Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium,"— Előadás másolata:

1 Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium, november 27.

2 Élelmiszer okozta káros reakciók Immunmediált Nem-immunmediált IgE-mediáltNem-IgE-mediáltEnzimatikus Egyéb, nem ismert Farmakológiai „Valódi” táplálék allergia Nem toxikus Toxikus GabonaallergiaCöliákia autoimmun betegség

3 - - - patomechanizmus ismert - - I. típusú allergiás reakció - - időleges (az élet folyamán elmúlhat) - - nem minden glutén tartalmú gabona tiltott - - patomechhanizmus nem ismert - - IV. típusú allergiás reakció (T-sejt- mediált) - - egy életre szól - - életreszóló glutén-mentes diéta tünetek Gabona allergia = cöliákia - Prolamin szupercsalád 2S albumin tartalék fehérje család Nem-specifikus lipid transzfer fehérje család Gabona eredetű a-amiláz/tripszin inhibitor család Gabona eredetű prolamin család - búza, rozs, árpa, zab prolamin frakciója

4 Diagnózis gabonaallergia cöliákia -vérvizsgálat (ellenanyag kimutatása) IgA endomysium ellenanyag (EMA) IgA szöveti transzglutamináz ellenanyag Gliadin-specifikus IgA és IgG -ismételt jejunális biopszia (3x-4x) IgE - vérvizsgálat (ellenanyag kimutatása) allergén-specifikus IgE (RAST) össz. IgE (ELISA) - allergiás bőrteszt -ételprovokációs vizsgálat Glutén + tTGA a-glutén és a-tTGA IgG, IgA Aktivált T-sejtek

5 Zárvatermők Egyszíkűek Pázsitfűfélék Búza Rozs Árpa Tritikálé ZabKukoricaRizs Kétszíkűek Szegfűfélék HajdinaAmaránt Keresztreakció! Keresztreaktivitás Törzs Osztály Rend

6 Gabona allergének kimutatása - blot konjugátum 15%-os SDS-PAGE gél Fehérje elválasztás PVDF membrán Immunfestés Enzim szubsztrátja humánszérum

7 Gabona allergének kimutatása – LC-MS/MS

8 Búza allergének a-amiláz inhibitorok POSCH et al Agglutinin homodimer alegység: WGA (17 kDa) SUTTON et al Agglutinin isolectin 1 (Tri a 18) Acil-CoA oxidáz (rizs homológ) (27 kDa) POSCH et al Fruktóz-biszfoszfát aldoláz (rizs homológ) (37 kDa) WEISS et al Tri m peroxidáz (36 kDa) SANCHEZ-MONGE et al Tri a peroxidáz (60 kDa) WATANABE et al Tri a Bd 36K YAMASHITA et al Tri a trióz-foszfát izomeráz (TPIS) ROZYNEK et al Thioredoxin (Tri a 25) WEICHEL et al Szerpin, szerin-karboxipeptidáz AKAGAWA et al b-Purthionin WEICHEL et al. 2006a Glicerinaldehid-3-foszfát-dehidrogenáz AKAGAWA et al a-, b-, g-, w5-Gliadin (Tri a 19) BITTNER et al Glutenin (Tri a 26) Tri a LTP ASERO et al Tri a kitináz DIAZ-PERALES et al Tri a germin JENSEN-JAROLIM et al. 2002

9   immunológiai módszer   ellenanyagnak reagálnia kell a toxikus gabonafehérjékkel és nem keresztreagálhatnak más gabonafehérjékkel és egyéb élelmiszer, valamint élelmiszeralkotó komponensével   módszer validálása, referencia standard   detektálási határ 10 mg glutén/kg, vagy annál kevesebb   R5-ELISA Cöliákiát okozó allergének (glutén- fehérjék) kimutatása (ALINORM 08/31/26)

10 Cöliákiát okozó allergének kimutatása Diffchamb: Transia Plate prolamins Monoklonális R5 At. alapú

11 Cöliákiát okozó allergének kimutatása Operon: Stick gluten- Monoklonális R5 At. alapú

12 Gluténmentes élelmiszer Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót NEM tartalmazó élelmiszerek, amelyek glutén tartalma nem több, mint 20 mg/kg. Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót tartalmazó élelmiszerek, melyekből a glutént kivonták, és így glutén tartalma nem több, mint 20 mg/kg. ALINORM 08/31/26 Csökkentett glutén tartalmú élelmiszer Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót tartalmazó élelmiszerek, melyekben a glutén tartalom csökkentve lett, és glutén tartalmának mg/kg közé kell esnie.

13   Glutén tartalom mérése gliadin meghatározáson alapszik   Több specificitású és érzékenységű módszer létezik (Mit kell detektálnunk pontosan?)   Kalibráció reproduktatív felvétele   Gliadinok extrahálása   Hőkezelés hatása   Egyéb technológia kezelés hatása A glutén kimutatás nehézségei

14 Gluténmentes diétába illeszthető termékek H 2 N—(CH 2 ) 4 —CH—COOH  NH 2 lizinglutamin O=C—CH 2 —CH 2 —CH—COOH   NH 2 NH 2 + a fehérje láncok közötti kovalens kötés kialakítása Cél: kiváló minőségű, hipoallergén termék előállítása Transzglutamináz

15 Búza alapú tésztamodellek frakciói Mw (kDa) Mw (kDa) Natúr mg/kg TG, 30’ mg/kg TG, 60’ mg/kg TG, 150’ mg/kg TG, 60’ mg/kg TG, 150’ mg/kg TG, 30’ mg/kg TG, 60’ mg/kg TG, 150’ T. aestivum- alkohol frakció T. durum- alkohol frakció 60 mg TG/kg liszt 20 mg TG/kg liszt OPTIMUM DÓZIS

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések