Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az MHTT elnöksége 2014.04.25-n szavazta meg azt a javaslatomat, hogy a nemzetközi kongresszusok példájára minden Lymphoma Kongresszuson legyen egy EMLÉKELŐADÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az MHTT elnöksége 2014.04.25-n szavazta meg azt a javaslatomat, hogy a nemzetközi kongresszusok példájára minden Lymphoma Kongresszuson legyen egy EMLÉKELŐADÁS."— Előadás másolata:

1 Az MHTT elnöksége n szavazta meg azt a javaslatomat, hogy a nemzetközi kongresszusok példájára minden Lymphoma Kongresszuson legyen egy EMLÉKELŐADÁS és ezt Kelényi Gáborról nevezzük el. Az emlékelőadásra a lymphomákkal kapcsolatos kiemelkedő munkát végző hematológust kér fel az elnökség. A Malignus Lymphoma Munkacsoport 19. Tatai Kongresszusa

2 Prof. Dr. Kelényi Gábor

3 Kelényi Gábor életrajza n született Budapesten. Orvosi tanulmányait a SOTE-n folytatta ben avatták orvosdoktorrá. Fél évet töltött a Péterfi Sándor utcai Kórház haematológiai osztályán, majd a pathológiai gyakorlatra a Szombathelyi Kórház Pathologiai Osztályára ment, ment Romhányi főorvoshoz ben Romhányi György pofesszor meghívta a POTE Pathológiai Intézetébe.

4 Tudományos tevékenységének középpontjában a haematopathológia állt ben a „chloroleukaemia” témából védte megkandidátusi értekezését ben az eosinophil granulocytákon végzett vizsgálataiból írta meg doktori értekezését. Az 1970-es évektől a malignus lymphomák álltak érdeklődésének előterében. Gyakran járt a lymphoma kutatás egyik fellegvárában Kielben, Lennert professzorhoz.

5 ben 3 hónapos tanulmányútra Kielbe utazott és a helyszínen ismerkedett meg a malignus lymphomák új, a kiel-i klasszifikációval. A Rapaport szerinti lymphoma klasszifikáció, a nyirokcsomó daganatokat két nagy csoportra osztotta, a reticulosarcomára és a lymphosarcomára. Ez ellentétben állt a lymphomák klinikai sokféleségével, ez már nem volt többé használható, ezért új, funkcionális alapokat is figyelembe vevő módszerekkel lehetett csak a lymphomás betegségeket tovább osztályozni.

6 1976-ban Kelényi Gábor megkezdte a pathológusok képzését az új Kiel-i lymphoma klasszifikációjára ben alapította a meg a Pécsi Malignus Lymphoma Referencia Centrumot ban István Lajos, Jávor Tibor, Nagy Ibolya és Patakfalvi Albert közreműködésével alakult meg a Malignus Lymphoma Munkacsoportot, melyhez a haematologiai centrumok csatlakoztak.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 1976-ban Kelényi Gábor megkezdte a pathológusok képzését az új Kiel-i lymphoma klasszifikációjára ben alapította a meg a Pécsi Malignus Lymphoma Referencia Centrumot ban István Lajos, Jávor Tibor, Nagy Ibolya és Patakfalvi Albert közreműködésével alakult meg a Malignus Lymphoma Munkacsoportot, melyhez a haematologiai centrumok csatlakoztak.

21

22 † † †

23

24

25

26 Malignus Lymphoma Konferenciák Veszprém Pécs Pécs Székesfehérvár Miskolctapolca Miskolc-Lillafüred Szombathely Szeged Szekszárd-Tengelic Budapest Pécs Győr Békéscsaba Kaposvár ! Szombathely Szeged Szekszárd-Tengelic Debrecen Tata

27 A MHTT ben munkássága elismeréseként Kelényi Gábornak adományozta a Társaság Marschalko Tamás Nagydíj-át és az Emlékplakettet

28


Letölteni ppt "Az MHTT elnöksége 2014.04.25-n szavazta meg azt a javaslatomat, hogy a nemzetközi kongresszusok példájára minden Lymphoma Kongresszuson legyen egy EMLÉKELŐADÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések