Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Programtelepítés Takács Béla 2008.. 2 Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Programtelepítés Takács Béla 2008.. 2 Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon."— Előadás másolata:

1 Programtelepítés Takács Béla 2008.

2 2 Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon fel néhány dolgot, amit telepítéskor a felhasználónak meg kell adni! 5. Milyen programokat NEM kell telepíteni? 6. Mi az előnye, és mi a hátránya, ha nem kell egy programot telepíteni?

3 3 Mi a telepítés? A programtelepítés (angolul installation vagy setup) az a folyamat, amikor egy alkalmazás vagy operációs rendszer a számítógépre kerül.angolalkalmazásoperációs rendszer

4 4 Miért van szükség a telepítésre? A nagyobb programokat manapság már nem lehet úgy megírni, hogy egyszerű HDD- re másolással optimálisan működjön, úgy ahogy a felhasználó szeretné! (a kivételekről később!) Ok: Más lehet az operációs rendszer Más lehet a hardverkörnyezet … …

5 5 Miért van szükség a telepítésre? (2.) A telepítendő program az adathordozón általában tömörített formában van, s olyan információkat is tartalmaz, amire az adott számítógépen nincs szükségünk, pl. más nyelvi elemeket, különböző operációs rendszerekhez szükséges állományokat, vagy számunkra szükségtelen meghajtó programokat.

6 6 Bonyolult a programtelepítés? Az lenne, ha nem lehetne automatizálni! A telepítési folyamat elősegítésére léteznek olyan programok úgynevezett telepítőkészítő programok, amelyek a telepítést helyettünk elvégzik. Természetesen szükség van ránk, mert az igényeinket, hova tegye, milyen nyelven, milyen szolgáltatásokat akarunk, azt azért meg kell mondanunk!

7 Néhány telepítőkészítő program Advanced Installer Professional AWinstall EasySetup Inno Setup InstallAware Professional Nullsoft Scriptable Install System (NSIS) Setup Builder Setup Generator Pro VisualSetup és a további huszat megtalálhatja a WIKIPEDIÁban! Nem kell megtanulni!

8 Miért emeltem ki az Inno Setup-ot? Az Inno Setup egy Jordan Russell által készített, nyílt forráskódú, Delphiben írt telepítőszoftver-készítő program.nyílt forráskódúDelphiben telepítőszoftver-készítőprogram A fejlesztés 1997-ben kezdődött, az általa készíthető telepítőprogramok kinézete többször átalakult és képességeik is fejlődtek. Már a 64 bites architektúrákat is támogatja és Windows Vista-kompatibilis.1997architektúrákat Windows Vista A program háromszor kapta meg egymás után a Shareware Industry Awards-díjat, 2002 és 2004 között.20022004 Nem kell megtanulni!

9 9 Mindenki ezeket a telepítőkészleteket alkalmazza? Természetesen nem, a nagyobb szoftverfejlesztő cégek saját programot írnak, erre a célra, ami figyelembe veszi a saját érdekeiket. Így például a telepítő kérhet regisztrációs kódot, ami a legalitást hivatott biztosítani, Figyelembe veheti, ha már létezik a program korábbi verziója, s csak upgrade-elni kell, Stb.

10 10 Minden programot kell telepíteni? Természetesen nem, vannak apróbb programok, amelyek nem használnak további pl..DLL állományokat, nem írnak a regisztrációs adatbázisba, vagy nem nagy baj, ha kicsit lassabban futnak. Ezeknél nem kell végrehajtani a telepítési folyamatot.

11 11 Mire jók azok a programok amelyeket nem kell telepíteni? Sok program készül un. Portable (hordozható) változatban. Ezek egy pendrive- ra másolva azonnal futtathatók, más meghajtókra másolhatók, és használatkor nem történik változás a regisztrációs adatbázisban.

12 Érdekesség a registry-vel kapcsolatban A programtelepítések során a regisztrációs adatbázis (registry) folyamatosan bővül, (hízik). Egy idő után már tekintélyes méretű lesz, s mivel a windows használja, lassítja a munkát. Időszakosan csökkenteni kell a méretét! Csak egy példa a „hízásra”: ha az Open Office-nak nem a portable, hanem az eredeti változatát telepítjük kb. hatezer új bejegyzés kerül a registry-be!

13 Ejnye, de sok bejegyzés! Ha a Microsoft Office bejegyzéseit nézzük telepítés után, akkor 45 ezer új bejegyzést találunk a regisztrációs adatbázisban! Akkor melyik sok? Chip 2008.10. sz. p.91.

14 14 Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon fel néhány dolgot, amit telepítéskor a felhasználónak meg kell adni! 5. Milyen programokat NEM kell telepíteni? 6. Mi az előnye, és mi a hátránya, ha nem kell egy programot telepíteni?

15 15 Befejezésül nézzünk meg egy tréfás telepítési folyamatot! Nem kell mindent komolyan venni!


Letölteni ppt "Programtelepítés Takács Béla 2008.. 2 Kérdések 1. Mi a telepítés? 2. Miért van szükség a telepítésre? 3. Mi segíti elő a telepítést? 4. Példaként soroljon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések