Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:"— Előadás másolata:

1 Optikai háttértárolók

2 Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók: olyan háttértárak, melyeknél a tároló médiumáról optikai elven történik az adatok leolvasása. A médium írása általában szintén optikai elven történik.

3 Optikai háttértárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Nevüknek megfelelően optikai eljárást használnak (fényvisszaverődés, polarizáció, szórás, fénytörés) az adatok írására és olvasására.

4 Előnyök: nagy adatsűrűség Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan megkülönbözteti a mágneses tárolási technológiától: az optikai tárolókra nagy tárolási sűrűség jellemző. Ennek oka, hogy a fény sokkal kisebb felületre fókuszálható, mint a mágneses tárolók elemi tárolófelülete.

5 Előnyök: hosszú élettartam Másik előnyös tulajdonság az élettartam: az optikai tárolók élettartamát évtizedekben mérik.

6 Előnyök: alacsony ár Az optikai adathordozó előállítási költsége általában alacsony, az árat lényegében a lemezen lévő programok, adatok, zeneszámok és egyéb információk piaci értéke határozza meg, ami mellett az előállítási költség eltörpül.

7 A CD meghajtó felépítése

8

9 A CD médiumának felépítése

10 Az optikai tároló felületén az adatok rögzítésekor kis méretű mélyedéseket hozunk létre, amelyeken a leolvasáskor a lézersugár szétszóródik, míg az adathordozó-réteg eredeti felületéről visszaverődik, amit fényt érzékelünk, és vissza alakítjuk adatokká.

11 A CD médiumának felépítése Átmérője 8 vagy 12 centiméter. Az adatokat egy spirál alakú, belülről kifelé vezető barázdákkal ellátott sáv tárolja, amelyekbe a gyártásnál felülről gödröket (pit) sajtolnak bele. A fényvisszaverő alapot, amelyben ezek a pitek vannak, landnak nevezzük.

12 A CD médiumának felépítése Az alumínium réteget védőréteggel borítják. A CD anyaga szénszálas műanyag (polikarbonát) 1,2 mm vastag Csak az egyik oldalán vannak adatok

13 A CD médiumának felépítése

14 A kezdetek A CD-k legismertebbje az Audio Compact Disk. Abban az esetben, ha a hangon kívül képek és szövegek is tárolhatók, CD-ROM-ról beszélünk.

15 A kezdetek Tény, hogy amikor a Philips és a Sony a 70-es évek végén, 80-as évek elején kialakították a lemez paramétereit, a kivitelező Philips technikusai egy 11,5 centiméter átmérőjű, 60 perces prototípust ajánlottak, a Sony azonban ragaszkodott egy nagyobb kapacitású koronghoz.

16 A kezdetek A legenda egyik verziója szerint Beethoven 9. szimfóniája volt a Sony-vezető Norio Ohga kedvenc darabja, és olyan lemezt akart, amire ez a zenemű is ráfér. Egy másik változat szerint egy másik Sony vezető, Akio Morita felesége régi vágyát akarta teljesíteni a beethoveni időtartammal. Egy harmadik szerint pedig maga Herbert von Karajan karmester kérte, ajánlotta ezt a hosszúságot.

17 A kezdetek Egyszer írható és nem törölhető. Előállítása már kis darabszámban is kifizetődő. Nagy adatmennyiségek kedvező áron történő terjesztésére alkalmas. Tárolókapacitása 650 Mbyte. 150 Kbyte/s adatátviteli sebesség.

18 Az olvasás folyamata Az adatok leolvasásához infravörös lézert használnak, melynek hullámhossza CD lemez esetében 780 nm.

19 Az olvasás folyamata A lemezek felületén sík területek (land) és apró gödrök vagy lyukak (a lézer szemszögéből nézve - mivel a lemezt alulról olvassák - dudorok) (pit) találhatók. Ezek váltakozása kódolja a tárolt információt. Ezek a gödrök csak a gyárilag nyomott lemezek esetén jelentenek igazi mélyedéseket, az írható lemezeknél egyszerűen más optikai tulajdonságú felületet takarnak.)

20 Az olvasás folyamata A lézer a landról jól visszaverődik (a szabvány legalább 70%-ot ír elő), a pitekről azonban jóval kevesebb fény jut a detektorba (kb. 30%), ugyanis a pitek úgy vannak kialakítva, hogy (a lézer szemszögéből) magasságuk a lézer hordozóbeli hullámhosszának (kb. 500 nm) kb. az egynegyede (kb. 125 nm).

21 Az olvasás folyamata A lézer a landról jól visszaverődik (a szabvány legalább 70%-ot ír elő), a pitekről azonban jóval kevesebb fény jut a detektorba (kb. 30%), ugyanis a pitek úgy vannak kialakítva, hogy (a lézer szemszögéből) magasságuk a lézer hordozóbeli hullámhosszának (kb. 500 nm) kb. az egynegyede (kb. 125 nm).

22 Az olvasás folyamata

23 A lézer nemcsak a pitet, hanem a környező land-ot is megvilágítja. A pitről és a landről visszaverődő fény között fél hullámhossz útkülönbség lesz (a pit felé egy negyed hullámhosszal rövidebb utat kell megtennie a fénynek és visszafelé is egy negyed hullámhosszal kevesebbet).

24 Az olvasás folyamata A két ellentétes fázisú hullám gyengíti egymást, a fényérzékelő dióda kisebb fényerősséget fog észlelni.

25 A CD-írás technikái lyuk technológia: (CD-R) kb. 10mW-os lézersugárral lyukat éget a tükrözőrétegbe, így onnan az olvasó lézerfejbe kevesebb fény verődik vissza

26 A CD-írás technikái Buborék technológia: (CD-R) az írólézer hatására a felvételréteg elpárolog, ezzel kis buborékot hoz létre a tükröző műanyag rétegben. A buborékról nem verődik vissza fény az olvasó lézerfejbe

27 A CD-írás technikái mintázatváltás: (CD-R) Alapja, hogy a hordozóra felvitt fémtükör felülete szórt fényt ver vissza, de a fémréteget lézersugárral felmelegítve a felülete kisimul, és az adott pontban jó tükör lesz belőle.

28 A CD-írás technikái mintázatváltás: (CD-R) Alapja, hogy a hordozóra felvitt fémtükör felülete szórt fényt ver vissza, de a fémréteget lézersugárral felmelegítve a felülete kisimul, és az adott pontban jó tükör lesz belőle.

29 A CD-írás technikái fázisváltós technológia: (CD-RW) Ezt a technológiát főleg a CD-RW írására használják, de az egyszer írható lemezekre is alkalmazható. Az adathordozó anyaga kétféle állapotú lehet: kristályos állapotban jól tükröző felületet képez, amorf állapotban pedig elnyeli a fényt.

30 cd-nél nagyobb tárolókapacitású optikai háttértároló pitek kisebbek track távolság kisebb több rétegű lemez többoldalas kivitelű is létezik gyors 10Mbit/s DVD Digital Versatile Disk

31 DVD-5Egy oldalEgy réteg4.7 GB DVD-9Egy oldalKét réteg8.5 GB DVD-10Két oldalEgy réteg9.4 GB DVD-18Két oldalKét réteg17 GB

32 Blu-ray a lézer színe kék, optikai eszköz 25 GB-os, létezik dupla, ami 50 GB-os gyors, 36 Mbit/s


Letölteni ppt "Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések