Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal."— Előadás másolata:

1 Sárvár és Környéke

2 Sárvár Elhelyezkedése

3  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal. Fekvése  A kistérség a Nyugat- Dunántúlon, az osztrák határtól 50 km-re, a megyeszékhelytől 25 km távolságra található. A második legnagyobb Vas megye kistérség.

4 Vonzerők  A Nádasdy-vár  Sári templom  Arborétum  Éves Simon Júdás Vásár (Idén 600. éve)  Gyógy-és Wellness fürdő Sárvár  3 Nagy Szálloda: -Spirit Hotel Thermal Spa ***** -Park Inn Hotel**** -Danubius Health Spa Resort****

5 Gasztronómia Örökség  A vasi konyha fejlett és gazdagon használja a magyar gasztronómia fortélyait és technológiáját.  A szakma nyelvezete a Francia.  A mai napig számos fogalom elnevezése változatlanul francia maradt.  Számos grandiózus technológiai újítást köszönhet a gasztronómia a magyar konyha nagyjainak.

6 Konyhatechnológia  Az étkezési szokásokra hatással voltak a történelmi események,a rendelkezésre álló nyersanyagok és technológiai fejlődések.  Így alakultak ki a mai étkezés jellemzői és konyhatechnológiai fogások.

7  A mai modern világunkba már lehetőség van a világ összes nyersanyagainak beszerzésére ez érdembeli fejlődést jelentett a gasztronómiának,de jellegzetes alapanyagai és meghatározó ételei megmaradtak a mai napig.  A magyar konyhaművészet,vendéglátás ebből a szempontból is nagy jelentőségű.

8  Térségünk földrajzi fekvése történelmi körülményeink,talajunk világhírű mezőgazdasági termékei,a népben gyökerező vendégszeretet kulináris művészet nagy magyar mesterei nemzetközi hírűvé és kedveltté tették ételeinket.  A népmesék,népdalok, szokások,hagyományok és az ételek is különbözőek országunk egyes tájai szerint.

9 Jellegzetességek  Kedvelt nyersanyagok a térségünkben: - Szarvasmarha - Káposzta - Burgonya - Gomba - Vadak - Halak

10 Ételek

11 Húsleves „Bassiana” módra  60 dkg Tyúk  30 dkg Marhahús  50 dkg marhacsont  20 dkg vegyes zöldség  15 dkg zeller  5 dkg vöröshagyma  1 dkg fokhagyma  5 dkg gomba  5 dkg karfiol  5 dkg zöldborsó  10 dkg friss paradicsom  10 adag lúdgége tészta  Só  Bors  Sáfrány  szerecsendió

12 Elkészítés I.Húslevest készítünk II.Fűszerzacskót helyezünk bele III.Az alapanyagokat külön megfőzzük IV.Tálalásnál a tányérba egy tyúkhúst és egy szelet marhát adunk. V.Rátesszük a zöldségeket és a tésztát. VI.Leöntjük a forró levessel.

13 ZÖLDBABOS APRÓPECSENYE  40 dkg sertéscomb  30 dkg zöldbab  5 dkg füstölt szalonna  1 fej vöröshagyma  1 teáskanál pirospaprika  2 dl tejföl  1 evőkanál liszt  Só  Bors  Delikát  1 gerezd fokhagyma.

14 Elkészítés  A feldarabolt zöldbabot feltesszük főni.  Ízesítjük  Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk.  Pörkölt alapot készítünk.  Rátesszük a csíkokra vágott húst, átpirítjuk, fűszerezzük és puhára pároljuk.  Ha kész, akkor hozzáöntjük a megfőtt és leszűrt zöldbabot.  A lisztet simára keverjük a tejföllel, és a zöldbabos húshoz forraljuk.

15 Hideg Gyümölcsleves  1 db őszibarack konzerv  1 db darabolt ananászkonzerv  1 doboz erdei mix  2 mandarin vagy narancs  0,5 db citrom leve  8-10 db szegfűszeg  2 csomag vaníliás cukor  5 dl tejszín  1 liter narancs juice (szűrt)

16 Elkészítés I.A narancslevet és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk. II.A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. III.Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük. IV.Hideg csészébe tálaljuk tejszinhabrózsával és citromfűvel díszítjük.

17 Köszönöm a figyelmet! Mentortanár: Penczné Péter Éva Készítette: Kardos Ramóna Pencz Krisztián Takács Roland


Letölteni ppt "Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések