Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csengeri István‚ Zsigri András, Péteri András NAIK HAKI, Szarvas Halastavak népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelése nem-líneáris regresszióval.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csengeri István‚ Zsigri András, Péteri András NAIK HAKI, Szarvas Halastavak népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelése nem-líneáris regresszióval."— Előadás másolata:

1 Csengeri István‚ Zsigri András, Péteri András NAIK HAKI, Szarvas Halastavak népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelése nem-líneáris regresszióval XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás 2015. május 20-21. NAIK HAKI, Szarvas

2 Erős, P,, és Maucha, R,, 1954 A takarmányozás és népesítés együttes hatása a haltermelés kialakulására. In: Maucha R. (Szerkesztő); Donászy Ernö (Technikai szerkesztő): Tógazdasági haltenyésztés a gyakorlatban, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest Rekonstrukció: Zsigri A. és Csengeri I. 1993. Halastavi hozam számítási módszerek elemzése, XVI, Halászati Tudományos Tanácskozás /Szarvas, 1992. június 10-11./ kiadványa. pp. 101-133.

3 Zsigri A, és Csengeri I,1993, Halastavi hozam számítási módszerek elemzése, XVI, Halászati Tudományos Tanácskozás /Szarvas, 1992. június 10-11./ kiadványa. pp. 101-133.

4 Forrás : Péteri, A., Ruttkay A., Horváth, L., Zsigri, A., Csengeri, I. and Zsigri, Cs., 1986. Effect of stocking and feed quantity on the broodstock of carp and related species. (Poster presentation) Printed Poster summary n: R. Billard, J. Marcel (Eds.): Aquacalture of Cyprinids. (Proc. Int. Symp. "Aquaculture of carp and related species”. 2-5 September, 1985. Evry, France), INRA, Paris Cedex, 1986. pp. 170- 171.

5 Forrás : Péteri, A., Ruttkay A., Horváth, L., Zsigri, A., Csengeri, I. and Zsigri, Cs. 1986. Effect of stocking and feed quantity on the broodstock of carp and related species. (Poster presentation) Printed Poster summary In: R. Billard, J. Marcel (Eds,): Aquacalture of Cyprinids. (Proc, Int, Symp, "Aquaculture of carp and related species. 2-5 September, 1985. Evry, France), INRA, Paris Cedex, 1986. pp. 170-171. Műtrágyázás: hetente 20 kg/ha ammónium nitrát; 15 kg/ha szuperfoszfát; Takarmányozás: búza + 24 % fehérje tartalmú táp az ábra szerinti ütemezésben

6 Péteri, A., Ruttkay A., Horváth, L., Zsigri, A., Csengeri, I. and Zsigri, Cs. 1986. Effect of stocking and feed quantity on the broodstock of carp and related species. (Poster presentation) In: R. Billard, J. Marcel (Eds.): Aquacalture of Cyprinids. (Proc. Int. Symp. "Aquaculture of carp and related species". 2-5 September, 1985. Evry, France), INRA, Paris Cedex, 1986. pp. 170-171. Csengeri I., Zsigri A., Péteri A. 1986. Táplálkozásélettani összefüggéseken alapuló hozamszámítási módszer alkalmazási lehetõségei - XI. Halászati Tudományos Tanácskozás. Szarvas, 1986. p. 16-17. (Kivonat) Csengeri I., Zsigri A., Péteri A. 1993. Táplálkozásélettani összefüggéseken alapuló módszer halastavak népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelésére. XVI. Halászati Tudományos Tanácskozás /Szarvas, 1992. június 10-11./ kiadványa pp. 77-97. Zsigri A. és Csengeri I. 1993. Halastavi hozam számítási módszerek elemzése. XVI. Halászati Tudományos Tanácskozás /Szarvas. 1992. június 10-11./ kiadványa, pp. 101-133.

7 Forrás: Mercer LP. 1982. The quantitative nutrient-response relationship. J Nutr. 1982 Mar;112(3):560-6. Tápanyag felvétel (I) - élettani válasz (r) mennyiségi összefüggése „Telítési kinetikai modell” („Saturation kinetic model”) (tkp. Michaelis – Menten enzimkinetikai modell alkalmazása)

8 „Telítési kinetikai modell” (Saturation kinetic model) alkalmazása halaknál fehérje és aminosav felvételre, hasznosulásra Mambrini, M. & Kaushik, S. 1995. Effect of temperature on sulfur amino acid requirements for maintenance and growth of juvenile rainbow trout. Protein metabolism and nutrition. Proceedings 7th International Symposium, Vale de Santarem, Portugal, 24-27 May 1995. 117-122. Fournier, V., Gouillou-Coustans, M.F. Métailler, R., Vachot, C.. Guedes. M.J. Tulli, F., Oliva-Teles, A., Tibaldi, E. & Kaushik, S.J. 2002. Protein and arginine requirements for maintenance and nitrogen gain in four teleosts. British Journal of Nutrition, 87. 459-469. Bodin, N., Govaerts, B., Abboudi, T., Detavernier, C., De Saeger, S., Larondelle, Y. & Rollin, X. 2009. Protein level affects the relative lysine requirement of growing rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. British Journal of Nutrition, 102. 37-53.

9 KÖRNYEZETBARÁT, KOMBINÁLT TAVI HALTERMELŐ RENDSZEREK FEJLESZTÉSE – Gál Dénes PhD értekezés 2006. Debrecen DE ATC ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Nem-lineáris regressziós elemzések az 1., 8. és 12. táblázatok adataiból SPSS, SigmaStat V. 3.0. 2003 SigmaStat Procedure: Nonlinear Regression with user-defined models [Parameters] c=80 a=120 Yo=0.01 b=10 [Variables] x=col(2) y=col(4) z=col(5) [Equation] f= -c*x + a*x*(Yo + y)/(Yo + y + b*x) fit f to z [Constraints] ;iterations=100 ;stepsize=100 ;tolerance=.00001 [Options]

10 FCRX Y sz,anyZZ calc 6,140,4672,1920,3570,736 3,260,1962,1260,6520,833 1,750,1541,6310,9310,694 2,630,3542,2380,8500,806 2,990,6384,3351,4521,346 2,410,5181,5850,6580,510 2,890,4942,1440,7410,707 3,180,1776,3932,0112,018 3,160,372,830,96 1,300,181,680,530,49 Z= -c*X + a*X*(Yo + Y)/(Yo + Y + b*X) R 2 = 0,862 P = 0,0337 coeff, P c0,5560,627 a85,450,767 Yo0,788 tonna0,514 b249,40,802 100*Term. hozam (Yo) per Etetett szerves anyag (Y sz.any.) = 27,8 % Természetes hozam - etetett takarmány szerves anyag összefüggések

11 FCR FCR= PER Y protZZ calc 6,141,13 0,3160,3570,245 3,262,13 0,3060,6521,075 1,753,96 0,2350,9310,869 2,632,64 0,3220,8500,640 2,992,33 0,6241,4521,175 2,411,44 0,4560,6580,755 2,891,38 0,5360,7411,217 3,184,85 0,4152,0111,659 3,162,48 0,400,960,95 1,301,31 0,130,530,43 Z= -c*X + a*X*(Yo + Y)/(Yo + Y + b*X) R 2 = 0,654 P = 0,196 Coefficient P c3,2310,477 a778140,999 Yo0,049tonna0,704 b16200,70,999 100*Term. hozam (Yo) (Protein) per Etetett Protein (Y prot) = 12,3 % Természetes hozam - etetett takarmány fehérje összefüggések

12 Z= -c*X + a*X*(Yo + Y)/(Yo + Y + b*X) R 2 = 0,639 P = 0,0558 Coefficient P c0,2860,946 a38100,999 Yo2064kg0,270 b212050,999 100*Term. hozam (Yo) (szerves a.) per Etetett szerves anyag (Y sz.a.) = 108,4 % Természetes hozam - etetett takarmány szerves anyag összefüggések polikultúrás halastavaknál FCR takPER Ysz,a, kg/haX Yf ProtZ net 3,481,412561351521735 2,422,871476338213610 2,622,661789506258684 5,621,242701417389481 2,582,692083508300807 2,242,942177273331971 4,031,731164216168289 4,251,631272439183299 3,472,001492464215430 2,532,741683241243665 5,032,7963937314561272 3,402,141903381295610 1,170,71575106118241

13 Z= -c*X + a*X*(Yo + Y)/(Yo + Y + b*X) R 2 = 0, 776 P = 0,0112 Coefficient P c13,380,948 a17.270,932 Yo-55,9kg0,641 b0,0410,950 100*Term, hozam (Yo) (protein) per Etetett fehérje (Y Prot = - 19% Természetes hozam - etetett takarmány fehérje összefüggések polikultúrás halastavaknál FCR takPER Y sz.a. kg/haX Yf ProtZ net 3,481,412561351521735 2,422,871476338213610 2,622,661789506258684 5,621,242701417389481 2,582,692083508300807 2,242,942177273331971 4,031,731164216168289 4,251,631272439183299 3,472,001492464215430 2,532,741683241243665 5,032,7963937314561272 3,402,141903381295610 1,170,71575106118241

14 Z= -c*X + a*X*(Yo + Y)/(Yo + Y + b*X) R 2 = 0,829 P = 0,00192 Coefficient P c61,350,940 a151,90,830 Yo221,3kg0,736 b11,410,930 100*Term, hozam (Yo) (Protein) per Etetett Protein (Y prot) = 39,9 % Természetes hozam - etetett takarmány fehérje összefüggések ponty ivadék utónevelésnél 1-6-os halastavak: Csengeri I., 1998. éves jelentés 7-12-es halastavak: ARRAINA 2013-as adatok (HTT, 2014.)

15 Természetes hozam - etetett takarmány fehérje összefüggés +dimenziós modellje ponty ivadék utónevelésnél nemlíneáris regresszóval nyert adatokból – minták helye kiemelve eltérő színnel

16 Természetes hozam - etetett takarmány fehérje összefüggés +dimenziós modellje ponty ivadék utónevelésnél nemlíneáris regresszóval nyert adatokból – javasolt mintázások kiemelve

17 A takarmány költség 1 kg nettó hozamra meghatározható a takarmány- együtthatóból (FCR=feed/gain), majd ebből a takarmányozás, a kihelyezett hal és az állandó költségek összegzéséből a takarmányozás gazdaságossága, s feltehetőleg a gazdaságos népesítés – takarmány felhasználás is.

18 A. Ruttkay, 2000. Fish feeding research in Hungary - 1895-1995. Fish & Crustacean Nutrition Methodology – Proc. EIFAC Workshop, 1996. Szarvas, Hungary – p. 21-41.

19 Extrapolált maximális növekedési görbe Csengeri I. et al. 2009. Halolaj és növényi olajok hatása a ponty növekedésére és a filé esszenciális zsírsav tartalmára XXXIII. Halászati Tudományos Tanácskozás (Szarvas, 2009. május 27-28.) előadás ábrája módosítva

20 Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1971 MOHOSZ, 1997. Szerk.: Tahy B. Mezőgazda Kiadó, 2000., Szerk. Horváth L. Haltenyésztés, Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 2007., Szerk.: Cs.Hancz http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_haltenyesztes/ch02.html http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_haltenyesztes/ch02.html

21 Forrás: Digitális tankönyvtár: Haltenyésztés Ördög Vince, Hancz Csaba, Bercsényi Miklós, Szathmári László, Havasi Máté (2011) Tógazdasági műveletek - Link 7.9 http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0059_haltenyesztes/ape.html#link7.9

22 Szezon közepére, június 15. – aug. 15. között 23-26 °C-os vízhőfoknál DGC = 3,9 % Napi Növekedési Koefficiens TGC = 0,00186 Hőmérsékleti Növekedési Koefficiens Legalább hetente mérendő vízhőmérsékletek figyelembevételével MBW (kg 0,8 ) % = 2,2 % Metabolikus testtömegre vonatkozó napi takarmányozási ráta (MTT %) Az MTT % alkalmazásakor a napi növekedést a tervezett takarmány együtthatóval kell kiszámítani A napi takarmány adagok számításához a a DGC-vel ill, TGC-vel kiszámított napi növekedést szorozni kell a tervezett takarmány együtthatóval (FCR-rel)

23 Stratégia javaslat a”paradigma váltáshoz” ALAPOK: -A népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelésre alkalmazott modellünk: N(Z)=a*x*(y+y 0 )/(y+y 0 +b*x)+c*x kibővített nettó hozam egyenlet. -Takarmánykódex: Csengeri I., Majoros F. 2004. 6. Halak táplálóanyag- szükséglete. In: Magyar Takarmánykódex Bizottság: MAGYAR TAKARMÁNYKÓDEX II. kötet. OMMI, Budapest, 2004. pp. 88-93 JAVASOLT KUTATÁSI FELADATOK -Medencés takarmányozási kísérletek súlygyarapodás – napi takarmány/tápanyag felvétel korcsoportonkénti vizsgálata. -Halastavak hozamadatainak átfogó elemzése a takarmány felhasználással és népesítéssel összefüggésben. -Halastavak hozam és természetes hozam adatainak átfogó elemzése a takarmányok fehérje, energia, aminosav, zsírsav tartalmával összefüggésben a szénhidrát alapú kiegészítő takarmányok alkalmazása koncepció ellenőrzéséhez.

24 Összefoglalás -A népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelésre alkalmazott modellünk alapját képező enzimkinetikai, élettani összefüggésekre épülő egyenlet (Z=a*y/(y+b)+c) igazolt elméleti alapokra épül. -A modell lehetőségeket biztosít az N(Z)=a*x*(y+y 0 )/(y+y 0 +b*x)+c*x kibővített nettó hozam egyenlet szerinti tápanyagellátás, tápanyag hasznosítás tanulmányozásához a halastavi körülményekre is. -Az előadásban bemutatott nem-lineáris regresszó elemzések eredményei példákat mutattak modell és a regressziós módszerben rejlő lehetőségekre. - A modell nem-lineáris regressziós vizsgálati módszere - pontosan vezetett adatok birtokában - 15-20, legalább kismértékben eltérő népesítésű és takarmányozású, azonos korosztályú pontyos vagy polikultúrás halastóra vonatkozóan, gazdaságossági számításokhoz is elegendő pontosságú eredményeket szolgáltathat. Az elemzéseknél a takarmányok fehérje tartalmának értékeléséből várhatunk pontosabb információkat. -A modell alapokat szolgáltathat Hancz Csaba professzor előadásánál jelzett „paradigma váltás”.

25 Torjay Valter dédunoka képe (2012) Valasek Ferenc tatai főhalászmester (1858, Jaroslaw -1917 Tata-Tóváros) és neje Fanda Hermina hagyatékából

26 Köszönöm megtisztelő figyelmüket !

27


Letölteni ppt "Csengeri István‚ Zsigri András, Péteri András NAIK HAKI, Szarvas Halastavak népesítés - takarmányozás - hozam viszonyainak értékelése nem-líneáris regresszióval."

Hasonló előadás


Google Hirdetések