Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KEVERÉKINFÚZIÓK ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ OLDATOK KÉSZÍTÉSE A NAPI GYAKORLAT KÉRDÉSEI Kovács Zsuzsanna B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Intézeti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KEVERÉKINFÚZIÓK ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ OLDATOK KÉSZÍTÉSE A NAPI GYAKORLAT KÉRDÉSEI Kovács Zsuzsanna B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Intézeti."— Előadás másolata:

1 KEVERÉKINFÚZIÓK ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ OLDATOK KÉSZÍTÉSE A NAPI GYAKORLAT KÉRDÉSEI Kovács Zsuzsanna B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Intézeti Gyógyszertár MGYT-KGYSZ Parenterális Gyógyszerelési Munkacsoport - konzultáció 2014. június 20. Miskolc

2 KÉRDÉSEK CSOPORTOSÍTÁSA I. Aszeptikus környezet biztosítása, monitorozás II. Alkalmazott technológia sajátságai – ellenőrzés és minősítés III. Gyári infúziók, tápláló oldatok és adalékok elegyíthetősége IV. Házi infúziók, tápláló oldatok és adalékok elegyíthetősége

3 I. Aszeptikus környezet biztosítása Ph. Hg. VIII. 5.1.1. Steril készítmények előállítása Aszeptikus előállítás Aszeptikus letöltés a tartály-záróelem rendszerekbe, de kiterjedhet a gyógyszerformák összetevőinek aszeptikus összekeverését. És az ezt követő aszeptikus letöltést, valamint az aszeptikus csomagolást egyaránt magába foglaló műveletsorra is. Validálás –táptalajtöltési tesztek környezet, személyi feltételek, kritikus felületek, tartály-záróelem sterilezés és gyártásközi szállítás, a késztermék maximális tárolási időtartama a végső tartályba való töltést megelőzően.

4 I. Aszeptikus környezet biztosítása GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-63-2007/2012: Keverékinfúziók előállítása „Az aszeptikus körülmények közötti előállítás célja, hogy biztosítsuk azon termékek sterilitását, melyeket sterilezett komponensekből állítunk elő.” Ph. Eur. 4. A LAF készüléket a szakszerviz évente, valamint a szűrő betétek cseréjét követően teljes felülvizsgálattal ellenőrizze és dokumentálja a megfelelőséget, a minősítés érvényességi idejét. Az aszeptikus egység teljes körű környezet-higiénés mikrobiológiai ellenőrzését évente legalább kétszer el kell végeztetni. A vizsgálatokat, valamint az esetleges validáció elvégzését és eredményét megfelelően dokumentálni kell.

5 I. Aszeptikus környezet biztosítása GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-63-2007/2012: Keverékinfúziók előállítása Az olyan egészségügyi szolgáltató, amelyik jelenleg nem tudja a módszertani levélben rögzített feltételeket maradéktalanul teljesíteni, törekedjen arra, hogy az itt leírtakat a lehető legrövidebb időn belül teljesítse.

6 I. Aszeptikus környezet biztosítása GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-68-2008/2012.: Parenterális készítmények előállítása A nem végsterilezhető, aszeptikus készítmények előállításakor, a GMP ipari követelményeinek kell megfelelni, hacsak nem egészen rövid (<24 óra ) a felhasználási időtartamuk.

7 II. Ellenőrzés és minősítés Ph. Hg. VIII. Parenteralia 2.6.8. Vizsgálat pirogén anyagokra 2.9.17. Parenterális készítmények kivehető térfogatának vizsgálata

8 II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-63-2007/2012: Keverékinfúziók előállítása „Minden keverékinfúziót az elkészítés után, majd közvetlenül a felhasználás előtt organoleptikus vizsgálatnak kell alávetni, mely során kiszűrhető a mechanikai szennyezés, anyagkiválás, vagy egyéb szemmel látható elváltozás. A magisztrálisan készített nem közvetlen felhasználású keverékinfúziót vagy parenterális tápláló keveréket szúrópróbaszerűen, de évente legalább kétszer, mikrobiológiai és pirogenitási vizsgálatnak kell alávetni, vagy bizonyítani kell az eljárás validálásával, a keverék mikrobiológiai tisztaságát és pirogén mentességét.

9 II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-68-2008/2012.: Parenterális készítmények előállítása A nem végsterilezhető, aszeptikus készítmények előállításakor, a GMP ipari követelményeinek kell megfelelni, hacsak nem egészen rövid (<24 óra ) a felhasználási időtartamuk.

10 II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-25-2010: Embergyógyászati magisztrális gyógyszerkészítmények minőségellenőrzésére és minősítésére 2.3.4. A gyógyszertárban, magisztrálisan, egyedi vény alapján vagy a gyógyszerész saját kezdeményezése alapján készült gyógyszer esetén a vizsgáló maga választja ki azokat a minőségi jellemzőket, amelyek alapján a gyógyszert minősíteni fogja (ehhez segítséget nyújt a jelen irányelv 3.2.1.pontja). Egyes vizsgálati módszereket a Gyógyszerkönyv általános részében megtalál, a többit a vizsgáló a saját szakértelme alapján dolgozza ki, figyelembe véve a jelen irányelv 3.2.1 pontjában meghatározott alapelveket. A minősítést az irányelv 3.2.2. pontja szerint kell elvégezni.

11 II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P-25-2010: Embergyógyászati magisztrális gyógyszerkészítmények minőségellenőrzésére és minősítésére 3.2.1.1. Az összes gyógyszerformánál figyelembe veendő: - a sajátságok vizsgálata, - a töltettömeg, - az azonosság vizsgálata, - a tartalmi vizsgálat (hatóanyag-tartalom meghatározása). - a hatóanyag-tartalom egyenletes eloszlásának vizsgálata (homogenitásának vizsgálata, inhomogenitás gyanúja esetén), - a tisztaság vizsgálata (bomlástermék). Az összetétel alapján – bomlékony gyógyszeranyag jelenléte esetén – szükséges a feltételezett bomlástermékre vizsgálni, - a csomagolás vizsgálata.

12 II. Alkalmazott technológia sajátságai MultiCompII rendszer 5 ml-ig:±10% 10 ml-ig:±5% 10 ml-től:±3%, max. ±5 ml

13 II. Alkalmazott technológia sajátságai FoNoNosoc INF. SALINA 1/2 GLUCOSI 5%; 500 ml Külön jelöléssel történő kiadás elfogadási határértéke Törzsoldat nevemennyisége (ml) minimum (ml)maximum (ml)minimum (ml)maximum (ml) Inf. Ringer250,0 245,0255,0244,8255,2 Inf. Glükóz 40%62,5 60,664,460,364,7 Humaqua187,5 182,5192,5182,3192,7 Össztérfogat500,0 488,1511,9487,4512,6 Összetétel (%) glükóz5,0% 4,77%5,24%4,75%5,26% Inf. Ringer50,0% 48,82%51,19%48,75%51,26%

14 Baxter Adalékanyagok A zsák befogadóképessége lehetővé teszi adalékanyagok, például vitaminok, elektrolitok és nyomelemek hozzáadását. Az elkészített keverékhez (a felszakítható forrasztások megnyitása és a 3 rekesz tartalmának összekeverése után) az adalékanyagok minden fajtája hozzáadható (beleértve a vitaminokat is). A vitaminokat a glükózt tartalmazó rekeszhez is hozzá lehet adni, a keverék elkészítése (a felszakítható forrasztások megnyitása és a 3 rekesz tartalmának összekeverése) előtt. Ha elektrolitot tartalmazó készítményekhez adalékanyagokat ad hozzá, vegye figyelembe a zsákban már meglévő elektrolitok mennyiségét. Az adalékanyagokat képzett személyzetnek kell hozzáadnia, aszeptikus körülmények között. Az Olimel tartalma a mellékelt táblázat alapján dúsítható elektrolitokkal. Nyomelemek és vitaminok: Kimutatták a készítmény stabilitását a kereskedelemben kapható vitamin- és nyomelem ‑ készítményekkel együtt (legfeljebb 1 mg vastartalom esetén). Az egyéb adalékanyagokra vonatkozó kompatibilitási adatok igény esetén rendelkezésre állnak. Adalékanyag hozzáadása esetén a perifériás vénán keresztül történő alkalmazás előtt meg kell mérni a keverék végső ozmolaritását.

15 B.Braun Amennyiben a parenterális táplálás kiegészítése javasolt és szükséges más tápanyagok hozzáadása a termékhez, mint például szénhidrátok, zsírok, vitaminok és nyomelemek, a keverés csak aszeptikus körülmények között végezhető el. A hozzáadás után valamennyi adalékot alaposan el kell keverni. Különös figyelmet kell szentelni a kompatibilitásra.

16 Fresenius Kabi Felnyitás után azonnal fel kell használni. Egyszerhasználatos készítmény. Csak tiszta, részecske-mentes oldat és sértetlen tartály használható fel. A fel nem használt oldatot ki kell önteni. Az infúzió után megmaradó keveréket ki kell önteni. A mikrobiológiai kontamináció és az inkompatibilitás veszélye miatt az aminosav oldatok nem keverhetők más gyógyszerekkel. Ha az Aminoven 5 %-hoz a teljes parenterális táplálás során más tápanyagok, például szénhidrátok, zsíremulziók, elektrolitok, vitaminok vagy nyomelemek hozzáadása szükséges, figyelni kell az aszeptikus technikára, a gondos összekeverésre, és különösen a kompatibilitásra. A kompatibilitási adatok számos keverék vonatkozásában hozzáférhetők a gyártónál. Adalékanyagok Csak olyan gyógyszer- vagy tápoldatok adhatók a Kabiven-hez, amelyek kompatibilitása bizonyított. Az adalékanyagok hozzáadását aszeptikus körülmények között kell végezni. A következő a standard ajánlásokat táblázat tartalmazza. A összes megmaradt infúziós keveréket ki kell önteni.

17 TEVA Az aminosav-infúziókat nem szabad gyógyszerekkel keverni, gyógyszerek vivőoldataként használni a fizikai-kémiai inkompatibilitás veszélye, továbbá a mikrobiológiai kontamináció veszélye miatt.

18 FoNoNosoc Aminosteril N Hepa 8% - AiO stability ranges for 7 days with SMOFlipid and Dipeptiven AdmixtureVolume SMOFlipid250-500 ml Aminosteril N-Hepa 8%500-1000 ml Glucose 20%-50%500-1000 ml Dipeptiven0-300 ml Addamel N0-10 ml Vitalipid N Adult0-10 ml Soluvit N0-1 vial ElectrolytesElectrolyte Range Sodium0-150 mmol/l Potassium0-150 mmol/l Calcium0-5 mmol/l Magnesium0-5 mmol/l Chloride0-300 mmol/l Acetate0-150 mmol/l Phosphate a 0-15 mmol/l Zinc0-0.1 mmol/l a As organic phosphate, e.g. Glycophos. Includes the amount from SMOFlipid (as 15 mmol/l).

19 FoNoNosoc Aminosteril N Hepa 8% - AiO stability ranges for 7 days with SMOFlipid and Dipeptiven The table indicates ranges stable for: 1. 24 hours at 20°C-25°C. 2. 7 days, i.e. 6 days storage at 2-8°C followed by 24 hours at 20°C-25°C.

20 TOVÁBBI KÉRDÉSEK I. Szállítás – tárolási hőmérséklet II. Keverékinfúziók, tápláló oldatok elegyíthetősége gyógyszerkészítményekkel

21 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "KEVERÉKINFÚZIÓK ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ OLDATOK KÉSZÍTÉSE A NAPI GYAKORLAT KÉRDÉSEI Kovács Zsuzsanna B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Intézeti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések