Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Startolj Velünk az Európai Unióba” 2009.03.24.. Régiós adatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Startolj Velünk az Európai Unióba” 2009.03.24.. Régiós adatok."— Előadás másolata:

1 „Startolj Velünk az Európai Unióba” 2009.03.24.

2 Régiós adatok

3

4

5 Pályaválasztási Kiállítás

6 Régiónkban minden évben megrendezésre kerül a nagy érdeklődésre számot tartó Pályaválasztási kiállítás. Legfontosabb célja, hogy lehetőséget adjon a képző intézményeknek, azok képzési kínálatának, elsajátítható szakmáknak a bemutatására megfelelő munkaerő-piaci információszerzési lehetőséget teremtsen a diákok interaktív formában ismerhessék meg a különböző szakmákat Itt elsősorban rövidebb számítógépes programok kitöltésére, valamint szakmaismertető kiadványaink áttekintésére van lehetőség. A rendezvényen tanácsadóink is segítik a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

7

8

9 FIT: Információt nyújtó, öntájékozódó jellegű szolgáltatási forma. Célcsoportok: általános iskolások (16 év alatti korosztály) középfokú oktatási intézmények tanulói (14-19 éves korosztály) iskolarendszerű képzésből kimaradó vagy lemorzsolódó 18 év alatti szakképzetlen fiatalok pályakezdő munkanélküli fiatalok (16-25 éves korosztály) megváltozott munkaképességű, egészségileg károsodott tanulók és munkanélküliek pályaváltásra kényszerülő munkanélküliek, munkavállalók

10 Lényeges vonása, hogy az ügyfelek aktivitására épít. A szolgáltatásokat bárki, önként, saját kezdeményezésére veheti igénybe. A szolgáltatások igénybevétele öntájékozódás formájában történik. A személyes segítségnyújtás (tanácsadás) lehetőségével ki-ki egyéni döntése alapján élhet.

11 Alapelvek: Bárki előzetes bejelentés nélkül igénybe veheti (osztályok esetén előzetes időpont-egyeztetést kérünk) Térítésmentesen lehet igénybe venni Az anyagok úgy vannak kialakítva, hogy az ügyfelek önállóan is használni tudják. Szabadon választhatnak az információs lehetőségek közül. Időtartama, gyakorisága nincs korlátozva. Az anonimitás biztosított. Az alapszolgáltatások és alapinformációk valamennyi FIT-ben országszerte azonosak. Lehetőséget teremt arra, hogy kérdés – probléma esetén tanácsadóhoz fordulhasson.

12 FIT információs rendszere  Számítógépes tesztek  Szakmaismertető információs mappák  Szakkönyvek  Szakmabemutató DVD filmek  Dokumentációtár

13 Számítógépes tesztek Pályaorientációs programjaink az önismeret vagy pályaismeret bővítését szolgálják és az egyénnek megfelelő pálya vagy iskola megtalálását segítik elő. Ezek a programok a 12-25 éves korosztály számára készültek. Mi leszek, ha nagy leszek? Pályaorientációs programok 14 – 16 évesek számára A programok feltérképezik a fiatal érdeklődését, képességeit, munkamódját és lehetőséget nyújtanak közel 500 közép- fokú pályaleírás tanulmányozására.

14 Szakképzettséget szeretnék! Önismereti és pályaismereti program 16 – 25 éveseknek Elsősorban azoknak a fiataloknak nyújt segítséget a pályaválasztásban, akik mihamarabb szeretnének kilépni a munka világába. A szakképzettség kiválasztását egy pályaleírásokkal és sokféle kereső- funkcióval ellátott program segíti.

15 Felsőoktatásba készülök Továbbtanulási döntést segítő programok 16 – 25 éveseknek Azoknak nyújt segítséget, akik a középiskola befejezését követően főiskolán vagy egyetemen szeretnének továbbtanulni, de még bizonytalanok döntésükben vagy már van elképzelésük, de megerősítésre van szükségük.

16 Choices Az emberek átlagosan négyévenként változtatnak munkát. Tíz emberből négy mindig az állásváltoztatás valamilyen stádiumában van. Egyesek jobb álláshoz jutnak, másoknak elbocsátások, leépítések következtében kell új munkát keresniük. Van, aki egészségkárosodás miatt kényszerül munkahelyének változtatására. A fiatalok közül sokan annak idején rosszul döntöttek, és szeretnék korrigálni korábbi tévedésüket. Bármilyen okból is kerül valaki döntési helyzetbe, a Choices program segítségére lehet a megfelelő pályaterv, karriercélok kialakításához és a szóba jöhető foglalkozások alapos megismeréséhez. A program segít fókuszálni a lehetséges foglalkozásokra, és új nézőpontból ismerteti meg a munka világát ill. a foglalkozásokat.

17 A choices rendszerrel való számítógépes interakció során lehetőség van egy pályakör- érdeklődés kérdőív kitöltésére, amely segít az érdeklődési kör felmérésében. Az eredmények felhasználhatók arra, hogy kapcsolódásokat találjunk foglalkozások és a pályakörök között. A foglalkozások 13 pályakör szerint csoportosíthatóak, ezek:  művészet  tudomány  természet  védelem  műszaki  ipar  adminisztráció - ügyvitel  kereskedelem  szolgáltatás  humanitárius területek  oktatás – társadalom  gazdaság – üzlet  fizikai teljesítmény

18 A kérdőív eredményeinek ismeretében, lehetőség van a szükségleteknek, érdeklődésnek és képességeknek leginkább megfelelő foglalkozás megtalálására. Az egyes foglalkozás azonos szempontrendszer szerint kerülnek bemutatásra: feladatleírás átvihető készségek képzettségi szint középiskolai tantárgyak pályakörök érdeklődési típusok pályaérdeklődés

19 Szakmaismertető információs mappák 1)Feladatok és tevékenységek Milyen tevékenységeket lát el? Milyen eszközökkel, anyagokkal dolgozik? Hol végzi a munkáját? Munkája során kikkel kerül kapcsolatba? 2)Követelmények Milyen egészségügyi követelményeket támaszt a szakma? Milyen környezeti és egyéb ártalmakkal kell számolni? Milyen tantárgyakban kell jó eredményeket elérni? Milyen érdeklődési kör felel meg leginkább a szakmának? Milyen egyéb képességek és tulajdonságok kedvezőek? 3)Szakképzés 4)Kereseti lehetőségek Felépítése:

20 Szakkönyvek  Foglalkozási Információk Kézikönyve  Foglalkozások Egészségügyi Tényezői  Továbbtanulási Felvételi Tájékoztató  Egyéb pályaválasztással kapcsolatos könyvek: Szakmák könyve, Tájoló

21 Szakmabemutató DVD filmek Időtartamuk: 7-10 perc A filmek reális képet adnak az adott foglalkozásról, a szakma előnyös és árnyoldalaira egyaránt kitérnek. Bemutatják, hogy milyen tevékenységet végeznek, milyen eszközökkel dolgoznak, milyen fizikai és pszichés követelményeknek kell megfelelniük, és milyen perspektíva nyílik azok számára, akik az adott szakmát választják.

22 Pályakezdők munkanélküli fiatalok 1)akik teljesen bizonytalanok abban merre induljanak, milyen típusú állást keressenek, mi lenne számukra a leginkább megfelelő pálya, munkaterület. 2)akiknek az első helyen választott elképzelésük meghiúsult és nem tudtak azonosulni a kényszerből tanult szakmával. 3)akiknek a tanult szakmai végzettségére nincs kereslet, mivel a munkaerőpiac a tanulmányi idő 4-5 éve alatt megváltozott 4)akik az iskolából lemorzsolódtak és dolgozni akarnak, de nincs hozzá szakmai képzettségük. 5)akiket nem vettek fel főiskolára, egyetemre és a következő jelentkezésig ideiglenesen szeretnének elhelyezkedni. A pályakezdő fiatalok útkereséséhez nyújtanak támogatást a különböző tanácsadási formák.

23 Pályaválasztási, pályamódosítási tanácsadás Egyéni beszélgetés során a fiatal segítséget kaphat érdeklődési körének számbavételéhez, önismeretének mélyítéséhez. Információkhoz juthat képzési formákról, szakmákról.

24 Munkavállalási tanácsadás Segíti a pályakezdőt, hogy az elhelyezkedését elősegítő erőforrásokat illetve korlátozó tényezőket fel tudja ismerni megismerje a munkaerő-piaci folyamatokat megfelelő és reális álláscélt tűzzön ki maga elé elhárítson minden akadályt a munkavállalás elől mindezek ismeretében egy cselekvési tervet tudjon kidolgozni, majd megvalósítani.

25 Álláskeresési tanácsadás Segíti a fiatalt, hogy az álláskeresési technikákat megismerje és hatékonyan tudja alkalmazni a munkaerőpiacon. Ezek: - önéletrajzírás és motivációs levél készítés - üres álláshelyek felkutatása - munkáltatóval való kapcsolatfelvétel - állásinterjúra való felkészülés - felvételi tesztek, kérdőívek kitöltése Történhet egyénileg vagy csoportos foglalkozás keretében.

26 Álláskeresési technikák csoportos oktatása: 1. Álláskereső Klub (2 hét) 2. Álláskeresési technikák oktatása (3 nap) Mindkét szolgáltatás olyan csoportos, tréning jellegű foglalkozás, mely akkor tud segítséget nyújtani, ha az álláskereső meglévő szakképzettségével szeretne rövid időn belül elhelyezkedni. Különbség a két foglalkozás között az intenzitásban, gyakorlási lehetőségben van. Részvétel feltétele:  rendelkezzen szakképzettséggel  hajlandó legyen – csoporttagként – meghatározott időn keresztül naponta intenzíven állást keresni Rendelkezésre állnak: telefonvonalak, szövegszerkesztő, álláslista, Internet, munkáltatói címlista, telefonkönyvek, napilapok, levélírási kellékek.

27 Humánszolgáltatásra jelentkezés: Telefonon Orosz Kornél:505-618 Juhászné Katona Katalin: 328-710 Varga Lajosné: 505-696 Bokor Beáta:319-346/ 129 mellék Személyesen a földszinti irodákban Ügyfélfogadási idő: Hétfő:8-14 Kedd: - Szerda:8-14 Csütörtök:8-14 Péntek:8-12 Szolgáltatásaink ingyenesek! Tanácsadáshoz kapcsolt szolgál- tatásainkat előzetes időpont egyeztetés után tudjuk vállalni (kivéve a FIT, ami egyénileg önállóan is használható)!

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Startolj Velünk az Európai Unióba” 2009.03.24.. Régiós adatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések