Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA. CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA. CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak."— Előadás másolata:

1 CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA

2 CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak a saját azonosítójukkal és jelszavukkal kell bejelentkezniük a rendszerbe. Ennek köszönhetően a rendszerben lévő adatokhoz való hozzáférés kontrollálható. A rendszer fuvarlevél történetében lévő bejegyzések mellett, azok elvégzéséhez kötődő felhasználó, dátum és időpont is rögzítésre kerül. A rendszer főmenüjéből elérhető a Súgó, melyben megtalálható minden szükséges információ a CCS AWB rendszer használatával kapcsolatban.

3 ALAPÉRTÉKEK BEÁLLÍTÁSA Az Alapértékek fülön a következő beállítások végezhetőek el: Cégadatok Házifuvarlevél (HAWB) fejléce Egyéb költségek Maszkok Biztonsági tanúsítvány

4 ÜGYFÉLADATOK KEZELÉSE Az Ügyfelek menüpontban lehetőség van a partneradatok tárolására. Ennek segítségével a felhasználó ügyféladatainak tárolása megoldódik, illetve a fuvarlevelek kitöltésénél nincs szükség a fuvarlevél címadatainak kézzel történő kitöltésére, hanem egyszerűen kiválasztható az ügyféladatbázisból. Az ügyfelekről sok adat kerül tárolásra, mely letárolt adatok alapján lehetősége van a felhasználónak különböző lekérdezésekre, szűrésekre és a szűrt lista kinyomtatására.

5 LÉGI EXPORT FOLYAMAT

6 EXPORT FOLYAMAT A CCS AWB rendszer felépítése követi az export technológiai folyamat lépéseit ezzel is megkönnyítve a felhasználó munkáját. Az Export főmenüponton belül található menüpontok és a funkciók sorrendje megfelel a technológia folyamatnak, melyek az alábbiak: Fuvarlevélszám tartományok kezelése Foglalás Fuvarlevélszám fenntartása Fuvarlevél kitöltése Export feladás engedélyeztetés folyamata Manifesztálás Biztonsági nyilatkozat nyomtatása Átvételi elismervény nyomtatása Vonalkódos címke nyomtatása Küldemény státusz Árukövetés Fuvarlevél törlése

7 FUVARLEVÉLSZÁM TARTOMÁNYOK KEZELÉSE A fő- és házifuvarlevélszám tartományok megtekintésére, felvitelére, módosítására és törlésére az Export/Fuvarlevélszám tartomány kezelése menüpont alatt van lehetőség. Légitársaság képviseletében a főfuvarlevelek kiállítására csak akkor van lehetőség, ha az adott légitársaság a speditőrnek ezt engedélyezte, és számára adott egy vagy több fuvarlevélszám tartományt, melyből a megfelelő sorszámú főfuvarlevélszámokat felhasználhatja. A fuvarlevélszám tartományt a légitársaság a kezdő és a végszámjegy közlésével adja meg, a sorszám első 7 számjegyének megadásával, a nyolcadik ellenőrző számjegyet a speditőrnek kell kiszámítania. Természetesen a CCS AWB rendszer ezt is elvégzi a felhasználó helyett, így csak a kezdő szám első 7 számjegyét és a végszám első 7 számjegyét kell beírnia.

8 FUVARLEVÉLSZÁM FENNTARTÁS Foglalás küldése nélkül is lehetőség van a rendszerben a felhasználni kívánt főfuvarlevélszám fenntartására az Export/Fenntartás menüpontban. A prefixet megadva a rendszer felkínálja a következő szabad főfuvarlevélszámot, melyet a felhasználó azonnal fenntartásba is vehet. Ezt követően az adott főfuvarlevélszámmal már kitölthető az új főfuvarlevél.

9 FOGLALÁS Áruhelyfoglalás küldése (FFR) Áruhelyfoglalás válasz (FFA) Új áruhelyfoglalást az Export/Foglalások/Új foglalás menüpontra kattintva lehet küldeni. A küldemény áruhelyfoglalásának módosítására vagy törlésére, újraküldésére az Export/Foglalások/Foglalás módosítása, törlése és Foglalás újraküldése menüpontok alatt van lehetőség. Amennyiben a foglalás már előzőleg megtörtént e-mailben vagy telefonon, abban az esetben A CCS AWB rendszerben már nem kell újabb foglalást végezni a fuvarlevélre csak fel kell venni a Fenntartás menüpontban.

10 FUVARLEVÉL KITÖLTÉSE

11 IATA SZABVÁNY AWB KIÁLLÍTÁSA A fuvarlevél kitöltő ablak fejlécében lévő funkciógombok: „Mentés & Nyomtatás” „Maszk mentése és betöltése” „Mentés képként” Az AWB nyomtatásakor a felhasználó megválaszthatja, hogy grafikus vagy karakteres fuvarlevelet szeretne-e nyomtatni. A még gyorsabb fuvarlevél kiállítás érdekében pedig a kitöltött AWB-ket elmentheti maszkba, mely legközelebb betölthető az új fuvarlevél kitöltésekor. Ha pedig a felhasználó szeretne e-mail-ben pre-alert-tet küldeni a partnerének a fuvarlevél képével, abban az esetben a „Mentés képként” gombbal könnyen elkészítheti és elküldheti azt.

12 FELADÓ, CÍMZETT FÜL Ezen a fülön választhatja ki az ügyféladatbázisából a felhasználó a feladót, címzettet és a szintén értesítendőt a fuvarlevélre.

13 ÚTVONAL ÉS KÖLTSÉG INFORMÁCIÓK FÜL Ezen a fülön ellenőrizheti vagy módosíthatja a felhasználó az útvonal adatokat és a fizetési módot. Alapértelmezetten a fizetési mód MAWB esetében PP, HAWB esetében CC.

14 TARIFÁLÁS FÜL A darabszám és a súly beírásával a rendszer automatikusan kikalkulálja a fuvardíjat figyelembe véve a légitársaságot és az útvonalat a beépített IATA tarifa adatbázisból. A normál tarifálás mellett természetesen lehetőség van ULD vagy RCP (vegyes) tarifálásra is. A beépített adatbázisok segítségével a felhasználó ugyancsak kiválaszthatja az esetlegesen alkalmazandó felárakat vagy „corate”- t. A díjszámítási súlyt is automatikusan ki lehet számoltatni a rendszerrel a méretek és darabszámok rögzítésével. Az egyéb költségeket az „Autocost” gomb megnyomásával ugyancsak a rendszer automatikusan kikalkulálja és felhelyezi a fuvarlevélre a felhasználó által karbantartott adatbázisok segítésével. A Vámtarifaszám felvitelére szintén ezen a fülön van lehetőség. A mező abban az esetben jelenik meg ha a küldemény érinti vagy célállomása Törökország.

15 TARIFÁLÁS FÜL

16 EGYÉB ADATOK FÜL Ezen az oldalon lehet rögzíteni minden olyan információt (pl.: accounting information, under tariffs, handling information), melyet szeretnénk feltüntetni a fuvarlevélen az áru kezelését végző dolgozók számára. Ezen a fülön lehet ugyancsak rögzíteni a speciális kezelési kódokat is.

17 KIÁLLÍTOTTA FÜL Minden mező automatikusan kitöltésre kerül a már korábban beállított alapadatokkal. Természetesen ezek az adatok is módosíthatóak szükség esetén.

18 MANIFESZT FÜL Manifeszt adatok fül: ezen a fülön találhatóak az adott főfuvarlevélhez linkelt házifuvarlevelek és nyithatók meg közvetlenül egy kattintással.

19 MANIFESZT FÜL Ezen a fülön van lehetőség kiválasztani, hogy milyen fuvarlevél adatot szeretnénk küldeni illetve nyomtatni. Főfuvarlevél küldése: ezen opció bejelölésével az FWB adatok kerülnek kiküldésre. Fontos, hogy a főfuvarlevél adatok minden esetben, tehát „C” vámkódú küldemények esetében is kiküldésre kerüljenek. Engedélykérés küldése: ezt az opciót a „C”vámszármazási kódon kívül minden más vámkódnál be kell jelölni, amikor az Igazgatóságtól engedélyt szeretnénk kérni. Papír engedélyes: papír engedélyes küldemények esetén is fel kell vinni az adatokat a CCS AWB rendszerbe, illetve ezen opció bejelölését követően küldjük el az adatokat elektronikusan a kiszolgáló ügynök, légitársaság és az Igazgatóság felé.

20 MANIFESZT FÜL

21 HÁZIFUVARLEVÉL HOZZÁRENDELÉSE FŐFUVARLEVÉLHEZ Az Export/Manifesztálás menüpontban lehetőség van házi fuvarlevelet hozzárendelni főfuvarlevélhez.

22 FŐFUVARLEVÉL TÖRLÉSE Főfuvarlevél- és házifuvarlevél törlésére az Export/Fuvarlevél törlése menüpontban van lehetőség. Ebben a menüpontban van lehetőség törölni azokat a fuvarlevélszámokat is, amelyekre a speditőr megkérte már az engedélyt, de valami miatt a küldemény feladása meghiúsult, vagy esetleg más fuvarlevélszámon lett kezelve a küldemény. A törölni kívánt főfuvarlevél számát a főfuvarlevél törlésénél lévő üres mezőbe kell megadni, majd megnyomni a főfuvarlevél törlése gombot. Ekkor a rendszer figyelmeztető üzenetében kell megerősíteni a törlési szándékunkat. Ezután lehetőség van a fenntartást is törölni.

23 HÁZIFUVARLEVÉL TÖRLÉSE A törölni kívánt házifuvarlevél számát a házifuvarlevél törlésénél lévő üres mezőbe kell megadni, majd megnyomni a házifuvarlevél törlése gombot. Ekkor a rendszer figyelmeztető üzenetében kell megerősíteni a törlési szándékunkat.

24 FŐ- ÉS HÁZIFUVARLEVÉL TÖRLÉSE Olyan főfuvarlevélszám törlésénél, amelyhez tartozik házifuvarlevélszám is, az alábbi információs ablak jelenik meg: 1. Az igen gombra kattintva csak a főfuvarlevél kerül törlésre. A házifuvarlevél bekerül a nem hozzárendelt házifuvarlevelek közé. Ezután van lehetőség a fenntartást is törölni. 2. A nem gombra kattintva a fő- és házifuvarlevél is törlésre kerül.

25 EXPORT FELADÁS ENGEDÉLYEZTETÉS FELÜGYELETE Export/Export feladás engedélyeztetés felügyelete menüpontban lehet megnézni többek között a megállított és elutasított küldeményeket illetve ezek okát, amely alapján kijavítva a hibát újra be lehet küldeni az engedélykérést a vámrendszerbe.

26 HAWB MANIFESZT KIÁLLÍTÁSA

27 VONALKÓDOS CÍMKÉK NYOMTATÁSA

28 STÁTUSZ INFORMÁCIÓ LEKÉRÉSE A KISZOLGÁLÓ ÜGYNÖKI & LÉGITÁRSASÁGI RENDSZEREKBŐL Árukövetéskor FSR üzenet megy ki, a válaszüzenet pedig FSA üzenetben érkezik.

29 LÉGI IMPORT FOLYAMAT

30 IMPORT FOLYAMAT A beérkezett import küldemények leszűrhetőek időintervallum és kiszolgáló ügynök szerint. Ezen kinyomtatható listák segítségével lehetősége van a felhasználónak a beszállításra kijelölendő teherautó megtervezésére és a handling agent-nél történő raktározás követésére. Az Import menüponton belül továbbá lehetőség van: Küldemény státuszának megtekintésére Árukövetésre MAWB nyomtatásra Érkezett küldemények lekérdezésére Jegyzőkönyv megtekintésére

31 A KISZOLGÁLÓ ÜGYNÖK ÁLTAL KÜLDÖTT ÉRTESÍTŐ MEGÉRKEZÉSE BEA ÜZENETBEN Az üzenet megérkezésekor a „Nyugtáz” gombot kell megnyomni.

32 ÉRKEZETT KÜLDEMÉNYEK LEKÉRDEZÉSE Az Import/Érkezett küldemények lekérdezése (Listing notifications) menüpontban van lehetőség a beérkezett küldemények megtekintésére, valamint az import beszállítására küldendő teherautó kiválasztásában nyújthat segítséget. A dátum és kiszolgáló ügynök megadásával szűkíthetjük a megjelenítendő küldemények listáját.

33 STÁTUSZ INFORMÁCIÓ LEKÉRÉSE A KISZOLGÁLÓ ÜGYNÖKI & LÉGITÁRSASÁGI RENDSZEREKBŐL

34 BEÉPÍTETT ADATBÁZISOK ÉS SITA TELEX KAPCSOLAT

35 SITA TELEX ÜZENETKÖZPONT A rendszer szabvány üzeneteken keresztül kommunikál a légitársaságokkal és a kiszolgáló ügynökökkel a SITA hálózaton keresztül. A beérkező és kimenő szabvány üzenetek megtekintésére, másolására vagy törlésére, illetve szabadszöveges telex üzenetek írására és küldésére a Megjelenítés/Telex Üzenetközpont menüpont alatt van lehetőség.

36 LÉGITÁRSASÁGOK ADATAI A rendszer beépített légitársasági adatbázissal rendelkezik, mely elérhető a Megjelenítés/Légitársaságok és kódok menüpont alatt.

37 VÁROSOK ÉS REPTEREK A rendszer beépített ország, város és reptér adatbázissal is rendelkezik, mely elérhető a Megjelenítés/Városok és repterek menüpont alatt.

38 TARIFÁK A rendszerben megtekinthető a városonkénti és légitársaságonkénti tarifatáblázat, melyet a Megjelenítés/Tarifák menüponttal lehet elérni. Ezek a hivatalos IATA tarifák, amelyek a fuvarlevélen megjelenő fuvardíj kiszámításának az alapját képezik.

39 E-FREIGHT TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A http://support.ccsaircargo.hu/index.php weboldalon található a Speditőr - IMPORT, Speditőr- EXPORT illetve a Speciális küldemények (DIPLO, Holttest, ATA CARNET) kezelése menüpontok, melyek segítséget nyújtanak a fuvarlevél kitöltés/engedélyeztetés során.http://support.ccsaircargo.hu/index.php Valamint a honlapon a Tagok elérhetőségei menüpontban megtalálható a CCS AWB rendszert használó speditőr cégek nevei és elérhetősége.

40 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA. CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések