Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban 2010. június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban 2010. június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium."— Előadás másolata:

1 Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium

2 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Az élelmiszeripar helye, helyzete  Magyarországon 2009-ben 2069 milliárd HUF bruttó termelési érték - a termelési volumen tovább csökkent (-2,1 %) – ezalatt az ipari termelés csökkenése 17,7% volt tej 209; húsfeld. 195; hús, baromfi készítmény 181; pék, tészta 179; gyümölcs-zöldség 171; baromfihús 169; üdítő 150 mrd. HUF termelési érték növekedés: húsfeldolgozás, takarmány, üdítő, malom, kiugróan magas: halfeldolgozás, malátagyártás jelentős termelési érték csökkenés: sör, hús-baromfihús készítmény, gyümölcs-zöldség belföldi értékesítés (-4,7%), export (4,7%/614 mrd HUF) feldolgozó iparban továbbra is a harmadik helyen foglalkoztatottak száma fo vállalkozások száma 8322 (ebből 4 fő feletti 2773) ebből kisvállalkozás 96%, mikro 80% (KSH) beruházások 2009-ben 75,9 mrd. HUF (-11,5%, 2008-ban -26%) EU 27-ből a magyar termelés tartósan 1 % körüli – 16. helyen

3 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

4 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

5 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

6 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

7 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

8 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium A kibontakozás feltételei és lehetőségei „ÖSSZEFOGÁS ÉS MEGÚJULÁS” stratégiai program Határozott, de differenciált válaszok kellenek  az élelmiszeripar legyen stratégiai ágazat  vállalkozási méret szerint – mikro, kis, kis-közepes, nagy-közepes, nagy  szakágazat szerint – lehetőségek és veszélyek elemzése

9 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Kihívások és akadályok Választ kell adni az alábbi kihívásokra  versenyképesség, életképesség  változó fogyasztói elvárások, változó termékszerkezet igény  export irányok, export elvárások  fokozódó élelmiszer-biztonsági elvárások, valós vagy vélt aggodalmak  értékesítési kihívások, láncok  hozzájárulás a vidéki foglalkoztatáshoz  hozzájárulás a fenntartható fejlődés megvalósításához Főbb akadályok a vállalkozók előtt  forrás hiány (tőke, hitel, adó, támogatás politika)  bizonytalan alapanyag ellátás, kedvezőtlen termékszerkezet, elavult technológia  bizalmatlanság, együttműködési készség hiánya  piac építési, fenntartási hiányosságok  humán háttér gyengeségei

10 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (1) Vállalkozások működési környezetének javítása – horizontális gazdaságirányítási kérdés  hitelpolitika - forgóeszköz hitelek garanciális biztosítása, banki hosszú és középlejáratú hitel feltételek garantált konstrukciókkal  monetáris politika – kamatcsökkentés, árfolyampolitika  kockázati tőke bevonás a versenyképes szakágazatokba  EU és nemzeti támogatások központi stratégiai céloknak megfelelő meghirdetése (együttműködések ösztönzése, ágazati stratégiának megfelelő fejlesztések, KKV-k erősítése, MNÉP K+F+I programok)  adminisztratív feltételek egyszerűsítése a hitelhez jutásnál  vállalkozás élénkítő adópolitika (ÁFA kulcs, befizetési kötelezettség)  támogatásért tulajdonosi, irányítási részvétel - konszolidáció  feketegazdaság, korrupció visszaszorítása  vállalkozás támogató jogi szabályozás

11 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (2) Technológia, termékszerkezet átalakítása – méret differenciáltan  mennyiségi és minőségi szempontból biztonságos hazai alapanyag biztosítása  speciális fogyasztói célcsoportok számára fejlesztett termékek számának növelése  a hazai ízvilágot megtestesítő, hagyományos, regionális, termékek (hungarikumok, nemzeti értékek) előállítása közfogyasztásra  új, innovatív feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások bevezetése  környezetkímélő technológiák fejlesztése ötvözve a fenntartható élelmiszer- termelés szempontjaival  hatékonyabb erőforrás-kezelés megvalósítása, kiemelten a nagy volumenű tömeg termékek előállításánál

12 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (3) Termelési, piaci együttműködések, társulások erősítése  együttműködések a mezőgazdasági termelők és feldolgozók között  a mezőgazdasági termelők, kistermelők helyben történő feldolgozása  termelési, értékesítési együttműködések a KKV-k és élelmiszeripari nagyvállalkozások között  termelési, értékesítési, logisztikai társulások, szövetkezetek a KKV-k és/vagy termelők között  komplex, szektorok közötti együttműködés a termelők, feldolgozók, HORECA, idegenforgalom között (körútak, slow-food stb.)  élelmiszeripari parkok - az azonos alágazatban dolgozó feldolgozók részére

13 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (5) Piacra jutás, piac építés és fenntartás elősegítése  technológia transzfer, regionális tudásközpontok, kísérleti üzemek a KKV-k piacra jutásának elősegítésére  új értékesítési csatornák felkutatása, bevezetése (termelői-feldolgozói áruházak, internet stb.)  megújuló agrármarketing stratégia, kollektív marketing eszközök kihasználása (piac elemzések, találkozók, fogyasztói klubok, áruházi hetek, kiállítások, reklám)  EU termék tanúsítások számának növelése (eredet megjelölés, hagyományos, ökologikus)  nemzeti jelek, védjegyek (MÉ II. szint, HÍR, KMÉ)  vertikális – termékláncra kiterjedő - minőségirányítási-nyomonkövethetőségi rendszerek kialakítása (piaci, jogi igény ill. marketing célok)  szakágazati önellenőrző csoportosulások, klaszterek szervezése, működtetése

14 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (6) Humán háttér - oktatás, képzés, fogyasztói tájékoztatás  ipar tényleges igényeinek megfelelő, gyakorlatorientált alapképzések  alkalmazkodást biztosító továbbképzések (menedzser tanfolyamok!)  szakmai értékek felismerése, társadalmi szintű életcél, életpálya elismerések („az év hentese”)  fogyasztói tudatformáló kampányok, felmérések, elemzések  kiterjedt táplálkozási, higiéniai oktatások az alap és középfokú képzésben

15 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban 2010. június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések