Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HUNGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY MAGYAR – ROMÁN TAGOZAT/HUNGARIAN-ROMANIAN SECTION 5600 Békéscsaba, Penza ltp.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HUNGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY MAGYAR – ROMÁN TAGOZAT/HUNGARIAN-ROMANIAN SECTION 5600 Békéscsaba, Penza ltp."— Előadás másolata:

1 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HUNGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY MAGYAR – ROMÁN TAGOZAT/HUNGARIAN-ROMANIAN SECTION 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. Tel./fax: + 36 66 451-775, 324-976; E-mail: bmkik@bmkik. hu, janos.rak@bmkik. hu,bmkik@bmkik. hujanos.rak@bmkik. hu Web: www.bmkik.huwww.bmkik.hu Romániai Magyar Üzleti Egyesület Gazdasági Konferencia 2016. február 26. Bukarest MKIK Magyar-Román Tagozat szerepe a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésében. Rák János zoltán titkár

2 Tájékoztató A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Magyar – Román Tagozat célja a külgazdasággal összefüggő közfeladatok ellátása a két ország közötti vállalkozások gazdasági együttműködéseinek elősegítése a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi és üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében. A Tagozat önálló jogi személyiséggel nem rendelkező, speciális szolgáltatást nyújtó kamarai munkacsoport, amit az MKIK elnöksége hozott létre 1999 június 17-én. Működését az MKIK és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - (mint gesztor kamara)- biztosítja.

3 A tagozat tagja lehet, bármely kereskedelmi és iparkamara tagja és pártoló tagja, valamint bármely gazdálkodó szervezet, jogi vagy természetes személy, amennyiben egyetért a Tagozat céljaival, vállalja a tagsággal járó jogokat, kötelezettségeket és belépési szándékát írásban is bejelenti. Feladata a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése, nemcsak a határ menti magyar és román, hanem a két ország egész területén lévő vállalkozások között. Ezt a tényt alátámasztja a tagozati tagjaink létszáma és területi megoszlása, hiszen a közel 300 tagból csak negyede Békés megyei. Tagozatunk összekötő láncszemként működik az MKIK – illetve a területi kamarák között, egy széles körű országos információs adatbázisra támaszkodva.

4 Feladata: Európai modellként, kereskedelmi és gazdasági információk, tanácsadás-marketing és üzleti kapcsolatok felkutatása, létrehozásuk elősegítése és ösztönzése, konferenciák és üzletember találkozók szervezése és új piacok feltárása. Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen. Üzleti partnerkeresés bel- és külföldön. A mikro,- kis- és középvállalatok külkereskedelmi kapcsolatainak előmozdítása, az export növelésének és a gazdasági kooperációk létrehozásának segítése. A piaci helyzet felmérése, elemzése ezekről, tagjainknak tájékoztatás nyújtása, tájékoztatás a szomszédos országban érvényes egységes kereskedelmi előírásokról és üzleti lehetőségekről.

5

6 Vegyes vállalatok létrehozásának, a tagvállalatok versenyképességének, a megtartása és fokozása, a változó piaci körülményekhez való alkalmazkodásának az elősegítése. Kapcsolattartás a partner ország területi-külön felhatalmazás alapján – országos kamarai szervezetekkel, képviseletekkel. Tagjainknak a partner ország vásárain és kiállításain való részvételének elősegítése, támogatása és összehangolása. Azokon a kiállításokon és vásárokon, ahol a tagozat önálló vagy összefogó standdal van jelen, tagjaink részére bemutatkozási lehetőséget biztosítunk üzleti tárgyalás, katalógusok, prospektusok, szórólapok, minták és makettek, bemutató termékek, poszterek, CD-/DVD-k, különböző reklámanyagok bemutatásával, lehetőséget teremtve ezzel is a romániai piac megismerésére, felmérésére a későbbi gazdasági kapcsolatok kialakításához.

7 ►Kapcsolatépítés Az általunk szervezet rendezvények jó része az együttműködések és regionális kapcsolatokon alapulva a szomszédos országot célozza A tagozati stratégiában meghatározott törekvések megvalósítása az elmúlt években egy dinamikusabb, tevékenységben színesebb, kommutatívabb, vállalkozások kapcsolataiban és elismertségében erősödő tagozatot eredményezett. ►Közvetítés A tagozat népszerű szolgáltatásai közé tartozik információk begyűjtése a lehetséges új üzleti partnerek elérése szempontjából. Figyelembe véve a tagozat széleskörű külföldi, valamint belföldi sokoldalú kapcsolatait, megbízható, naprakész adatbázisát, így magas szintű szolgáltatást tud nyújtani ezen a területen is.

8 Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen. Üzleti partnerkeresés bel- és külföldön. Hazai és nemzetközi kiállításokon és vásárokon való kiállítói megjelenés szervezése egyéni, illetve közös kamarai standon. A helyszínen üzleti találkozók szervezése. Közreműködés belföldi kiállítások szervezésében. Ügynöki tevékenység külföldi kiállításokra, belföldi vásárok kölcsönös promóciója. Csoportos látogatások szervezése a legfontosabb nemzetközi kiállításokon és vásárokon a legújabb nemzetközi trendek és technológiai újdonságok megismerésére.

9 Üzleti missziók, üzletember-találkozók szervezése és lebonyolítása ágazati ill. relációk szerinti csoportosításban, Magyarországon és külföldön. Előre leegyeztetett tárgyaló partnerek meghívásával, igény szerint tolmácsolással, alkalmas tárgyalási körülmények között. Cégbemutatások, termékbemutatók szervezése és lebonyolítása megfelelő helyiség, meghívott címlista, meghívók postázása, nyilvános meghirdetés, prezentációs eszközök és vendéglátás biztosításával, sajtótájékoztató szervezésével. Közvetítés –szolgáltatás - szervezés

10 14-Tagozat: Közel-Kelet és Észak-Afrika TagozatKözel-Kelet és Észak-Afrika Tagozat Magyar-Német Tagozat Magyar-Török Tagozat Magyar-Német Tagozat Magyar-Horvát TagozatMagyar-Horvát Tagozat Magyar-Orosz Tagozat Nyugat-Balkán Tagozat Magyar-Kazah Tagozat Magyar-Román Tagozat Szubszaharai TagozatMagyar-Román Tagozat Magyar-Kínai Tagozat Magyar-Kínai Tagozat Magyar-Szlovén Tagozat ICC -TagozatMagyar-Szlovén Tagozat Magyar-Mongol Tagozat Magyar-Mongol Tagozat Magyar-Szlovák TagozatMagyar-Szlovák Tagozat Tagozataink.

11 ► Együttműködés A regionális fejlődés és összetartozás erősítése érdekében, közös projektek Arad, Bihar és Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal, Vállalkozó Szövetségekkel, külön kiemelve a Kovászna Megyei Kis-és Középvállalkozások Szövetségével folytatott sokoldalú együttműködéseket. Figyelembe véve kamarai tagjaink, - cégek és vállalkozások részéről a kérést, hogy vállalkozói környezet szempontjából újabb romániai területekkel vegyük fel a kapcsolatot. Az elmúlt években több, esetben közreműködtünk a BMKIK és több romániai területi kamara, illetve vállalkozói szövetségek közötti kölcsönös együttműködési megállapodások aláírásában, túljutva így a Kárpátok vonulatán, Moldva és Havasalföld területeire is. Ebben és egyéb más rendezvények szervezésében is hathatós segítséget kaptunk és kapunk Magyarország Bukaresti Nagykövetségétől, annak Kereskedelmi Irodájától, illetve Magyarország Kolozsvári és Csíkszeredai Főkonzulátusától, továbbá hasonlóan együttműködünk Románia Budapesti Nagykövetségével, annak Szegedi, illetve Gyulai Főkonzulátusával és a Magyarországi Románok Országos és Békéscsabai Önkormányzatával is.

12 Magyarország EU tagságból eredően úgy tapasztaljuk, hogy a verseny fokozódása sok cég számára továbbra is igényli az új piacok, felkutatását a szomszédos térségekben. A magyar piac az unió belső piacának része ként a magyar cégek és vállalkozások továbbra is egy kemény versennyel szembesülnek. Az unió általi piaci verseny állandó kihívás a hazai vállalkozóknak arra készttetve, hogy folyamatosan keressék az újabb piaci lehetőségeket, valamint a fejlesztéshez szükséges szakmai és finanszírozó partnereket ne csak Magyarországon, hanem a régióban, elsősorban a legközelebbi szomszédos piaci területeken. Ebből a szempontból különösen fontosnak tartjuk Romániát mint szomszédos ország s annak piacát, mely kiváló lehetőséget kínált és reményeink szerint kínál továbbra is a magyar cégek termékei, illetve azok szolgáltatásai befogadására. A multinacionális és disztribúciós, helyi és külföldi kereskedelmi láncolatok jelenléte Romániában, lehetőséget teremtett nemcsak mezőgazdasági és élelmiszeri termékek, hanem ipari és ehhez kapcsolódó magyar termékek bejutására. A terméket gyártó, forgalmazó és beszállítói cégek részére így lehetősség adódik más partnerkapcsolatok kiépítésére is.

13 Kamarai szolgáltatások exportőröknek Export directory: online exportőr adatbázis Külföldi cégek számára ad angol nyelven tájékoztatást exportra szánt magyar termékekről és szolgáltatásokról; A vállalkozások maguk regisztrálhatnak, bővíthetik, frissíthetik adataikat; Jelenleg mintegy 2000 magyar cég adatait, valamint exportra szánt áruinak és szolgáltatásainak felsorolását tartalmazza; Webcím: http://exportdirectory.mkik.hu/hu http://exportdirectory.mkik.hu/hu Exportkalauz: exportfejlesztési portál kezdő exportőröknek Gyakorlati útmutató, a sikeres exportpiacra lépésig vezető út tennivalóit részletezi jól áttekinthetően, logikus sorrendben; A vállalkozók lépésről lépésre haladó útmutatót és az egyes modulokat kiegészítő munkalapokat kapnak kézhez; A folyamatot a területi kamarák exporttanácsadói segítik. Online elérhető: www.exportkalauz.huwww.exportkalauz.hu

14 Exportkalauz Példatár Kezdő exportőrök külpiacra lépését támogató portálunk 2014-ben új menüponttal bővült. Az Exportkalauz Példatár valós példákkal mutatja be, hogy a sikeres magyar exportőrök hogyan építették be az exporttevékenységet a napi gyakorlatukba. http://mkikexport.uzletahalon.hu/peldatar Ország tanulmányok: fontos exportpiacaink bemutatása Jelenleg 16 EU-n kívüli exportpiac sajátosságait ismertetik tömören; 2015-ben újabb 14 országgal bővült a lista; Bőséges linkgyűjtemény a részletesebb információ iránt érdeklődőknek; Online elérhető: www.mkik.huwww.mkik.hu

15 Szolgáltatások nyílván tartásba vett, nem kamarai tag vállalkozásoknak a.) tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai ügyfélfogadási időben, szaktanácsadói a kamara honlapján közzé tett napokon személyesen állak a regisztrált vállalkozások rendelkezésére, az írásban benyújtott kérdésekre a lehető legrövidebb úton válaszolnak. b.) üzleti partnerkeresés - Üzlet @ Hálón (www.uzletahalon.hu) portálon www.uzletahalon.hu Az Üzlet@Hálón a kereskedelmi és iparkamarák b2b platformja, ahol céginformációk, termékek és szolgáltatások részletes leírása, üzleti ajánlatok, üzleti hírek találhatók. A portál egy üzleti információs hálózat, amely kapcsolatokat alakít ki vállalatok és ügyfelek, vásárlók között. A kamarai tagok és regisztrált vállalkozások a bejelentkezést követően elhelyezhetik üzleti ajánlataikat, cégprofiljukat a portálon. A cégek bemutathatják tevékenységeiket, termékeiket, illetve felvehetik a kapcsolatot az általuk keresett termékeket és szolgáltatásokat kínáló egyéb vállalkozásokkal is.

16 c.) pályázatfigyelés - Kamarai pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer az Üzlet @ Hálón (www.uzletahalon.hu) portálonwww.uzletahalon.hu A szolgáltatás célja, hogy rendszeresen tájékoztatni tudjuk a vállalkozásokat az új pályázati lehetőségekről, közbeszerzési kiírásokról, illetve a kamarai rendezvényekről, képzésekről és kiállítási lehetőségekről. A rendszerbe való belejelentkezést követően lehetőség van különböző témakörök megjelölésére, melyek később módosíthatóak. A szolgáltatás heti három alkalommal küld hírleveleket a megjelölt témákban. A hírlevelek tartalmához pályázati kiírások terén a főbb online pályázatkiíró platformok (pl. NFÜ, Közbeszerzési Értesítő, a megyei önkormányzatok honlapjai stb.), míg rendezvényeknél a területi kamarák és az MKIK weboldala szolgálnak az információk bázisául. A fent említett mindkét felületre a rendezett regisztrációjú vállalkozások léphetnek be – közvetlenül a www.uzletahalon.hu, vagy a BMKIK honlapján ( www.bmkik.hu ) keresztül az Üzlet @ Hálón linkre kattintva - az adószám és az online regisztrációs felületen (kamreg.hu) megadott jelszóval.www.uzletahalon.huwww.bmkik.hu

17 A kamara által szervezett gazdasági és szakmai napok, konferenciák melyek sok esetben kapcsolódnak, egy vállalkozói szempontból, stratégiai fontosságú térség és város kiállításaihoz és kísérő rendezvényeihez, mely nemzetközileg és szakmailag is komoly elismertséget élvez azon a területen, találkozási és kapcsolódási lehetőséget kínál a már meglevő és leendő üzleti partnereinknek. Ezért állítjuk azt, hogy a kamarából pontosan annyit lehet profitálni, amennyire az ember nyitott A tagozati megjelenés biztosításának elmélyítése, az együttműködések kiszélesítése és a folyamatos kapcsolattartás biztosítása érdekében. Az MKIK Magyar-Román Tagozata széleskörű és kiterjedt kapcsolatokat ápol Magyarország és Románia Kereskedelmi és Iparkamaráival, Magyarország Nagykövetsége és Főkonzulátusai, a Nagykövetség Bukaresti Kereskedelmi –irodája, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Gazdasági Vegyes Bizottságokért Felelős Főosztálya a KKM Közép- Európai Főosztály Román Referatúra, a Kárpát-medencei Térség Gazdaságfejlesztési Főosztálya, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, Nemzeti Befektetési Ügynökség, Corvinus Zrt. és Exim Bank Zrt., a Romániai Magyar Üzleti Egyesület, Vállalkozói Szövetségek, Önkormányzatok és nem utolsó sorban magyarországi és romániai kiállítás és vásár szervezőkkel.

18 MAGYAR-ROMÁN KÜLGAZDASÁGI KONFERENCIA ÉS ÜZLETEMBER-TALÁLKOZÓ CONFERINŢĂ ECONOMICĂ DE RELAŢIE EXTERNĂ ŞI PARTENERIAT MAGHIAR – ROMÂN Hotel Fiume Békéscsaba 2015. december 4.

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar –Román Tagozat 2016. évi rendezvény - naptára Kiállítások- szakmai napok, konferenciák, fórumok, üzletember- találkozók és üzleti utak.. A rendezvény időpontja / helyszíne /megnevezése /együttműködő partnerek 2016. február 4. Háromoldalú Kamarai találkozóBékéscsaba BMKIK Valcea KIK MKIK M-R T Tájékoztató jelleggel 2016. február 17, Építőipari Konferencia és Üzletember találkozó AradMNKH Aradi Regionális Iroda MKIK M-R T Közös rendezvény 2016. február 25-26 Star-up és networking Konferencia és üzletember találkozó Bukarest Novotel Hotel RMÜE Magyarország Bukaresti Nagykövetsége RMKT MKIK M-R T Közös rendezvény 2016. február 25-28 TIR Romániai Idegenforgalmi Kiállítás ROMEXPO Bukarest ROMEXPOTájékoztató jelleggel 2016. február 26-28 TOP TRAVEL EXPO Nemzetközi Idegenforgalomi Szakkiállítás Nagyváradi Trade Center Top Press Srl. Körös-Trade Kft. Közös információs stand 2016 március. 17-20. CONFORT CONSTRUCT & INSTAL Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás Arad Expo-Center Expo Arad Körös-Trade Kft. Kollektív stand

30 2016. április 7-9. GASTROPAN Pék – Cukrász – Gasztronómia Nemzetközi Kiállítás és Vásásár Marosvásárhely GasztroPan Egyesület Tájékoztató jelleggel 2016. április 7-10. CONSTRUCT –AMBIENT ROMTHERM EXPO Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásár ROMEXPO Bukarest ROMEXPO Mac-Line Kft. Tájékoztató jelleggel 2016. április 21-24. AGRARIA EXPO Élelmiszeripari, mezőgazdasági és csomagolás-technika Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár Jucu Ipari övezet Kolozsvár megye InterMarketing Magyar kiállítás szervezők Kollektív stand 2016. április 21-24. TAVASZI VÁSÁR Kertészeti, - Idegenforgalmi, - Vadászati és Halászati Kiállítás és Vásár Arad Expo-Center Expo Arad Magyar kiállítás szervező BMKIK Kamarai információs stand 2016. aprilis 22-24 SZENTGYÖRGY EXPO Bővített welness és idegenforgalom Sepsiszentgyörgy Kovászna megyei KIK Magyar kiállítás szervező Tagozati információs stand 2015. április 22-24. VINFEST Nemzetközi borfesztivál Temesvári Kereskedelmi Központ CRAFT Temesvári KIAKTájékoztató jelleggel

31 2016. május 12-22. AGRIPLANTA - ROMAGROTEC Szabadtéri Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár Fudulea Calarasi megye Románia InterMarketing Bukarest Tájékoztató jelleggel 2016. május 19-22 CSÍK EXPO Nemzetközi Kiállítás és Vásár Csíkszereda Városi Sportcsarnok Expo- Har Kft. Promacht Bt. Kollektív stand 2016. május 26-29 Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Konstanca Kiállítási Központ Konstanca Megyei KIAHK Tájékoztató jelleggel 2016. június 3-4. TRANSPORT–AR EXPO Közúti-, vasúti szállítás és autószalon Nemzetközi Szakkiállítás Arad Expo-Center Expo Arad Körös –Trade Kft. Tájékoztató jelleggel 2016. június 17-19. KÁRPÁT –MEDENCE NEMZETI ÉRTÉKEI ÉS HUNGARIKUMAI Építészet, Lakókörnyezet és Életmód Kiállítás Békéscsaba Városi Sportcsarnok Körös Trade Kft. BMKIK MKIK Magyar-Román Tagozat Kamarai információs stand 2016. június TIMAGRALIM Nemzetközi élelmiszer és agráripari kiállítás Temesvári Kereskedelmi Központ CRAFT Temesvári KIAK Tájékoztató jelleggel

32 2016. augusztus 20-23 AGRALIMEX Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Alexandria (Románia) Teleorman Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Tájékoztató jelleggel 2016. szeptember 1-4 MAROS EXPO Nemzetközi Általános Kiállítás és Vásár MarosvásárhelyConsultiime Kft. Magyar kiállítás szervező Tagozati információs stand 2016. szeptember 8-11. AGROMALIM & SMART PACK Élelmiszeripari, mezőgazdasági és csomagolástechnikai kiállítás Arad Expo-Center Arad Expo Magyar kiállítás szervező Kollektív stand 2016. szeptember 29 október 2 ŐSZI VÁSÁR Nemzetközi Általános Kiállítás és Vásár Székelyudvarhely Városi Sportcsarnok Prima Press Kft.. Magyar kiállítás szervező Kollektív stand 2016. október 12-15. TIB- INVENTICA Technika – Beruházás - Beszállítás Nemzetközi Szakkiállítás ROMEXPO Bukarest (Románia) ROMEXPO Magyar kiállítás szervező Tagozati információs stand

33 2016 október 13-16 TOP – EXPO Általános Kiállítás és Vásár Nagyvárad Városi Sportcsarnok Top Press Srl. Magyar kiállítás szervező BMKIK Kamarai információs stand 2016. október 20-30. SAB & A Bukaresti Autószalon, Járműipari és alkatrész beszállítói szakkiállítás Romaero Baneasa Center Premium Expo Srl. Consult Line Srl. Tájékoztató jelleggel 2016. október 28-31. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL Régiós Ízek - Hagyományok Gasztrónómia-Élelmiszeripar - Idegenforgalom Békéscsaba Városi Sportcsarnok Csabai Rendezvényszervező Kft. Körös Trade Kft. BMKIK Kamarai stand 2016. november 2-6 INDAGRA Mezőgasdasági és élelmiszeripari szakkiállítás ROMEXPO Bukarest (Románia) ROMEXPO Magyar kiállítás szervező Tájékoztató jelleggel 2016. november MAGYAR-ROMÁN KÜLGAZDASÁGI KONFERENCIA Békéscsaba MKIK Magyar-Román-Tagozat BMKIK Közös rendezvény

34

35 Magyar-Román Üzleti Központ Békéscsaba, Hunyadi tér 2.

36 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozat Camera de Comerţ şi Industrie Ungară Secţiunea Maghiară-Română Hungarian Chamber of Commerce and Industry Hungarian-Romanian Section H-5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 2. Tel./Fax.: (+36-66) 324-976, 451-775 www.bmkik.hu bmkik@bmkik.hu

37 Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Vă mulumim pentru atenia acordată.


Letölteni ppt "MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HUNGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY MAGYAR – ROMÁN TAGOZAT/HUNGARIAN-ROMANIAN SECTION 5600 Békéscsaba, Penza ltp."

Hasonló előadás


Google Hirdetések