Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minősítésre jelentkezés 2016. Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minősítésre jelentkezés 2016. Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,"— Előadás másolata:

1 Minősítésre jelentkezés 2016

2 Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik, annak valamikor 2017 folyamán lesz a minősítése. Az átsorolás mindig január 1-jével történik. Vagyis aki idén jelentkezik, azt sikeres eljárás esetén 2018. január 1-től fogják átsorolni.

3 Határidők A határidők egyelőre még a régiek maradtak, de aki most jelentkezik, annak nyilván minden új: A jelentkezés határideje április 30. Ez az jelentkezési lap igazgatónak való leadását jelenti. Ezt követően május 10-ig kell neki rögzítenie a jelentkezést a rendszerben. Az OH erről visszajelzést küld. Ha nem, vagy tévesen történt a rögzítés, május 31-ig lehet az OH-n keresztül a minisztertől kérni a tervbe való felvételt. Június 20-ig állítják össze a minősítési tervet, a bekerülésről (vagy be nem kerülésről) mindenki értesítést kap. November 30-ig kell elkészíteni a portfóliót. Decemberben értesítik azokat, akikre már 2017 első felében sor kerül. Nagyon fontos, hogy a KIR-ben egy működő e-mail cím legyen megadva, mert az OH minden értesítést a KIR-ben megadott címre küld!

4 Hogyan kell jelentkezni? A pedagógusnak annyi a dolga, hogy a kitöltött jelentkezési lapot leadja az igazgatónak, intézményvezetőnek. Jelentkezési lap még nincs, az OH-tól az a tájékoztatás érkezett, hogy ezt hamarosan megkapják az intézmények. FIGYELEM! NEM az iagzgató dönti el, hogy ki jelentkezhet, az ő dolga a jelentkezések rögzítése, amit nem tagadhat meg! (A 326-os rendelet 10/A.§ (2) bekezdése szerint köteles rögzíteni.) Ha mégsem történne meg, akkor lehet május 31-ig a minisztertől kérni, amihez szükség van a jelentkezési lapra. Ezért senki ne jöjjön ki az igazgatói irodából, amíg nincs a kezében a jelentkezési lapjának saját példánya, rajta az igazgató aláírásával, miszerint átvette a jelentkezési lapot!

5 Kinek kell, azaz kötelező jelentkezni? Gyakornokoknak, akiknek a gyakornoki ideje, vagy sikertelen vizsga miatt meghosszabbított gyakornoki ideje valamikor 2017 folyamán jár le. Ideiglenes PII fokozatba soroltaknak, ha legfeljebb 32 év szakmai gyakorlati idejük van. FONTOS! Utóbbiaknak a miniszter nemrég történt bejelentése – miszerint eljárás nélkül válik véglegessé a besorolásuk – ellenére is jelentkezniük kell, a bejelentés jogszabállyá válása után törlik majd őket a tervből.

6 Ki jelentkezhet PII fokozatra? Aki PI-be van sorolva, és legalább 20 év szakmai gyakorlati ideje van. Aki PI-be vagy ideiglenesen PII-be van sorlva, és 2015-ben sikertelen eljárása volt. Aki PI-be van sorolva, és van legalább 8 év szakmai gyakorlata és (bármilyen) szakvizsgája, vagy (a 326-os rendelet 35.§ (4) bekezdése szerint) ezzel egyenértékű végzettsége. Nekik nem kötelező jelentkezniük, de ha jelentkeznek, akkor azzal a kötelezőt teljesítik, tehát nekik ingyen van a jelentkezés! Kivéve, ha volt már egy sikertelen eljárása, akkor fizetnie kell! (Jelenleg 71050 Ft-ot)

7 Ki jelentkezhet Mesterpedagógusnak? Az a PI-be vagy PII-be sorolt pedagógus, aki a következőknek megfelel: – Legalább 20 év szakmai gyakorlat, – Legalább 10 év vezetői vagy magasabb vezetői gyakorlat, – Jelenleg hatályos vezetői vagy magasabb vezetői megbízás, – Intézményvezetői szakvizsga, vagy(!) gyermekvédelmi szakellátás témacsoportban megszerzett szociális szakvizsga. Hogy ki számít vezetőnek vagy magasabb vezetőnek, az a 326-os rendelet 21.§-ából derül ki. Az összes felsorolt feltételnek meg kell felelni, tehát összesen 4-nek. A PII esetében nincs semmilyen kitétel, vagyis az ideiglenesen PII-be sorolt is jelentkezhet, ha a 4 további feltételnek megfelel. Ez az eljárás nem ingyen van, jelenleg 71050 Ft a díja!

8 Ki jelentkezhet Kutatótanárnak? Az a PII-be, vagy Mesterbe sorolt pedagógus, aki a következőknek megfelel: – Legalább 14 szakmai gyakorlat, – Tudományos fokozat, – Rendszeres szakmai publikációs tevékenység Az összes felsorolt feltételnek meg kell felelni, tehát összesen 3-nak. A PII esetében nincs semmilyen kitétel, vagyis az ideiglenesen PII-be sorolt is jelentkezhet, ha a 4 további feltételnek megfelel. Ez az eljárás nem ingyen van, jelenleg 71050 Ft a díja! A tudományos fokozatnak a munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséghez kell kapcsolódnia.

9 NOKS és bölcsőde Idén már a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőkre és a bölcsődei nevelőkre is vonatkozik a minősítés. Mindkét körben kötelező a jelentkezés azoknak a gyakornokoknak, akiknek a gyakornoki ideje 2017-ben jár le. A NOKS körbe tartozók közül PII-be jelentkezhetnek azok, akiknek szakvizsgája és legalább 8 év gyakorlata van, és azok, akiknek legalább 30 év szakmai gyakorlata van.

10 Ki felel meg a feltételeknek? A miniszteri közlemény hangsúlyozza, hogy a feltételeknek a jelentkezéskor kell megfelelni. Vagyis legkésőbb április 30-ig. Ha tehát valakinek pl. megvan a 8 éve, és júniusban lesz meg a szakvizsgája, az nem jelentkezhet.

11 Mi van akkor, ha valakinek kötelező jelentkeznie, de megfelel valamelyik nem kötelező jelentkezés feltételeinek is? A jelentkezési kötelezettség bármelyik fokozatra való jelentkezéssel teljesíthető. Vagyis ha pl. valaki ideiglenes PII-be van sorolva, van és van 20 év szakmai gyakorlata, annak kötelező jelentkeznie. Ha emellett megfelel a többi feltételnek is, akkor eldöntheti, hogy Mesterpedagógusnak jelentkezik, vagy csak véglegesíteni akarja a PII-t. (Utóbbi esetben valószínűleg törölni fogják az eljárását.) Egyszerre több eljárásra viszont nem lehet jelentkezni, tehát mindenképpen dönteni kell.

12 Aki jelentkezett, az visszaléphet-e? Alapesetben nem. Aki jelentkezik, az ezzel kötelezettséget vállal. Akkor igen, ha keresőképtelen, vagy szünetel a munkaviszonya, ennek megvan a megfelelő eljárása, most nem részletezem.

13 Érdemes-e? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Annyi biztos, hogy 2018-ig mindenkinek, aki 2013-ban PI besorolást kapott, túl kell esnie az eljáráson. (Hacsak nem volt 2013-ban 10 évnél nem messzebb az öregségi nyugdíjkorhatártól…) Ha viszont így van, akkor jobb előbb, mint később, már csak a pénz miatt is. Hogy mennyi a pénz, azt ki-ki kiszámolhatja az itt található kalkulátor segítségével: http://www.szakalferencpal.eoldal.hu/cikkek/ber kalkulator/ http://www.szakalferencpal.eoldal.hu/cikkek/ber kalkulator/


Letölteni ppt "Minősítésre jelentkezés 2016. Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések