Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tehetséggondozó iskolák, különös figyelemmel a STEM programokra (Németország, USA) Halász Mariann Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tehetséggondozó iskolák, különös figyelemmel a STEM programokra (Németország, USA) Halász Mariann Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai."— Előadás másolata:

1 Tehetséggondozó iskolák, különös figyelemmel a STEM programokra (Németország, USA) Halász Mariann mariann.halasz@csini-int.hu Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet

2 Inkubátorprogram a természettudományos tehetséggondozás terén Az amerikai North Carolina School of Science and Mathematics tehetséggondozó programja

3 Az Amerikai Egyesült Államok gazdasága Az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági és ipari nagyhatalma. (IMF, 2015) Az amerikai cégek a technológiai fejlődés élvonalában állnak: számítógépek, gyógyszeripar és orvostudomány, űrkutatás, katonai felszerelések, eszközök. Az Egyesült Államok tehetséggondozásának általános jellemzői Az egyes államok és az iskolai körzetek különböző módon határozzák meg a tehetség fogalmát. 2002. No Child Left Behind közoktatási törvény központi eleme a diákok tesztelése, és ezen keresztül a tanárok teljesítményének mérése.

4 Szükségletek, igények bemutatása, amelyekre reagálva a jó gyakorlatot kifejlesztették A vezető gazdasági hatalmak, mint amilyen az Egyesült Államok is, mind felismerték a STEM ‑ területekben rejlő potenciált, és jelentős forrásokat fordítanak a fejlesztésére. A 21. században az országnak világelső STEM ‑ munkaerőre van szüksége. A North Carolina School of Science and Mathematics megalakulásának egy társadalmi méreteket öltött nagy nemzeti tudományos sokk volt az alapja: a Szputnyik-sokk (1957). A Szovjetunió hamarabb tudott az űrbe jutni, mint az Egyesült Államok.

5 A North Carolina School of Science and Mathematics – NCSSM bemutatása A STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – természettudomány, műszaki tudomány, mérnöktudomány és matematika) oktatás. Az észak-karolinai Durhamben lévő North Carolina School for Science and Mathematics volt az első államilag finanszírozott bentlakásos középiskola az Egyesült Államokban. 1980-ban nyitotta meg kapuit a tehetséges diákok előtt.

6 A program felépítése és jellemzői Középiskolai oktatás Bentlakás (residential): erősen gyakorlati és valós tapasztalatokon alapuló tanulás, nagy hangsúlyt fektetve a tanterven kívüli oktatásra; Online kurzus: kétéves kiegészítő program, diákok szerte az Államokból. Jelentkezés feltételei 10. évfolyamos Észak-Karolinában élő diákok, akik érvényes SAT ‑ vizsgával rendelkeznek; A jelentkezésnek nincs költsége, a program tandíjmentes.

7 Az NCSSM alaptantervének középpontjában a matematika és a természettudományok állnak, amelyeket kiegészítenek humán tárgyakkal. Képzési területek: Matematika Természettudományi képzések  Biológia; kémia; fizika Mérnöktudományi és műszaki tudományos képzések  Mérnöktudomány; számítástechnika Bölcsészettudományi Tanszék  Angol és történelem; szépművészetek; világnyelvek

8 Kutatási lehetőségek Kutatási Gyakorlat (Research Experience – REX): biológia, kémia, fizika, mérnöktudományok és humán tárgyak; Független Kutatási „R” programok: mérnöktudomány, bölcsésztudomány, matematika, biológia, kémia, fizika és számítástechnika; „Mini-távú” kutatási lehetőségek; Nyári Kutatási Gyakornoki Program. További érdekességek A kurzusok kreditenként való elszámolhatósága; Versenyek; Service learning – társadalmi felelősségre nevelés.

9 Eredmények Legalább 45 diákjuk adott ki szabadalmakat, 104-en saját céggel rendelkeznek, beleértve 5 olyan vállalatot is, amelynek több, mint 500 alkalmazottja van. 2009-ben 521 millió dollárt pumpáltak Észak-Karolina gazdaságába. Az állam legígéretesebb STEM ‑ tehetségeinek mintegy inkubátoraként jellemezhető NCSSM úgy tűnik, sikeresen ösztönzi a legkitűnőbb diákokat, hogy STEM ‑ területen folytassák tanulmányaikat.

10 A természettudományos tehetséggondozás sikeres formái Németországban A CyberMentor és az XLAB Program

11 Németország gazdasága A világ 4. vezető ipari és gazdasági nagyhatalma (az USA, Kína és Japán után). 2013-ban a világ harmadik legnagyobb exportnemzete volt. Oktatási rendszere A Német Szövetségi Köztársaságot 16 tartomány alkotja, melyek többek között az oktatás területén is szuverenitással bírnak  nem egységes rendszer. A tehetséggondozás nemzeti keretei A 2000-es években a közoktatás erősítésével párhuzamosan nagy lendületet kaptak a tehetséggondozással foglalkozó szervezetek, programok is.

12 Azok a szükségletek és igények, amelyekre reagálva a jó gyakorlatot kifejlesztették A fejlett világ közös problémája, az úgynevezett STEM-krízis  a tudományos, technológiai, matematikai, mérnöki pályák utánpótlása van a legnagyobb veszélyben. Miközben Európát sújtja a munkanélküliség, becslések szerint több, mint kétmillió STEM-állás betöltetlen. 2011-ben Németországban 117 000 betöltetlen állás volt STEM-területeken.

13 A CyberMentor Program bemutatása A STEM-készségek Európában megjelenő hiányára és a STEM-készségekhez köthető szakmák elférfiasodására megoldási javaslat. Lányok számára vonzóvá tenni a STEM- területeket. 2005. pilot projekt. Komm, mach MINT! kezdeményezés keretében. 800 mentor, 800 mentorált. A projekt országos lefedettsége

14 A program felépítése és jellemzői Célcsoport: 12–18 éves, a tudomány és a technológia területe iránt érdeklődő lányok. STEM-területen sikeres női mentorok  hiteles szerepmodell. A részvétel legalább egy évre szól: intenzív, aktív szakmai együttműködés. A kapcsolattartás a projekt online közösségi platformján keresztül  E- mentoring.

15 Alkalmazott módszerek Önszabályozó tanulás (self-regulated learning – SRL) Az önszabályozó tanulás ciklusa

16 Az XLAB Program bemutatása Speciális tudományos képzés a 16-20 év közötti diákoknak; STEM ‑ területeken, különösen biológia, kémia, fizika, informatika és földtudomány; Fiatalkorban megkezdett tudóssá nevelés; A projekt a középiskola és az egyetem közötti áthidaló megoldás; A programnak otthont adó intézet a göttingeni Georg-August Egyetem; Az XLAB Alapítvány, egy független nonprofit szervezet.

17 A program felépítése és jellemzői Az XLAB Program négy alapvető tevékenységet folytat:  Tudományos tanfolyamok diákok, hallgatók számára;  Nemzetközi Tudományos Tábor (17–22 éves fiatal kutatók számára);  XLAB Tudomány Fesztivál;  Oktatói továbbképzés. A program az alábbi területeken nyújt képzést a résztvevőknek:  Informatika;  Biológia;  Kémia, fizika;  Földtudomány.

18 Tudományos tanfolyamok diákok, hallgatók számára A kiegészítő 2-3 hetes kurzusok, 17–20 éves korosztálynak:  Minden diák saját maga végzi a feladatokat, kísérleteket.  Az eredményeket külön értékelik, megvitatják a résztvevők.  A kurzusokat képesített kutatók, tudósok vezetik.  A laboratóriumok modern felszerelésekkel ellátottak, külön minden diák számára.  Az elvégzett kutatások dokumentációját a diákok maguk végzik, a vezető kutatók iránymutatásai alapján. Nemzetközi Tudományos Tábor.

19 Az XLAB Program magyar vonatkozása: A nemzetközi tudományos tábor 2003-as indulása óta rendszeresen részt vesznek benne magyar diákok is. Eredmények Mindkét kiválasztott projekt kötődik a Komm, mach MINT! elnevezésű kezdeményezéshez: 2008-as indulása óta 33 000 új női hallgató jelentkezett mérnöki pályára a 2011-es tanévben, ez csaknem háromszorosa az 1995-ös tanév eredményének. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a természettudományok és a matematika területén is.

20 Köszönjük az egész eddigi, kitartó figyelmüket!


Letölteni ppt "Tehetséggondozó iskolák, különös figyelemmel a STEM programokra (Németország, USA) Halász Mariann Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések