Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZTE ÁJTK T EHETSÉGNAP 2011. június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZTE ÁJTK T EHETSÉGNAP 2011. június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg."— Előadás másolata:

1 SZTE ÁJTK T EHETSÉGNAP 2011. június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg

2 B IO A J ÖVŐ ZENÉJE VAGY ÜZLETI FOGÁS ? Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék Zöld Munka – Csoport Készítette: Bárdon Magdolna

3 B IO V AGY ÖKO ? Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban a bio A biotermék szinonimája az ökológiai termék kifejezésnek, azt jelenti, hogy az adott áru vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használtak. Egységes fogalom, amely lefedné még nem született meg, a „zöld” termékeket sorolják általában ide 2092/91 EGK rendelet hatására született meg a 17/1992. FM rendelet, amely a bio termesztést szabályozza A bio feltétele az, hogy környezetkímélő technikával készüljön, ill. használata során a káros anyag kibocsátás alacsonyabb, ma már egyre többe ide sorolják az energiatakarékos termékeket A biotermékeket tehát a sokszínűség jellemzi.

4 BIO TERMÉKEK

5 E LŐNYÖK VS. H ÁTRÁNYOK E LŐNYÖK  Számos előnye van annak, ha öko terméket vásárolunk  A középpontban a természet megóvása áll.  Az élelmiszerek nem tartalmaznak vegyszereket, tartósítószereket, sem egyéb toxikus anyagokat.  A természeti erőforrásokkal való racionális gazdálkodásra ösztönöz  Hosszabb távon energiát, ill. pénz takaríthatunk meg vele (gondolok itt a passzív házakra ill. a napkollektorokra )  A bio „körül vesz”, csak meg kell látni benne a lehetőségeket (napraforgó,repce termesztés – bio-etanol előállítás)

6 E LŐNYÖK VS. H ÁTRÁNYOK H ÁTRÁNYOK Ugyanakkor megvannak a maga hátrányai is. A biogazdaságok száma ma Magyarországon az európai szinthez képest alacsonyabb. Nagy-Brittaniában az élelmiszer fogyasztás 25%-át bio élelmiszerekből fedezik, hazánkban ez az arány a10%-ot sem éri el A biogazdaságok létre hozásának a feltételei szigorúak, maga a fenntartás költségei is magasak Az emberek nem ismerik, és viszonylag magas árkategóriában helyezkednek el Emellett vannak olyanok, akik „bio” név alatt futtatják termékeiket, aminek valójában semmi köze nincs ehhez Számos támadója van ma Magyarországon a „bio kultúrának ” Például: A Dunántúlon szélerőműveket szerettek volna létrehozni, de a Greenpeace támadta ezt a kezdeményezést, mivel a szélkerekek mozgása megzavarja a madarak „bioritmusát” Azonban az állatok képesek igazodni a változó körülményekhez, ezért is képesek fenn maradni

7 N EMZETKÖZI SZINTEN : A fejlett országok jelentős része felismeri a bio fontosságát, bele építi az ország „hagyományos” iparágaiba Németországban rengeteg bio terméket állítanak elő, nagy a kereslet iránta, ill. bio üzemanyag és zöld autó gyártás Az Egyesült Államokban nagy szerepet kap hidrogénnel és egyéb alternatív módon működő autók tervezése, ill. kivitelezése Franciaországban bio kozmetikumok, szépségápolók előállításában jár elöl, BIO Tavasz programsorozat ezt a fajta szemléletet tükrözi Az Északi államokban korábban is nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra, már a ‘90-es években a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás már megfigyelhető volt. Az EU is támogatja, de még jelentős önerő szükséges egy-egy project megvalósításához

8 M AGYARORSZÁG Magyarországon még nem figyelhető meg még akkora aktivitás, mint Európa számos országában Hazánk természeti kincsekben rendkívül gazdag, ill. az éghajlati adottságokra is lehetne építeni Az Alföld napsütötte területén napkollektorok felállítása, a Dunántúl „szelesebb” részein szélerőművek kialakítása, a termál vizekből hőenergia nyerése. A környezetvédelemmel több törvény és rendelet foglalkozik A környezetvédelem általános szabályait az 1995.évi LIII. törvény, majd ennek módosítása a 2000.évi CXXIX. tv. tartalmazza A 23/2001 KöM rendelet „ A 140 kWth és ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről”

9 M AGYARORSZÁG Hazánkban főleg a biomassza és bioetanol előállítás került előtérbe. A bioetanol benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyag, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek. A bioetanolt gabonanövényekből, és/vagy magas cukortartalmú növényekből (cukorrépából, cukornádból) állítják elő erjesztéssel. A bio üzemanyagok elterjedését támogató törvényjavaslatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely szigorúan szabályozná az üzemanyag-forgalmazók kötelezettségeit, egyebek mellett bizonyos részarányban kötelezővé tenné a bioüzemanyagok forgalmazását, mulasztás esetére pedig bírságot is kilátásba helyez. A megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházigáz-kibocsátásának csökkentéséről szóló törvényjavaslat (az úgynevezett bioüzemanyag-törvény) parlamenti elfogadása esetén az üzemanyag-forgalmazók kötelesek lesznek forgalmuk 6 százalékát bioüzemanyagból realizálni. Mulasztás esetén a jövő év elejétől pénzbüntetés vethető ki azokra a társaságokra, amelyek a kötelező részaránynak megfelelő mennyiségnél kevesebb bioüzemanyagot hoztak forgalomba, illetve az előírt határidőre nem vagy nem az előírt tartalommal nyújtották be a forgalmazásról szóló kötelező jelentést.

10 M AGYARORSZÁG Az Európai Unió egy 2009-es irányelvben írja elő, hogy 2020-ra 13 százalékra kell növelni a magyarországi energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát; a közlekedésben a hasonló cél 10 százalékos arányt jelöl ki. A tagállamoknak december 5-ére kell végrehajtaniuk a direktíva átültetését. A kritériumok egyelőre csak a közösségi irányelvben léteznek, ezek szerint a bioüzemanyagnak legalább 35 százalékos üvegházgázkibocsátás-csökkentést kell elérnie a fosszilis üzemanyagokhoz képest. A kutaknál leggyakrabban E85 névén találkozhatunk vele. Például: a MOL csoport biodízel komponenssel kevert bioüzemanyaga

11 M AGYARORSZÁG A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. A biomasszák jelentősége, hogy a fosszilis energiahordozók arányát csökkentjük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás (fenntartható fejlődés). A biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén elvileg bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). Ezáltal megtakarított fosszilis energiahordozók nem fokozzák a levegő szennyezettségét és a levegő CO 2 tartalmának növekedését (üvegház- hatás, globális felmelegedés). A társadalom, az ipar és a közlekedés óriási energiaéhsége miatt azonban ilyen módon a gyakorlatban nem csökkenthető számottevő mértékben a CO 2 kibocsátás.

12 M AGYARORSZÁG Az EU 2009-ben a tagállamok számára kötelező fenntarthatósági rendszer bevezetését szorgalmazta A bioenergia - hordozókra vonatkozó fenntarthatósági kritériumokat a 2009/28 EK irányelv határozza meg, hazánk 2010.évi CXVII. törvénnyel ültette át a magyar jogrendbe. A Magyar Közlöny 199. számában megjelent a fenntartható bioüzemanyag-termelés követelményeiről és igazolásáról szóló 343/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet, valamint a bioüzemanyag alapanyaga fenntartható termelésének területi lehatárolásával kapcsolatos részletes szabályok megállapításáról szóló 42/2010. (XII. 20.) VM rendelet.

13 M AGYARORSZÁG A legjelentősebb hazai, és nemzetközileg elismert a Hárskúti Megújuló Energia Központ A központ 2003-ban alakult azzal a céllal, hogy létre hozzon egy olyan bemutató parkot, amely a megújuló energia rendszer alapján működik. Alapítója Radzik Károly, a cég mintegy 50 főt foglalkoztat A bio fontosságát felismerő személyek, akik elég bátrak, ahhoz, hogy belefogjanak egy teljesen új szemléleten alapuló tevékenységbe, a bio inkább deficites vállalkozás kezdetben. Hiszen az emberek általában nem támogatják a megszokottól való elmozdulást, az innovációkat. Úgy gondolom, hogy a „jövő zenéje” mindenképpen a bio lesz, gyökeres változások fognak bekövetkezni pár éven/évtizeden belül.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SZTE ÁJTK T EHETSÉGNAP 2011. június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések