Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszerbank Magyarországon 2015.. BÚZA Paradoxon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszerbank Magyarországon 2015.. BÚZA Paradoxon."— Előadás másolata:

1 Élelmiszerbank Magyarországon 2015.

2

3

4

5 BÚZA

6 Paradoxon

7 Élelmiszerbank – az ügyünk kettős  Az élelmiszerfeleslegek összegyűjtése, ezáltal a környezeti teher csökkentése  Éhezés és alultápláltság csökkentése – nélkülözők segítése Több százezer rászoruló nem jut elég élelmiszerhez. Évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Több tízezer tonnányi megmenthető élelmiszerfelesleg.

8 Pozícionálás  Környezetvédelmi és segély funkciók egyben  Szolgáltató (élelmiszeres vállalatok felé)/Ellátó (segélyszervezetek felé) Lefedettség: Teljes Magyarország

9 Alapelveink: Ingyenesen kapjuk és adjuk az élelmiszert Függetlenség (politikailag, világnézetileg) Átláthatóság Önkéntes erőforrás bevonása Igazságosság (a kiosztásban) Megbízhatóság: jó partnerek vagyunk, betartjuk az ígéreteinket Professzionalizmus Etikus Adománygyűjtő Szervezet vagyunk

10 Miért válik feleslegessé? Lejárat – főként pékáruk, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsfélék Bolt/üzlet/piac zárásakor megmaradó készlet Élelmiszergyártóknál - gyártási, csomagolási, egyéb hibák, visszamondott/visszautasított megrendelések, „piros zóna” Rendezvények, vásárok után megmaradó feleslegek Mezőgazdasági termelőknél – hibás termények, túl alacsony piaci ár

11 Mit mentünk? I. Az Élelmiszerbank a feleslegeket veszi át… Például:  lejárat közeli  csomagolási hibás/sérült  esztétikai (pl. szín, méret) hibás  szezon utáni (pl. mikulás csoki, fagyi)  exportból visszamaradt  gyártási „selejt” (pl. ízkeveredéses joghurt, alultöltött konzerv)  vagy bármi, ami felesleg, de fogyasztható

12 Mit mentünk? II. Át tudjuk venni: Bármilyen, feleslegessé vált, jó minőségű, csomagolt, lejárati idővel ellátott élelmiszer  Tartós élelmiszerek (pl. rizs, tészta, konzerv, tea, kávé)  Italok (pl. gyümölcslé, palackozott víz)  Friss gyümölcs, zöldség  Pékáru  Hűtést igénylő élelmiszerek - Friss hús, tejtermék (pl. joghurt, tej, sajt)  Mélyhűtött élelmiszerek

13 Menthető, de… Jelölési hibás termékek Jelölést pótolni és/vagy nyilatkozat az átadás-átvételkor Készételek Pontos szabályok jelenleg kidolgozás alatt

14 Mit nem mentünk? Nem tudjuk átvenni:  Kereskedelmi forgalomba nem hozható termékek: - Lejárt - Romlott - Kilyukadt  Alkohol  Nyers hal

15 Speciális mentés: böngészés Betakarítatlan termények Termelő felajánlására Betakarítás önkéntesek bevonásával

16 Hogyan működünk? Az élelmiszer útja:

17 Élelmiszeres partnereink – kikről van szó? Zöldség-gyümölcs termelők Élelmiszer feldolgozók Nagykereskedők Áruházláncok Élelmiszerboltok (vegyes, hús, zöldség, pékség) Éttermek, konyhák, rendezvényszervezők, cukrászdák

18 Kikkel dolgozunk együtt?

19 Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk Több mint 220 szervezettel működünk együtt országszerte. Többek között: gyermekotthonok, nevelőotthonok családsegítő szolgálatok, átmeneti otthonok hajléktalanellátók, -szállók idősotthonok Fogyatékkal élők intézményei

20 Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk II. Az Élelmiszerbank fontos segítséget nyújt a szervezeteknek: Államilag nem támogatott étkezést tudnak nyújtani Kiegészítik, változatosabbá, táplálóbbá tudják tenni a gondozottjaik étkezését Pénzt spórolnak, amivel az ellátás színvonalát tudják emelni (pl. több pénz jut oktatásra, eszközökre)

21 Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk III. Monitorozás, ellenőrzés: Az összes szervezetet évente/kétévente pályáztatjuk Minden átvett kg élelmiszerrel el kell számolniuk felénk (átvevő személy neve, címe, átvett kg) Minden beérkező elszámolást ellenőrzünk Szükség esetén helyszíni ellenőrzést végzünk Minden panaszt kivizsgálunk A problémás szervezeteket tiltólistára tesszük és kizárjuk

22 Nyomon követhetőség Az adatbázisunk minden átvett termék teljes követhetőségét biztosítja (tudjuk, melyik szállítmányból mikor melyik szervezetnek milyen mennyiséget adtunk)

23 Élelmiszerbiztonság Minden vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályt betartunk Raktárunk rendelkezik a szükséges engedélyekkel Hűtést igénylő élelmiszerek esetén a szállítás és tárolás során is biztosítjuk a hűtőlánc megtartását Munkatársaink és önkénteseink is rendelkeznek érvényes egészségügyi kiskönyvvel Biztosítani tudjuk az élelmiszerek végfelhasználókig történő nyomon követését

24 Két fő működési folyamatunk  Centralizált  Decentralizált, expressz

25 Alaptevékenységen felüli programjaink Vállalati kapcsolódási pontok:  Együnk Egymásért  Örökbefogadás Program  Élelmiszerbank Futás  Önkéntes napok  Jótékonysági konyha Egyéb:  Élelmiszerlavina  Adománykonvoj  Karácsonyi Gyűjtés Projektek:  Fusions: élelmiszerpazarlás  NCTA: vidéki hálózat

26 Adománylavina Zöldség Búza Konzerv Müzli- szelet Tészta Növényvédőszer Napraforgó Étolaj

27 Karácsonyi Gyűjtés Élelmiszergyűjtés kiválasztott helyszíneken, önkéntes csapatokkal November : áruházi helyszín, 3500 önkéntes tonna gyűjtött élelmiszer a rászorulóknak

28 1500 tonna (Élelmiszerbank 2014) tonna

29 Stratégiai irányok  Mentett élelmiszerfelesleg folyamatos növelése  Élelmiszeripari partnerek körének bővítése  Express elszállítás kiterjesztése: Tesco, Auchan  Vendéglátásban keletkező feleslegek megmentése  Mezőgazdasági feleslegek felkutatása

30 Nemzetközi Kapcsolatok Élelmiszerbankok Európai Szövetség tagság Európai Bizottság: aktív részvétel az élelmiszerpazarlással foglalkozó munkacsoport munkájában Brüsszelben Fusions: Kutatás fejlesztés program – témája: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem. Forward: Food recovery project – online képzés kidolgozása az élelmiszerpazarlás csökkentésére

31 Kontakt Térfy Anna ügyvezető Magyar Élelmiszerbank Egyesület 1172 Budapest, Lokátor u. 3. mobil

32


Letölteni ppt "Élelmiszerbank Magyarországon 2015.. BÚZA Paradoxon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések