztanak tengeri és édesvízi halakat, csigákat, kagylót, osztrigát különféle mártásokkal. 3.A franciák igen sokféle levest is készítenek, zöldségleveseket, krém- és gyümölcsleveseket, húsleveseket, de talán a leghíresebbek a francia hagymaleves, a kagyló- és a homárleves. 4.A húsok közül elsősorban marhahúst fogyasztanak, de számos módját ismerik a borjú, az ürü- és bárányhús elkészítésének is. 5.Franciaország a jó bor hazája, kedvelik az almabort, a fehér- és vörösbort, valamint a rosébort, amelyek mind-mind Franciaország különböző vidékeiről származnak. A fentiek alapján nem meglepő, hogy sok étel készítéséhez használnak bort. A francia konyhában nélkülözhetetlen a borpárlat (cognac), amely pástétomok és egyéb ételek ízesítésére szolgál.

14 Gombakrém-levesProvance-i bárányérmék Lotharingiai lángos BékacombLazacrózsa Mokkakaramell

15 Japán

16 A japán konyha jellegzetességei: 1.Legfontosabb alapanyag a rizs. 2.Az ételek többsége szinte nyersen kerül az asztalra. 3.Ételük például a már nálunk is jól ismert sushi, mely nyers halból, vagy garnélarákból és enyhén pácolt rizsből áll. 4.A vacsora előtt elengedhetetlen legalább egy gyűszűnyi szakhé elfogyasztása, mely nem más, mint felmelegített rizsbor. 5.Az ún. "kobamarha" a legkeresettebb marhahús japánban, melynek különlegességét az adja, hogy az állatokat még életükben sörrel itatják és bőrüket olajjal kenegetik.

17 Fugu Szusi Tempura Szakhé

18 India

19 Az indiai konyha jellegzetessége: 1.Az indiaiak igen szeretik a csípős ételeket, a különféle fűszereket. 2.A kardamom mag a fűszerek királynője Indiában. Jellegzetes még a fahéj, melyet húsok és rizsételek ízesítésére használnak. A szegfűszeget nemcsak édességekbe, de zöldséges currykbe, rizses és húsos ételekbe is beleteszik.A mustármagot rizsbe, zöldséges és hüvelyes ételekben használják. Az ánizs igen szokatlan ételízesítő. 3.Télen általában burgonyát, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, borsót főznek, nyáron padlizsánt, babot, a monszunesők idején főleg spenótot, uborkát és paprikát. 4.A húsok közül először a halat érdemes megemlíteni, melynek számtalan elkészítési módja ismert. A legelterjedtebb húsféle mégis a csirke, melynek egyik leghíresebbike a Tandoori csirke. 5.Legtöbbször vizet isznak.Szeretik azonban még hűsítő gyanánt az aludttej savóját, a szárított rózsabimbóból készített rózsaitalt, valamint az igazi gyümölcsleveket (mangó, narancs, ananász). Falun még ma is főzik a kókuszpálma levéből és gyümölcsből nyert házi pálinkát.

20 Tandoori csirkeKritharaki rizs Dahl palacsinta Aloo gobi Friss gyümölcslé

21 Oroszország

22 Az orosz konyha jellegzetességei: 1.Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amely egyik nemzeti ételük. Káposztával, hússal, céklával, egyéb zöldségekkel főzik, tejfölözik. 2.A főzelék népi étek, leginkább káposztából, tökből, babból, borsóból és lencséből készítik. Fűszerezésre, ízesítésre az ismerteken kívül savanyított, erjesztett tejtermékeket is felhasználnak. 3.A húsok minden fajtáját felhasználják. A sütéshez olajat, vajat, sertészsírt, de birka- és marhafaggyút is alkalmaznak. A különféle szárnyasokat és vadakat is előszeretettel készítik el. 4.Nagyon szeretik a nyers hagymát, a zöldhagymának még a szárát is felhasználják. Az uborkát szeletelve, paradicsommal, hagymával, ecettel és olajjal ízesítve készítik. 5.Nagyon sok teát fogyasztanak Az oroszok legkedveltebb itala a vodka, a különféle borpárlatok és pálinkafélék.

23 Orosz hússsaláta Scsí leves Pirog Orosz kenyér Blini

24 Ausztria

25 Az osztrák konyha jellegzetességei: 1.A húsok közül azonban kétségtelenül a marhahúsé a vezető szerep. 2.Kedvelik az olajos citromos ízesítésű salátákat és a tejfölös dresszingeket. 3.Az osztrákok világhírű tésztája a Sacher torta, ez a sötét étcsokoládéval bevont torta, amelyet Franz Sacher, a Sacher ház alapítója talált ki, de népszerű desszert a linzer, az isler és a bécsi kocka is, elterjedtek továbbá a különböző olasz fagylaltok, parfék, krémek. 4.Az osztrák konyha is használ sertés- és vadhúsokat, valamint belsőségeket. A rántott, vagy egyéb módon bundázott ételeiket sertészsírban sütik ki, míg a főzéshez inkább vajat használnak. 5.Kedveltek a különféle gyümölcspálinkák, s jó minőségű száraz fehér borokat termelnek. Magas a sörfogyasztás, a sört szívesen isszák étkezés előtt és étkezés alatt is.

26 Sacher-torta Bauernschmaus Tafelspitz HalkocsonyaBécsi szelet Osztrák eperbor Coronita sör

27 Spanyolország

28 A spanyol konyha jellegzetességei: 1.Spanyol jellegzetesség a mandula használata, melyet szinte mindenféle ételbe tesznek és magában, sózva, vagy édesen is gyakran ropogtatják. Több tucat mandulás sütemény és torta színesíti a spanyol desszertek sorát. 2.A zöldségek közül a padlizsán, a zöldpaprika és az olívabogyó a legnépszerűbbek, sütve, párolva és főleg nyersen jelennek meg a különféle receptekben. Ha igazán spanyolosan szeretnénk fűszerezni ételeinket, érdemes beszerezni sáfrányt, ánizst és fahéjat, mely utóbbit húsok, kolbászok ízesítésére is használnak. 3.A gazpacho igazi mediterrán különlegesség, melyet Spanyolország bármely éttermében kaphatunk, ám két egyformát nem találhatunk. Ezt a sűrű, különféle zöldségekből főzött levest, jéghidegen, pirított zsemlekockával tálalják. 4.A húskészítmények tekintetében a legkülönlegesebb és kifejezetten spanyol alapanyag az ún. hegyi sonka, vagy ahogyan arrafelé nevezik: jamón serrano. 5.A sherry talán a legismertebb spanyol bor, amit az egész világon ismernek, otthona a gyönyörű andalúz kisváros, Jerez. Ez a sötét színű vörösbor igen bonyolult eljárásokkal készülő, házasított nedű, melynek alkoholtartalma meghaladhatja a 18%-ot is.

29 Gazpacho Paella Jamon serrano Tortilla Sherry Sangria

30 “Ha kedvet kaptál a világkonyhához, világkonyhához, utazz és kóstolj meg mindent mindent élőben!” élőben!”

31 Jó étvágyat! Bon appétit! Mahlzeit! Good appetite! Buon appetito!

32 Köszönöm a figyelmet! figyelmet!


Letölteni ppt "Kalaposné Bodn á r Tünde IV. évfolyam technika szak levelező tagozat levelező tagozat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések