Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

___________________ Amerika kedvenc befektetése ___________________ Készítette:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "___________________ Amerika kedvenc befektetése ___________________ Készítette:"— Előadás másolata:

1

2 ___________________ Amerika kedvenc befektetése ___________________ Készítette:

3 A Magánpénzügyi Akadémiáról - Anyagi függetlenség önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése felszámolni a pénzügyi tudatlanságot Magyarországon. Ehhez ad ötleteket a következő területeken: 1) Hogyan legyen több pénzed? 2) Mit csinálj a pénzeddel? 3) Hogyan lesz gyermekednek pénze? Célunk, hogy megmutassuk, hogyan lehetséges, hogy a pénz Neked dolgozzon, és ne fordítva. Ahogy meg lehet tanulni a történelmet, egy nyelvet vagy autót vezetni, ugyanúgy mindenki képes arra, hogy elsajátítsa a jólét alapjait.

4 Kezdhetjük? Gratulálok és nagyon örülök, hogy itt vagy és érdeklődsz a befektetések iránt! Mielőtt rátérnék Amerika kedvenc befektetésre, szeretnélek arról biztosítani, hogy a célunk olyan a magyar emberek számára is elérhető és egyszerű befektetési ötleteket adni, amely a javukat, és így a Te javadat is szolgálja. Munkám során nagyon sokszor megtapasztaltam, hogy a magyar emberek többségének soha nem lesz lehetősége nem csak arra, hogy jó helyre fektesse be a pénzét, de hogy egyáltalán befektesse. Hogy miért?

5 Azért, mert kultúránkból adódóan nagyon sokan az államtól és másoktól várják a megoldást. Természetesen, Te aki, ezt a tanulmányt olvasod, azon kevesek közé tartozol, akiknek minden esélyük megvan arra, hogy megtakarításait jó hozamot hozó helyen legyen, és befektetéseik bőséget teremtsenek. Fontos, hogy ilyen vagy…, hogy tenni akarsz. Köszönöm ezt neked. Ha még nincs megtakarításod, vagy csak kevés van, akkor az a legnagyobb előnyöd, hogy tanulni akarsz, ismereteket szerezni és tenni, kipróbálni valami újat és élvezni annak a gyümölcsét. Köszönöm, hogy ezen az úton a Magánpénzügyi Akadémiát választottad.

6 Akkor vágjunk is bele és nézzünk szembe a tényekkel! Tény#1: Az Egyesült Államokban a döntő többség rendelkezik pénzügyi megtakarítással. Tény #2: A magyar emberek 74%-nak nincs megtakarítása. A kérdés tehát: Mi az, amit az amerikaiak tudnak és a magyarok nem?

7 Az a helyzet, hogy alapvetően az amerikaiak is éppolyan emberek, mint mi vagyunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy 2012-es felmérés, ami szerint az amerikaiak 26%-ának vannak kifizetetlen orvosi számlái, 22% hitelkeretből él, 13%-uk nem fizeti időben a jelzálog kölcsönét és 3,5% van a csőd szélén. Tehát sok esetben nagyon hasonló szituációkban élnek az emberek, mint mi magyar emberek. De! ÉS itt van a DE. Mert nagyrészüknek mégis van megtakarítása, és amikor nyugdíjba megy, akkor sokszor magasabb életszínvonalon tud élni, mint előtte. Tudod miért van így? (Felmérés forrása: FINRA Investor Education Foundation National Financial Capability Study, 2012.)

8 Az egyik fő oka annak, hogy az amerikaiak többségének van megtakarítása, mert van egy nagyszerű rendszer, amely automatikusan megtakarít nekik, nem azért, mert ők másban nőnek fel, más a neveltetésük, vagy mert többet tudnak a pénzről és a befektetésekről, mint Te, ugyanis nekik éppúgy nincs pénzügyi képzés az iskolában, mint ahogy neked sem volt és ahogy gyermekeinknek sincs. Mi ez a rendszer? Rendelkezésükre áll például egy olyan szolgáltatás, amely abban az esetben, ha egy boltban bankkártyával fizetsz, mondjuk a példa kedvéért 21 dollár 18 centért, akkor a 22 dollár és a 21 dollár 18 cent közötti különbség, ami ebben a példában 82 cent, azonnal befektetési számlára kerül, és a pénzedet azonnal befektetik. Tehát mindig csak a felfelé kerekített összeghez képest a centeket utalják a befektetési számládra.

9 Ha kéred ezt a szolgáltatás, akkor így automatikusan minden vásárlásodnál megtakarítasz. Hát nem fantasztikus? Minden vásárlásodnál megtakarítasz és centekből egy fél év alatt több száz dollár, pár év alatt több ezer dollár lesz, ami hosszú távon több tízezer dollár lesz. Ugye milyen zseniális ez a rendszer? Így nem kell annyit magyarázni, annyit tanítani az embereket arra, hogy a megtakarítás fontos, az öngondoskodás fontos és, hogy gyermeked pénzügyi nevelése is milyen fontos, mert egyszerűen automatikusan megtakarítanak, minden erőfeszítés nélkül. Így öngondoskodhatsz magadról, a családodról, a gyermeked továbbtanulásáról (mert ott ez súlyos pénzekbe kerül), és akár a nyugdíjadról is. Hova vándorolnak a centek minden vásárlásod után?

10 Vanguard alapokba. A Vanguard csoport Amerika sőt a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltató társasága. 3 billió dolláros kezelt vagyonnal rendelkezik, amelybe a legtöbb amerikai fekteti a pénzét a fenti módszerrel. Miért pont a Vanguard??

11 Elsősorban azért, mert a Vanguard indexkövető alapok a maguk nemében egyedülállóak és igen alacsony költségűek, ezért a magyar emberek számára is igen jó befektetési lehetőséget jelentenek és ma már könnyen elérhetőek. Őszintén megmondom: nem vagyok a Vanguard ügynök és egy fillért nem kapok azért, mert erről írok most Neked, de a legegyszerűbben működő, legolcsóbb, és legjobb befektetéseket akarom Neked megmutatni és a Vanguardnál az egyik legjobb. John (Jack) Bogle, a Vanguard Csoport megalapítója 1929-ben született az amerikai New Jersey-ben (Montclairben). Boglet tartják a közösen kezelt befektetési alap iparág (mutual fund industry) úttörőjének, és az ő nevéhez kapcsolják az első S&P 500 index alap (index fund) bevezetését, amellyel a Vanguard 1976-ban debütált.

12 Bogle filozófiájának lényege, hogy elutasítja napjainkban elterjedt elképzeléseket a befektetésekről, mely sokszor misztikusnak, félelmetesnek és bonyolultnak tünteti fel a pénzügyi világot. Az ő véleménye szerint a befektetés legalapvetőbb szabálya, hogy, ne legyőzni akarjuk a piacot, hanem inkább csatlakozzunk hozzá. Bogle elképzelésének sikerét az elmúlt 45 év kiemelkedő eredményei bizonyítják. Bogle jelmondata: "Akinek nehézséget okoz elképzelni 20%-os veszteséget a tőzsdén, annak az embernek nem kellene tőzsdéznie."

13 Eredetileg (a 19-20. században) a befektetési alapok aktív stratégiát követtek, ami azt jelenti, hogy az alapkezelő az előírt befektetési politikának (amennyiben volt ilyen) megfelelően igyekezett az ügyfelek vagyonát olyan portfólióba fektetni, amely minél nagyobb hozamot ért el (total return" szemlélet), illetve minél jobban felülteljesítette a piacot („alpha seeking" szemlélet). A 70-es évek elején azonban amikor John C. Bogle megalapította a Vanguard Group-ot, és 1975-ben létrehozta az első indexkövető részvényalapot, amely az amerikai S&P 500 index minél tökéletesebb lekövetését célozta meg... és ezzel a világ egyik kedvenc befektetésévé vált. Hogyan tudod Te is alkalmazni ezt?

14 A válasz: A robotpilóta befektetési módszerrel Egy szuper könnyű módszert mutatok most be, amellyel egyszerűen elkezdheted konyhapénzedből vagy kezdő fizetésedből, (vagy akár a ösztöndíjadból) megtermelni százmilliódat. Igen, ez lehetséges. Ehhez ugyanis csak passzív befektetőnek kell lenned, szóval nem kell semmilyen nagy befektetői tudás. Tehát nem kell aktív befektetőnek lenned, és nem kell, hogy a gazdasági és pénzügyi híreknek odaadó hallgatója legyél. Sőt ellenkezőleg! A legjobb, ha elengeded a füled mellett az elemzői előrejelzéseket!

15 De várj csak! Tudom, említettem valamit, amit lehet, hogy nem ismersz. Vanguard indexkövető alap. Mi is ez? … és hogyan lehet robotpilóta módszerrel, különösebb erőfeszítés és befektetői tudás nélkül, akár havi alacsony megtakarítás mellett pénzedet gyarapítani? Első lépéként hadd legyen itt egy kérdésem: Minden hónapban tudsz félretenni? Ha nem, akkor ezt sürgősen meg kell oldanod! Hogyan? Ahogy minden hónapban befizeted a villanyszámládat, megveszed a gyereknek a bérletet, kifizeted a havi törlesztő részletet, stb. egy bizonyos összeget a hó elején beleteszel a piros borítékba befektetésekre. Kész ennyi. Tehát először magadnak fizetsz!

16 Ha ez megvan, akkor minden hónapban keletkezik megtakarításod. Nézzük, akkor hogyan tovább! 1) NYITSZ egy befektetési számlát – Akár tartós befektetési számlát, amelyet 25 ezer forinttal is nyithatsz. (adózási előnyei vannak) 2) KIVÁLASZTOD, milyen értékpapírt veszel, ez lehet pl. indexkövető alap 3) Ezt követően ROBOTPILOTA üzemmódba helyezed magadat, vagyis MINDEN hónapban (vagy lehet kéthavonta is), tehát rendszeres időközönként FIX összegért veszel a kiválasztott indexkövető alapból FÜGGETLENÜL attól, hogy a piacok éppen emelkednek, oldalaznak vagy esnek. Ennyi.

17 Uramisten, ennyire egyszerű? – kérdezheted. Igen, ez ennyire egyszerű, de nézzünk egy konkrét példát! A PÉLDÁBAN számoljunk kis számokkal az egyszerűség kedvéért dollárral, mert külföldi értékpapírokat is tarthatsz a számládon. Tegyük fel, hogy havi 500 dollárt tudsz félretenni. Óvatos befektetőként úgy döntöttél: indexkövető alapot veszel, ami azt jelenti, hogy több magas minőségű részvényből álló csomagot veszel.

18 Minden hónapban tehát ÓRAMŰ PONTOSÁGGAL veszel az indexkövető alapból. - Ha a piac esik: akkor az adott fix összegből többet tudsz venni, mint az előző hónapban. - Ha a piac emelkedik: akkor az adott fix összegből kevesebb tudsz venni, mint az előző hónapban Robotpilóta üzemmódban vagy évekig. Kicsit unalmasnak hangzik? De pénzt hoz! Mi erre a bizonyíték?

19 Az Ibbotson Associates vezető befektetési kutatóintézet több időszakra (hosszú távon) végezte el a vizsgálatot, hogy ha havi 100 dollár befektetése esetén milyen pénzgyarapodás történt. Az eredmény az volt, hogy mindegy, hogy milyen időszakot néztek a robotpilóta módszer működött és az átlagbefektetőnek pénzt termelt. Ez azért is van így, mert a tőzsdére a leggyorsabban fejlődő vállalatok mennek, és az indexekbe, mint például az S&P 500 részvényindexbe az az 500 legnagyobb, és leggyorsabban fejlődő amerikai vállalatának részvénye kerül, amelyek a legjobban teljesítenek. Ezért van az hogy a tőzsde hosszú távon folyamatosan emelkedik. Hosszú távon! Ingadozások mindig vannak, de hosszútávon emelkedik. A robotpilóta módszer egyben a fegyelmezett vásárlás erejét is mutatja. Tehát akkor? Bonyolult? Ugye hogy nem!?

20 Lehet tehát konyhapénzből milliókat csinálni! Ez a módszer működik. Hivatalos neve: költségátlagolás módszere. A legszebb az egészben, hogy ha egyszer felállítottál egy robotpilóta üzemmódban működő, indexkövető alapokat tartalmazó portfóliót, akkor az óvatos befektető számára létező legjobb választ adhatod a következő kérdésekre:

21 1) Ha valaki ezt kérdezi tőled: „A kötvényeknek nagyobb a hozama, mint a részvényeknek?” Válaszod: „Nem tudom, és nem is érdekel.” - hiszen minden értékpapírt automatikusan vásárolsz. 2) Ha valaki ezt kérdezi tőled: „Vajon az energetikai részvények háttérbe szorítják az IT részvényeket?” Válaszod: „Nem tudom, és nem is érdekel.” - hiszen a portfóliód minden szektorból tartalmaz részvényeket 3) Ha valaki ezt kérdezi tőled: „Mi lesz a következő „Apple”?” Válaszod: „Nem tudom, és nem is érdekel.” - hiszen, ha elég nagyra nő ahhoz, hogy érdemes legyen vásárolni belőle, az indexkövető alapod vásárol belőle, így nem maradsz ki az emelkedésből.

22 Ennél egyszerűbbet nem tudok mutatni Neked. Hogyan és melyik indexkövető alapot válaszd? Ha magasabb szinten akarod művelni, és évi akár 16%-os hozamot is el akarsz érni passzív befektetéssel, akkor hogyan válogasd össze, és variáld, akár hónapról hónapra őket? Hogyan válassz a 170 féle Vanguard alap közül, és mit tegyél, hogy Te is a pénzügyileg nyertes, a magas színvonalon élő és a szép nyugdíjjal rendelkező emberek közé tartozz? Erről volt szó többek között a Házi Pénzgyár a konferencián. Nézd meg a felvételt!

23 Köszönjük figyelmed!


Letölteni ppt "___________________ Amerika kedvenc befektetése ___________________ Készítette:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések