Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!"— Előadás másolata:

1 Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!

2 Szárnyakat ad? Az energiaitalok néhány éve jöttek divatba, elsősorban a fiatalok körében. Elvileg - legalábbis a neve szerint - az elhasznált energiát volnának hivatva pótolni, de többnyire inkább frissítő, élénkítő "buliitalként” fogyasztják, nem veszélytelenül. Az energiaitalokban standard a cukor, általában a szőlőcukor és a koffein, lényegük ezek kettős élénkítő hatásában rejlik.szőlőcukor Az energiaitalokban lévő koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyi ereket, így az agyi perfúziót, vérátáramlást növeli. Ezt a hatást kombinálják a cukor élettani hatásával, így több vér, több oxigén és több tápanyag kerül az agyba, ezért élénkít. Egy másik gyakori összetevő, a taurin segíti a sejtek tápanyagfelvételét, az energiaellátását. Ez egy természetes aminosav, de gondot okozhat, ha alkohollal kombinálják. E kettő kölcsönhatásában ugyanis mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Márpedig sajnos, ez most divat a fiatalok körében: energiaitallal és alkohollal "felpörgetve" indulnak buliba.taurin

3 Az energiaitalokról Élénkítő hatása van még az energiaitalokban található vitaminoknak és szén-dioxidnak is. Mivel az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint az emberi szervezet sejtjeiben. Látszólagos ellentmondás (ital): az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidratációt (kiszáradást) okoznak. A kémia tanárok vallják, hogy nem ismernek olyan élethelyzetet, amikor kifejezetten energiaital fogyasztására lenne szükség. Ha valaki fáradt, igyon teát, ha kevésnek érzi, igyon kávét, ha autóvezetés közben elálmosodik, álljon meg, mozogjon, stb., ha pedig valaki annyira fáradt, hogy emiatt táncolni sem tudna energiaital nélkül, akkor inkább aludja ki magát... Az energiaitalok koffeintartalma egy deciliter folyadékban általában 30 mg, vagyis dobozonként két dupla kávénak felelnek meg és jóval hosszabb ideig tart a hatása mint a kávénak. Alkohollal együtt történő fogyasztása már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot.

4 Az energiaitalokról Ezek az energiaitalok megváltoztatják a fáradtságtűrés határát! (lásd kábítószer) Ezen kívül nagyobb mennyiségben izgatottságot, vegetatív neurózisos tüneteket okoznak. egészségügyiAz egészségügyi kockázatra való bevizsgálás, szabályozás még nem történt meg hazánkban. Orvosi kutatások szerint a fiatalok körében igen elterjedt energiaitalokkal kevert alkoholtartalmú koktélok sokkal több balesethez vezetnek, mint az energiaital nélküli koktélok. Azok a diákok, akik mozgáskoordinációja, reakciója és ítélőképessége jelentősen romlott az alkohol hatására még kevésbé veszik ezt észre az energiaital élénkítő hatása miatt. Az ittasságnak csak a tünetei csökkennek, a befolyásoltság semennyire sem. Nem tudják megítélni sem magukról, sem másokról, hogy részegek. Nem veszik észre, hogy megsérültek, mint ahogy azt sem, ha valaki mást bántalmaznak. Az energiaital koffeintartalma és az alkohol ellentétes hatású, nagyjából olyan, mintha a kocsiban a vezető egyszerre nyomná a féket és a gázt.

5 Egyre több ENERGIAITAL fogy Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, OFE: 2010. M.o. 240.000 hl = 2,4 x 10 7 liter 2,4 x 10 7 : (1 x 10 7 ) = 2,4 liter ~ 10 doboz /fő – csecsemő, és 100 éves is Csak a diákok: 100 doboz / diák / év Ez „ingyenadó” - Gazdasági megközelítés

6 És a KÉMIAI? KIHÍVÁS? Korlátlan energiaital fogyasztás Egészséges? Később mi következik ebből? Országos Balesetbiztosítási Pénztár Adófizetők pénze…


Letölteni ppt "Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések