Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,"— Előadás másolata:

1 Jeruzsálem Óváros, szikla mecset

2 Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja, a három ábrahámi világvallás (zsidó vallás, kereszténység, iszlám) szent helye.

3 Elhelyezkedése  A város 750–800 m-es átlagmagasságon fekszik a Földközi-tenger és a Holt-tenger között, a júdeai hegyvidéken. Központja az óváros: régi és új kultúrák találkozópontja; a városban van zsidó, keresztény, örmény és muszlim negyed, amit egy közös fal vesz körül.

4 Jeruzsálem, mint vallások találkozópontja  Az emberiség egyik szent városa, a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás találkozópontja.  A muzulmánok szerint „a Szent”, a zsidóknak a Béke Városa, a keresztény világ szemében Jézus Krisztus elítélésének, keresztre feszítésének és feltámadásának, valamint a tanítványok pünkösdi élményének (a keresztény egyház születésének) a helyszíne.  A három vallásnak egy-egy jelentős szent helye található a városban, a Siratófal, a Szent Sír templom és a Sziklamecset.

5 Siratófal Zsidó vallás legszentebb helye

6 Szent sír templom A keresztény templom, amely a Szent Sír, Jézus Krisztus feltételezett keresztrefeszítésének helyszínén épült. A templom a kereszténység egyik legfontosabb szentélye.

7 Sziklamecset A Sziklamecset az iszlám hívőinek egyik legfontosabb szent helye.

8 Korai történelem  A város legkorábbi ismert uralkodója az i. e. 14. századi Abdi-Heba. Ekkor még egy kicsiny vár mellett települő, körülbelül 1500 fős lakossággal bíró város, csekély gazdasági és politikai súllyal.  Abdi-Heba Jeruzsálem városának uralkodója volt az egyiptomi Amarna-reform idején.

9 Római uralom alatt  Hadrianus császár halálbüntetés terhe alatt kitiltotta a zsidókat a városból, és Aelia Capitolinanak nevezte át. A templomhegyen Juppiternek emelt templomot. A zsidó lakosok kivándoroltak a Földközi-tenger környéki diaszpórába, vagy Perzsiába.  A kereszténnyé váló Római Birodalomban Constantin császár anyja, Helena ásatásokat végzett Jeruzsálemben, és a keresztre feszítés feltételezett helyén fiával együtt keresztény templomot emeltetett. Ez a Szent Sír templom.  A keresztény Római Birodalomban (és a Bizánci Császárságban) továbbra sem léphettek zsidók a városba. Ezt csak az iszlám uralom oldotta fel.

10 Látnivalók

11 Dávid zsidó király (múzeum)

12 Gecsemáne kert

13 Damaszkuszi kapu

14 Óváros

15 Köszönöm a figyelmet !!! :3 Készítette: Madai Csenge 6/b, 2016


Letölteni ppt "Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések