Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁPANYAGAINK. 1. A tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) csoportosítása a) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok b) Szervetlen tápanyagok:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁPANYAGAINK. 1. A tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) csoportosítása a) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok b) Szervetlen tápanyagok:"— Előadás másolata:

1 TÁPANYAGAINK

2 1. A tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) csoportosítása a) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok b) Szervetlen tápanyagok: Víz Szervetlen ásványi sók

3 2) Szerves tápanyagaink a) Fehérjék: Sejtek építőkövei Biokémiai folyamatok résztvevői, katalizátorai Nagy mennyiségben tartalmazzák: Tej Hús Tojás Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója)

4 b) Szénhidrátok: Sejtek energiaforrásai („fűtőanyagok”) Tartalék tápanyagok (cukrok, keményítő, glikogén) a májban és a vázizomzatban raktározódik Nagy mennyiségben tartalmazzák: répacukor, szőlőcukor méz gabonafélék és a belőlük készült ételek (kenyér, péksütemények stb.), burgonya (keményítő)

5 c) Zsírszerű anyagok: Nagy energiatartalmú „fűtőanyagok” Tartaléktápanyagok Sejtépítők (sejthártya alkotói) Nagy mennyiségben tartalmazzák: tojás zsírok (állati eredetűek), pl. vaj, sertészsír olajok (növényi eredetűek), pl. étolaj, olívaolaj

6 d) vitaminok Járulékos tápanyagok: Nem építőanyagok Nem energiaforrások Mégis nélkülözhetetlenek Csak kis mennyiségben szükségesek Előállítani sejtjeink képtelenek, a táplálékokkal vesszük fel. Hiányában betegségek alakulnak ki, de a túl sok vitaminfogyasztás is káros lehet. Oldódhatnak: Vízben (B1, B12, C,)  a vizelettel ürülnek, állandóan pótolni kell Zsírban (A,D,E,K = DEKA)  raktározódnak, ritkábban kell pótolni

7 A legfontosabb vitaminok: Vitamin neve Oldó- dása HatásaHiánytünetekForrásai A-vitamin Zsír- ban Hámképződés, látás Száraz repedezett bőr, szürkületi vakság (farkasvakság) a karotin: sárgarépa, paradicsom, levélzöldségek, sütőtök D-vitamin Zsír- ban Csontképződés, Ca csontba épülése Csontok görbülése: Angolkór a napfény hatására a bőrben keletkezik. tojás, máj vaj, gomba E-vitamin Zsír- ban Nemi működésekhez, antioxidáns, rákmegelőző vérszegénység, meddőség, izomsorvadás. növényi olajok, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, hús, máj, tojás K-vitamin Zsír- ban Véralvadásvérzékenység Brokkoli, spenót, tej, tojás Bélbaktériumok is termelik

8 Vitamin neve Oldó- dása HatásaHiánytünetekForrásai C-vitamin Víz- ben Sejt energia- termelése Hajszálerek rugalmassága Ellenálló képesség növelése Fáradtság („tavaszi fáradtság”), nyálkahártyák vérzékenysége. Ellenálló képesség csökken (Skorbut) Zöldségek, gyümölcsök. Szentgyörgyi Albert vonta ki először paprikából (Nobel-díj) B 1 -vitamin Víz- ben Idegrendszer működéséhez Fáradékonyság, izomgyengeség, ideggyulladás, bénulás(Beriberi) Tej, máj, teljes kiőrlésű gabonák B 12 - vitamin Víz- ben Vörösvérsejtek képzése Vérszegénység csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni: máj, hús, tej, tojás

9 3. Szervetlen tápanyagok Szerepet játszanak a szervezet felépítésében Különböző folyamatok résztvevői Pl.: Ca, P: csontok, fogak felépítése Fe: oxigénszállítás Na: só-víz háztartás Víz: Építőanyag, Reakcióközeg Reakciókban részt vesz Oldószer Hőszabályozó (izzadás) Kísérő anyagok: színező- és illatanyagok, rostok

10 Minden tápanyagra szükségünk van, de nagyon lényeges azok helyes beviteli aránya!


Letölteni ppt "TÁPANYAGAINK. 1. A tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) csoportosítása a) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok b) Szervetlen tápanyagok:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések