Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Téma  Az állati szervezet számára fontos a változó külső környezeti tényezők között a belső állandóságának a fenntartása. Így a hőmérséklethez is alkalmazkodniuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Téma  Az állati szervezet számára fontos a változó külső környezeti tényezők között a belső állandóságának a fenntartása. Így a hőmérséklethez is alkalmazkodniuk."— Előadás másolata:

1

2 Téma  Az állati szervezet számára fontos a változó külső környezeti tényezők között a belső állandóságának a fenntartása. Így a hőmérséklethez is alkalmazkodniuk kell. A hazánkban élő fajoknak, nem csak a nyári meleghez kell alkalmazkodniuk, hanem a telet is át kell vészelniük.  Eltérő módon alkalmazkodnak az egyes fajok a változó hőmérsékleti értékekhez. Néhányan most ébredtek a téli álomból, néhányan hibernálták magukat a hidegebb hónapokban, más fajok most érkeztek vissza hozzánk egy távoli útról.

3 A fehér gólya  A fehér gólya a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába tartozó nagytestű és elterjedési területén általánosan ismert madár. A köznyelvben erre a madárfajra értik a közismert gólya kifejezést. Népi elnevezései a gilice, cakó,koszta, gagó és az eszterág. Fehéroroszországés Litvánia hivatalos madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben „Az év madarává” választotta.gólyaalakúakrendjébególyafélékcsaládjábaköznyelvbenFehéroroszországLitvániaMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület„Az év madarává”  Európában és Ázsiában elterjedt, de élőhelyein egyre fogyatkozó madárfaj. Tollazata nagyrészt fehér, de szárnyainak végeit fekete tollak borítják. Lába hosszú, csőre hosszú, hegyes és piros. Ragadozómadár és sokféle fajt fogyaszt; zsákmányol rovarokat,halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat. Monogám mivel a párok nem maradnak együtt egész életükben, de a pár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33–34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyök gólyák 58– 64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket. EurópábanÁzsiábanRagadozórovarokathalakatkétéltűekethüllőketemlősöketmadarakat

4  Az IUCN szerint nem veszélyeztetett. A középkorban az ember megtelepedése és erdőirtása kedvezett a fajnak, de a termelés módjának megváltozása és az iparosodás ahhoz vezetett, hogy a fehér gólya eltűnt Európa egyes részeiből a 19. században és a 20. század elején. A fajmegőrző programok és az újratelepítések miatt ma ismét megtalálható Hollandiában, Belgiumban, Svájcban és Svédországban. Vannak természetes ragadozói, és élősködők gazdája is lehet. Tollazatában rágótetvek telepedhetnek meg, és a fészekben atkák rejtőzhetnek. Elterjedési területének bizonyos pontjain meséket, regényeket ihletett, valamint közkeletű hiedelmeket, például azt, hogy ő hozza a kisbabát.középkorbanHollandiábanBelgiumbanSvájcbanSvédországbanrágótetvekatkák

5  Élőhelye:  A fehér gólya táplálkozáshoz leginkább nyílt füves területeket, mezőket, sekély vizeket keres fel. A magas füvet és az erdőt kerüli.Csernobil környékén az 1986- os baleset után megritkult, mert a művelt területeket visszahódította a magas füves bozót.Lengyelország egyes vidékein a táplálékhiány miatt szeméttelepeken is keresgél. Szeméttelepen látták továbbá a Közép-Keleten, Spanyolországban, Észak- és Dél-Afrikában.  Nagyobb számban nyílt füves területeken szaporodik. Leginkább az erdőszéleket kedveli, azok közül is azokat, amelyek az év legalább egy részében el vannak árasztva. Nem kedveli a magas növényzetet, például az erdők belsejét.Örményországban 2000 m magasan is találtak fészket. Megtelepszik szavannán, sztyeppén, mezőkön, vizes helyeken, művelt földeken, de kerüli a trópusi erdőket.A középkorban az ember tevékenysége segíthette terjedését, amikor is az erdőket kiirtották, hogy legelőket és szántóföldeket alakítsanak ki a helyén. Akkoriban Európa nagy részén elterjedt, és egészen Svédországig szaporodott. Ritka vendég a brit szigeteken, ahol minden évben körülbelül 20 madarat látnak, de nem regisztrálnak fészket. 1416-ban a skóciai Edinburgh Szent Egyed-katedrálisának csúcsán fészkelt egy pár.  Napjainkban a fehér gólyák állományának jelentős része az ember közelében, a települések villanyoszlopain, épületek kéményén fészkel. Ennek elősegítésére műfészkeket szerelnek a madárvédők a villanyoszlopokra, amelynek segítségével újabb fészkek építésére veszik rá a madarakat és elkerülik az általuk okozott meghibásodásokat a villamosenergia hálózatban.

6 http://www.golya.mme.hu/index.php?p=golya

7  A fehér gólya palearktiszti vándormadár, télire délre vándorol. A vonulási útvonalak hagyományosak, de nincsenek szigorúan rögzítve. Augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén indulnak el vándorútjukra. A nyugat-európai állomány Gibraltár a kelet-európai populáció Boszporusz felé indul el. A Földközi-tengert e két tengerszoros valamelyikén szelik át. Ez a nagy madár széles szárnyain képes mozdulatlan testtel és szárnyakkal siklani a felmelegedő föld fölött kialakuló termikeken. Így kihasználva a Gibraltár vagy a Boszporusz fölött keletkező meleg légáramlatokat. A gólyák a Szahara felett átrepülve egészen Dél-Afrikáig eljuthatnak. Mindkét fő útvonal 12 ezer kilométernél hosszabb. A telet Afrikában töltik, majd a megfelelő időben visszaindulvamárcius végén jelennek meg a Kárpát-medencében. A korszerű technikának köszönhetően műholdas jeladókkal már on-line is nyomon követhető a gólyák vonulása. Az első magyarországi kezdeményezés keretében két fehér gólyára került jeladó 2010 augusztusában. 2012 óta közel ötven példányra helyeztek fel jeladót a Magyar Madártani Intézet szakemberei.AugusztusszeptemberGibraltárBoszporuszFöldközi-tengertSzaharaDél-Afrikáigmárciuselső magyarországi kezdeményezés  A vándorlás rendszeres kutatását a német Johannes Thienemann kezdte meg, aki 1906- ban kezdett gyűrűzni. Újabban a modern technikát is bevetik, például az Argus rendszert. A leghosszabb ideje így figyelt gólya Max, akit 1999 óta követnek így nyomon.  Egy spanyol közmondás szerint a gólyák február 20-án érkeznek meg Afrikából. A globális felmelegedés miatt azonban ez korábbra tolódott. Sokan már december végén visszajönnek, hogy gyorsan elfoglalják a legjobb fészkeket. Megint mások, bár elindulnak Afrikába, de még a tengert sem repülik át, és októberben-novemberben már otthon vannak. Ebben a felmelegedés mellett a táplálékkínálat is szerepet játszik az öntözéses földművelés és a szeméttelepek miatt.

8 Cseresznye, a móri gólya  http://satellitetracking.eu/page/information http://satellitetracking.eu/page/information  https://www.facebook.com/cseresznyemor https://www.facebook.com/cseresznyemor  https://www.facebook.com/gyongy.virag.31/videos/vb.100004282181368 /599034736915927/?type=2&theater https://www.facebook.com/gyongy.virag.31/videos/vb.100004282181368 /599034736915927/?type=2&theater

9 https://www.facebook.com/gyongy.virag.31/video s/vb.100004282181368/599034736915927/?type=2&t heater

10 Dolgozik az osztály


Letölteni ppt "Téma  Az állati szervezet számára fontos a változó külső környezeti tényezők között a belső állandóságának a fenntartása. Így a hőmérséklethez is alkalmazkodniuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések