Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Biztonságos Böngészés Program 2011. március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Biztonságos Böngészés Program 2011. március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?"— Előadás másolata:

1 A Biztonságos Böngészés Program 2011. március

2 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?

3 3

4 4 Ami az interneten kívül nem megengedett, az ne legyen megengedett az interneten belül sem! Mi a cél?

5 Netezzen is, meg ne is? internet = nélkülözhetetlen és káros tartalmak Tiltani? Engedni? Meg tudjuk-e védeni gyermekeinket? A megoldás: oktatás és szűrőszoftver

6 6 A Biztonságos Böngészés Program Civil kezdeményezés - összefogás a gyermekeink védelmében felhívjuk a figyelmet arra, hogy az internet nélkülözhetetlen eszköze a tudás megszerzésének, de gyermekeink lelki egészsége is fontos kell, hogy legyen, felhívjuk a nyilvánosság figyelmét a probléma fontosságára, képviseljük a döntéshozók, az oktatási és informatikai szakemberek és a szülői szervezetek felé, hogy gyermekeink lelki egészségének védelme érdekében csak közös fellépéssel lehetünk eredményesek, konkrét ajánlásokkal, javaslatokkal, valamint eszközökkel és technikákkal (pl. szűrőszoftverek) is segítsük a fiatalkorúakat, szüleiket és tanáraikat annak érdekében, hogy biztonságosan tudják használni az internetet.

7 Tények, adatok A 8-11, illetve 12-15 évesek 40 százaléka hiszi azt, hogy a közösségi oldalakon található adatok nagy részben vagy teljesen igazak. az otthoni internettel rendelkező 5-7 éves gyerekek 37 százaléka már felkereste az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt, a Facebook-ot az otthoni internettel rendelkező 8-12 éves gyerekek negyede állította azt, hogy van saját Facebook, Bebo vagy MySpace adatlapjuk, annak ellenére, hogy ezeken az oldalakon a minimum felhasználói korhatár 13 év. (Az ofcom.org.uk 2010-es kutatása) 7

8 8

9 9 A Dolphin Knight szűrőszoftver csak azokkal a számítógépes játékokkal játszhatnak a gyerekek, amiket a felnőttek megengednek számukra, csak meghatározott ideig használhatják a programokat a gyerekek, nincs lehetőségük reggeltől estig játszani és internetezni mindenki beállíthatja a saját értékrendjének megfelelően, melyek azok a szavak, amelyekhez tartozó tartalmakat a gyermek nem nézhet meg az interneten (az alapváltozatban 300 szó, kifejezés szerepel), a megoldás védelmet biztosít a gyerekek számára a zaklatások megelőzésében (a chat kontrolálása)

10 2010. márciusától a szoftver új verziója már a képeket is szűri A szülők és a tanárok egyetlen gombnyomással ellenőrizhetik, van-e szex-, pornó-, vagy kihívó kép a gyerekek által használt számítógépen. Képfeltöltés kontrolálása: amennyiben a gyerek képet szeretne feltölteni az internetre, a képek csak abban az esetben kerülnek fel az internetre, ha a szülő vagy tanár ezt jóváhagyta. Ezzel megelőzhető, hogy bárki rávegye gyermekeinket arra, hogy magukról kihívó vagy szexképet küldjenek az interneten, és megakadályozza, hogy akár véletlenül is kihívó kép kerüljön ki az internetre gyermekeinkről, vagy bármelyik családtagról. A képelemző modul ellenőrzi a keresés közben talált, és megtekinteni kívánt képek tartalmát. Amennyiben szex- vagy kihívó képet észlel, megakadályozza a képernyőre jutását (blokkolja). 10

11 11 Itt tartunk most Mintaprogram: 530 iskola és könyvtár, 26.000 gép és 8000 otthoni felhasználó Folyamatos visszajelzés a tanároktól, gyerekektől A szoftver a mintaprogramban résztvevőknek ingyenes Folyamatos szakmai együttműködés a rendőrség bűnmegelőzési szakembereivel Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiájának előkészítése (Európai Unió programja, brit kormányzati program)

12 12 Köszönöm a figyelmet! Schiroky Vilmos Biztonságos Böngészés Program www.biztonsagosbongeszes.org


Letölteni ppt "A Biztonságos Böngészés Program 2011. március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések