Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú."— Előadás másolata:

1 Klikk a folytatáshoz!

2 Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú cukorbetegeknek nem kell speciális diétát tartaniuk, hanem nagyon hasonlót ahhoz, amit – a testsúly figyelembevételével – „korszerű és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás”- nak nevezünk.

3 Az egészséges táplálkozás. A szakemberek világszerte meglehetősen egységes véleményen vannak a helyes táplálkozás szempontjainak megítélésében. Ezek minden cukorbeteg és nem cukorbeteg egyén számára egyaránt érvényesek.

4 – Étkezzen változatosan!

5 A szervezet cukorszükségletét gyümölcs és... zöldségfogyasztással kell biztosítani!

6 –Kerülje a zsíros ételeket! Használjon kevesebb sót!

7 – Fogyasszon több növényi rostot!

8 A diétára vonatkozó ajánlások forrása: Dr. Fövényi József és Papp Rita „Cukorbetegek új diétáskönyve” és „Diétás tanácsok cukorbetegeknek” című ismeretterjesztő könyvek.

9 A diétás kezelés alapszabályai, azaz főbb szempontjai: 1. Az étrend energiatartalma. 2. Az étrend összetétele. 3. Az étkezés gyakorisága.

10 1. Az energia felvétel egyéni legyen! Mit jelent ez a gyakorlatban? A naponta elfogyasztott étel energiatartalma csak annyi legyen, amennyit a testtömeg és a munkaképesség fenntartása igényel. 1000-3500 kcal/nap 4200-14000 kJ/nap

11 Energiaigény szempontjából ember és ember között nagy különbségek lehetnek, pl: 190 cm magas,nehéz munkát végző férfi energiaigénye két és félszerese a könnyű munkát végző 150 cm magas gépírónőének.

12 Vagy: egy normális testtömegű, 170 cm magas nőnek ágynyugalomban az energiaigénye 1450 kcal; könnyű munkánál 1900 kcal, közepes munkánál 2400 kcal, nehéz munkánál 2850 kcal.

13 Egy 40 éves normális testsúlyú cukorbeteg kőművesnek nyilvánvalóan több táplálékot kell magához vennie, mint egy hetvenéves alacsony termetű nyugdíjas asszonynak. A kőműves igénye 3500 kcal is lehet, a nyugdíjas asszonyé pedig 1200 kcal.

14 Újabban a normális súlyhatárokat a testtömegindex-el határozzuk meg. Magasságunkat megszorozzuk önmagával, utána a testsúlyunkat elosztjuk a kapott szorzattal. Pl. 1,70 m magas, 80 kg. súlyú ember testtömegindexe: 1,70x1,70 = 2,8900 80 : 2,89 = 27,68 kg/négyzetméter

15  Sovány: kevesebb, mint 19,9  Normális: 20-24,9  Túlsúlyos: 25-29,9  Elhízott: 30, vagy felette Tehát a 1,70 magas, 80 kg-os ember a 27,68 index-el túlsúlyosnak minősül.

16 Könnyebb számítási mód a Broca-index: (Testmagasság cm-ben – 100) – 10% Eszerint egy 165 cm magas nő ideális testtömege: (165-100)-10% = 65 - 6,5 = 58,5 kg

17 Számolja ki testtömegindexét és sorolja be magát normális, sovány, kövér vagy elhízott kategóriába!

18 Ha a cukorbeteg elhízott, mindaddig kevesebbet kell ennie, amíg a testtömege a kívánt szintre nem csökken. A testtömeg normalizálása ugyanis a cukorbeteg számára az első és legfontosabb teendő.

19 2. A diétás étrend összetétele : Évtizedeken át zsír- és fehérjedús, szénhidrátszegény étrendet javasoltak a cukorbetegeknek (amelyről bebizonyosodott, hogy egyrészt nagyon hizlal, másrészt fokozza az érelmeszesedés ütemét.) A cukorbeteg tévesen úgy véli, hogy ami nem szénhidrát abból bármennyit ehet „húst-hússal”, és ezzel átlépi az energiahatárt.

20 Ezzel szemben ma világszerte zsírban és fehérjékben szegény, viszont szénhidrátokban dús diétát tartják optimálisnak cukorbetegek számára. >>> folytatjuk


Letölteni ppt "Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések