Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vendvidék. Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel A Vendvidék Magyarország legnyugatibb csücskében, mintegy száz négyzetkilométernyi, háromszög alakú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vendvidék. Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel A Vendvidék Magyarország legnyugatibb csücskében, mintegy száz négyzetkilométernyi, háromszög alakú."— Előadás másolata:

1 Vendvidék

2 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel A Vendvidék Magyarország legnyugatibb csücskében, mintegy száz négyzetkilométernyi, háromszög alakú területen helyezkedik el. Délkeleten az Őrség, délnyugatról Szlovénia, észak- északnyugatról Ausztria határolja. Területe az Őrségi Nemzeti Park része, etnikailag azonban az itt élő őslakosság, a „vendek”magyarországi szlovének miatt különálló egységet képez. A Vendvidéken Magyarországon egyedülálló módon egy nagyon jellegzetes településforma, a szórványtelepülés a jellemző. A szórványtelepülés legfőbb sajátossága, hogy egy dombot csupán egy, esetleg két ház foglal el.

3 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Étkezési kultúra A Szlovén-vidék területének csak 21%-a alkalmas művelésre. A föld rossz minősége miatt igen szegény volt ez a vidék, ebből Adódóan étkezési kultúrájuk is igen egyoldalú volt. Kukoricalisztből főzött gánica, dödölle, prósza, burgonya, és kevés zöldség jellemezte ételkészítésüket. „...A Szentgotthárdra költözött szlovének hagyományos kultúrájukból a legtöbb elemet a táplálkozásban őrizték meg. Az egyik legjellegzetesebb táplálkozási elem a tökmag olaj, amelyet saláták ízesítésére használnak.

4 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel A szlovének a magyaroktól a paprikás, pörkölt, gulyás, rétes szavakat és ételeket is átvették. Általában azonban a szomszédságban élő szlovének és magyarok táplálkozása nagyon hasonló. A Szentgotthárd környéki szlovén településekről sokan jártak magyar gazdaságokba idénymunkára és ennek hatása a táplálkozásban is érezhető lett, a paprikás krumpli, lecsó, lebbencsleves is jelzi ezt a kapcsolatot.

5 A magyarországi szlovének az I. világháború befejezéséig árpakásából, kukoricából, káposztából, babból készült egytálételeket fogyasztottak, és ezek alapanyagából készült ételek voltak a leggyakoribbak a napi táplálkozásukban. Vágóállatból készült húsétel csak disznóvágáskor vagy Kényszervágáskor jutott asztalra, szárnyas hús pedig csak vasárnaponként. Búza-, hajdina- és kukoricalisztből készültek a kásák, pépek, gánicák és a málék. A búzalisztet csak a levestészták, főtt tészták, sült tészták készítéséhez használták. Főeledelük a kukoricalisztből készült kenyér, amelyhez rozs- vagy hajdinakását kevertek, sőt darált szőlőmaggal is ízesítették. Ezeket az alapanyagokat a malomban őröltették, és ebből sütötték sovány kenyerüket. A lisztből nagy pogácsákat sütöttek, amit napokig ettek. Reggelire főleg rántott levest ettek, és ha valami maradt a vacsorából, de nem volt nagy választék. A legtöbb ételt kukoricalisztből készítették. Tejes ételeket főleg reggelire és vacsorára ettek: tejeskávé, kukorica vagy hajdinagánicával, főtt vagy sült krumpli tejjel, tejbegríz, dödölle. Akiknek nem volt tehene, igyekezett napszámos munkáért kapni tejet. Ahol volt elegendő tej, ott vajat is köpültek belőle, és a böjtös napokon használták. A zsírzó szerepét nem a zsír, hanem a tökmagolaj töltötte be és ez sok háztartásban ma is így van. A leveseket inkább habarták, mint rántották.

6 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Tökf ő zelék hozzávalók 3 db 20 cm-es zsenge tök 1 csokor friss kapor csipet só 2.5-3 dl tej 375 g-os tejföl 5-6 evőkanál liszt 1 dl víz ecet ízlés szerint elkészítés A zsenge tököt mossuk, tisztítjuk, kikaparjuk a magját, és direkte tökreszelőn reszeljük le egy tálba. Egy fazékba téve a lereszelt tököt felöntjük vízzel, teszünk bele friss kaprot. A lisztet kis tálkában vízzel jól elkeverjük, beletesszük a tejfölt és tejet, azzal is jól elkeverjük. Majd sűrű szitán a lassú tűzön forrásban lévő főzelékbe öntjük, és jó alaposan addig keverjük, amíg felforr. Akkor levesszük a tűzről, ízesítjük ecettel.

7 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Hozzávalók: 25 dkg apró szemű száraz fehérbab 1 kis doboz vörös bab konzerv 30 dkg füstölt tarja /kis kockára vágva/ 1 szál füstölt szárazkolbász /felkarikázva/ 5 dkg árpagyöngy 2 közepes vöröshagyma /finomra vágva/ 2 gerezd fokhagyma /zúzva/ diónyi libazsír 1 púpozott kávéskanál paradicsompüré 1 db tv paprika /csípős paprika is jó bele, aki szereti/ pirospaprika só bors 1 kávéskanál ételízesítő kevés őrölt kömény majoránna /ne legyen az ételben domináns/ fél mokkáskanál cukor Ricset (A XX. század második felében)

8 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Elkészítés: A fehérbabot, a füstölt tarját és az árpagyöngyét előzőleg beáztatjuk. A zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a tarját és a fehérbabot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassan főzzük kb. 45 percig. Ízesítjük zöldpaprikával, ételízesítővel, pici köménnyel, majoránnával, sózzuk, borsozzuk ízlésünkre. Majd beletesszük az árpagyöngyét, a kolbászt, valamint a levétől leöblített vörös bab konzervet, és újabb fél órát lassan főzzük. Közben vékony rántást készítünk 1 csapott evőkanál liszttel, kevés vízzel kikeverjük, és az ételhez adjuk. A végén pici cukorral ízesítjük. (A vékony rántás és a pici cukor lágyítja az ízeket.) Sűrűbb főzelék állagához hasonlít a végeredmény. Megjegyzés: Egyszerű, laktató egytálétel. Lehet marhalábszárral és némi füstölt hússal is készíteni!

9 Hozzávalók: 2db tojás Só Ételízesítő szárított zöldségekből Kb. 17 dkg hajdina liszt 2-3 dkg zabpehely Kevés víz Elkészítés A magliszteket ledaráljuk. A tojásokat sóval, ételízesítővel elkeverjük. Hozzáadjuk a maglisztet és kevés vízzel összedolgozzuk. Forró sós vízbe kiszaggatjuk, megfőzzük. Hajdina galuska

10 Miért egészséges a hajdina? A hajdina (más néven pohánka, tatárka) jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél és a cukorbetegeknél. Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. A jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17% a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

11 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamin tartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Kiemelkedően magas élelmi rost tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. A kórképben megnőtt B-vitamin- és Nyomelem szükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina. Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógy étrendbe történő beépítésre. Igen értékes vitamin forrás

12 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Szerencsére nem feltétlenül kell lecserélnünk az ízlésünket, elég, ha a nyersanyagokon változtatunk! sertés zsír helyett használjunk növényi olajat a köret legyen sima „nokedli” helyett hajdina galuska a tejfölös habarás helyett válasszuk az energiaszegényebb tejfölt vagy joghurtot az elkészített ételeket csak a főzés végén sózzuk meg ezzel nem csak az elfogyasztott só mennyiségét csökkentjük, hanem az elkészített étel minősége is jobb lesz A főzési technika helyes megválasztása nélkülözhetetlen az egészséges ételek elkészítéséhez. A legegészségesebb elkészítési módok közül – grillezés, roston sütés, gőzölés, párolás, stb. kedvünkre válogathatunk, ízlésünktől függően, azonban mindig óvakodjunk a túlfőzéstől és az ételek túlzott megsütésétől. Ezekkel a változtatásokkal elérhetjük, hogy a megszokott ízeket kapjuk, de az étkezésük jóval energia – és zsírszegényebb lesz, amelyek egyértelműen egészségük vádelmét szolgálják Cserebere az egészségért!

13 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Prekmurska Gibanica Jellegzetes délszláv sült tészta, amit a szlovének, horvátok és szerbek egyaránt kedvelnek és sütnek. Receptjét első ízben a Turisták lapja 1897. évi 9. száma közölte, Bellosits Bálint leírásában. Hozzávalók: 50 dkg alma 20 dkg cukor 2 egész tojás reszelt citrom héja 10 dkg darált dióbél 3 dl tejföl, vaníliás cukor őrölt fahéj túró Elkészítés: Zsírral kikent kerámia tepsibe egymásra rakjuk a tésztarétegeket, amelyek közé töltelékeket rakunk ebben a sorrendben: dió, alma, túró, mák, és ugyanez megfordítva, végül tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. A töltelékhez a hámozott, magozott almát lereszeljük, pároljuk, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük. A túrót elmorzsoljuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, tejfölt, mazsolát. A darált diót cukorral összekeverjük, megszórjuk vele a tésztarétegeket, és tejföllel meglocsoljuk. A darált, cukrozott mákkal megtöltött tésztalapot vaníliás cukorral és tejföllel ízesítjük.

14 Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel Köszönjük a segítséget Kissné Köles Erika Tanárnőnek!


Letölteni ppt "Vendvidék. Ritóper Dániel | Mezei Tamás Háry Dániel A Vendvidék Magyarország legnyugatibb csücskében, mintegy száz négyzetkilométernyi, háromszög alakú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések