Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai."— Előadás másolata:

1 A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai Hétfő Esték 2005.okt.10.

2 Az erőmű versenykörnyezete Európai Uniós tagság hozadéka: –Liberalizált piaci verseny – mind az áram kereskedelem, mind a napi működés során –Meghatározott elvárások a műszaki és biztonsági színvonal fenntartásában –Fokozott elvárások a környezetvédelmi érdekek szem előtt tartásában – (megújulók kiemelt támogatása) Magyarországi szabályozás főbb elemei: –Tartós állami tulajdon –VET szerinti közüzemi értékesítés, PA Rt. MVM Rt. között hosszú távú kereskedelmi megállapodás –Atomtörvény – befizetési kötelezettség a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba –Teljes körű liberalizáció 2007-től

3 Az atomerőmű versenykörnyezete 2004-ben A legnagyobb és legolcsóbb hazai forrás! Adatok forrása: www.eh.gov.hu

4 Üzemeltetési eredmények Atomenergia szerepe a hazai termelésben és fogyasztásban (GWh) Rendelkezésre állás(%) 86,66%

5 1. Cél: Az üzemeltetési engedély aktuális feltételeinek teljesítése „normális” üzemvitel Az aktuális üzemeltetési engedély feltétele a megkövetelt műszaki állapot fenntartása: –Ez nem egyenlő új beruházásokkal! –Ezt gyakorlatilag az aktuális üzemeltetési engedély feltételét jelentő programok megvalósításával lehet, és kell teljesíteni. Be kell tartani minden más előírást. Fentieknek alig van közük az üzemidő hosszabbításhoz, ezek a jelenleg érvényes engedély szerint is kötelező feladatok!

6 2.Cél:Az erőmű biztonságának és üzemének biztosítása Ez a cél nem más, mint az élettartam-gazdálkodás, (ÉG) ami kiterjed az erőmű teljes ingó és ingatlan vagyonára. Az élettartam-gazdálkodás, vagy „life-time management” nem más, mint egy kitűzött élettartam=üzemidő elérését szolgáló állóeszköz gazdálkodás a biztonsági követelmények betartása mellett. Ezt optimalizálni lehet és kell tekintettel arra, hogy az egyes rendszerek és rendszerelemek biztonsági vagy gazdasági fontossága, de állapotának kihatása a stratégiai célokra különböző.

7 Az ÉG Programjai a berendezések öregedésének kezelése, a berendezések környezeti minősítése és minősített állapotának fenntartása, a berendezések megkövetelt műszaki állapotának fenntartása (ide tartozik a karbantartási szabályzat bevezetése, de lényegében az átfogó élettartam gazdálkodás megvalósítása)

8 Az ÜH projekt tartalma Engedélyeztetési projekt, amely során igazolni kell, hogy felmértük és bizonyítottnak találtuk: –a jelenlegi üzemeltetési gyakorlatunk lehetővé teszi a további 20 éves üzemeltetést, –az elemzések igazolják a biztonságos üzemeltethetőséget, a biztonsági funkciók mindvégig megvalósulnak. A feladat 80-85%-ban műszaki elemző, mérnöki munka!

9 Az üzemidő meghosszabbítás műszaki programja Mindenkor, a 30 év és a + 20 év alatt is meg kell felelni az aktuális üzemeltetési engedély követelményeinek! Üzemidő hosszabbítás (+20 év) + 4. Kapcsolódó tevékenységek, programok: Környezetvédelmi engedélyezés, Tudás menedzsment, Humán erőforrás biztosítás, PR program, vagyongazdálkodás Biztonságos üzemeltetés: A megkövetelt műszaki állapot fenntartása: programok karbantartás, javítás rekonstrukció, csere a minősített állapot fenntartása öregedés-kezelés (passzív) a karbantartás hatékonyságának teljesítmény és biztonsági kritériumok szerinti értékelése Elemzések, értékelések: VBJ IBJ 1.Élettartamot korlátozó öregedés-elemzések felülvizsgálata (PTS, fáradás) 2.Az öregedés kezelési programok felülvizsgálata (+ kiegészítések, új programok) 3.Korlátos érvényességű minősítések felülvizsgálata

10 Üzemidő hosszabbítás engedélyezési menete Két lépésben történik: Program, legkésőbb 4 évvel a tervezett üzemidő lejárta előtt (30 – 4 = 26. évben 2008.12.15.) Üzemeltetési engedély megkérése, a tervezett üzemidőre érvényes üzemeltetési engedély lejárta előtt 1 évvel (30. évben) Megvalósít- hatósági tanulmány Program kidolgozás Program és végrehajtás jelentés Program hatósági ellenőrzése Program végrehajtása Üzemeltetés: az engedély feltételei szerint folyamatos szintentartás Környezetvédelmi engedély EKT RKHT 2000. 2002.2005. 2008. 2012 2032.

11 Összefoglalás A gazdasági fejlődés kiszolgálásához az országos villamosenergia ellátás alapvető bázisa a Paksi Atomerőmű hosszú távon is. Az atomenergia sem hagyományos, sem megújuló, sem import forrásokkal nem váltható ki, az alapvetőnek tekintett ellátásbiztonság, gazdaságosság és versenyképesség, különösen pedig a környezet súlyos sérelme nélkül! Az ÜH műszaki, technikai, jogi környezete biztosított. Közvetlen politikai szerepvállalás nem szükséges, de közvetett politikai döntések, következetes támogató állásfoglalások igen!


Letölteni ppt "A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések