Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára."— Előadás másolata:

1 A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára.

2 „Nagy része annak, amit megeszünk- felesleges számunkra. Elfogyasztott táplálékaink egynegyede elegendő lenne az egészséges élethez, a háromnegyed rész orvosaink megélhetését szolgálja.” Egyiptomi papirusztekercs

3 Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősége Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősen csökkenti számos betegség kockázatát,közöttük olyanokét, amelyek kiemelkedő mértékben befolyásolják a halálozást. Ilyenek a szív és érrendszeri valamint daganatos betegségek

4 Táplálkozási ajánlások A táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése érdekében a szakemberek számos országban- köztük Magyarországon- is időről időre táplálkozási ajánlásokat állítanak össze a lakosság számára.

5 Táplálkozási ajánlások A táplálkozási ajánlások minden esetben a gabonafélék, pontosabban a teljes értékű (teljes kiőrlésű) gabonatermékek rendszeres fogyasztására épülnek. Az ajánlások azzal kezdődnek, hogy „együnk rendszeresen, minden nap teljes értékű gabonatermékeket” Más szóval: az egészségmegőrző, betegségmegelőző táplálkozás alapja a teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztása.

6 Csökken az érdeklődés a gabonatermékek iránt A vásárlási statisztika azonban sajnos azt mutatja, hogy a lakosság nem ismeri az ajánlást, mert a KSH által kiadott „lisztmérleg” összefoglaló cím alatt közölt egy főre jutó gabonatermék vásárlás 1970 óta folyamatosan csökken.  1970-ben 124,1 kg/fő/év  2006-ban 86,0 kg/fő/év Ebből a kenyérfogyasztás:  1970-ben 103,7 kg/fő/év  2009-ben 73 kg/fő/év volt, vagyis közel negyven év alatt 30%-kal csökkent az érdeklődés a gabonatermékek iránt volt, vagyis közel negyven év alatt 30%-kal csökkent az érdeklődés a gabonatermékek iránt

7 Energia és tápanyagtartalom az átlagosan fogyasztott kenyérmennyiségben, összehasonlítva az ajánlott napi bevitellel. 200g/nap A kenyér értékét mutatja, hogy napi 200 g fogyasztás (2009 éves adat) esetén is jelentős mértékben járul hozzá számos tápanyag- fehérje, szénhidrát, magnézium, vas, folsav, E vitamin- napi ajánlott bevitelének teljesítéséhez Energia501 kcal18% Fehérje17,9 g13,80% Zsír3,6 g3,30% Szénhidrát105,6 g26,80% Élelmi rost9 g26,50% CA39,4 mg5,40% Mg60,9 mg17,90% Na1403,4 mg69,80% Zn760,0 μg4,50% Fe2398,6 μg23,30% B1 vitamin150,4 μg16,10% B2 vitamin60,9 μg4,70% Niacin1,8 mg11,90% B6 vitamin200,5 μg15,30% Folsav64,4 μg32,20% E-vitamin4,1 mg26,80%

8 ”Válaszunk mindig teljes értékű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket.” A háztartás-statisztikai adatokból valamint egy országos táplálkozási vizsgálat során a 200g/nap kenyérfogyasztás mindössze 10,7 g/nap barnakenyeret tartalmazott. A teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztásának kedvező betegségmegelőző hatását számos kutatás igazolja.  Az Egyesült Államokban több, nagy létszámú vizsgálat bizonyította, hogy a teljes értékű gabonatermékeket bőségesen fogyasztó nők között a szívkoszorúér betegség és az e betegségből származó halálozás kockázata jóval kisebb volt, mint azoknak a nőknek a csoportjában, akik nem fogyasztották ezeket a termékeket.  A férfiakon végzett hasonló vizsgálatból kiderült, hogy a legtöbb gabonarostot azaz teljes értékű gabonaterméket fogyasztók között az érszűkület sokkal kisebb mértékben fordult elő, mint a kontrol csoportban. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szívgyógyászok társasága által, a lakosság számára a szív-érbetegségek megelőzésére összeállított 9 ajánlás közül a harmadik így szól: ”Válaszunk mindig teljes értékű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket.”

9 Egy másik vizsgálat (Baltimore) során kiderült, hogy a legtöbb teljes értékű gabonaterméket fogyasztók csoportjában volt a legkisebb a túlsúly, elhízás kockázata, ráadásul a szérum koleszterin szerint. A kutatók szerint nem csak az élelmi rostoknak, hanem a teljes értékű gabonatermékekben lévő bioaktív anyagok (növényi ösztrogénok, flavonoidok, antioxidánsok,) valamint vitaminok és ásványi anyagok jelenlétének is tulajdoníthatók a jó eredmények.

10 Egy nemzetközi vizsgálatból, amely a táplálkozás és egészség illetve betegségek közötti összefüggéseket kutatta, kiderült, hogy a teljes értékű gabonatermékeket, gabonapelyheket rendszeresen fogyasztó egyének tartották tesztsúlyukat, de akik mellőzték ezeket a termékeket, azok testtömege növekedett.

11 Köztudott a daganatos betegségek nagy gyakorisága Magyarországon. A daganatos betegségek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a táplálkozási és életmód tényezők. Természetesen nem csak kockázatnövelő, hanem kockázatcsökkentő hatásról van szó. Közel 300 ezer férfi és 200 ezer nő ötéves követéses vizsgálata során kiderült, hogy a teljes értékű gabonatermékekben és gabonarostokban gazdag táplálkozás hatására lényegesen kisebb volt a vastag és végbélrák kialakulásának kockázata.

12 Az eddigiekből kiderül, hogy három a lakosság általános egészségi állapotát alapvetően meghatározó betegség  szív és érbetegségek,  daganatos betegségek,  elhízás, hatásos megelőzésében meghatározó szerepet játszik a teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztása.

13 Tovább lehetne még sorolni a teljes értékű gabonatermékek, gabonarostok rendszeres fogyasztásának kedvező hatásait, de nem kerülhetjük el egy világhírű angol élelmi rost kutató- Truswell- megjegyzését: „…. A teljes értékű gabonatermékek és a zabpehely, zabkorpa rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkentik a szív-érbetegségek kockázatát. Ez igen kedvező lenne, de csak jóval kisebb sótartalom esetén”

14

15 Az első szoba

16 Teljes őrlésű gabonafélék minden nap.

17 Teljes őrlésű és fehér liszt tápanyagtartalma (100 g-ban) Fehér liszt

18 Teljes értékű gabonatermékek kedvező hatásai.

19 Teljes értékű gabonatermékek, élelmi rostok, egyéb összetevők kedvező hatása

20 Élelmi rostok, gabonarostok bőséges bevitele csökkenti a női mellrák kockázatát.

21 Teljes értékű gabonatermékek és a túlsúly/elhízás „Minden ember egyenlő- csak a kövérek több szappant használnak” Temesi Ferenc MN 2002. március. 20.

22 A második szoba: Zöldség-, gyümölcsfogyasztás és betegségek megelőzése Car Warner angol fotográfus képsorozata: Olasz konyha: zöldségek, pasta, sajt.

23 Zöldség-főzelékféle, gyümölcs naponta ötször.

24 Tetőtéri szoba 1. Sovány húsok, halak és egészség. Car Warner angol fotográfus képsorozata: Sonka, hús, szalámi. Sonka : az ég, a hegyek, a folyó. Kenyér : a sziklák. Grisinetti : a házfal és a stég. Szalámi : a háztetö. Alpesi táj: sovány sonka, kockasajt, zsíros sonka, kenyér

25 Tengeri halak hetente kétszer

26 Tetőtéri szoba 2. (Sovány) tej és tejtermékek és az egészség Sajtból van a … Nem a hold, hanem a ház. A ládák és az árnyékolók száraztészták. Car Warner angol fotográfus képsorozatából

27 Fél liter tej naponta!  Tej, tejterm é kek  Kalcium – f é l liter 600 mg; D-, A-, B 2 -vitamin  Sajtok – fogszuvasod á s kock á zat cs ö kkent é se  Tejet nem iv ó, 3-10 é ves gyermekek alacsonyabbak, kisebb csontt ö meg, kisebb BMD (radius, combnyak, trochanter, L. csigoly á k) (Black et al, AmJClinNutr, 2002, 76, 675-80)  NHANES III: 3251 nő 5-12 é s 13-17 é ves kori tejfogyaszt á sa é s >50 é v BMD é s csontt ö meg k ö z ö tt S ö sszef ü gg é s (Kalkwarf et al, AmJClinNutr, 2003, 77, 257-65)  Nurse ’ s Health Study: a megfelelő D-vitamin-bevitel (12,5 μg/nap) 37 %-kal kisebb az oszteoporozisos combnyakt ö r é s kock á zat posztmenopauz á ban mint 3,5 μg eset é n; tej, Ca – nincs ö sszef ü gg é s ( Feskanich et al, AmJClinNutr, 2003, 77, 504-11)

28 Mi van a kéményben?  Csökkentsük a cukorfogyasztást  Csökkentsük az állati zsírokat  Kerüljük az energia-gazdag táplálékokat, italokat  Kerüljük a sózást, sóban gazdag táplálékokat  Aki nem iszik alkoholt, ne kezdje el! Mérsékelt alkoholfogyasztás= nőknek 10, férfiaknak 20g/nap etanol

29 További tanácsok  Táplálkozzunk változatosan!  Szervezetünknek vízre van szüksége,- igyunk 8 pohár (kb. 2 liter) vizet naponta.  Őrizzük meg, vagy szerezzük vissza egészséges testtömegünket (rendszeres mérés, zöldség-gyümölcs, kisebb adagok, rendszeres mozgás, példamutatás a gyerekeknek)  Gyakran mossunk kezet- rendszeres kézmosás hatására 30%-kal csökken számos fertőző betegség veszélye.  Ügyeljünk a higiénére a konyhában!  Olvassuk el figyelmesen az élelmiszer cimkét  Rendszeres testmozgás- 60/30 perc/ nap! Egészségügyi séta kutyával

30 Csodálatos, mennyire nem engedik megzavarni magukat az emberek a tönkremenésükben Hamvas Béla Tiszapalkonyai segédraktáros (Karátson Gábor, MN 2003. augusztus 11)

31 Célkitűzések  A fogyasztó gyermekkortól rendelkezzék korrekt ismeretekkel  Minden családba jussanak el a táplálkozási ajánlások, üzenetek  Szükség van az egészségmegőrzésnek kedvező élelmiszer és ételkinálatra  Meg kell oldani az egészséget segítő termékek reklámozását

32 Az egészség és táplálkozás A legnagyobb baj: A halálos kettős…. A hiperaktív villa és a hypoaktív láb. Helyette: hipoaktív villa és hiperaktív láb. K.Roberts et al, NutrRev, 2000,58. 154-160)

33 Az egészséges táplálkozás életet ment!

34 Köszönöm a figyelmet! UKBA 2010. február 22.


Letölteni ppt "A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések