Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm."— Előadás másolata:

1 A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, http://www.altisk- kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm http://www.altisk- kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm

2 A bukás előzményei KÁPOLNAI CSATA OLMÜTZI ALKOTÁNY Magyarország függetlenségének teljes megszüntetése FÜGGETLENSÉGI NYILATKOZAT Válasz az olmützi alkotmányra

3 Miben bízott a magyar vezetés A nyugati nagyhatalmak elismerik a független Magyarországot A nyugati nagyhatalmak elismerik a független Magyarországot Diplomáciai úton megakadályozzák a császári udvar további fegyveres akióit. Diplomáciai úton megakadályozzák a császári udvar további fegyveres akióit. A valóság: A valóság: „A brit kormány Magyarországot csak mint az osztrák birodalom alkotó részének egyikét ismeri.” / Az angol külügyminiszter válasza a magyar kormány megkeresésére/ „A brit kormány Magyarországot csak mint az osztrák birodalom alkotó részének egyikét ismeri.” / Az angol külügyminiszter válasza a magyar kormány megkeresésére/

4 Az orosz beavatkozás A bécsi udvar segítséget kér a szabadságharc leveréséhez az orosz cártól. „ Nem avatkoztam volna be, ha nem a mi bőrünkről volna szó, vagyis ha nem látnám, hogy (…) a magyarok nem csak Ausztria ellenségei, hanem az egész világ rendjének, és nyugalmának ellenségei” I. Miklós A beavatkozást a „ Szent Szövetség” tette lehetővé.

5 A SZENT SZÖVETSÉG a napóleoni háborúk után a győztesek Ausztria Ausztria Oroszország Oroszország Poroszország Poroszország között létrejött szerződés, amelynek értelmében bármely szerződött országban kitört forradalom leveréséhez a többi ország segítséget nyújt.

6 1849 júniusa 1849 júniusa A 200000 fős cári hadsereg Paszkievics tábornok vezetésével átlépi a magyar határt A honvédsereg létszáma 170000 fő. A Haynau táborszernagy vezette osztrák hadsereg létszáma 170000 fő.

7 · A magyar hadsereg gyülekező területe márciusban · A császári hadsereg gyülekező területe márciusban · · Ütközet magyar győzelemmel · Ütközet császári győzelemmel · Ütközet cári győzelemmel · A magyar hadsereg gyülekező területe június után · A császári hadsereg gyülekező területe június közepe után · A császári hadsereg gyülekező területe júius közepe után Görgey a honvédseregek összevonását javasolja Komáromba A kormány az összevonást Szegedre rendeli el Görgey augusztus 9.- én ér Aradra Dembinszki a főerőkkel vereséget Temesvárnál Kossuth a temesvári vereség után lemond, és a hatalmat Görgeynek adja át.

8 A helyzet Temesvár után Görgey kezében összesen 30000 kimerült, gyengén felszerelt katona maradt. Görgey kezében összesen 30000 kimerült, gyengén felszerelt katona maradt. Az ellenséges túlerő körbezárta a maradék honvédsereget. Az ellenséges túlerő körbezárta a maradék honvédsereget. Görgey augusztus 13.-án Világosnál az oroszok előtt leteszi a fegyvert. Görgey augusztus 13.-án Világosnál az oroszok előtt leteszi a fegyvert.

9 A megtorlás „Nyugodt lelkiismerettel lövetek agyon százakat is, mert szilárd meggyőződésem, hogy ez az egyetlen mód intő példát szolgáltatni minden jövendő forradalomnak” Haynau Haynau

10 Arad 18491849 október 6. 1849 Pest Lázár Vilmos Vilmos Vécsey Károly Vécsey Károly Lahner György Schweidel József Dessewffy Arisztid Arisztid Kiss Ernő Kiss Ernő Poeltenberg Ernő Poeltenberg Ernő Török Ignác Knézics Károly Nagy- Sándor József Nagy- Sándor József Leiningen Vestenburg Károly Leiningen Vestenburg Károly Aulich Lajos Damjanich János Gr. Batthiány Lajos

11

12 „Az nem lehet, hogy annyi szív Hiába onta vért” Bár a túlerő a szabadságharcot leverte, a függetlenség még egy darabig csak vágy marad, de: A polgári átalakulás legfontosabb vívmányai megmaradnak A polgári átalakulás legfontosabb vívmányai megmaradnak Jobbágyfelszabadítás Jobbágyfelszabadítás Közteherviselés Közteherviselés Törvény előtti egyenlőség Törvény előtti egyenlőség Magyarország elindult a modern polgári állam megteremtésének útján. útján.

13 Összefoglalás A független Magyarország bukása Tavaszi hadjárat Jelentős túlerő Függetlenségi nyilatkozat Orosz-osztrák támadás Temesvári vereség Kossuth lemond Világosi fegyverletétel aug. 13 Megtorlás Arad-Pest 1849 okt. 6.


Letölteni ppt "A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm."

Hasonló előadás


Google Hirdetések