Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készen állunk-e a jövő IT Biztonsági kihívásaira? Ismerd meg önmagad, hogy védekezni tudj… Dellei László CISA, CGEIT IT Biztonságtechnikai tanácsadó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készen állunk-e a jövő IT Biztonsági kihívásaira? Ismerd meg önmagad, hogy védekezni tudj… Dellei László CISA, CGEIT IT Biztonságtechnikai tanácsadó."— Előadás másolata:

1 Készen állunk-e a jövő IT Biztonsági kihívásaira? Ismerd meg önmagad, hogy védekezni tudj… Dellei László CISA, CGEIT IT Biztonságtechnikai tanácsadó

2 Ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe; …… ha sem az ellenséget, sem magunkat nem ismerjük, akkor minden egyes csatában feltétlenül végveszély fenyeget bennünket…” „.. Ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe; …… ha sem az ellenséget, sem magunkat nem ismerjük, akkor minden egyes csatában feltétlenül végveszély fenyeget bennünket…” Szun Ce

3 Miről lesz szó Globális IT Biztonsági felmérések áttekintése Mit tartunk fontosnak, mely területekre helyeztük a hangsúlyt és mik a látható kihívások. Projekt tapasztalatok a fentiek tükrében. Mi lehet az optimális stratégia?

4 A biztonsági veszélyek egyre globálisabbá és kifinomultabbá válnak. Ahogy terjednek az IP-kapcsolattal rendelkező készülékek, alkalmazások és kommunikációs lehetőségek, a támadások lehetősége is kibővül. Ezek a trendek új fejezetet nyitnak a biztonsági kockázatok és támadási taktikák történetében.

5 Régebben a vírusok és férgek (Code Red, Nimda stb.) azért támadták meg a számítógépeket, hogy pusztán kárt okozzanak és nevüket világszerte megismerjék. Az internethasználat és az elektronikus kereskedelem terjedésével kialakultak az összetett technikát alkalmazó fenyegetések (spamhez kapcsolódó adathalászat, botnetek stb.), amelyek célja már az anyagi haszonszerzés és a személyes adatok begyűjtése. Ez a fajta "álruhás rablás" fokozatosan nemzetközi jelenséggé vált.

6 IT Biztonsági Globális felmérések tapasztalatai (Deloitte, PWC) 2007-ben a vállalatok vezető IT biztonsági szakemberei a két legfontosabb területként az “identity and access management” és a “security regulatory compliance.” jelölték meg. 2008-ban már a compliance lett az elsődleges, míg az adatszivárgás is előtérbe került, mint priorizált terület.

7 Az EMEA régió válaszadói nagyrészt tisztában vannak az IT biztonsági kihívásaikkal – EMEA az a régió amely a legmagasabb számú pozitív válaszokat adta a meglévő és előrelátható biztonsági kérdések kezelése tekintetében. Ámbár ebben a régióban átlagban egy IT biztonsági képzést kaptak a munkavállalók az elmúlt 12 hónapban – ez a többi régióra vetítve a 2. legrosszabb eredmény volt.

8 Az, hogy a válaszadók elsődleges prioritások között a biztonsági szabályoknak való megfelelést említették azt mutatja, hogy számos szervezet igyekszik megtalálni a helyes alkalmazását a törvényi és szabványi valamint auditori előírásoknak. Ahogy a költségvetés egyre szűkül egyre nagyobb kihívást jelent megfelelni költség és kockázati oldalról. Más szóval a vállalatok megpróbálják kitalálni azt hogy hogyan lehetne befoltozni a legnagyobb kockázatokat jelentő réseket miközben meg kell felelni számos követelménynek is.

9 Hazai kórkép A cégek többsége úgy érzékeli,hogy a hazai kis-és középvállalatok alulértékelik még az IT biztonság szerepét, de azt mindenképpen fejlődő területnek tartják. Az alapvető IT biztonsági megoldások a szervezetek elsöprő többségében megtalálhatóak. A TOP200 vállalat jellemzően jóval fejlettebb IT biztonsági infrastruktúrával rendelkezik, a pénzügyi szektor is vezetőhelyet foglal el.

10 Az IT biztonsági megoldások alkalmazása területén a KKI szféra valamelyest elmarad a versenyszféra mögött, de a lemaradás az alkalmazott eszközök penetrációját tekintve nem jelentős. Sőt azok a megoldások, amelyek a belsős munkatársak ellenőrzésére szolgálnak(rendszerhasználat és hozzáférés figyelés,fájlokhoz való hozzáférés kontrollálása)elterjedtebbek a KKI-k körében. Az IT biztonsági kérdéseket a vizsgált vállalati kör döntő többsége nagyobb részt vagy teljesen házon belül kezeli. Ennek ellenére csupán minden hatodik vállalat foglalkoztat dedikált IT biztonsági munkatársat, többségében ez a terület az informatikai csapat feladatai közé sorolódik.

11 A fokozottan szenzitív IT biztonság területén a külső szállítóval szembeni bizalmatlanság kézzelfogható, mind ez a belső erőforrások dominanciájában is megmutatkozik.

12 Annak ellenére, hogy többségében belsős munkatársak látják el az IT biztonsági feladatokat, ritka a dedikált IT biztonsági munkatárs alkalmazása.

13 Az IT biztonságra fordított kiadásokat gyakran nem tudják egzakt módon elkülöníteni a döntéshozók, amely annak is köszönhető, hogy a vállalatok között ritka mind a dedikált IT biztonsági csapat, és ezen belül is mind ritkább a „címkézett” büdzsé megléte.

14 A döntéshozók szervezetük fenyegetettségét moderáltnak értékelik.

15 A kockázat mértékének változásában érzékelhető elmozdulásra a vezetők harmada számít. E tekintetben a jelenleg is felkészültebb TOP200 és a többi vállalat eltérő véleményt alkot.

16 A vizsgált szegmensekben az alapvető IT biztonsági eszközök a szervezetek többségében megtalálhatók. A vállalatméret, különösen a géppark növekedésével, egyre nagyobb arányban vannak jelen a komplexebb, több erőforrást lekötő megoldások. Különösen a TOP200-as vállalati kör IT biztonsági felkészültsége emelkedik ki az átlagból. A KKI szegmens intézményei a vizsgált eszközök penetrációját tekintve jellemzően nem maradnak el az 50+ PC-s vállalatok mutatóitól

17 Felmérés Összegzés 1/2 A biztonsági kihívások erősödését nem érzékelik egyértelműen a válaszadók, inkább a kihívások jellege változott meg. Korábban a vírusok jelentették a legnagyobb problémát,most a spameket nevezték meg növekvő kockázatként. A legtöbb cég úgy érzi, hogy számottevően nem fognak változni az IT biztonsági kihívások, de azért arányaiban többen vannak, akik a kihívások növekedését érzik, mint akik a csökkenést prognosztizálják. AmanapságjelenlevőITbiztonságikihívásokközülegyértelműenab iztonsághumánoldalátneveztéklegkritikusabbnakazinterjútadóIT vezetők. Az IT biztonsági megoldások körében egyre nagyobb szerepet kapnak az üzletmenet-folytonosságot biztosító megoldások,mint a védelmi megoldások.

18 Felmérés Összegzés 2/2 A döntéshozatal jogkörét a külföldi anyavállalattal rendelkező vállalatok esetében az anyavállalt fenntartja magának, de előfordul az is, hogy csak a főbb irányokat határozza meg. A hazai tulajdonban lévő vállalatok esetében az IT vezetőnek döntés-előkészítő,javaslat-tevő szerepe van, de az IT biztonsági döntéseket a menedzsment hozza meg. A KKI-k esetében egy megadott keretből önállóan dönthet az IT vezető, de a döntésnél mindig figyelembe kell venni a közbeszerzési szabályokat is.

19 Egyéb veszélyek Fekete kalapos Hackerek, Ipari kémkedés Humán tényező, a munkavállaló mint a Vállalat egyik legfontosabb erőforrása és a legnagyobb aggodalma Mobil számítástechnika Adatlopás Phising Cross Site Scripting Botnetek Session Hijacking Személyazonosság lopás Social Engineering

20 Válaszok a teljesség igénye nélkül IT Audit - helyzetkép felmérés, kockázatfelmérés Informatikai Biztonsági Menedzsment Rendszer (IBMR) kidolgozása, bevezetése, működtetése. –(többek között a Szabályzati rend kidolgozásával) Sérülékenység elemzés, Ethical hacking Adatszivárgás elleni védelem – UTIMACO SafeGuard Enterprise Szektor, Fájl szintű titkosítás, mobil adathordozók védelme, biztonságos fájl továbbítás, fájl szerveren tárolt adatok titkosítása. – UTIMACO termékcsalád Social Engineering – IT Biztonsági tudatosság növelő oktatás Spam, vírus – Barracuda Spamfilter Malware, Ad-aware – Aladdin eSafe, Barracuda Webfilter

21 DEMO LEHETŐSÉG !!! Jelenleg az alábbi eszközök kipróbálására van lehetőség: Juniper STRM 500 (Központi napló és biztonsági menedzsment) Juniper SSL VPN Barracuda Spamfilter Barracuda Message Archiver

22 Partnerek RISC alapú szerverek Intel alapú szerverek Tároló és archiváló rendszerek Asztali számítógépek Hordozható számítógépek Monitorok Nyomtatók és multifunkciós eszközök Szerviz RISC alapú szerverek Intel alapú szerverek Asztali számítógépek Hordozható számítógépek Monitorok Szerviz RISC alapú szerverek Intel alapú szerverek Nagyteljesítményű munkaállomások Tároló és mentő alrendszerek Szerviz Intel alapú szerverek Tároló rendszerek Asztali számítógépek Hordozható számítógépek Monitorok Asztali és szerver operációs rendszerek Adatbázis és alkalmazás szerverek Irodai alkalmazások Vállalati alkalmazások Asztali számítógépek Hordozható számítógépek Monitorok Szerviz

23 Partnerek

24 Referenciák Közbeszerzés: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nemzeti Felnőttképzési Intézet ÁNTSZ Pénzügyminisztérium Magyar Államkincstár Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium VÁTI Verseny szféra Uniqa Biztosító Zrt. Egis Gyógyszergyár Nyrt. G4S Axa Biztosító Zrt. Audi Hungária Motor ADR Logistic Kft. Liegl & Dachser Heineken Sörgyárak DHL Exel Supply Chain Swietelsky Építő Kft. Sanofi-aventis Zrt. Philip Moriss Magyarország Kft.

25 Referenciák folyt. Heves Megyei Önkormányzat Hatvan Polgármesteri Hivatala Budakeszi Polgármesteri Hivatal Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Budapest Főváros Polgármesteri Hivatal Budapest II. ker. Polg. Hiv Budapest IV.ker, Polg.Hiv Budapest XIII. ker Polg. Hiv Budapest XVI. ker Polg.Hiv Budapest XVII. Ker. Polg.Hiv Budapest XIX ker. Polg. Hiv Budapest XX.ker. Polg.Hiv Budapest XXIII ker.Polg.Hiv Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Kp. Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal Szolnok Polg.Hiv. Dunakanyari és Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása

26 Köszönöm a figyelmet! Dellei László CISA, CGEIT, IT Biztonságtechnikai tanácsadó Nádor Rendszerház Kft 1141 Budapest, Öv utca 3. Tel: 470-5000/174 Mobil: +36(20)991-1614 Fax:+36(1) 470-5011 http://www.nador.hu


Letölteni ppt "Készen állunk-e a jövő IT Biztonsági kihívásaira? Ismerd meg önmagad, hogy védekezni tudj… Dellei László CISA, CGEIT IT Biztonságtechnikai tanácsadó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések