Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A családtervezés a XX. század vívmánya. Klikk. Előfordulhat, hogy a gének feladataikat nem megfelelő módon látják el vagy éppenséggel kártékonyan működnek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A családtervezés a XX. század vívmánya. Klikk. Előfordulhat, hogy a gének feladataikat nem megfelelő módon látják el vagy éppenséggel kártékonyan működnek."— Előadás másolata:

1 A családtervezés a XX. század vívmánya. Klikk

2 Előfordulhat, hogy a gének feladataikat nem megfelelő módon látják el vagy éppenséggel kártékonyan működnek. Ennek eredménye lehet valamely örökletes betegség, egy szerv vagy testrész betegsége. Például albínók jönnek létre, ha a pigmentért felelős gének nem jól működnek. Hemofília, azaz vérzékenység (VIII. Henrik betegsége), ahol az alvadási faktorokat termelő gének hibásan működnek. A törpe- vagy óriásnövés oka is lehet a gének hibás működése.

3 A leggyakrabban előforduló örökletes betegségek közé tartozik a vakság, siketség, a vér, a csont, az izom rendellenességeinek néhány típusa. Az optimális családtervezés orvosi szempontból az egészséges gyermekek világra jöttének segítését jelenti. Vannak, akikben jogos a félelem, mert a családjukban előfordultak már örökletes ártalmak. Szerencsére ez a kisebb hányad. A többség azért keresi fel a családtervezési tanácsadót, mert nyugodt akar lenni, és szeretné megelőzni mindazt a bajt, ami megelőzhető.

4 Soha nem beszélik le a párt a gyermek vállalásáról, hanem tájékoztatják a kockázat mértékéről, és a további vizsgálati lehetőségekről. Nagyon fontos, hogy az első alkalommal együtt jöjjön el a pár, hiszen mindkét szülőtől meg kell kapniuk az információkat ahhoz, hogy helyesen ítéljék meg a helyzetet.

5 A hüvelykenet-vizsgálatra azért van szükség, mert (tapasztalatok szerint) a nők nagy százaléka tünetmentes hüvelyi fertőzéssel él. Ez is okozhat fejlődési rendellenességet, méhen belüli fertőzést vagy koraszülést. A gyógykezelést tehát legjobb már terhesség előtt megejteni. Krónikus betegség esetén már ilyenkor szükséges olyan gyógyszerre váltani, ami nem árt a születendő gyermeknek. A nő alkalmassági vizsgálatának szükségessége:

6 Végül egy vérvizsgálatból megtudhatják, hogy az anya védett-e rubeóla és toxoplazmózis ellen. Ha nem, megkaphatja a szükséges védőoltást. A női alkalmasság egyik fontos feltétele az életkorral függ össze. Optimális életkor: 20-35 év Optimális szülési szám: 3 Optimális időtartam két szülés között 2-3 év. 40 év fölött az asszonyok petesejtjei már kissé elöregednek. A Down-kór (mongoloid idiotizmus) kockázata nő.

7 A nő és férfi életkor viszonya gyermekvállalás szempontjából kevésbé jelentős. Általában a kialakult gyakorlat szerint a férfi 3-4 évvel idősebb. A fordított helyzet sem természetellenes. A nők idősebb életkora a párkapcsolatban közel sem annyira hátrányos, mint ahogy azt sokan vélik. Jelenben Magyarországon a nők születéskor várható átlagéletkora 74 év, férfiaké 66 év. Ismerve az egyedül maradt idős emberek magányosságát, talán még előnyösebb is lenne, ha idősebb lenne a nő, így az időskori együttélés tartama növekedne.

8 A férfi alkalmassági vizsgálata: A férfiaknak felajánlják a spermavizsgálatot. A spermiumok számát, mozgékonyságát és a kórokozók jelenlétét vizsgálják. Ha itt problémát találnak, andrológus szakorvos segítségét kérik. Bizonyított tény, hogy tartós erős dohányzás gátolja az ivarsejtképződést, illetve ártalmas arra. Szerencsére a nikotin kedvezőtlen hatása csak átmeneti jelenség; ezért ha a leendő apa leszokik a dohányzásról, rendeződik az ondósejtképződés.

9 Az alkoholisták ondóvizsgálati leltére jellemző, hogy lényegesen kevesebb az ondósejtjeik száma, s a meglévő sejtek mozgása is jellegzetes. Az alkohol csökkenti a nemzőképességet. A férfiak életkorának biológiai szempontból kisebb a fontossága. A beszélgetés során egy úgynevezett „pszichoszexuális alkalmasság-interjúra” is sor kerül. Ha szükséges, szexológus segítségét is igénybe veheti a pár.

10 2. Találkozás alkalmával: A fogamzásra való három hónapos felkészülés idejének teendőiről beszél a szakember. Első a gyógyszeres fogamzásgátlás leállítása. Meg kell várni, míg a hormonális egyensúly visszaáll, addig a mechanikus védekezést javasolják. Ebben az időszakban szükséges az ivarsejtek fokozott védelme: a szülőknek le kell mondani a dohányzásról, kerülni kell az erős hőhatást és egyes gyógyszereket.

11 Már ilyenkor javasolják a fogak állapotának ellenőrzését, s egy „terhesség- előkészítő torna” megkezdését. A három hónapos felkészülés az optimális családtervezés keretében a fogamzás közvetlen előkészítését jelenti. Fontos, hogy a fogamzás időpontját ne bízzuk a véletlenre. A tudományos vizsgálatok feltárták, hogy a legjobb, ha a megtermékenyítés a tűszőrepedés napján, vagy az ezt megelőző napon történik.

12 3. találkozás: A cél: a korai terhesség óvása. A leendő kismama megkezdi a magzatvédő vitamin szedését, amit a terhesség nyolcadik hetéig folytat. Ez a vitaminkomplex segít megelőzni például a nyitott gerinc kialakulását és csökkenti a szív- és vesefejlődési rendellenesség esélyét. (A hasadt-gerinc súlyos rendellenesség, évente kb. 140 ilyen újszülött születik.)

13 Az édesanya az első kimaradt vérzés után rögtön jelentkezik. A terhességi teszt elvégzése után megbeszéli a védőnővel a további teendőket, a fokozott védelmet, amelyre gyermekének és önmagának szüksége van ebben a kritikus időszakban. Ezután a választott terhesgondozóban jelentkezik. De itt még nincs vége! A szolgáltatás új kezdeményezése, hogy a szülőket visszavárják a terhesség második felében. Gyermekgyógyász, védőnő és pszichiáter tart csoportos beszélgetést a szülés és a gyermekágy történéseiről.

14 Ha egy pár igényli, egyéni beszélgetésen is szívesen látják őket. Az intézmény nem csak az optimális családtervezés keretein belül fogadja az érdeklődőket. Genetikai tanácsadásra bárkit szívesen látnak. Teratológiai tanácsadás is működik itt: az anyák felvilágosítást kaphatnak arról, hogy mely gyógyszereket nem szabad terhesség és szoptatás alatt szedni.

15 Eufenikai programjukban pedig részt vehet minden olyan gyermek, aki öröklötten hajlamos bizonyos betegségre (pl. allergiára), de szeretnék megelőzni a betegség kialakulását. (Ingyenes zöld szám:06 80 200 339) Jó lenne, ha minél többen tudnának erről a lehetőségről, hiszen sok családnak vehetne más irányt az élete, ha gyermekvállalás előtt megkeresné ezt a szolgáltató központot.


Letölteni ppt "A családtervezés a XX. század vívmánya. Klikk. Előfordulhat, hogy a gének feladataikat nem megfelelő módon látják el vagy éppenséggel kártékonyan működnek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések