Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,"— Előadás másolata:

1 Foszfor phosphorum = “fényhordozó”

2 Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált, és a lombikban maradt anyagot vörösizzásig hevítette. A lombik és a belőle távozó gáz sötétben is világított, láng nélkül. A világító anyagot „hideg tűz”-nek nevezte el. A foszfor szó a görög phosphoros, fényt hordozó szóból származik. A foszfor egyedülálló az elemek között azzal, hogy először fedezték fel állati/emberi testnedvben, majd utána a növény- és az ásványvilágban, valamint az első elem, melynek ismerjük felfedezőjét.

3 Allotróp módosulatai: fehérfoszfor: viasz keménységű, késsel vágható, erősen mérgező anyag, szobahőmérsékleten is hevesen oxidálódik, öngyúlékony.öngyúlékony Víz alatt kell tartani, oxigéntől elzárva. Zsírokban, olajokban jól oldódik, ezért nem tanácsos szabad kézzel hozzányúlni, mivel a bőrőn zsír található. Lenyelve már 0,05 g is halálos belőle. Át tud alakulni vörösfoszforrá.

4 vörösfoszfor: sötétvörös színű por, nem oldódik semmiben, így nem is mérgező, levegőn tartható Gyulladási hőmérsékletek fehérfoszfor 60 °C vörösfoszfor 400 °C Kémiai tulajdonságai A két foszfor kémiailag azonos módon viselkedik. A foszfor égésekor foszfor- pentaoxid keletkezik.

5 Miért különbözik a két allotróp módosulat? Fehérfoszfor 4 atomos molekulákból áll, kristályszerkezete molekularács (kicsi a molekulák közötti összetartó erő). Képlete P 4

6 Vörösfoszforban végtelen számú atom kapcsolódik össze kovalens kötéssel, atomrácsot hoz létre. Jele: P

7 Előfordulása csak vegyületekben (pl.guanoban) Az emberi szervezetben nagy mennyiségben található (700- 800 g/felnőtt). Szükséges a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez. Felhasználása Irinyi János a vörösfoszfort a mai biztonsági gyufa elődjéhez használta.

8 Irinyi János, a gyufa feltalálója: Ki volt ő? Nézz utána!

9 Foszfor-pentaoxid P 2 O 5 Foszfor égése során képződik, szilárd anyag. 4P+5O 2 = 2P 2 O 5 Hány vegyértékű a P a molekulában? Erős vízmegkötő tulajdonságú, vízben oldva foszforsav lesz.

10 Foszforsav=hidrogén-foszfát H 3 PO 4

11 Előállítása: 1.Foszfor oxidációja 4P + 5O 2 = 2 P 2 O 5 foszfor-pentaoxid 2. Az oxidot vízben oldják P 2 O 5 +3 H 2 O = 2H 3 PO 4 Savmaradék ion: foszfát ion PO 4 3-

12 Felhasználása: Híg vizes oldata fogyasztásra alkalmas: pl. Cola, üdítő italok. Hatásuk: a fogakat, csontokat roncsolja, „kalciumrabló”. Vízkőoldószerként háztartásban. Műtrágya gyártás - szuperfoszfát Mosószerek gyártása-vízlágyító, de az élővizek elalgásodnak.

13 Sói a foszfátok Ca 3 (PO 4 ) 2 kalcium-foszfát, szuperfoszfát műtrágya Na 3 PO 4 nátrium-foszfát, trisó Zsíróldó, fémtisztító, vízlágyító


Letölteni ppt "Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések