Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016 CSOK. A CSOK célja  - Családosok, fiatalok ösztönzése lakásépítésre és beruházásokra.  - Gyermekes családok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016 CSOK. A CSOK célja  - Családosok, fiatalok ösztönzése lakásépítésre és beruházásokra.  - Gyermekes családok."— Előadás másolata:

1 Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016 CSOK

2 A CSOK célja  - Családosok, fiatalok ösztönzése lakásépítésre és beruházásokra.  - Gyermekes családok támogatása az otthonteremtésben.  - Gyermekvállalás motiválása.  - Az építőipar fellendítése.

3 A CSOK összege Gyermekek száma Új lakás építés, vásárlás Használt lakás vásárlása, bővítése 1600.000 Ft 40-55 m 2 550.000 Ft 55 m 2 <600.000 Ft 22.600.000 Ft 50-65 m 2 880.000 Ft 65-80 m 2 1.100.000 Ft 80 m 2 <1.430.000 Ft 310.000.000 Ft 60-75 m 2 1.320.000 Ft 75-90 m 2 1.650.000 Ft 90 m 2 <2.200.000 Ft 4 vagy több10.000.000 Ft 70-85 m 2 1.760.000 Ft 85-100 m 2 2.200.000 Ft 100 m 2 <2.750.000 Ft

4 Kik vehetik igénybe a CSOK-ot?  Házaspárok (gyermektelen és már meglévő gyermek után)  Egyedülállók és élettársak (ha vele együtt élő gyereke van)  Azok az élettársak, akiknek nincs gyermekük, csak házastársi viszony után igényelhetik a támogatást.  Előre vállalt gyermek esetén, min. az egyik félnek fiatalabbnak kell lenni a 40. életévnél a kérelem benyújtásának időpontjában.  Az a személy, akinek min. folyamatos 180 napos TB támogatása van (2 gyerek)  Az a személy, akinek minimum 2 éves TB biztosítása van, max. 15 napos megszakítással (3 gyerek esetén) TB által biztosított jogviszonyba beleszámít: a CSED, a GYED a GYES és a közmunka NEM!!!!

5 Ki számít gyereknek?  Magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően.  Aki a 20. életévét még nem töltötte be.  Aki már beöltötte a 20. életévét, de felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és még nem múlt el 25 éves.  Aki a 20. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

6 Meglévő gyerek után  Az igénylővel közös háztartásban élő, az igénylő által eltartott gyerek. Lehet:  Vérszerinti  Örökbefogadott  1 éve az igénylővel élő, gyámsága alatt álló, eltartott gyerek. Ki után igényelhető a CSOK? Előre vállalt gyerek után  1 gyerek (4 éven belül)  2 gyerek (8 éven belül)  3 gyerek (10 éven belül) Ha nem születik meg vissza kell fizetni a támogatás összegét késedelmi kamattal együtt, a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

7  Lakás hasznos alapterülete legalább 60 m 2  Egylakásos lakóépület hasznos alapterülete legalább 90 m 2  2008. július 1-én vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező, összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatba vételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.  Tetőtérbeépítés, emeletráépítés során keletkező lakóegységként új lakásnak minősül.  Összkomfortos lakás (az a lakás, amely legalább 12 m 2 meghaladó alapterületű lakószobával, teljes közművesítettséggel, közüzemi vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízellátással, melegvíz- ellátással és központi fűtési móddal rendelkezik). Mely vásárolt új vagy építeni kívánt lakásra igényelhető? Hasznos alapterület: A lakóingatlan fűthető alapterületének azon része, mely belmagassága legalább 1,90 m. Lakó-, főző-, egészségügyi-, közlekedő- és tároló helyiségek. Nem számít bele a gépkocsitároló, erkély, loggia, terasz.

8 Milyen drága lehet az ingatlan? Új ingatlannál eltörölték az árplafont, használtnál viszont megmaradt. A négyzetméterár használt lakásnál vagy háznál nem lehet több mint 350 ezer forint, az országon belüli elhelyezkedésétől és településtípustól függően továbbra is szabott, hogy a CSOK igényléséhez legfeljebb mennyi lehet a ház vagy lakás maximális vételára. Közép-MagyarországNyugatKelet Megyeszékhely(Budapest) 35 millió Ft28 milliót Ft25 millió Ft Város28 millió Ft23 millió Ft19 millió Ft Egyéb település23 millió Ft18 millió Ft16 millió Ft

9  Akik bűncselekményt követtek el a Btk. bizonyos paragrafusai alapján (vagyon elleni bűncselekmény)  Akik korábban jogosulatlanul vettek fel kedvezményt.  Akik az elmúlt 180 napban nem voltak végig TB támogatottak.  Akiknek adó- vagy köztartozásuk áll fenn.  Aki szerepel a KHR listán (régen BAR-lista) és a 10 milliót igényli.  Akik közmunkában foglalkoztatottak. Biztos kimaradnak a támogatásból:

10  Hitelintézeteknél. (díja a támogatott összeg 1,5%-a, de max. 30.000 Ft) Hol kell igényelni? Mikor kell igényelni?  Új vagy használt lakás vásárlása esetén: Adásvételi szerződést követő 120 napon belül.  Építkezés esetén: Használatbavételi engedély kiadását megelőzően.  Bővítés esetén: A bővítési munkálatok megkezdése előtt.

11  NAV által kiállított, 15 napnál nem régebbi okirat a köztartozás mentességről  társadalombiztosítási jogviszony (legalább 180 nap) fennállásának igazolása a TB-től  nyilatkozat arról, hogy az igénylő és házastársa, gyermekei nevén nincs ingatlan  adás-vételi szerződés (legyen benne feltüntetve a CSOK igénybevétele is)  érvényes okmányok, lakcímkártya, személyi igazolvány, adókártya. Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyereknek is  születési anyakönyvi kivonat a gyereknek, szülőknek házassági anyakönyvi kivonat  kérhetik még a lakás alaprajzát, valamint munkáltatói igazolást is  egyéb papírok ügyében érdemes tájékozódni a választott hitelintézetnél Alapvető papírok az igényléshez:

12  Csak azok igényelhetik, akik igénybe veszik a 3 gyerek után járó 10 millió forintos CSOK-ot.  Legalább 60 m 2 hasznos alapterületű új lakást vásárolnak.  Legalább 90 m 2 hasznos alapterületű lakóházat építenek.  Teljes futamidőre szóló kamatkedvezmény 3%  Kamatperiódus: 5 éves  Kamattámogatott időszak: legfeljebb 25 év  Futamidő: 5-25 év +10 millió Ft kamattámogatott kölcsön Nettó (Ügyfél által fizetendő) kamat THM Havi törlesztőrészlet 1.Év6,00% 6,57% 35 822 Ft 6. Évtől6,20%36 453 Ft PÉLDA: 5 éves kamatperiódus esetén (1,30%-os kamatkedvezmény mellett):

13 IGEN!  Legfeljebb 150 m 2 -es lakás és legfeljebb 300 m 2 -es egylakásos lakóépület esetében a természetes személy vagy az ingatlan építtetője a bekerülési költség megfizetéséhez.  A telek vételárához is igény bevehető.  Legfeljebb egy alkalommal lehet élni az adó-visszatérítéssel, legkésőbb 2019. december 31-ig.  Legfeljebb 5 millió forintig, ha az adó-visszatérítési támogatás (Áfa) összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.  Meglévő építkezésnél régebbi számlákat is elfogadnak.  A költségvetés min. 70%-ról számlát kell felmutatni. Visszaigényelhető-e az Áfa?

14 Néhány érdekes kérdés Három gyerekes apuka örököl egy ingatlant, igényelheti a támogatást? A feleség 39 éves, a férj 44 éves, 3 gyerekük van, kaphatnak-e támogatást? A korhatár csak a meg nem született gyerekek esetén van, tehát meglévő gyerekeknél teljesen lényegtelen a szülők kora, a gyerekek kora számít. 60 évesen is igényelhető a támogatás, ha a gyerekek 20. évnél fiatalabbak, vagy nappali tagozaton, felsőoktatásban tanulnak és 25. életévüket még nem töltötték be. Semmi akadálya, három gyerek esetén eltörölték, hogy nem lehet lakás a szülő nevén. Ugyanígy igaz, ha csak két megszületett gyerek van és egy harmadikat bevállalnak, így is három gyerekes családnak minősül. Viszont, ha az elmúlt 5 évben eladott egy lakóingatlant, akkor az eladási árat bele kell forgatni az új lakás vételébe. Lehet 5 lakás a szülő nevén, de ha egyet eladott, az új lakásba bele kell forgatnia. Külföldön élő és dolgozó személy kérheti a támogatást? Minden további nélkül, ha meg van a 180 napos TB jogviszonya és a külföldi szervezet ezt igazolja.

15 Meglévő parasztházunk helyén építenénk új házat, arra felvehető a 10 millió forint? Mivel a hitel az adott lakás vásárlására lett felvéve, akkor az itt szereplő számok mellett csak fél milliót kötelező az új lakás vásárlására fordítani. Eladtam a meglévő lakásom 5 éven belül 10 millióért, de ki is fizettem belőle a 9,5 milliós lakáshitelt. Mennyit kell beforgatnom az új lakásba? Igen, de meg kell felelnie az előírásoknak (pl. összkomfort) és lakóingatlannak kell szerepelnie a papírokon, ha nyaraló, ipari épület stb., akkor az úgy nem megfelelő. Őstermelő/vállalkozó/cégtulajdonos megkaphatja a 10 milliót? Természetesen, ha meg van a 2 éves TB jogviszony. Ha valaki szerepel a KHR listán, de nem a 10 milliós támogatást igényli, megkaphatja –e? Igen, mivel a KHR listás kitétel, csak a 10 milliós támogatásra van. A tartozás visszafizetése után el kell telnie 1 évnek, a listáról való lekerüléshez.

16 Tetőtérbeépítésre is igényelhető a 10 millió? Ha a helyi rendelet engedi, hogy nagyobb beépítettség legyen a telken és az egész család 10 évig az új házban fog lakni, akkor igen. Saját telken egy meglévő ház mögé új házat építenének, lehetséges? A tetőtérben kialakított 2 szoba nem számít új lakásnak, csak bővítésnek, viszont erre is kapsz pénzt. De csak a használt lakásnak megfelelő összegeket és meg kell felelni az ott leírt előírásoknak (komfort, négyzetméter stb.). 10 milliót csak új lakóegység kialakításakor kaphatnak meg, pl. egy társasház esetén eladják a padlásteret és arra egy új emeletet húz fel az építő, vagy új lakásokat alakítanak ki. Magánszemélytől lehet-e vásárolni, vagy magánszemély adhat-e el új építésű ingatlant? A támogatást szakaszosan folyósítják, utólag. Először mindenféleképpen az önerőt kell belerakni, mivel nem folyósítják a pénzt így telket sem lehet belőle venni. Lehet-e telket venni a 10 millióból és fel lehet húzni rá egy házat a másik 10 milliós hitelből? Mikor folyósítják a pénzt? Nem. Jogszabály kimondja, hogy csak ezzel foglalkozó vállalkozótól, pénzintézettől eladásra szánt ingatlant lehet vásárolni, vagy saját maga építi/építteti.

17 Meddig nem adható el az ingatlan? Nem, nem lehet az igénylő vagy élettársa közeli hozzátartozója az eladó, ha cég adja el, az igénylő nem lehet a céggel tulajdonosi viszonyban. Ha valaki a saját édesanyja házát szeretné megvenni, megfelelő-e? 10 évig nem lehet eladni, másnak nem lehet odaadni illetve mást nem lehet befogadni. A szabályozás szerint régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani (a régi lakás eladása után 5 évig, kivéve a 10 milliós CSOK-ot), és a két ár különbözete erejéig vehető csak igénybe a CSOK. Tényleg nem vonatkozik ez a szabály az egyenesági rokonnak történő ajándékozásra? Ajándékozással megúszható a meglévő lakás eladása a CSOK másik lakáshoz történő igénybevételhez? Az ajándékozásra vonatkozóan nincs jogszabályi szankció. Elvált, különélő szülők gyermeke félig édesapjánál, félig édesanyjánál tartózkodik. Melyik szülő igényelheti a gyermek után a csokot? Az a szülő igényelhet CSOK-ot a gyermek után, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte, és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Ha közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülök közös megállapodása alapján csak egyikük.

18 Mely típustervekre igényelhető a CSOK azkínálatából? Típusház Hasznos lakóterület m 2 Arizóna95,06 Gerbera102,09 Bromélia112,76 Margaréta114,69 Massachusetts122,8 Alaszka143 Gerda144,63 Levendula149,72 Típusház Hasznos lakóterület m 2 Abruzzo167,66 Koppenhága169,33 Montana180 Veneto183,89 Leander190,06 Quebec192,61 Toscana205,88 Helsinki256,66 Bármelyik típustervre igényelhető módosításokkal!


Letölteni ppt "Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016 CSOK. A CSOK célja  - Családosok, fiatalok ösztönzése lakásépítésre és beruházásokra.  - Gyermekes családok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések