Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Trendek és tapasztalatok a hatósági laborvizsgálatokban dr. Nagy Attila 2015. 11. 06.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Trendek és tapasztalatok a hatósági laborvizsgálatokban dr. Nagy Attila 2015. 11. 06."— Előadás másolata:

1 Trendek és tapasztalatok a hatósági laborvizsgálatokban dr. Nagy Attila 2015. 11. 06.

2 Új elvárások –Transzparencia –Teljesítmény jellemzők Új paraméterek Új technológia

3 Teljesítmény jellemzők LOD MRL + U LOQ MRL Visszanyerés ccα ccβ

4 Új paraméterek Válság, felvetés, tudomány Adatgyűjtés a kockázatelemzéshez Ajánlás, javasolt intézkedések, megelőzés Határérték jogszabály etil-karbamát, akrilamid, T2-HT2, MCPD, citrinin, szerves ón, klorátok, melamin, furán, adalékanyagok, beltartalmi jellemzők, STEC, stb…

5 Új technológia Célok –érzékenység –multi-screening –gyors, olcsó, pontos –kromatográfia + tömegspektrometria –molekuláris biológiai eszközök –roncsolásmentes módszerek

6 Csak röviden GMO SE és ST kizárása RT-PCR-ral Fertőtlenítőszerek Élelmiszer eredetű megbetegedések Vírusok az élelmiszerekben Víz radioanalitikai vizsgálata Étkezési mák morfintartalma

7 Csak röviden? Takarmányok avassága Hidrolizált fehérjék vizsgálata Hamisítások –lóhús –gesztenyepüré –halak –méz Biochip multi-screening FCM

8 1994 – 1997: Flavr Savr paradicsom első GMO kereskedelmi forgalomban 2015 EU: Engedélyezett GMO fajták 30 Kukorica 12 Szója 4 repce 10 gyapot 1 cukorrépa Engedélyezett GMO-k az EU-ban 2015 EU: Engedélyezés alatti GMO fajták 10 Kukorica 7 Szója 2 repce 1 gyapot 1 rizs

9 9 Senposai GMO vagy sem? Japánban: Senposai egy új hibrid (káposzta x Komatsuna japán saláta). Édes és puha a Komatsuna-tól, süthető és pácolható. Hőrezisztens és jól növekszik egész évben (vetés után 30-40 naponta betakarítható) a Senposai káposztának köszönhetően. Természetes rekombináció/kereszteződés megtörténhet természetes módon, de még nem volt rá példa!

10 Közeljövőben várható új GM növények Nagyobb terméshozamú, édesen maradó borsó Kicsi magnélküli sárgadinnye Lassan puhuló, később rohadó, jobb állományú és aromájú banán, eper, ananász, paradicsom Javított fehérjetartalmú földimogyoró Gombabetegségeknek ellenálló banán Magas likopin tartalmú paradicsom Megemelt C- és E-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek Magas béta-karotin és vastartalmú rizs Jobb fehérje-összetételű édesburgonya

11 „KÉK EPER”- Blue strawberry Az Északi-sarkon élő lepényhal hidegtűrésért felelős génjét (AFP – antifreeze protein) ültették be eperbe, hogy fagyállóvá tegyék. Így tovább eltartható hűtőben, lassabban puhul (mellesleg a gyümölcs kékszínű lett). Irodalom alapján (Songklanakarin et al. 2005) a génkonstrukció GUS riporter gént is tartalmaz, mely gén által kódolt enzim kék színűre festi azokat a sejteket melyekben az adott promóter a gént bekapcsolja. Előállítási kísérletek: Amerika, Thaiföld, Mongólia. De így is kevés az irodalom / információ a bevitt génkonstrukcióról és egészségügyi hatásai sem ismertek. - Kimutatási problémák!! Interneten megvásárolható epermagok!!!

12 Első emberi fogyasztásra szánt GM állat – jelenleg FDA engedélyezés alatt! Az AquAdvantage lazacfajtát az AquaBounty Technologies nevű cég állította elő, ami egy óceáni anyaangolna és egy másik lazacfaj (Chinook lazac) génjeit tartalmazza. A GM lazac kétszer gyorsabban nő természetes társainál, erőteljesebb húshozamot biztosítva a tenyésztőknek (3 év helyett 16-18 hónap alatt eléri eladásra alkalmas méretét). TRANSZGÉNIKUS LAZAC – AquAdvantage salmon Antifreeze Promoter Macrozoarces americanus (Ocean Pout) Growth hormone gene Oncorhynchus tshawytscha (Chinook Salmon) Antifreeze Terminator Macrozoarces americanus (Ocean Pout) Salmo Salar (Atlantic salmon)

13 GMO díszhal - GloFish Fluoreszcens fehérje génje 3 halfaj genomjába: zebrahal, fekete tetra, díszmárna – zöld, piros és narancssárga színű Eredetileg a Szingapúri Nemzeti Egyetem szabadalma Genetikai módosítás nélkül is színezhető halak (festékanyag befecskendezése a halba vagy pigmentben gazdag táplálék) Reprodukciós képességük (sterilitásuk) kérdéses Kereskedelmi forgalomba hozatala: – EU: illegális – USA: legális Ennek ellenére előfordul az európai piacon → – Legutóbb 2015-ben illegális import Belgiumba PCR kimutatási módszer fejlesztése folyamatban YearCountry 2011NL, UK 2010UK (2x) 2009NL, IR 2008NL 2007D, UK 2006NL, CZ, D (Van den Akker, 2012)

14 BIOTECON foodproof Salmonella Enteritidis and Typhimurium Detection LyoKit Real-Time PCR Kit Egyetlen vizsgálattal: –Kimutatható a S. Enteritidis vagy S. Typhimurium és a monofázisos S. Typhimurium (4,[5],12:i:-) jelenléte –Meghatározható, hogy S. Enteritidis vagy S. Typhimurium van-e jelen a vizsgált mintában –Más szerovar jelenléte nem mutatható ki a teszttel Jelentősége: –Ez a két szerovar felelős az élelmiszer eredetű Salmonella fertőzések 80%-áért, mely leggyakrabban baromfihús és tojástermékek fogyasztásával hozható összefüggésbe – A 1086/2011/EU rendelete kötelezővé tette a friss baromfihús vizsgálatát S. Enteritidis és S. Typhimurium jelenlétére –A vágóhídi minták vizsgálata során a teszt alkalmazásával már a mintavételt követő napon kiszűrhetőek a S. Enteritidis vagy S. Typhimurium pozitív tételek

15 BIOTECON foodproof Salmonella Enteritidis and Typhimurium Detection LyoKit Mátrix: élelmiszer, környezeti minták, bélsár Érzékenység: 10 sejt Vizsgálat menete: –Elődúsítás: pufferolt peptonvíz 1:10, 37°C, 18 óra –DNS izolálás –PCR reakció összemérése: liofilizált reagenseket tartalmazó PCR csövekbe mérjük az izolált DNS-t –PCR készülékben a program lefuttatása, az eredmények értékelése

16 Fertőtlenítőszerek vizsgálata / monitoring 2013

17

18 Az ételmérgezéses eredetű megbetegedések kiváltásában egyre nagyobb szerephez jutnak a spórás baktériumok (pl. Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum). A toxint termelő B. cereus törzsek elterjedésének oka, hogy a konyhákban egyre több műanyag eszközt használnak, és főleg fertőtlenítőszerekkel próbálnak a konyhákban védekezni. A B. cereus spórája 100 ˚C-on túlél, a főzés, melegítés nem pusztítja el, a fertőtlenítőszereknek ellenáll. Fontos odafigyelni a külföldről importált fűszerek szennyezettségére. Gyakori forrásai lehetnek spórás kórokozóknak, ezenkívül Salmonella spp.-t, Cronobacter (Enterobacter) sakazakii-t, coliformokat is gyakran lehet fűszerekből kimutatni. Főzés, melegítés hatására a fűszerekben lévő enterobaktériumok elpusztulnak, de a Clostridiumok spórái hőrezisztensek, túlélnek. Újdonságok az ételmérgezéses eredetű megbetegedések kivizsgálásában

19 A nehezen tenyészthető Cl. botulinum kimutatására nemrég fejlesztettek ki PCR vizsgálati módszert. (ISO/TS 17919:2013). A szabványban leírt módszer a proteolitikus (I. biotípusú) Cl. botulinum törzsekre van kidolgozva. Ezek a törzsek Amerikában, Kínában (A-toxintípus) és Nyugat-Európában (B-toxintípus) fordulnak elő, hozzánk a fűszerekkel, nyersanyagokkal jutnak el. Spóráik hőrezisztensek, csak a konzerv-gyártás technológiája pusztítja el őket. Ezek a törzsek súlyosabb lefolyású botulizmust okoznak, mint a hazai törzsek. A hazánkban előforduló Cl. botulinum törzseket ezzel a módszerrel nem mindig lehet verifikálni, mivel ezek a törzsek más biotípusba (II. hidegtűrő, rokonai az E toxintípusú balti törzsek) tartoznak. A hazai törzseket az egéroltásos vizsgálattal tudjuk kimutatni. A fűszerek szennyezettsége nehezen kivédhető veszélyforrás lehet: ha pl. nagyobb tömegű tétel májast készítünk, amelynek fűszer komponense messze a kimutathatósági határ alatt szennyezett, ÉS a hűtőlánc is megszakad: sporadikus (pl. 1/200 000) toxintermelés jöhet létre az eltarthatósági idő vége felé. Újdonságok az ételmérgezéses eredetű megbetegedések kivizsgálásában

20 Vírus vizsgálatok molekuláris módszerrel A Norovírusok RNS vírusok, ez magyarázza változékonyságukat. Rendkívül fertőzőek. Akár néhány tucat vírus belégzése vagy lenyelése elegendő a betegség kialakulásához.

21 Vírus vizsgálatok molekuláris módszerrel ISO TS 15216-2:2013 szabvány Hepatitis A, Norovírus GI és GII csoport kimutatására EU-RL által kidolgozott szabvány DNS alapú Taqman próbás Real-Time PCR technika

22 Víz radioanalitikai vizsgálata Alapelv: a lakosság az ivóvizek fogyasztása során nem kaphat 0,1mSv/év értéket meghaladó dózist WHO ajánlás –Összes-alfa aktivitáskoncentráció <0,1Bq/l –Összes-béta aktivitáskoncetráció <1 Bq/l 201/2001.(X.25.)Korm. Rendelet (jelenleg érvényes) –Trícium <100 Bq/l –Indikatív dózis <0,1 mSv/év 2013/51/EURATOM irányelv –Radon < 100 Bq/l –Trícium <100 Bq/l –Indikatív dózis <0,1 mSv/év Jogharmonizáció 2015. november 28-ig

23 Indikatív dózisnak való megfelelés ellenőrzése A tagállamok különböző stratégiát alkalmazhatnak –bizonyos radionuklidok, vagy –egyetlen radionuklid, vagy –összes-alfa aktivitáskoncentráció, és/vagy –összes-béta aktivitáskoncentráció mérése

24 Összes-alfa és összes-béta aktivitáskoncentrációra vonatkozó stratégia A tagállamoknak összes-alfa és összes-béta (vagy maradék béta) aktivitáskoncentrációkra kell vizsgálati szinteket meghatározni ajánlott: Összes-alfa aktivitáskoncentráció <0,1Bq/l Összes-béta aktivitáskoncetráció <1 Bq/l Amennyiben mindkettő teljesül feltételezhető, hogy az indikatív dózis kisebb, mint 0,1mSv/év Amennyiben - akár csak egyik – meghaladja az előírt szintet, akkor meghatározott radionuklidok analízisére van szükség

25 Étkezési mák morfin-alkaloid tartalma EU határérték nincs, HU fontos a nagyobb fogyasztás miatt (49/2014. (IV. 29.) VM rendelet határértékei –Morfin 30 mg/kg –Narkotin 20 mg/kg –Morfin + narkotin együtt 40 mg/kg –Tebain 20 mg/kg –Kodein 20 mg/kg Mákszem nem tartalmaz alkaloidokat, technológiai hiányosság esetén a tok maradékból kerül az alkaloid a termékbe Ipari mák felhasználása esetében jóval magasabb lehet 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet étkezési mák: […] olyan - alacsony alkaloid tartalmú - mákfajta, amelyben az […] ópium alkaloidok összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban átlagosan 0,7% vagy az alatti

26 Étkezési mák morfin-alkaloid tartalma Érvényes vizsgálati szabvány nincs (az elavult VRK módszert az MSZT visszavonta) Laboratóriumok saját validált HPLC, HPLC-MS módszereket használnak Új szabvány kívánatos, egyeztetés folyik (MSZT, NÉBIH, KH Népegészségügyi Főosztályok) Vizsgálati problémák: –Mintavételi eljárás nincs előírva (401/2006/EK ?) –Az extrakciós oldószer kritikus (csak a szokásosan alkalmazpott spike-olással nem vizsgálható a módszer jósága -> kutatás, összemérés, körvizsgálat)

27 Takarmányok avassága EU határérték nincs, HU takarmány alapanyagokra 65/2012. (VII. 4.) VM rendelet –Avas takarmány-alapanyag nem használható fel takarmányok előállításához. Avasnak tekintendő az a 3%, vagy annál nagyobb nyerszsír-tartalmú, MSZ 6830-6 szabvány legfrissebb kiadása szerint vizsgált takarmány- alapanyag, amelynek a takarmány zsírtömegére vonatkoztatott […] savszáma 50, peroxidszáma 25 értéknél nagyobb.

28 Takarmányok avassága Probléma védett zsírok esetében A zsiradékokat olyan eljárásnak teszik ki, melynek hatására a bendőben nem bonthatók, de a vékonybélben jól emészthetők. (pl. Ca-sók) Alacsony szabad zsírsav tartalom miatt a fenti módszerrel kinyert zsír peroxidszáma nem minősíti a teljes termék avasságát Zsírtartalom vizsgálatára hatósági vizsgálat esetében kötelezően alkalmazandó a 152/2009/EK III. melléklet H. módszer (B eljárás: hidrolízis!) Az így kinyer zsír vizsgálata ad a teljes termékre jellemző eredményt -> jogalkotás

29 Hidrolizált fehérjék 999/2001/EK rendelet alapján élelmiszertermelő állatok takarmányozására tiltott állati eredetű takarmányok (húsliszt) felhasználása (TSE) Fehérjehiány GMO szója kiváltása 1292/2009/EK engedélyezi hidrolizált fehérjék felhasználását 142/2011/EU RENDELET: Állati eredetű melléktermékekből előállított hidrolizált fehérje molekulasúlya nem haladhatja meg a 10 000 daltont.

30 Hidrolizált fehérjék Előírt vizsgálati módszer nincs MALDI-TOF: rendkívül drága K+F –Gélelektroforézis –Ultraszűrés –Dumas fehérje meghatározás –Aminosav összetétel HPLC, vagy Aminosav analizátor

31 Élelmiszer hamisítások a közelmúltban „Lóhús botrány” Gesztenyepüré hamisítás

32 Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2013: a botrány kezdete 2013. február: Lasagne bolognese: Anglia, Franciaország, Dánia, Csehország, Németország, Magyarország, … 100 kilónyi lóhúst találtak egy "Marha apróhús" feliratú szállítmányban az Anglia északnyugati részén található Lancashire megyében. A marhahúsnak címkézett terméket egy kilós kiszerelésben, "marha apróhús" felirattal árusították. A brit élelmiszerügyi hivatal értesítette az EU-t és a magyar hatóságokat, a megmaradt húst azonnal kivonták a forgalomból.

33 Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2013:Módszer DNS alapú Real-Time PCR technika: DNS izolálás Taqman próbás real-time PCR Kontrollok: Előállítottunk 1% lóhústartalmú kontroll DNS-t, negatív (marha) kontrollt, valamint pozitív (ló) kontrollt

34 Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2013 Eredmények: A felmérő vizsgálatok során a tagállamok több mint 4000 mintát vettek, 193 esetben állapítottak meg nem megfelelőséget. Magyarországon 102 minta került feldolgozásra, melyből 5 minta (4,9%) esetében mutattunk ki 1 %-nál nagyobb ló DNS koncentrációt.

35 Lóhús szennyezettség EU felmérő vizsgálat 2014 Eredmények: A felmérő vizsgálatok során a tagállamok több mint 2622 mintát vettek, 16 esetben állapítottak meg nem megfelelőséget. Magyarországon 101 minta került feldolgozásra, melyből 4 minta (4,0%) esetében mutattunk ki 1 %- nál nagyobb ló DNS szennyezettséget.

36 Gesztenye vizsgálatok 2013. november-december: A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága szakemberei a kereskedelemben kapható, fagyasztott gesztenyemasszákra fókuszáló célellenőrzéseket tartottak A vizsgálatokat a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriuma végezte IGM validált módszer: rizs, burgonya endogén vizsgálata

37 Gesztenye vizsgálatok: eredmények 2014 januárig összesen 37 minta került vizsgálatra, amelyből két gesztenyemassza gyártó 14 termékének azonnali visszahívását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI), miután a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy 10 tétel rizslisztet, 4 tétel pedig burgonyát tartalmaz.

38 Halfaj azonosítás vizsgálatok 2015 A Bizottság ajánlása alapján halfaj azonosítási vizsgálatokat végeztünk a drágább halfajok olcsóbb halfajokkal való helyettesítésének felderítésére Magyarország100 minta halfaj azonosságát vizsgálta A mintavételre 2015. júniusában, a vizsgálatokra október végéig került sor

39 Fajazonosítási vizsgálatok Az elmúlt évtizedek technikai fejlődésének eredménye, hogy új módszerek új lehetőségeket nyitnak meg a kutatásban, így a célirányos és egyre olcsóbb módszerek a fajazonosításban is alkalmazhatókká váltak A vizsgálatok fehérje (ELISA) vagy DNS vizsgálatán alapulhatnak A fajazonosításban általában használt módszerek: Hagyományos PCR RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) AFLP (Amplified Fragment Lenght Polymorphism) PCR-RFLP Real-Time PCR DNS szekvenálás Mini-sequencing: közel eső fajok elkülönítésére SNP analízis, DNA microarray: speciális esetekben

40 Méz hamisítás elleni program 2015 A Food Fraud Network (FFN) az előző évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is az EU tagországok összehangolt fellépésével szervezte meg az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelemre irányuló feladatokat. A mintavételeket és a vizsgálatokat alapos felkészülés előzte meg, melynek során figyelembe vették az egyes tagországok sajátosságait és lehetőségeit is. A hazai feladatok koordinálásában a NÉBIH, mint nemzeti kapcsolattartó szervezőként és mint a második körös mintavételek végrehajtójaként is részt vett. Az első körös mintavételeket a Megyei Kormányhivatalok élelmiszerlánc- felügyeleti szervei végezték el. Magyarország 100 hatósági minta levételét kapta feladatul, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak és csak valamennyi tagország eredményeinek kiértékelését követően váltak publikussá.

41 NÉBIH méz hamisítás elleni program 2015 A NÉBIH koordinálásával és végrehajtásával a mézhamisítás gyanújának kizárására vagy adott esetben a gyanú megalapozása és a hamisítás bizonyítása érdekében végrehajtásra kerülő program. A projekt keretén belül keressük a hagyományos módszerek mellett az új lehetőségeket és ezért az MÉ-ben megjelölt paramétereken kívüli vegyületcsoportok vizsgálatát is célul tűztük ki. 2015. októberéig 120 mintavétel, melyből a kiemelt laboratóriumi vizsgálatok száma 74 db A kiemelt vizsgálatokat az Európai Unió méz mintavételi programjával összhangban hajtottuk végre.

42 Méz hamisítás elleni program 2015 A megvalósítás során nem érhető el eredmény úgy, ha csak egyes elemekre fókuszálunk, több szakterület összefogása, összehangolt adatgyűjtése, majd intézkedése szükséges. A program célja  eredettérkép fejlesztés  mintavételi programok  a felmérések eredményeként feltárt hamisítási arány jelentősen csökkenjen  nem csupán egy működő rendszer felállítása, hanem látható eredmény elérése a mézhamisítás elleni küzdelemben  laboratóriumi módszerek fejlesztése A NÉBIH által indított mézhamisítás projekt keretén belül keressük azokat a lehetőségeket, amelyek egyértelmű eredményt adnak a hamisítás kiküszöbölésére.

43 Mi a Biochip technológia?  A biochip alapú kvantitatív szűrőmódszer a negatív (tolerancia szint alatti) minták gyorsan kiszűrhetők, a megerősítő vizsgálatok száma jelentősen csökkenthető, gyorsabb eredmény szolgáltatás érhető el.  A biochip alapú módszerek által kapott eredmények érzékenysége vetekszik az LC/MS/MS módszerek érzékenységével.

44 Előkészített minták mérése Egyszerű vizsgálati protokoll Használatra kész biochip hordozó CCD Képalkotás & Mennyiségi elemzés Riport Kalibráló / Minta hozzáadása Jelképző hozzáadása Mosás 2 x Inkubálás + Konjugátum hozzáadása

45 (Jelenleg) vizsgálható maradékanyag csoportok Antimicrobial array I Sulphadimethoxine Sulphadiazine Sulphadoxine Sulphamethizole Sulphamethoxazole Sulphamethoxypyridazine Sulphachlorpyridazine Sulphamerazine Sulphamonomethoxine Sulphisoxazole Sulphathiazole Sulphamethazine Sulphaquinoxaline Sulphapyridine Trimethoprim Antimicrobial array I Sulphadimethoxine Sulphadiazine Sulphadoxine Sulphamethizole Sulphamethoxazole Sulphamethoxypyridazine Sulphachlorpyridazine Sulphamerazine Sulphamonomethoxine Sulphisoxazole Sulphathiazole Sulphamethazine Sulphaquinoxaline Sulphapyridine Trimethoprim Antimicrobial array II Ceftiofur Quinolones Streptomycin/Dihydrostreptomycin Tetracyclines Florfenicol/Thiamphenicol Tylosin/Tilmicosin Antimicrobial array II Ceftiofur Quinolones Streptomycin/Dihydrostreptomycin Tetracyclines Florfenicol/Thiamphenicol Tylosin/Tilmicosin Antimicrobial array III AHD AMOZ AOZ SEM Chloramphenicol Antimicrobial array III AHD AMOZ AOZ SEM Chloramphenicol Beta Lactam Array (EV3793) Ampicillin Amoxicillin Cloxacillin Dicloxacillin Nafcillin Oxacillin Penicillin G Penicillin V Cefacetril Cefoperazone Cefquinome Ceftiofur Cephalexin Cephalonium Beta Lactam Array (EV3793) Ampicillin Amoxicillin Cloxacillin Dicloxacillin Nafcillin Oxacillin Penicillin G Penicillin V Cefacetril Cefoperazone Cefquinome Ceftiofur Cephalexin Cephalonium Antimicrobial Array IV (EV3878) Spiramycin/Josamycin Apramycin Gentamicin Bacitracin Hygromycin B Neomycin/Paromomycin Tobramycin Tylosin B/Tilmicosin Spectinomycin Amikacin/Kanamycin Linocosamides Erythromycin Streptomycin/ Dihydrostreptomycin Virginiamycin Antimicrobial Array IV (EV3878) Spiramycin/Josamycin Apramycin Gentamicin Bacitracin Hygromycin B Neomycin/Paromomycin Tobramycin Tylosin B/Tilmicosin Spectinomycin Amikacin/Kanamycin Linocosamides Erythromycin Streptomycin/ Dihydrostreptomycin Virginiamycin

46 (Jelenleg) vizsgálható maradékanyag csoportok Growth Promoter Multiple Matrix Screen (EV3726 ) ß-Agonists Boldenone Corticosteroids Nandrolone Ractopamine Stanozolol Stilbenes Trenbolone Zeranol Growth Promoter Multiple Matrix Screen (EV3726 ) ß-Agonists Boldenone Corticosteroids Nandrolone Ractopamine Stanozolol Stilbenes Trenbolone Zeranol Synthetic Steroids (EV3694) 17 ß Clostebol Ethinylestradiol Gestagens Methyltestosterone Synthetic Steroids (EV3694) 17 ß Clostebol Ethinylestradiol Gestagens Methyltestosterone Coccidiostats (EV3772) Lasalocid Nicarbazin Imidocarb Toltrazuril Maduramicin Nifurasol Metabolite Salinomycin Clopidol Monensin Robenidine Decoquinate Halofuginone Diclazuril Coccidiostats (EV3772) Lasalocid Nicarbazin Imidocarb Toltrazuril Maduramicin Nifurasol Metabolite Salinomycin Clopidol Monensin Robenidine Decoquinate Halofuginone Diclazuril Anthelmintics (EV3770) Benzimidazoles Amino Benzimidazoles Levamisole Avermectins Thiabendazole Moxidectin Triclabendazole Anthelmintics (EV3770) Benzimidazoles Amino Benzimidazoles Levamisole Avermectins Thiabendazole Moxidectin Triclabendazole

47 Mikotoxinok Mycotoxins Array 10 (EV3941) Paxiline, Fumonisins, Ochratoxin A, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Diacetoxyscirpenol, eoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone, Ergot Alkaloids Mycotoxins Array 10 (EV3941) Paxiline, Fumonisins, Ochratoxin A, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Diacetoxyscirpenol, eoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone, Ergot Alkaloids Mycotoxins Array 7 (EV TBC A/B) Fumonisins, Ochratoxin, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Deoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone Mycotoxins Array 7 (EV TBC A/B) Fumonisins, Ochratoxin, Aflatoxin G1/G2, Aflatoxin B1/ B2, Deoxynivalenol (DON), T2 toxin, Zearalenone Az kitek jelenleg az alábbi mátrixokra validáltak: Takarmány Kukoricakorpa Repce Rizsliszt Árpa Kukoricaszilázs Szója Gabonafélék Kukoricapehely Zab Búza

48 Élelmiszerekkel érintkező anyagok vizsgálata 10/2011/EU rendelet – migrációs vizsgálatok  A migráció vizsgálat információt szolgáltat az anyagból az élelmiszerbe vándorolható az anyagok összes mennyiségéről. Összkioldódási határérték (OML) Specifikus kioldódási határérték (SML) Maximálisan megengedett mennyiség (QM): Az élelmiszerekkel érintkező anyagokban lévő komponens maradék mennyiségére vonatkozik

49 Élelmiszerekkel érintkező anyagok vizsgálata 10/2011/EU rendelet – migrációs vizsgálatok Élelmiszer típusModell anyag 10/2011/EU Vizes élelmiszer10% Etanol (Modell anyag A) Savas élelmiszer3% Ecetsav (Modell anyag B) Alkoholos élelmiszer20% Etanol (Modell anyag C) Félig zsíros élelmiszer50% Etanol (Modell anyag D1) Zsíros élelmiszerNövényi olaj (Modell anyag D2) Száraz élelmiszerMPPD (Modell anyag E)

50 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Trendek és tapasztalatok a hatósági laborvizsgálatokban dr. Nagy Attila 2015. 11. 06."

Hasonló előadás


Google Hirdetések