Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C."— Előadás másolata:

1 SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C

2 TARTALOM Életrajz Jellemzése A szabályozott láncreakció A hasadásos bomba Művei Emlékezete Források

3 ÉLETRAJZ I. Eredeti születési név: Spitz Leó Budapest, Terézváros, 1989. február 11. – La Jolla, Kalifornia, 1964. május 30. Magyar származású amerikai fizikus Édesapja: Spitz Lajos sikeres mérnők Édesanyja: Vidor Tekla Érettségi: budapesti VI. kerületi Reálgimnázium Műegyetem 1917: behívják az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe tüzérnek Tanulmányai a világháború miatt nem fejezte be Tanácsköztársaság leverése1919. dec. emigrálberlini Műegyetem 1929: figyelemreméltó dolgozata: Entrópiacsökkenés termodinamikai rendszerben intelligens lény hatására c. Modern informatika kiindulópontja

4 ÉLETRAJZ II. 1933: Hitler hatalomra jutása miatt Berlinből Angliába utazik 1934: elmélete: maghasadással neutronkibocsátás is jár neutron által kiváltott nukleáris láncreakciót tartalmazó leirat, szabadalmaztatta a Brit Admiralitásnál 1942: első atomreaktor megépítésében vesz részt Fermivel 1942. december 2-án, Fermi, Szilárd és munkatársai bemutatták az első nukleáris láncreakciót a Chicagói Egyetemen 1961-ben a Humán Irodalomtudományok tiszteletbeli doktorává avatták a Brandeis Egyetemen Kezdeményezésére hívta föl Roosvelt elnök figyelmét Einstein az uránhasadás katonai felhasználásának lehetőségére (1939), ill. az atombomba bevetésének szükségtelenségére (1945). Később főként biofizikával foglalkozott. Az első, aki felismerte, hogy a nukleáris láncreakció (és ezzel az atombomba) létrehozható.

5 JELLEMZÉSE Energikus kutató. David Hawkins professzor szerint naponta legalább húsz új ötlettel állt elő, amelyek igen képtelenül hangzottak, de ha havonta legalább egy igazán használható akadt közülük Megrögzött agglegény, de 1951-ben megházasodott, felesége: Gertrud Weiss-szel

6 A SZABÁLYOZOTT LÁNCREAKCIÓ Nyomott vizes reaktor A láncreakciónak és a következtében felszabaduló hatalmas energia hasznosításának két lehetséges módja van. A hasadásos reaktorokban a láncreakció ellenőrzött formában zajlik és hőenergia termelésére használják. A keletkező hő segítségével áramot termelnek. A másik felhasználás a hasadásos bomba (atombomba). A hasadásos reaktorokban a láncreakció megvalósításához a következő feladatokat kell megoldani: Dúsítás: a megfelelő fűtőanyag (hasadó anyag) előállítása. Lassítás: a maghasadáskor keletkező gyors neutronokat le kell lassítani, hogy újabb hasadást tudjanak előidézni. Reflektor: meg kell akadályozni, hogy a neutronok kiszökjenek a reaktorból. Szabályozás:a hasadást előidéző neutronok számát szabályozni kell, hogy a reaktor nehogy fölrobbanjon. Hűtés: a reaktort hűteni kell, nehogy túl melegedjen.

7 A HASADÁSOS BOMBA A hasadásos bombában (atombomba) a láncreakció ellenőrizetlenül zajlik. Létrehozásához a kritikus térfogatnál (kritikus tömeg) nagyobb térfogatú hasadóanyag szükséges. Ez az urán esetén körülbelül 10 cm átmérőt jelent. A kritikus térfogat az a térfogat, amelynél a hasadáskor keletkező neutronok már nem szöknek el mielőtt újabb hasadást okoznának. Ha ennél a térfogatnál nagyobb térfogatú hasadóanyagot lassú neutronokkal bombáznak, abban beindul a szabályozatlan láncreakció, bekövetkezik a robbanás.

8 Fermi és Szilárd szabadalma a „neutronos reaktorra”

9 MŰVEI Javaslatokat tett a nukleáris kor túlélésének szabályaira a „How to Live with the Bomb and Survive” (1960) című munkájában. Novelláskötetet írt „A delfinek hangja” címmel (The Voice of the Dolphins – 1961). Egy másik szatirikus művében a tudomány túlszervezését gúnyolja ki.

10 EMLÉKEZETE Hold túlsó oldalán egy holdkráter viseli a nevét. Az 1999. október 24-én két magyar csillagász (Sárneczky Krisztián és Szabó Gyula) által fölfedezett kisbolygót Szilárd Leóról nevezték el (38442 Szilárd). A Manhatten-projektről szóló "A Nap" (Day One, 1989) c., Emmy-díjas filmben alakja főszereplőként tűnik fel. Az Amerikai Fizikusok Társasága róla nevezett el egy díjat. A Magyar Nukleáris Társaság Szilárd Leó Díja. Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj.

11 FORRÁSOK https://hu.wikipedia.org/wiki/Szil%C3%A1rd_Le%C3%B3 http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/szilard- leo http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/szilard- leo http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/a- lancreakcio http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/a- lancreakcio http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/a- szabalyozott-lancreakcio http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/a- szabalyozott-lancreakcio http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/a- hasadasos-bomba http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-lancreakcio/a- hasadasos-bomba


Letölteni ppt "SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C."

Hasonló előadás


Google Hirdetések