Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PREPARE/ENRICH BEMUTATÓ Csizmadia Róbert. 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 2 Vázlat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PREPARE/ENRICH BEMUTATÓ Csizmadia Róbert. 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 2 Vázlat."— Előadás másolata:

1 PREPARE/ENRICH BEMUTATÓ Csizmadia Róbert

2 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 2 Vázlat Mi a gond a házassággal? És hol a megoldás? David H. Olson és családelmélete A PREPARE/ENRICH Program története A PREPARE/ENRICH és a Life Innovations cég Mi a PREPARE/ENRICH Program? A PREPARE/ENRICH felmérő és mutatói Mire jó a felmérő használata?

3 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 3 Kapcsolat és azután mi? A két udvar elmélete: galambok, tyúkok, cicák és marhák... A két udvar elmélete: galambok, tyúkok, cicák és marhák... A házasság a legjobb gyógyszer azon problémák orvoslására, amik nélküle nem is léteznének. A házasság a legjobb gyógyszer azon problémák orvoslására, amik nélküle nem is léteznének. A házasságkötés a Holmes-Rahe stressz- skála középértéke, a munka-nélküliség és a súlyos megbetegedés között helyezkedik el. A házasságkötés a Holmes-Rahe stressz- skála középértéke, a munka-nélküliség és a súlyos megbetegedés között helyezkedik el. Egy házastárshoz több szaktudás szükséges, mint egy háziállathoz! Egy házastárshoz több szaktudás szükséges, mint egy háziállathoz!

4 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 4 Mi a gond a házassággal? 1Móz. 2,18: Azután ezt mondta az ÚRisten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. 1Móz. 2,20: Így adott az ember nevet minden állatnak, az égi madaraknak és minden mezei élőlénynek, de az emberhez illő segítőtársat nem talált. 1Móz. 2,23: Akkor ezt mondta az ember: Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett. BŰNESET 1Móz. 3,12: Az ember így felelt: Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem 1Móz. 3,16:... mégis vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad. 1Móz. 3,20: Az ember Évának nevezte el a feleségét, mert ő lett az anyja minden élőnek. Én meg Te lett a MI

5 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 5 Mi a megoldás a Biblia szerint? Ef. 5,23: “mert a férfi feje a feleségnek” “A feleség meg a nyak, ami a fejet fordítja.” MEGOLDÁS: AZ ÍGE KERETET AD A HÁZASTÁRSI KAPCSOLATNAK. KRISZTUS ÉS AZ EGYHÁZ KAPCSOLATA “amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek” (24)‏ “Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte” (25)‏

6 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 6 SZERETET ÉS TISZTELET Ef. 5,33: De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét. SZERETE T TISZTELE T

7 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 7 A PREPARE/ENRICH Program története David H. Olson, Ph.D., a Life Innovations elnöke, a Minnesotai Egyetem Családszociológiai Tanszékének Professzor Emeritusza, ahol 25 éve tanít. Célja az volt, hogy létrehozzon egy minőségi rendszert, amiben integrálhatja a családi kutatásainak eredményét. Circumplex Model of Marital and Family Systems néven ismert elméletéről 500 tanulmány készült.

8 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 8 A modell család-térképe

9 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 9 Közelség (szeretet) ‏ „Azon tény elfogadásával, hogy az egymáshoz legközelebb álló emberi lények között bizonyos távolságnak léteznie kell, egy csodálatos egymás melletti élet növekedhet.” - Rainer Maria Rilke A pár és család közelségén azt az érzelmi kötődést értjük, amit a pár és a családtagok egymás irányában éreznek. Az elkülönülés és az együttlét egyensúlyát is vizsgálja. Mérőskálái: A túl kötött kapcsolatokban extrém mértékű a közelség, a családtagok függő viszonyba kerülnek: a „mi”-re koncentrálnak. Az erősen kötődő, kötődő és valamelyest kötődő kapcsolatok a „mi” és az „én” egyensúlyát mutatják. A kötödés nélküli kapcsolatokban az érzelmi elkülönülés alig elviselhető szintű, a családtagok túl függetlenek egymástól: az „én”-t hangsúlyozzák.

10 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 10 Rugalmasság (tisztelet) ‏ „A változás az egyetlen bizonyos dolog az életben.” Rugalmasság alatt a párnak vagy a családnak a stressz- és krízishelyzetek miatt beállt szerepváltozásokhoz, vezetői funkciók áthelyeződéséhez való alkalmazkodó képességét értjük. Demokrácia kontra diktatúra: hogyan birkózzunk meg a kihívásokat? A túl rugalmas kapcsolatok túl sok változásnak vannak kitéve és nélkülözik a folyamatos vezetést. A nagyon rugalmas, rugalmas és valamelyest rugalmas kapcsolatok nyitottak a változás irányába, amikor az szükséges. A vezetés és a döntéshozatal, a szülői felelősség demokratikus. A rugalmatlan kapcsolatok ellenállnak a változásnak. Egyszemélyű vezetés, szigorú fegyelem és merevség jellemzi.

11 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 11 Kommunikáció Az asszertivitás az érzések és kérések kifejezésének képességét jelenti. Az aktív figyelem a pontos meghallgatás és a beszélőtől hallott üzenet megismétlésének képességét jelenti. Ezen képességek segítenek a párnak, hogy változtassanak kapcsolatuk rugalmasságán és közelségén.

12 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 12 Mi a PREPARE/ENRICH Program? A PREPARE/ENRICH program öt felmérőre alapszik, amelyek megvizsgálják azokat a fő kapcsolati faktorokat, amelyeket a pár nap mint nap átél. 1. PREPARE: jegyesoktatás 2. ENRICH: házassággondozás 3. PREPARE-MC: jegyesoktatás gyermekes pároknak 4. PREPARE-CC: együtt élő párok jegyesoktatása 5. MATE: jegyesoktatás 50 év felettieknek A felmérőket képzett PREPARE/ENRICH terapeuta kezeli, és általában 4-8 alkalomban átbeszélteti a párral a felmérés eredményét.

13 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 13 A PREPARE/ENRICH Program története A PREPARE/ENRICH Programon 1980 óta 2 millió pár vett részt. A statisztikák szerint 80-85% pontossággal mutatja ki a pár várható boldogságát – természetesen nem ez a célja! Gyakorlati tapasztalat szerint: utógondozás mellett (házassági mentor) a felkészített párok csupán 2%-a válik el.

14 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 14 PREPARE/ENRICH és Life Innovations cég A cég 1980-ban alakult a Minnesotai Állami Egyetemen, egy sor kutatási projekt eredményeként, amelyekben Dr. David Olson kifejlesztette a házassági felmérőt. A felmérők utáni nagy érdeklődésre tekintettel Dr. Olson megalapította a PREPARE/ENRICH (ma: Life Innovations) céget, hogy kiszolgálja a terapeutákat és lelkészeket. Az évek folyamán a cég óriásit fejlődött, ma az 5 felmérőből álló programot 13 országos szervezetben mintegy 100.000 terapeuta alkalmazza.

15 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 15 A PREPARE/ENRICH Program céljai A PREPARE/ENRICH Programnak 6 célja van. Ezek elérésében hat feladatból álló munkafüzet segíti a terapeuta munkáját, hogy javítsa a pár társkapcsolati képességeit. A hat cél: Megállapítani a párkapcsolat erősségeit és növekedési területeit. Gyakorolni az aktív hallgatást és az asszertivitást. Megtanulni a 10 lépéses konfliktuskezelést. Átbeszélni a két fél családi gyökereit. Családi költségvetés tervezése. Személyes, párkapcsolati és családi célok megbeszélése.

16 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 16 FELMÉRŐ PRÓBA A társammal szoros a kapcsolatunk. A társamnak vannak szokásai amit nem szeretek. Pozitív és negatív érzelmeket is megoszthatok a társammal. Vannak véleménykülönbségek, amiket - úgy tűnik - sosem fogunk megoldani. Hasonlók a költekezési és spórolási szokásaink. 1 = maradéktalanul egyetértek 2 = egyetértek 3 = nem tudom 4 = nem értek egyet 5 = egyáltalán nem értek egyet

17 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 17 FELMÉRŐ PRÓBA Néha kényszerítve érzem magamat, amiért olyan programokon kell részt vegyek, amiket csak a társam élvez. Elégedett vagyok a szenvedéllyel, amit a társamtól kapok. Kétségeim vannak a társam szülői képességeit illetően. Megelégedéssel tölt el, ahogyan a házimunkát megosztjuk. Van, hogy nem értünk egyet lelki dolgokban. 1 = maradéktalanul egyetértek 2 = egyetértek 3 = nem tudom 4 = nem értek egyet 5 = egyáltalán nem értek egyet

18 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 18 A PREPARE/ENRICH felmérő faktorai HÁZASSÁGI ELVÁRÁS A házasság kihívásainak és nehézségeinek realisztikus felmérése. SZEMÉLYISÉGI KÉRDÉSEK A társunk személyiségének és szokásainak elfogadása. KOMMUNIKÁCIÓ A megértettség érzése, valamint az érzelmek és gondolatok megosztása a társsal. PROBLÉMAMEGOLDÓ KÉPESSÉG Képesnek lenni megbeszélni, és megoldani a nézeteltéréseket. PÉNZKEZELÉS Realisztikus költségvetés készítése és egyetértés a pénzkezelés szabályaiban. SZABADIDŐS PROGRAMOK Hasonló érdeklődési körökön osztozni, valamint az együttesen és a külön töltött idő élvezése.

19 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 19 A PREPARE/ENRICH felmérő faktorai SZEXUALITÁS Beszélgetni a szexről és a szexuális vágyakról. GYERMEKEK ÉS SZÜLŐI SZEREPKÖR Megegyezni a leendő gyermekek számáról és a gyermeknevelés feladatainak elosztásáról. CSALÁD ÉS BARÁTOK Kiegyensúlyozott kapcsolat a családdal és a barátokkal. SZEREPKÖRÖK ÉS FELELŐSSÉGMEGOSZTÁS Megegyezni a felelősségviselést és a döntéshozást illetően. LELKI KÉRDÉSEK Elfogadni egymás vallásos, illetve lelki értékeit. PÁRKAPCSOLAT Érzelmi közelség és a párkapcsolat rugalmassága. CSALÁDI KÖTELÉKEK Érzelmi közelség és a kapcsoltok rugalmassága.

20 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 20 A FELMÉRŐ EREDMÉNYE: ÉLETTEL TELI PÁR HARMÓNIKUS PÁR HAGYOMÁNYOS PÁR KONFLIKTUSOS PÁR ELHALÓ KAPCSOLATÚ PÁR

21 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 21 A PREPARE/ENRICH: a függönyön túl 4 skálás személyiség-kiértékelés: Kifejezőképesség: elmondják-e a párok egymásnak, amit igazán gondolnak? Magabiztosság: önmagukkal kibékültek már a felek? Elkerülés: vajon vannak témák, életkérdések, amiket nem beszéltek meg? Uralkodás: dominál-e túlzottan egyik fél a társa felett. + Családi térkép: megegyeznek a felek elképzelései a leendő családjukról?

22 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 22 Pár típusok és lelkiség

23 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 23 MI TÖRTÉNIK A TESZT UTÁN? ÖRÖM: erősségek LEHETŐSÉG: növekedési területek 4-8 alkalomból álló párterápia a munkafüzet segítségével Egyéni lelkigondozói beszélgetések

24 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 24 A PREPARE/ENRICH HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI Komplett és gyors kiértékelés a 10 kapcsolati tényezőről. Pontos adatok a pár kapcsolatának erősségeiről és gyengeségeiről. 4 skálás személyiség-kiértékelés. Munkafüzet a gyakorlati kérdések kezelésére: kommunikáció, családi költségvetés, konfliktuskezelés... Missziós lehetőség


Letölteni ppt "PREPARE/ENRICH BEMUTATÓ Csizmadia Róbert. 4/25/07 C:\Documents and Settings\Robert\My Documents\prepare-enrich\prepare_enrich_bemutato.odppage 2 Vázlat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések