Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,"— Előadás másolata:

1 A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ, vagy egyéb születésszabályozó eszközt. Összehasonlítva a fogamzásgátló tabletták előnyeit és hátrányait, a mérleg nyelve egyértelműen az előnyök irányába billen, s ez összhangban van a világméretű elterjedtségével.

2 A fogamzásgátló tabletták fő típusai: Kombinált tabletták. Szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmazó, egy-, két- vagy háromfázisú készítmények. Ezek között vannak normál dózisú tabletták és kis dózisú, úgynevezett minitabletták vagy mini-pillek. Szintetikus ösztrogént és progeszteront (hormonokat) tartalmaznak. A mikrotabletták csak szintetikus progeszteront tartalmaznak. Kevés hatóanyagukkal nem zavarják meg a peteérés természetes folyamatát. Kevésbé hatékonyak a másik két formánál.

3 Mit tegyen, aki tablettával kíván védekezni? Orvoshoz kell fordulnia, mert csak receptre kapható a tabletta. Fogamzásgátlási tanácsért bárki jelentkezhet – beutaló nélkül is – a nőgyógyászati szakrendelésen, a gyemeknőgyógyászaton, vagy a nővédelmi tanácsadóban. Aki elmúlt 18 éves, az a körzeti orvoshoz is fordulhat.

4 A fogamzásgátló tabletta hatásfoka megfelelő használattal 99 %-os. Baj csak akkor lehet, ha valaki elfelejti bevenni, ha kihányja, vagy hasmenése van, vagy ha olyan gyógyszert szed, ami gyengíti a tabletta hatását. A fogamzásgátló tabletta hormonális hatóanyagot tartalmaz (mesterségesen előállított ösztrogént és progeszteront), amely a tüszőrepedés (ovuláció) gátlásával fejti ki hatását a női szervezetben. Bizonyos gyógyszerek (pl. Maripen, Semicillin, Sumetrolim, Meristin stb.) közömbösítik a fogamzásgátlók hatását.

5 Lehetőleg ne szedjenek fogamzásgátló tablettát a18 éven aluli lányok, pontosabban : csak azok tegyék, akiknek már két éve szabályos a havivérzésük. Negyven éven felüli nőknek nem szabad fogamzásgátló tablettával védekezniük, s lehetőleg már a 35 éven felüliek is kerüljék ezt a módszert. Különböző alkatú nőknek különböző típusú fogamzásgátló tablettára van szükségük. A tabletta szedésének általános szabályai:

6 Fogamzásgátló tabletták szedése mellett a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás szintén ellenjavallt, mert megnövelik a keringési betegségek kockázatát és csökkentik a tabletta hatékonyságát. Azok az asszonyok, akiknek visszértágulatuk van, vagy egyéb érbetegségük nem alkalmazhatják ezt a védekezési módszert.

7 Cukorbetegség, trombózis, valamint magas vérnyomás esetén szintén ellenjavallt. A tervezett terhesség előtt a leendő anyák lehetőleg 3 hónapig ne szedjenek tablettát. A használati utasítást és a lényegesebb tudnivalókat általában az orvos vagy a gyógyszerész közli. Fontos, hogy az első szemet a menstruáció ötödik napján kell bevenni, függetlenül attól, hogy a vérzés hamarabb ért-e véget, vagy tovább tart.

8 Az első tablettát követően minden nap be kell tehát egy szemet venni 21 napon át, vagyis addig, amíg a doboz ki nem ürül. Tévedések elkerülése végett minden havi sorozatot új dobozzal kell kezdeni. A legelső doboz szedése alatt teljes biztonságra még nem lehet számítani. Ha a doboz kiürült 7 napot kell várni és a 8-ik napon el kell kezdeni a következő adagot. Közben általában lezajlik a vérzés. Legjobb mindig este bevenni a tablettát, és lehetőleg mindig ugyanabban az időben. (pl. mindig Tv-híradó előtt, így nem felejtődik el.)

9 Ha valaki elfelejti bevenni a tablettát, de reggel idejében észreveszi azonnal vegye be, és este folytassa az aznapival. Két tabletta bevétele között nem telhet el 56 óránál több idő. A fogamzásgátló tabletták alkalmazásakor néha előfordulnak kedvezőtlen szövődmények, mellékhatások. Különbséget kell tenni egyrészt a korábban és napjainkban alkalmazott tabletták, másrészt az e gyógyszerekre érzékeny – ezért bizonyos betegségekre hajlamos – és nem érzékeny nők között.

10 A szedés első hónapjaiban jelentkező áttöréses közti vérzéseknek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, a kezelőorvossal meg kell beszélni a további teendőket. Legalább évente részt kell venni nőgyógyászati vizsgálaton, rákszűrésen és vérnyomás-ellenőrzésen. Az esetlegesen fellépő mellékhatásokról a kezelőorvost tájékoztatni kell.

11 A hormonális fogamzásgátló tablettáknak több a pozitív mellékhatásuk, mint a negatív: amellett, hogy megelőzhető velük a nem kívánt terhesség, valamint a méhenkívüli terhesség, csökken a menstruációs vérveszteség és így a vérszegénység is, rendeződik a menstruációs ciklus. A petefészek és a méhbelhártya rosszindulatú daganatai is kisebb arányban fordulnak elő azoknál a nőknél, akik hosszú évekig szedtek hormonális fogamzásgátló tablettát.

12 Progeszteron-injekció Már Magyarországon is kapható. Egy injekció három hónapra nyújt védelmet. Szigorúan csak szakorvosi javaslat alapján! Szoptatós anyák védelmére az első injekciót a szülést követő 6 hét elteltével kell beadni, míg nem szoptató nőnél a szülést követően 5 napon belül kell alkalmazni.


Letölteni ppt "A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések