Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország gyógyvizei: Hévíz és Agárd Gyógyfürdőzés története A fürdőzés és a gyógyfürdő kultúrája egybeesik a spa történetével, eredetével. Magyarország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország gyógyvizei: Hévíz és Agárd Gyógyfürdőzés története A fürdőzés és a gyógyfürdő kultúrája egybeesik a spa történetével, eredetével. Magyarország."— Előadás másolata:

1 Magyarország gyógyvizei: Hévíz és Agárd Gyógyfürdőzés története A fürdőzés és a gyógyfürdő kultúrája egybeesik a spa történetével, eredetével. Magyarország gyógyvízeinek, gyógyfürdőinek története kétezer évvel ezelőtt kezdődött amikor is a római hódítók megtalálták a gyógyvíz lelőhelyeket, és fürdőhálózatot építettek ki. Ezen gyógyfürdők állapota rövid időre leromlottak.

2 Mátyás király uralkodása idején a fürdőhálózatok újból kiépítésre kerültek, így azok megint virágozhattak. Aztán jöttek a törökök, akik Magyarországon még fényűzőbb gyógyfürdőket építettek ki, melyek technológiája még fejlettebb lett. A törökök kiverése után a gyógyfürdő hálózatok romlásnak indultak, mert az adott kor életfilozófiája, ideája nem engedte a fürdőzés lehetőségét. Végül a 18. század idején az emberek nyitottabbak lettek az alternatív gyógymódokra, tudományos tézisek támasztották alá a gyógyfürdők, és források, termálvizek gyógyításban rejlő lehetőségeit. (Háttérben: Rudas fürdő)

3 Hévíz A 47 500 négyzetméteres hévízi tó Európában az egyik legismertebb gyógyüdülőhely. A tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál, mely percenként húszezer liter vizet ad, így a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33- 35 °C és télen sem csökken 26°C alá. A tó alját borító iszap különösen jó gyógyhatású, átmenetet képez a tisztán szervetlen iszap és a nagy szervesanyag-tartalmú fango között. Az iszap a hévízi vízzel keverve PAKOLÁSKÉNT kerül felhasználásra.

4 TípusJellegHőfokSzám élménymedencefedett32-341 gyógymedencefedett35-383 gyógytornamedencefedett32-342 súlyfürdőfedett34,51 Medencék

5 Az egész világon egyedülállóvá teszi a hévízi balneoterápiát az a különleges szaktudás és tapasztalat, amely generációk alatt halmozódott fel itt és öröklődött át - szó szerint apáról fiúra. A hosszú évszázados gyógyászati tradíció, valamint a természetes formájában egyedül itt élvezhető speciális összetételű gyógyvíz és gyógyiszap napjainkban is különleges zarándokhellyé teszi a megfiatalodó Hévízgyógyfürdőt.

6 Leírás a Tófürdőről: A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A többezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 M MÉLYEN FEKVŐ FORRÁSBARLANG - ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű - forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 o C. A tó vizének hőmérséklete nyáron pedig eléri a 37 C-t, de télen sem csökken 24 C alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre. A páratlan hírnevű gyógytó a Balatontól mindössze 6, Bécstől 180 km-re egyedülálló természeti környezetben található.

7 Agárdi gyógyfürdő Az egész éven át üzemelő gyógyfürdőbe 1000 méter mélyről érkező 55 FOKOS gyógyvízhatású termálvíz természetes gyógyerejénél fogva kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek gyógyítására. Igényesen kiképzett belső és külső medencék állnak a fürdőzők és a gyógyulni vágyók rendelkezésére

8 A gyógyvizet ásványi anyag összetétele - különösen a jelentékeny kéntartalom - alkalmassá teszi kopásos mozgásszervi betegségek gyógykezelésére. Hatásos idült gyulladásos mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek, valamint balesetek, bénulásuk utáni állapotok kezelésére. Rendelkezünk a legmodernebb balneoterápiás, fizikoterápiás berendezésekkel, az itt dolgozó orvosok irányításával komplex terápiában részesülhetnek a gyógyulni vágyó vendégek. Egyedülálló lehetőségeink vannak az érbetegek fizikoterápiás kezelésére. A fürdő területén 200 lakókocsi befogadására alkalmas kemping üzemel március 15-től október 15-ig.

9 KationTartalom (mg/l) AnionTartalom (mg/l) K+K+ 42NO 3 - <0,01 Na + 390NO 2 - <0,01 NH 4 + 2,5Cl - 380 Ca 2 + 154Br - 0,84 Mg 2 + 50 J - 0,074 Fe 2 1,38Cl - 4,3 Mn 2 + <0,01SO 4 2- 540 Li + 0,9HCO 3- 650 Kationok össz.641S 2- 0,21 Anionok össz1575PO 4 3- 0,04 Ásványi anyag tartalom

10 Mit tanultunk? Kérdések Mire használják a hévízi iszapot? Pakolásként szolgál Mi táplálja a hévízi tavat? Egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang Hány C 0 -os az agárdi termál? 55 0 -os

11 Felhasznált irodalom Heviz.hu Agarditermal.hu Képek by Google Köszönöm, az ehhez szükséges türelmet, és, hogy kétszer kellett megcsinálnom mert nem lehet asztalra menteni de nem mondta senki KKészítette: Józsa Sándor Microsoft Office Powerpoint és az internet.  Köszönöm az alábbiak közreműködését. Minden jog fenntartva® 2012.03.14.


Letölteni ppt "Magyarország gyógyvizei: Hévíz és Agárd Gyógyfürdőzés története A fürdőzés és a gyógyfürdő kultúrája egybeesik a spa történetével, eredetével. Magyarország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések