Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GONDOZÁSI FELADATOK CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKKORBAN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GONDOZÁSI FELADATOK CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKKORBAN."— Előadás másolata:

1 GONDOZÁSI FELADATOK CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKKORBAN

2 GYERMEKÁPOLÁS - GYERMEKGONDOZÁS Az ápolás szó hallatán az emberek döntő többsége a beteg ember körüli tevékenységre gondol, pedig ebbe a fogalomkörbe többek között az egészsége megtartásának segítése, az ápolt- gondozott egyén testi és pszichés fejlesztése is beletartozik.

3 A gyermekek ápolása- gondozása alatt olyan céltudatos tevékenységet értünk, amellyel elősegítjük életfunkcióik zavartalanságát, egészségük megóvását, testi és pszichés fejlődésüket, azok harmóniáját, valamint a mikro – és makro környezetben való beilleszkedésüket.

4 TESTMÉRETEK ELLENŐRZÉSE A csecsemők és gyermekek testi fejlődésére a testméretek ellenőrzésével. jól tudunk következtetni. A pontos mérés feltétele a hibátlan eszköz és a pontos technika.

5 ESZKÖZEI Testtömegmérés eszközei: Csecsemőmérleg (tányéros vagy hállós) Hordozható csecsemőmérleg Átalakított konyhamérleg Személymérleg

6 HOSSZMÉRÉS Testhossz Törzshosszúság Felső, alsó végtag Talp-, kéz- hosszúság Ülőhosszúság ESZKÖZEI: mérővályú mérőlappal ellátva, mérőszalag, mérőléc.

7 KERÜLETMÉRÉS Fejbőség Hadbőség Mellbőség ESZKÖZE: mérőszalag

8 MIKOR MÉRÜNK TESTTÖMEGET? - Születést követően 2 órán belül Anyatejes, szopós csecsemőt etetés előtt és után ( ruhában ) 3 hónapos kórig hetente mindig azonos napon és napszakban ( tiszta súly ) 1 éves kórig havonta egyszer 1- 3éves kórig 2 havonta ( bölcsőde) 3 évtől legalább évente egyszer. / egészséges normál ütemben fejlődő csecsemő és kisgyermek esetén

9 Lehetőleg mindig ugyanazon a mérlegen és ugyanabban az időben végezzük a csecsemő mérését. A testtomeg ellenőrzését ajánlatos a fürősztéshez kapcsolni, mert így a vetközés, öltöztetés nem okoz külön műveletet. Nagyobb gyermeket bugyiban mérünk. A mért értéket mindig a megfelelő helyen dokumentáljuk.

10 MIKOR MÉRÜNK HOSSZT? Születést követően 1 éves kórig havonta /sűly méréskor / 1- 3 éves korig két havonta / bölcsöde/ 3 éves kor felett évente. Nagyobb gyermeknél hosszméréskor a cipót levetetjük. A mért hosszúságot a megfelelő helyen dokumentáljuk.

11 TESTARÁNYOK ELLENŐRZÉSE A testarányok ellenőrzése során a fejbőséget, a mellbőséget, a hadkerületet szoktuk mérni. Növekedési zavar vagy egyéb kóros állapot esetén szükség lehet az alsó és felső végtag hosszúságára, a talp- és a kéz hosszúság, valamint az ülőmagasság megállapítására.

12 CSECSEMŐ ÉS GYERMEK FÜRŐSZTÉSE A fürösztés a csecsemő és a kisgyermek bőrápolásának legfontosabb része. a jelentőségét az adja, hogy a bőr sokoldalú tevékenységével igen fontos szerepet tölt be az életfolyamatokban. -Az egészséges szervezetet burkolja és védi. -Részt vesz a szervezet kiválasztó, hőszabályzó, raktározó, vitaminképző mechanizmusában, legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk.

13 Az újszülöttek és a csecsemők bőrfelülete relatíve sokkal nagyobb, mint a felnőtteké. Ha a bőr viszonylag kis része elpusztul vagy súlyosan károsodik, a szervezet veszélybe kerül. Az újszülött, a csecsemő, de még a kisgyermek bőre sem tud maradéktalanul eleget tenni védelmi feladatnak.

14 Az újszülött bőre igen vékony, a bőr alatti kötőszövetekben pedig a zsírpárnák nincsenek kifejlődve. A gyermekek pigment képzése nem tökéletes, a nem kellő óvatossággal végzett napoztatás súlyos károsodásokat okozhat. A csecsemők és kisgyermekek bőre könnyebben át engedik a kórokozókat, mint a felnőté.

15 Különleges védelmet nyújt a magzatmáz, amely a bőr faggyúmirigyeinek terméke. A faggyúmirigyek termelése a születés után csökken, és csak a pubertáskór körül fokozódik ismét. Amellett, hogy a csecsemő és a kisgyermek fokozottabban érzékeny a külvilág hatásaival szemben, mert bőre nem védi meg tökéletesen, nagyobb a szennyeződési lehetőségei is.

16 Székletét, vizeletét pelenkába üríti. Mászó csecsemő a földön sok mindennel szennyeződhet. Hajlatai ráncai mélyek, a verejték és egyéb szennyeződés könnyen megtapad rajta.

17 Minden nap fürösszünk.!! Ez jó lehetőséget nyújt az anyának, gondozónak arra, hogy foglalkozzék a gyermekkel, nevelje, fejlessze ismereteit, éreztesse vele szeretetét. Ezért a fürösztés nemcsak a bőr ápolása, hanem igen fontos nevelési lehetőség is!!

18 Fürösztés szabályai A fürösztést lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban végezzük. Mindig ugyanaz a személy, lehetőleg az anya vagy az apa ( vagy mindkettő) fürösszön. Fürösztés elött gondosan készítsünk ki minden az ápoláshoz szükséges eszközt, és ruházatot.

19 A csecsemő vagy kisgyermek érezze magát biztonságban fürösztés közben. A fürösztést, nyugodt biztos mozdulatokkal végezzük. Ügyeljünk a víz hőfokára kb 36-38 C A fürösztésre megfelelő időt szánjuk, kapkodni nem szabad.

20 Gyermek intézményben figyeljünk arra, hogy az eszközöket minden gyermek után gondosan fertőtlenítsük. !!

21 Fürösztés módja A gyermek kora, illetve mozgásfejlettsége szerint változtatjuk a fürösztés módját. Újszülöttet –újszülött osztályon folyó vízben. Otthon az anyák csecsemő kádban Nagyobb gyermeket nagykádban vagy zuhany alatt.

22


Letölteni ppt "GONDOZÁSI FELADATOK CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKKORBAN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések