Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GESZTESINÉ DR. KŐSZEGHY ANNA ÜGYVEZETŐ- KLINIKAI-KÉMIAI LABORATÓRIUMI SZAKGYÓGYSZERÉSZ VITANI EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 1147.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GESZTESINÉ DR. KŐSZEGHY ANNA ÜGYVEZETŐ- KLINIKAI-KÉMIAI LABORATÓRIUMI SZAKGYÓGYSZERÉSZ VITANI EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 1147."— Előadás másolata:

1 GESZTESINÉ DR. KŐSZEGHY ANNA ÜGYVEZETŐ- KLINIKAI-KÉMIAI LABORATÓRIUMI SZAKGYÓGYSZERÉSZ VITANI EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 1147 BUDAPEST, TELEPES UTCA 17. MAGYAR BIZTONSÁGI FÓRUM BUDAPEST, 2015. OKTÓBER 14.

2

3

4 ORVOSLÁS – GYÓGYSZERELÉS – KURUZSLÁS – ÖNKEZELÉS Évszázadokon keresztül tapasztalati úton történt. A betegség gyógyítására különböző gyógynövényeket, fizikai módszereket, mágikus köveket használtak külsőlegesen és belső adagolással. A sámáni és vallási szertartások része volt a tudatot módosító növények használata. Az önkívületi állapot előállítása nagy hatással volt a környezetére. A gyógyszertudomány fejlődése is a természetes anyagok, növények feldolgozásával, aprításával, szárításával, extrahálással, bepárlással kezdődött. Az így nyert vegyületeket analizálták, tisztították, hatásukat farmakológiai laboratóriumokban ellenőrizték. Hatásmechanizmusukat tanulmányozták, műszeres mérésekkel a szerkezetüket kutatták. Az előállított „fehér por” szerkezetének további vizsgálatával félszintetikusan, majd szintetikusan is előállították ezeket a vegyületeket.

5 A szerkezetvizsgálat, a hatásmechanizmus ismerete segítette a szervezet biokémia funkcióinak megismerését. Ez új vegyület előállításához, specifikusabb hatással és kevesebb mellékhatással rendelkező gyógyszerhez vezetett. A gyógyszerek előállítása a patikákból a gyógyszergyárakba került a folyamatosan emelkedő gyógyszerigény kielégítésére. A növényi alapanyagú gyógyszereket kezdte felváltani, vagy kiegészíteni a félszintetikusan vagy szintetikusan előállított hatékonyabb, vagy új gyógyszer. Ennek mellékhatása lett a szintetikus drogok keletkezése. A drog, természetesen járta/járja a maga útját továbbra is. A kokacserje levelét manapság is rágják számos helyén a világnak. Több ország gazdasága rendezkedett be az ópium előállítására, ópium kereskedelmi utak vannak szerte a világon és csempészik be a kábítószereket „fogyasztó” országokba.

6

7 1.2.Szedato-hipnotikumok: nyugtató- és altatószerek Barbiturátok (Veronal) alkohol addició, pszichés dependencia 1.3.Trankvillánsok: erős nyugtató hatással rendelkeznek, de nem fejtenek ki hipnotikus vagy altató hatást. Major trankvillánsok – antipszichotikumok- erős hatású gyógyszerek. Minor trankvillánsok – anxiolitikumok – idegfeszültség-, szorongás csökkentő. benzodiazepin származékok: nyugtató, görcsoldó és izomrelaxáns 1.4. Pszichotomimetikumok – hallucinogének- patológiás magatartást vált ki emberen és állaton. Meszkalin, a mexikói kaktusz alkaloidja, extázis, elmezavar Pszilicibin, vöröses gombafajta LSD (lizergsavas dietilamid) anyarozs alkaloidjának félszintetikus vegyülete Kannabisz, az indiai kender N-mentes hatóanyaga Tetrahidrocannabinol (THC) THC eltérő koncentrációja újfajta megjelenési formát alakított ki: Marihuána: füves cigaretta, (spangi, joint) Hasis: gyanta, golyó formában, 5-8-szor erősebb, mint a Marihuána Hasisolaj:alkoholos extraktum párlata, 8-10 szer erősebb, mint a Hasis Szkopolamin (beléndek) varázserőt, látnoki képességet idéz elő élvezőjének Phencyclidin (PCP) „angyalpor” szintetikus vegyület, fájdalomcsillapító hatása mellet delíriumot okoz.

8 1.5.Helyi érzéstelenítő hatású vegyületek Kokain (coca cserje) izgató hatás mellett, megszünteti az éhségérzetet, szomjúságérzést (érzéstelenítő hatás) Kokain -CRACK a kokain további feldolgozott formája, „kövek” élvezeti méreg, a gazdagok drogja. 1.6.Pszichostimulánsok szintetikus gyógyszerek Amfetamin (Aktedron) vidámság, könnyedség, munkakedv, étvágycsökkentés Metamfetamin (Pervitin ® MET), feleannyi dózissal elérhető hatás Speed” (MET) tartalma miatt gyorsító tabletta, pörgés, kitartás, „utca” tabletta Extasy figurás tabletta (MDMA) étványcsökkentő, DISCO drog A pszichotomimetikumok – hallucinogének- és a pszichostimulánsok között hatástanilag erős antagonizmus áll fenn. Míg a pszichotomimetikumok a hatásukat a szenzoros pályák és a nem specifikus agytörzsi aktivációs rendszerek közötti kapcsolat gátlásában fejtik ki, addig a stimulánsok, az amfetaminok ezzel ellentétben a kapcsolódás elősegítésében játszanak szerepet.

9 2.PARTY- VAGY DIZÁJNERDROGOK Kevésbé követhetőek, mint az illegális, de ismert drogok Molekuláris szerkezetükben a droglistára felvett drogokra hasonlítanak Hasonló hatástani és szerkezeti tulajdonsággal rendelkeznek Módosított szerkezetük a diagnosztizálást gyors teszttel, jelenleg nem tesz lehetővé. MIÉRT FEJLŐDTEK KI EZEK ILYEN GYORSAN ÉS NAGYSZÁMBAN? A teljes függőségben lévő ember mindent felad a drog kedvéért Mindenre képes, mindent elfogad, csakhogy ismét átélje azt az eufóriát. Ezt kihasználva „tapasztalt” emberek „szakszerűen” illegálisan gyártanak. A kimutatás, az ellenőrzés nem megoldott az új pszichoaktív szerek esetében. Még nem szerepelnek tiltólistán, nincs kidolgozott módszer a kimutatásukra. A Designer drogok legalizálása sem jelent nagyobb biztonságot. Gyorsan változtatják a vegyületek kémiai szerkezetét. A különbség elsősorban nem a „hatásban” jelentkezik, hanem a felszívódásban, az adagolásban, a kimutathatóságban. Ugyanazt a drogot nagyon sok néven hozzá forgalomba, hogy elkerüljék a követhetőséget. Gyakran keverik ismeretlen anyagokkal, különböző koncentrációban. „Virágnyelven” terjesztik. Bemásoltam egy konkrét példát erre:

10

11

12 2.1.MEFEDRON kelet-afrikai növény „kat” Kati, Zsuzsi vagy miai-miau: online vásárlási lehetőség, az ábra szerint. Amfetaminszerű hatás, beszédkényszer kitárulkozás, nincs veszélytudat 2.2.MDPV /3,4-metiléndioxi-pyrovalerone), fürdősóként árulva Ismert, mint MDPK, Super Magis, Coke, PV2010, Cloud 9, Ivory Wave, Charge Plus, White Lig Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove, Ocean, Scarface, Pentedron vagy Penta kristály Kokainhoz hasonló hatású stimuláns. Rövid eufória, stimuláció, koncentráció fokozódás, nyugtalanság, súlyos sebek, fekélyek a testen és a testen belül is, foghullás 2.3.Spice”(JWH-018) szárított fűszernövény, Cannabinoid szerű növény Olcsó, de veszélyes. Az agykérgünkben lévő cannabionid receptorokon alakul ki a hatás. CB 1 receptorok szintjének teljes csökkenése következik be. (Katona és mtsai) 2.4. (GHB=gamma-hidroxi-vajsav) GBL (folyékony extasy) Központi idegrendszeri depresszáns, a GABA receptorokhoz kötődik. Pár cseppet italba keverve szédülés, kábaság, ájulás, önálló akarat nincs. 2.5.Alkohol és altatók, nyugtatók, triciklikus antidepresszánsok együtt fogyasztása 2.6.Szerves oldószerek, festékek, ragasztók, hígítók, lakkok, aerosolok szipózása Szegények, elesettek, hajléktalanok kábítószere. Nehéz kimutatni, ellenőrizni és megelőzni.

13 Összefoglalóan megállapíthatjuk: A természetes kábítószerek fogyasztása ősidők óta ismert és ma is tart. A kábítószerek kémiailag módosított sokfélesége összefügg a gyógyszerek sokoldalúságával (hatás-mellékhatás). A kábítószerek tudatmódosító, hangulatjavító, eufóriát, okozó, hallucinációt előidéző tüneteit a központi idegrendszeri hatásuk magyarázza A szenvedélybetegek mindezért egészségükkel, végül is életükkel fizetnek, veszélyeztetve környezetüket, családjukat, barátaikat. A dizájner drogok élvezete még veszélyesebb a fogyasztóik számára, mert hatásukban, összetételükben, szerkezetükben is ismeretlenek, így a segítség, a gyógyítás is nehezebb. Zacher Gábor toxikológus szerint a kórházba kerülők 80-85%-a az új szintetikus szereket szedőkből kerül ki.(túladagolás, érzékenység, ismeretlenség)

14 KÁBÍTÓSZER KIMUTATÁSA - MEGHATÁROZÁSA Immunkromatográfiás kvalitatív (minőségi), gyors, egyszerű drog teszt GC/MS és LC/MS mennyiségi, megerősítő (konfirmáló) műszeres analitikai vizsgálat, vérből, zárt rendszerű vizeletből és nyálból (haj). Megerősítő vizsgálatra csak a szűrővizsgálatban pozitív eredményt mutató minták kerülnek, a szűrővizsgálat negatív eseteit – nemzetközi gyakorlat alapján - nem vizsgálják tovább. (Nagyon drága vizsgálat) A kábítószer-fogyasztására irányuló vizsgálatoknak specifikusnak kell lennie. Ennek az elvárásnak napjainkban a tömegspektroszkópos detektorral felszerelt gáz- vagy folyadékkromatográfok felelnek meg. A fogyasztás bizonyítására irányuló vizsgálatokat legtöbbször gyors teszttel vizeletből, nyálból végzik. A megerősítő vizsgálatokat, a befolyásoltság mennyiségére és milyenségére vonatkozóan, másodlagos analitikai GC/MS vagy LC/MS mérésekkel vérmintából (haj) végezik. Ez a megerősítés ismeretlen (party drogok) eredetű fogyasztásnál haláleseteknél, bűncselekményeknél különösen fontos.

15 MINTAVÉTEL ÉS ELŐKÉSZÍTÉS Mint minden analitikai vizsgálatnál a legfontosabb, az első lépés, a mintavétel. A vizeletminta jelentősen befolyásolható, manipulálható nagy mennyiségű folyadékbevitellel vagy vizelethajtókkal, teákkal, alkohollal. A vizelet vétele rendszerint zárt helyiségben történik, így lehetőség nyílik a vizelet vízzel történő hígítására, egy-két csepp felületaktív anyag, oxidáló szer, glutáraldehid, citromsav, nitritsó hozzáadására. Rendkívül találékony az ember, különösen a szenvedélybeteg, mert tudja, hogy mindezek befolyásolják a drog kimutatását és el szeretnék kerülni a pozitív eredményt, mivel az büntetést vonna maga után. A drog teszt fejlesztői is rendkívül „találékonyak”, mert kialakítottak egy olyan zárt rendszert, amelyben a vizelet csak a tesztlapra folyhat és validálja magát a vizelet minőségét. Kontroll csíkkal jelzi:a fajsúlyt, a pH-t. a kreatinint, a glutaraldehidet, a nitritet, az oxidáló szereket és a hőmérsékletét... Az egylépéses, gyorskulcsos, többparaméteres tesztpanellel egybeépített vizelet vételére alkalmas edénnyel, hitelesítő (S.V.T) tesztcsíkkal és zárószalaggal ellátott teszt. Nem oldja meg a vizeletvétel diszkrét módjának az elkerülését. A nyál mintavétellel egyszerű, zárt, biztosított rendszerű drogteszt végezhető.

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "GESZTESINÉ DR. KŐSZEGHY ANNA ÜGYVEZETŐ- KLINIKAI-KÉMIAI LABORATÓRIUMI SZAKGYÓGYSZERÉSZ VITANI EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT 1147."

Hasonló előadás


Google Hirdetések