Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezető gondolatok Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszék- FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen egyetemi docens.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezető gondolatok Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszék- FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen egyetemi docens."— Előadás másolata:

1 Bevezető gondolatok Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszék- FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen egyetemi docens Dr. Mátyus János

2 Bevezető gondolatok, avagy mi a baj a sült krumplival? Dr. Mátyus János DE Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet

3 A halálozás relatív rizikója a serum phosphat szinttel párhuzamosan nő dializáltakban Block GA: JASN 2004 (n=40.538, korrigált rr)

4 A magas-normális se-P a morbiditás-mortalitás független rizikója norm. vesefunkciójú szívinfarctuson átesettekben is! Post-hoc analysis in the Cholesterol and Recurrent Events (CARE) study (n = 4127 Torelli et al Circulation 2005

5 P-bevitel jelentősen növeli a balkamra tömeget (Yamamoto Kidney Int 2013, MESA: Multi-Ethnic Study of Arteriosclerosis n=4494, éves amerikai nincs korábbi szív-érrendszeri betegség Szív MR vizsgálat Diétára 120 pontos kérdőiv P: 1167mg/n (ffi), 1017mg/n (nő) LVM: 167g (ffi), 124g (nő) minden 20% ↑P bevitel → 1,1g szivizom↑ Nők esetében a BKH független rizikója

6 A jelentős P-bevitel fokozza az összhalálozást egészségesekben is Chang Am J Clin Nutr 2014 (NHANES-III , n:9686 egészséges felnőtt, 14,7 év követés) Adjusted for age, sex, race, ethnicity, poverty:income ratio, total energy intake, BMI, systolic blood pressure, current and former smoking, physical activity, non–HDL cholesterol, albumin:creatinine ratio, eGFR and low vitamin D concentration. Values were centered at 0.35 mg/kcal, which corresponded to 700 mg/d for a 2000-kcal/d diet

7 Foszfát bevitel - mobiditás kapcsolat rejtve maradásának oka Hatásos foszfátürítő mechanizmusok →é homi se-P nem tükrözi a bevitelt Különböző P-ok felszívódás különböző Diétás táblázatok nem pontosak A P-tal együtt bevitt Ca-tart. is számít

8 Diéta fehérje és foszfáttartalma Callman S, J Ren Nutr 15: 231–243, 2005

9 Foszfátbevitel forrásai Napi igény: 700mg (terhes, fejl. gyermek: 1200mg) Az ételek természetes P tartalma: – szerves (fehérje) kötött foszfát, felszívódás 40-60%, lassú – P-tart. a fehérje tartalommal arányos – állati: tejterm., hús, hal: könnyen emészthetőek – növényi: magvak, dió, hüvelyesek: phytatok nehezen emészthető, kevesebb P szívódik fel Hozzáadott foszfát adalékok: – szervetlen P-sók, felszívódás >90%, gyors, nem kell enzimes emésztés – átl. napi bevitel 1990: 500mg, 2010: 1000mg Foszfát tart. gyógyszerek

10 Potato Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Prospective Cohort Studies Diabetes Care 2016;39:376. Három nagy kohorsz vizsgálat összevonva USA eü dolgozók, nincs diabetes, cardiovascularis kórkép, rák – nő Nurses’ Health Study (1984–2010) – nő Nurses’ Health Study II (1991–2011) – ffi Health Professionals Follow-up Study (1986– 2010) 4 évente kérdőiv alapján (food frequency questionnaires-FFQs) burgonya fogyasztás felmérése, T2D kialakulás feljegyzése validált kérdőiv alapján Követés: betegév alatt 15,362 T2D eset

11 Heti 1x-i sült krumpli fogyasztás 17%-kal, a heti 2-4x-i 26%-kal növeli a 2tDM valószínűségét! Diab Care 2016;39:376 Korrigálva: életkor, nem, rassz, dohányzás, alkohol, fizikai aktivitás, aktiv munkavégzés, multivitami alkalmazás, családi diabetes, menopausa, fogamzásgátló, hormonkezelés, Összes bevitt energia, aHEI pont

12

13 A feldolgozott élelmiszerek P tartalmát nem tudjuk, a gyártóknak nem kell megadni csak az összetevőket

14

15 E-számkémiai névételekmax. foszfát szint E338foszforsavcola, üdítőitalok0,7 g/l E339nátrium- foszfátok tartós UHT tejek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcskészítmény 1 g/l 0,8 g/kg E340kálium- foszfátok tejpor, tejszín, tejszínhab és növényi analógok 2,5 g/kg 5 g/kg E341kalcium- foszfátok ömlesztett sajtok húskészítmények sportitalok, ásványvizek 20 g/kg 5 g/kg 0,5 g/l E343Mg- foszfátok só-pótlók étrend-kiegészítők 10 g/kg E450difoszfátoknövényi fehérje italok, italfehérítők automat. fagylaltok, jégkrémek desszertek, desszertporok g/kg 1 g/kg 3-7 g/kg E451tri- foszfátok finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes liszt 20 g/kg 2,5 g/kg E452poli- foszfátok liszt, sütéskész, sütőpor tartamú levesporok-öntettek, mártások-szószok, gabonapelyhek, snack, fagyasztott burgonya nyers–fagyasztott halfilék, rákok kenhető zsiradék 20 g/kg 3-5 g/kg 5 g/kg 2 g/kg E1410, keményítő-foszfátok bébiételek50 g/kg

16

17

18 Moe SM CJASN beteg, GFR:32m/p, 1 hetes diéták

19 Moe SM CJASN 2011

20

21 Mik az élelmiszer adalékanyagok? Önmagukban általában nem fogyasztanak. A fogyasztásra kész élelmiszer részévé válnak. Az emberi egészségre az (engedélyezett mennyiségben használva) nem veszélyesek. Az élelmiszerek tulajdonságait (külső megjelenés, egyszerűbb használhatóság, könnyebb feldolgozhatóság) javítják. Az adott tulajdonság javítása más, reális módon nem érhető el Nem szolgálnak technológiai hibák elfedésére.

22 Mi mindenre használják az adalékokat? Tartósítószerek Antioxidánsok Színezékek Emulgeáló szerek Emulgeáló sók Sűrítő anyagok Zselésítő anyagok Stabilizátorok Csomósodást és lesülést gátló anyagok Módosított keményítők Térfogatnövelő szerek Lisztjavító anyagok Szilárdító anyagok Nedvesítő szerek Kelátképző anyagok Enzimek Tömegnövelő szerek Hajtógázok és csomagológázok Fényező anyagok Habzásgátlók Édesítőszerek Étkezési savak Savanyúságot szabályozó anyagok Ízfokozók

23 P-adalékok elsősorban a fogyasztásra előkészített és gyors ételekben, valamint az olcsóbb készítményekben vannak savanyítás: cola foszforsav nélkül koromfekete lenne (AGE) tartósító: – húsok, baromfi, halak feljavítása, pácolás zsír, tejsavó kiválás gátlás – lapka-, ömlesztett sajtok, sajtimitációk, csomósodásgátló, stabilizátor – UH-tej, tejpor, instant porok sűrítő, zselésítő – light termékek: krémes érzet „mintha zsírosabb lenne” fagyasztás közben ne károsodjon – mélyhűtőtt árúk: fagyasztott desszertek, sültkrumpli sütésálló legyen – édes töltelékek pékárúban

24 Gutiérrez JASN 2010

25 A jelenlegi tápanyagtáblázatok jelentősen alábecsülik az ételek valós P-tartalmát, nem mutatják a felszívódás különbségét Sherman CJASN 2009

26 Egyes üdítők P tartalma (adalékok miatt) =3dl mg

27

28

29

30 A megnőtt P tart. miatt a Ca:P bevitel aránya kiegyensúlyozatlanná vált Calvo MS Adv Nutr 2014

31 Foszfátbevitel forrásai Napi igény: 700mg (terhes, fejl. gyermek: 1200mg) Az ételek természetes P tartalma: – szerves (fehérje) kötött foszfát, felszívódás 40-60%, lassú – P-tart. a fehérje tartalommal arányos – állati: tejterm., hús, hal: könnyen emészthetőek – növényi: magvak, dió, hüvelyesek: phytatok nehezen emészthető, kevesebb P szívódik fel Hozzáadott foszfát adalékok: – szervetlen P-sók, felszívódás >90%, gyors, nem kell enzimes emésztés – átl. napi bevitel 1990: 500mg, 2010: 1000mg Foszfát tart. gyógyszerek

32 GyógyszerHatóanyag Ható- anyag P- ható- anyagban P –az ellenionban P - a segéd- anyagban Felszívódott P /adag (mg) AmlodipinAmlodipine5 mg+3939 BisoprololBisoprolol fumarate5 mg+39 LisopressLisinopril20 mg+3232 LosecOmeprazole10 mg+2828 Azithromycin 500 mg+74 SupraxCefixime400 mg+100 AeriusDesloratadine5 mg+3131 Endoxan baxter*Cyclophosphamide50 mg JanuviaSitagliptin phosphate100 mg++139 Gliclazide Sandoz gliclazide30mg+54 Panadol ultra Paracetamol, coffein, codein-phosphat Madopar Levodopa + benserazide 100 mg+50 ZoloftSertraline100 mg+116 TirosintLevothyroxine100 mcg+116 Humulin 30/70 Hu insulin + human isophane insulin 1000 IU+25 AranespDarbepoetin alfa 500 mcg/mL +0.7


Letölteni ppt "Bevezető gondolatok Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszék- FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen egyetemi docens."

Hasonló előadás


Google Hirdetések