Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014."— Előadás másolata:

1 INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014. 04. 29.

2 Jogszabálygyűjteménywww.nebih.gov.hu Szakterületek Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Jogszabályok Jogszabályok jegyzéke Élelmiszer - jogszabályok jegyzéke http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/jogszabalyok/hazaijogszabalyok/elelm_jogsz.html

3 Az 1169/2011/EU rendelet új előírásai 1

4 Mi megy, mi marad? 1169/2011/EU rendelet 19/2004 FVM rendelet általános jelölési rész 1-1-87/250 Magyar Élelmiszerkönyv (alkohol) 1-1-90/496 Magyar Élelmiszerkönyv (tápérték) 13/2008. NFGM-FVM e. rendelet (betűnagyság) 19/2004 FVM rendelet pl. tételazonosító jelölés rész 68/2004/EK rendelet (fitoszterol, fitosztanol)

5 Az 1169/2011/EU rendelet és a 19/2004. FVM rendelet 2011. december 12. 2014. december 12-ig 2014. december 13-tól 2014. után Hatályba lép a 1169/2011/EU rendelet. Mind a 19/2004. FVM rendelet, mind a 1169/2004/EU rendelet hatályban van. A 1169/2011/EU rendelet alkalmazása kötelező. A 19/2004. FVM rendeletben marad pl. a tételazonosító jelölés. 2014. január 1.: darált húsra vonatkozó követelmény 2016. december 13.: kötelező tápértékjelölés

6 Átmeneti idők – csomagolás 2014. december 12-ig 2016. december 12-ig Eddig lehet használni a régi „általános” jelölésű és a régi tápértékjelölésű csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható. Csak új tápértékjelölésű csomagolóanyagot lehet használni. Még önkéntes! Eddig lehet használni a tápértékjelölés nélküli csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható.

7 A rendelet hatálya Valamennyi élelmiszer- vállalkozó, amely tevékenysége összefügg a tájékoztatással. Végső fogyasztó beleértve a vendéglátás és közétkeztetés által szállított és részére szánt + továbbfeldolgozásra szánt élelmiszerek /8. cikk (8) bekezdés/ 1169/2011/EU rendelet Végső fogyasztó (nem beleértve a tovább feldolgozót), de beleértve a vendéglátó és közétkeztető helyek részére szánt 19/2004 FVM rendelet

8 Származási ország / Eredet helye - ami megmarad- „Az élelmiszer származási országának vagy eredete helyének feltüntetését biztosítani kell minden olyan esetben, ha annak hiánya valószínűleg félrevezetné a fogyasztót az élelmiszer valódi származási országa vagy eredetének helye tekintetében. „ Az élelmiszer-vállalkozó nevének vagy címének feltüntetése nem minősül eredet illetve származás jelölésnek. Tehát csak akkor kell feltüntetni az eredet vagy a származási helyet, amennyiben a megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől.

9 Látómező / Fő látómező „látómező”: a csomagolás összes olyan felülete, amely egy nézőpontból olvasható; „fő látómező”: az a látómező, amely vásárláskor valószínűsíthetően először kerül a fogyasztó figyelmébe, és amelynek alapján a fogyasztó azonnal azonosítani tudja a terméket jellemzői és tulajdonságai, illetve adott esetben a márkája alapján. Amennyiben egy csomagoláson több azonos főlátómező van, az élelmiszer-vállalkozó által e célra kiválasztott felület minősül fő látómezőnek. „látómező”: a csomagolás összes olyan felülete, amely egy nézőpontból olvasható; „fő látómező”: az a látómező, amely vásárláskor valószínűsíthetően először kerül a fogyasztó figyelmébe, és amelynek alapján a fogyasztó azonnal azonosítani tudja a terméket jellemzői és tulajdonságai, illetve adott esetben a márkája alapján. Amennyiben egy csomagoláson több azonos főlátómező van, az élelmiszer-vállalkozó által e célra kiválasztott felület minősül fő látómezőnek. Az élelmiszer neve, az élelmiszer nettó mennyisége és az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban adatokat ugyanazon látómezőben kell feltüntetni, + 2014. december 12-ig a minőségmegőrzési időt!

10 Olvashatóság, betűméret „olvashatóság”: a tájékoztatás fizikai megjelenése, amely a tájékoztatást vizuálisan hozzáférhetővé teszi a lakosság számára, és melyet számos paraméter határoz meg, többek között a betűméret, a betűköz, a sorköz, a betűvonal- vastagság, a betűszín, a betűtípus, a betűk szélességének és magasságának aránya, az anyag felülete, valamint a betűk és a háttér közötti kontraszt; „x” magasság legalább 1,2 mm A kötelező adatok csomagoláson vagy az ahhoz rögzített címkén való feltüntetésekor azokat jól olvashatóan és olyan betűméretben kell a csomagolásra vagy a címkére nyomtatni. „x” magasság legalább 1,2 mm. „x” az ábrán 6.

11 Felelősségi körök Elsődleges felelős az az élelmiszer- vállalkozó, akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. Ha ez a vállalkozó nem letelepedett az Unió területén, akkor az élelmiszert az uniós piacra behozó importőr a felelős. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért. Pl.: a kereskedő a felelős, ha tudja vagy szakmai információk alapján tudhatja, hogy a jelölés nem megfelelő. Elsődleges felelős az az élelmiszer- vállalkozó, akinek a neve vagy cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert. Ha ez a vállalkozó nem letelepedett az Unió területén, akkor az élelmiszert az uniós piacra behozó importőr a felelős. A lánc valamennyi tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért. Pl.: a kereskedő a felelős, ha tudja vagy szakmai információk alapján tudhatja, hogy a jelölés nem megfelelő.

12 Az élelmiszer neve Minőség- megőrzési idő Nettó mennyiség Felelős élelmiszer- vállalkozás neve és címe Tárolási, felhasználási feltételek Allergének Származási ország/eredet helye Felhasználási útmutató Tápértékjelölés Összetevők Összetevők mennyisége Kötelező elemek Alkoholtartalom 1,2% felett

13 Allergének Kötelező feltüntetni minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó, a II. mellékletben szereplő anyagot vagy terméket, amely a késztermékben jelen van, akár megváltozott formában is. Allergén feltüntetési módja: az összetevők felsorolásában kell feltüntetni, a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevének egyértelmű megjelölésével; és nevét olyan szedéssel – például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Az összetevők felsorolásának hiányában „tartalmaz” szóból és a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevéből kell állnia. Az allergént jelölni kell minden összetett összetevőnél! Nem kell azonban feltüntetni az allergént, amikor az élelmiszer neve egyértelmű utalást tartalmaz az érintett anyagra vagy termékre vonatkozóan.

14 Dátumjelölés A minőségmegőrzési időt a következőképpen lehet feltüntetni: „Minőségét megőrzi: …” - amennyiben a nap is jelölve van. „Minőségét megőrzi … végéig” - más esetekben. Sorrend kódolatlan formában: nap / hónap / év A fagyasztási vagy első fagyasztási időpontot a következőképpen kell feltüntetni: „Fagyasztás időpontja: …”. Sorrend kódolatlan formában: nap / hónap / év naphónapév A fogyaszthatósági időt a következőképpen kell feltüntetni: „Fogyasztható: …” amit a tárolási feltételek leírása követ. Sorrend kódolatlan formában: nap / hónap esetleg év Fagyasztott hús, fagyasztott húskészítmény és fagyasztott feldolgozatlan halászati termékek fagyasztás/első fagyasztás időpontját kell feltüntetni. Pl.: fagyasztott sajttal töltött csirkemell

15 19/2004 FVM rendelet 2014. december 12-ig - Nem előrecsomagolt termék - Fogyasztó kérésére a vásárlás helyén csomagolt termék Eladás helyén: megnevezés Minden egyéb kötelező adat a kísérő dokumentációban Forgalmazás helyén, a fogyasztó távollétében előrecsomagolt termék (= kereskedelmi előrecsomagolás) A csomagoláson a következőket kell feltüntetni: Megnevezés Tömeg Minőségmegőrzési /fogyaszthatósági idő Gyártó/forgalmazó Alkoholtartalom 2. 1.

16 1169/2011/EU rendelet 2014. december 13-tól Az „előrecsomagolt élelmiszer” új definíciója alapján nem számít előrecsomagolt terméknek  Fogyasztó kérésére a vásárlás helyén csomagolt termék  Forgalmazás helyén csomagolt termék (= kereskedelmi előrecsomagolás) Nem előrecsomagolt élelmiszereknél kötelező feltüntetni:  CSAK AZ ALLERGÉN!!! (feltüntetés módjára nemzeti rendelkezés lehet)  Egyéb adatra nemzeti rendelkezés lehet (pl.: csomagolatlan kenyerek jelölése)

17 Tápérték jelölési szabályok 2

18 Menetrend Hatálybalépés: A megjelenéstől számított 20. naptól. Ettől a naptól kezdődik a 3 éves átmeneti időszak. 3 és 5 év között: A tápértékjelölés még önkéntes, de ha feltüntetik, akkor már az új szabályok szerint lehet. Kötelező a tápértékjelölés is a hatályba lépéstől számított 5. évtől. 2014. december 13. 2014. december 13. 2011. december 12. 2011. december 12. 2016. december 13. 2016. december 13. Átmeneti időszak: Az átmeneti időszakban már alkalmazhatóak az új tápérték jelölési előírások. Átmeneti időszak: Az átmeneti időszakban már alkalmazhatóak az új tápérték jelölési előírások.

19 Átmeneti idők – csomagolás 2014. december 12-ig 2016. december 12-ig Eddig lehet használni a régi tápértékjelölésű csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható. Csak új tápértékjelölésű csomagolóanyagot lehet használni. Még önkéntes! KÖTELEZŐ! Eddig lehet használni a tápértékjelölés nélküli csomagolóanyagot. A forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható.

20 A 74/2012. (VII. 25.) VM rendelet az egyes önkéntes megjelölésekről 3.

21 Alkalmazás menetrendje 2012. Szeptember 01. Forgalomba kerülés, tartás A rendelet hatályba lép Nyomonkövetés bevezetése 2012 november végéig A 2012. szeptembere előtt gyártott, forgalomba hozott termék a minőségmegőrzési idő lejártáig ill. a készlet erejéig forgalmazható.

22 Magyar termék vagy ezzel megegyező állítás, védjegy

23 Hazai termék vagy ezzel megegyező állítás, védjegy

24 Hazai feldolgozású termék vagy ezzel megegyező állítás, védjegy

25 Különleges tulajdonságok jelölése  Megkülönböztetésre alapot adó jellemző  Állítás igazolásának módja 82/ 2012. VM rendelet szerint Gyártmánylap MÉ 2-109 Kézműves termékek MÉ 2-104 Minőségi tejtermékek MÉ 2-102 Minőségi édesipari termékek MÉ 2-101 Gyümölcs termékek MÉ 2-100 Különleges mézek MÉ 2-311 Hagyományőrző cukrásztermékek MÉ 2-108 Fűszerpaprika MÉ 2-103 Sütőipari termékek MÉ 2-106 Sörök Földrajzi eredet, hungarikum, közösségi oltalom jogszabályai Magyar Élelmiszerkönyv

26 A 71/2013. (XI. 20) EMMI r. a transzzsírsavról 4.

27 Mi a transzzsírsav A transz-zsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyek molekulái szénatomok között átellenes (transz) kettős kötéseket tartalmaznak.zsírsavakmolekulái szénatomokátellenes (transz)kettős kötéseket A részlegesen hidrogénezett növényi olajok különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a kb. 5g/nap transzzsír bevitel 23 %-kal növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a rossz koleszterinszintet. Érfal károsító, gyulladáskeltő hatása pedig felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását.

28 A vállalkozó kötelezettségei  A felhasznált alapanyagok transzzsírsav-tartalmának nyilvántartása.  Tilos olyan élelmiszert forgalmazni, melynek összes zsírtartalmának 100 g-ban a transzzsírsavak mennyisége 2 g, zsírtartalomtól is függ az arány.

29 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014."

Hasonló előadás


Google Hirdetések