Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MODUL CÍME: KÖZÉTKEZTETÉS ÉS PREVENCIÓ TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MODUL CÍME: KÖZÉTKEZTETÉS ÉS PREVENCIÓ TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi."— Előadás másolata:

1 MODUL CÍME: KÖZÉTKEZTETÉS ÉS PREVENCIÓ TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban KÉSZÍTŐK: BOZSIK ÉVA ENK ZSUZSANNA FÓRIÁN TÜNDE SZLÁDEK HELGA TAMÁS JÁNOS

2 AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDDAL KAPCSOLATOS SZEMLÉLET KIALAKÍTÁSA hazai táplálkozásra jellemző a túlzott energia bevitel fokozott zsiradék-, koleszterin- és só-fogyasztás alacsony élelmirost-bevitel táplálkozásfüggő betegségek : elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, felnőttkori cukorbaj, egyes rosszindulatú daganatok, az emésztőrendszer és a máj bizonyos betegségei, a fogszuvasodás, csontritkulás és a táplálkozási eredetű vérszegénység ezek a betegségek az összes halálozás okainak 70%-át képviselik Az egészséges táplálkozás az, mely bizonyítottan csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, és az egészség javára válik. Befolyásolja egészségünket, lassítja az öregedés folyamatát, segít megőrizni szellemi, fizikai teljesítőképességünket, életkedvünket. TÁMOP B-14/

3 AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDDAL KAPCSOLATOS SZEMLÉLET KIALAKÍTÁSA A rendszeres testmozgás csökkentheti a trigliceridszintet, a vérnyomást és a vércukorszintet és emelheti a védőhatású HDL - koleszterin szintet, illetve a fizikai aktivitás testi és szellemi felfrissüléssel jár, rövid- és hosszútávon stressz oldó hatású. egészséges étrend tápanyag megoszlása: energia % szénhidrát, 30 energia % zsír, energia % fehérje célszerű lenne naponta legalább háromszor, de ha megoldható ötször étkezni Nincsenek kerülendő táplálékok, csak kerülendő mennyiségek. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet energia és tápanyag szükségletét. TÁMOP B-14/

4 AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDDAL KAPCSOLATOS SZEMLÉLET KIALAKÍTÁSA Telített zsírok, transzzsírsavak bevitelét a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük eredménye a magas koleszterin szint, magas vérnyomás, szívproblémák hidrogénezett növényi olaj Finomított élelmiszerek liszt, cukor, az ezekből készült élelmiszerek is gyors felszívódású szénhidrátok az inzulint kibocsátó hasnyálmirigy egy idő után esetleg kimerülhet és ez egyenes út a cukorbetegséghez dextróz, malto-dextrin, vagy glükóz szirup TÁMOP B-14/

5 AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 8 ALAPELVE Helyes táplálkozás Mozgás javítja az állóképességünket, a teljesítőképességünket Víz belső folyamatok mellett a víz külső használata is létfontosságú és gyógyító erejű Napfény Levegő Élelem nélkül három hétig, víz nélkül 2-3 napig, levegő nélkül pedig mindössze pár percig képes élni az ember Helyes ritmus és pihenés Mértékletesség Lelki egyensúly TÁMOP B-14/

6 AZ ELSZEGÉNYEDÉSI FOLYAMAT A TÁPLÁLKOZÁS TÜKRÉBEN több mint negyedmillió olyan gyermek él, akinek nincsenek meg az alapvető feltételei az egészséges testi és szellemi fejlődéshez 200 ezer gyermek nem jut naponta meleg ételhez 150 ezer gyermek alultáplált, az éhező gyermekek számát pedig 20 és 50 ezer közé teszik A fiúk több mint 17, a lányok csaknem 13 százalékánál számolni kell a mennyiségi éhezés veszélyével. minőségi éhezés a fő probléma TÁMOP B-14/

7 TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATBAN Az összetett szénhidrátok kihagyása az étrendből nem célszerű. A cukros üdítőitalok és a csokoládé fogyasztása mértékkel megengedhető. Nem minden mesterséges édesítőszer energiamentes. A diabetikus csokoládé, nápolyi és más édesség nem feltétlen energiaszegény. Nem minden sötétebb színű kenyér, péksütemény készül teljes kiőrlésű lisztből, lehetséges, hogy malátával színezett. A növényi olajok energiatartalma nem kisebb, mint az állati eredetű zsiradékoké. A light termékek nem feltétlenül energiaszegények vagy energiamentesek. TÁMOP B-14/

8 TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATBAN Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend. A zöldségek és a gyümölcsök a helyesen összeállított étrendben nagyobb, zsiradékok pedig kisebb mennyiségben fordulnak elő. A napi négy–öt étkezés a kedvező még fogyókúra esetén is, és a bőséges reggeli – még ilyenkor is ajánlott. Nem igaz, hogy E-számok rákot okoznak. Nem minden E mesterséges, és nem minden E káros. A biotermék nemcsak az egészségünket szolgálja, hanem a természetes környezetre nézve is hasznos. Teljes értékű gabonafélék alkossák az étrend alapját! TÁMOP B-14/

9 TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATBAN Zöldséget és gyümölcsöt naponta többször fogyasztani, összesen napi legalább 50 dkg mennyiségben Fél liter sovány tej vagy azzal egyenértékű kefir, joghurt, sajt illetve tehéntúró mindennap szerepeljen az étrendben A halak, különösen az értékes zsírsav-összetételű tengeri halak rendszeres fogyasztása hetente egyszer–kétszer ajánlott A zsiradékok mennyiségére és minőségére is ügyelni kell. Édesség, desszert csak az étkezések befejező fogásaként, mértéktartóan szerepeljen az étrendben, hetente legfeljebb egy–három alkalommal A kávé, a fekete tea, a koffeintartalmú üdítő- és energiaitalok fogyasztását célszerű mérsékelni TÁMOP B-14/

10 MEGELŐZÉS AZ OKTATÁSBAN a gyermekkorban kialakult étkezési szokásokon később nagyon nehéz változtatni étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokat rendeletben határozzák meg általános és középfokú oktatási intézményeken keresztül több mint 1,4 millió gyermeket lehet elérni átfogó egészségfejlesztési programok valósíthatók meg iskolai étkeztetés során érvényesüljön a táplálkozástudományi ajánlások alkalmazása Évente mérjék meg a tanulók testtömegét és testmagasságát Minden tanuló legalább napi 30 perc intenzív testmozgást végezzen tanítási napokon TÁMOP B-14/

11 MEGELŐZÉS AZ OKTATÁSBAN Nemzetközi viszonylatban az egészséges táplálkozás népszerűsítését elősegítő két fontos – hazánkat is érintő – intézkedés született az elmúlt időszakban 2005 márciusában az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Igazgatósága az EU platform: közös fórum az egészséges táplálkozás és testmozgás elterjesztése érdekében Egészségügyi Világszervezet (WHO): A táplálkozás, a testmozgás és az egészség globális stratégiája című dokumentuma Nincsenek a világban tudományosan igazolt és széles körben elfogadott határértékek A táplálkozás az életmód egyik eleme csupán, az elhízáshoz számtalan egyéb tényező járul hozzá. TÁMOP B-14/

12 MEGELŐZÉS AZ OKTATÁSBAN A gyermekkori elhízás kihat a várható életminőségre, csökken az egészségben megélt évek száma és az élettartam is a gyermekek mindennapi étkezésének csak egy részét fedezi az iskolai étkeztetés vagy az iskolai büfé az impulzusvásárlások gyakoribbak ebben a korosztályban, mint a felnőtt vevők körében Legyenek a korszerű kínálatot képviselő termékek még vonzóbbak (szendvicsek, saláták díszítése stb. ajánlott az árukészlet frissítése, az új kihelyezések a kamaszok számára még fontosabbak TÁMOP B-14/

13 MEGELŐZÉS AZ OKTATÁSBAN A dekorációhoz szórólapok, ismertető anyagok elhelyezése is kapcsolódhat Azokat a termékeket, amelyek fogyasztását ösztönözni kívánjuk, tálaljuk még vonzóbban akciós áron értékesítheti az üzemeltető a kedvezőbb élettani hatással rendelkező élelmiszereket szezonális kínálatot kialakítani TÁMOP B-14/

14 GYÓGYVIZEK szempontjából külsőleg (fürdésre) és belsőleg (ivásra) egyaránt használjuk két használat azonban gyökeresen eltér egymástól a szükséges vízösszetétel (ásványianyag-tartalom) tekintetében víznyerőhely, forrás, fúrt kút vizét hosszas elemzések, hatásvizsgálatok után az alapján minősítik ásványvízzé vagy gyógyvízzé hiánybetegséget lehet kezelni, és a szervezet egyensúlyát képes helyreállítani koncentrált, magas ásványisó-tartalommal rendelkezik igazoltan gyógyító hatású gyógyvizek rendszeres fogyasztásához, az ivókúrához célszerű a kezelőorvos vagy a fürdőorvos tanácsát kikérni TÁMOP B-14/

15 GYÓGYVIZEK Magyarországon az évi XVI. törvénycikkben lefektetett fürdőtörvény határolta el végérvényesen egymástól a gyógy- és ásványvizeket, illetve az ásványvizeket a rendes vizektől Eszerint az ásványvíz minden literjének legalább 1000 mg, a talajrétegeken keresztülszivárgó, kőzetekből kioldott szilárd alkatrészt kell tartalmaznia. A gyógyvíz olyan ásványvíz, amely vegyi összetétele és fizikai tulajdonságai következtében gyógyító hatású TÁMOP B-14/

16 A GYÓGYVÍZ KULTÚRA TÖRTÉNELMI HÁTTERE a rómaiak építették az első fürdőket római fürdők sajnos megsemmisültek, közülük az ásatások eddig 21-nek a maradványait tárták fel Xll. században a johannita lovagoknak már fürdőkórházuk volt a Duna partján, a későbbiekben pedig fürdőkórház épült a Gellért-hegy lábánál a mai Rudas fürdő helyén budai fürdők európai hírnévre a XV. század elején tettek szert, amikor Zsigmond uralkodása alatt a város átmenetileg a Német-római Birodalom fővárosa volt a törökök számos új fürdőt építettek, amelyek közül néhány mindmáig gyakorlatilag változatlan formában működik (Rudas, Rác és Király fürdők) TÁMOP B-14/

17 A GYÓGYVÍZ KULTÚRA TÖRTÉNELMI HÁTTERE XVIII-XIX. században rohamos fejlődésnek indultak országszerte a fürdők, és ekkor alakultak ki a nagy, nemzetközileg is elismert fürdőhelyek (Balatonfüred, Harkány, Balf) 1937-ben Budapesten magyar kezdeményezésre alakult nemzetközi fürdőszövetség (a mai F1TEC jogelődje), melynek székhelyéül Budapestet választották Magyarország kivételes lehetőségeit az ENSZ is felismerte, amikor a 70-es évek elején „Thermal Project” intézetet létesített Budapesten Széchenyi-tervben a es költségvetésben jelentős támogatást biztosított a gyógy- és termálturizmus fejlesztésére jelenleg 128 minősített gyógy- és termálfürdő van Magyarországon TÁMOP B-14/

18 A GYÓGYVÍZ KULTÚRA TÖRTÉNELMI HÁTTERE A fürdőkezelésekkel kapcsolatos nézetek megváltoztak. A kizárólag fürdőkkel való gyógyítás megszűnt, helyébe a komplex terápia lépett, amely a természetes gyógymódok (gyógytorna, masszázs, elektroterápia stb.) teljes eszköztárát alkalmazza, természetesen úgy, hogy a kezelések gerincét a fürdőkezelések adják. Magyarországon Gheorgius Wemher 1549-ben ismertette elsőként a hazai hévizeket és fürdőket A vízterápia általános gyógymódként való elfogadtatásában nagy szerepe volt Winzenz Priessnitz tudományos analíziseken alapuló munkásságának az 1830-as években. Magyarországon Balatonfüred és a budapesti fürdők forrásai, ivó- kútjai voltak a leghíresebbek TÁMOP B-14/

19 A GYÓGYVÍZ Gyógyvizek azok az ásványvizek, amelyek fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt igazoltan gyógyító hatásúak Jelen tudásunk szerint a gyógyvizeket elsőként Hippokratész (i. e ) rendszerezte, eredetük és hőmérsékletük szerint Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adhatja ki a gyógyvízzé minősítő engedélyt A köztudatban általában a meleg gyógyfürdők vizét hisszük gyógyvíznek. A gyógyvizek azonban hidegek, melegek is lehetnek, valamint fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő található, melyből 36 speciális fürdő TÁMOP B-14/

20 POHARAZÓK- IVÓCSARNOKOK a díszes fürdőpoharak, amelyek a XIX. században váltak tömegtermékké és terjedtek el széles körben az ivókúrát többnyire meleg vízzel végzik, és legjobb, ha nyugodt séta közben, lassan, kis kortyokban fogyasztja el a beteg az előírt mennyiséget Juventus forrásnak fiatalító hatást tulajdonítottak, az Attila forrás vizét az emésztőrendszeri és epepanaszokra, a Hungáriáét pedig vesebántalmakra ajánlották. A Szt. Lukács Gyógyfürdő - Szt. Lukács Ivókútja és a Széchenyi Gyógyfürdő - Szent István Ivókútja vizét idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, gyomorsav túltengésre ajánlották TÁMOP B-14/

21 POHARAZÓK- IVÓCSARNOKOK A gyógyvizekben lévő különféle ásványi sók gyakran kölcsönösen befolyásolják egymás felszívódását a szervezetben, gátolják vagy növelik, ezáltal az összetétel ismerete alapján várt hatástól jelentősen eltérhet a valódi biológiai effektus. A szervezetbe kerülő víz a vérárammal átjárja az egész szervezetet, így a benne oldott sók is eljutnak valamennyi szervhez, sejthez. Még a kellő körültekintéssel történő alkalmazás esetén is számolni kell a balneoterápiában (fürdőkezelés) jól ismert, ún. fürdőreakcióra emlékeztető tünet együttes kialakulására - rossz közérzet, fáradékonyság, ingerlékenység, étvágycsökkenés, fejfájás, esetleg hőemelkedés. Ezeknek a tüneteknek, panaszoknak az együttesét nevezik gyógyvízreakciónak, amely rendszerint két-három nap alatt elmúlik, ezért nem érdemes abbahagyni az ivókúrát. TÁMOP B-14/

22 POHARAZÓK- IVÓCSARNOKOK Kénes gyógyvizek (Harkány, Hévíz, Balf, a Lukács és a Rudas fürdő vize) élénkül a légzés, kén rakódik le a nyálkahártyákban, ízületekben és emelkedik a vérben a C-vitamin- tartalom. A kénes gyógyvizek jó hatásúak csökkent gyomorsavtermelés, gyomorsavhiány és gyomorhurut kezelésében, mert fokozzák a gyomorsav elválasztást. Radon tartalmú (radioaktív) gyógyvizek (Rudas, Gellért fürdő, Hévíz) Értágító hatásúak, rendszeres alkalmazásukkal csökken a vérnyomás, enyhülnek az érelmeszesedéses végtagpanaszok. Kedvezően hatnak a cukorbetegségre és a köszvényre. A radont tartalmazó hévizekből legfeljebb 3-4 hetes ivókúrákat szabad tartani, rendszeres és állandó fogyasztásra nem kell törekedni. TÁMOP B-14/

23 HÉVIZEK, TERMÁLVIZEK Termálvíznek vagy hévíznek nevezzük a 30 °C feletti hőmérsékletű rétegvizet. Két nagy, regionális elterjedésű hévíztároló rendszer található az ország területén. A mezozoós karbonátos rétegösszlet karsztos tároló típus (Buda, Hévíz, Harkány, Eger stb.). Ezek általában igen régóta ismert, már a rómaiak által is hasznosított források, melyekre különösen a török hódoltság idejében számos gyógyfürdő épült. A felsőpannon porózus rétegösszlet a másik fő rendszer, amely a Pannon- medence kialakulásához kötődő folyamatok során létrejött képződményekhez kapcsolódik. Ennek bizonyos szakaszait vastag homok- és homokkőrétegek alkotják, melyek közismerten jó víztároló tulajdonságúak, és a belőlük feláramló vizek 90°C-nál is forróbbak lehetnek (Hajdúszoboszló, Gyula, Bükfürdő, Zalakaros stb.) TÁMOP B-14/

24 HÉVIZEK, TERMÁLVIZEK Hazánkban naponta m 3 30°C fok feletti hévíz tör felszínre. Ennek mintegy 10 százalékát Budapest adja, ahol a világon, egyedülálló módon 118 termálkút működik hévízkút (azaz 30°C-nál melegebb vizet adó kút) jelentős hányada, 250 kút vize balneológia céllal hasznosul budapesti fürdők, Harkány, Hévíz, Bükfürdő, Zalakaros, Sárvár, Gyula, Hajdúszoboszló, Debrecen csak ritka esetben valósul meg a komplex, többlépcsős hasznosítás, a kitermelt víz teljes körű, mind energetikai, mind pedig balneológiai hasznosítása TÁMOP B-14/

25 ÁSVÁNYI ANYAGOK természetes ásvány- és forrásvizekben található jelentősebb összetevők különböző módon hatnak az emberi szervezetre A testtömeg 0,25 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makro-, az ennél kisebb mennyiségben találhatókat mikroelemeknek nevezzük. Fontos tudni, hogy vannak olyan elemek is, amelyek a szervezetben felhalmozódnak, mérgezőek és súlyos betegséget okozhatnak. Az összes oldott sótartalmon belül a kalcium, magnézium és a hidrogén karbonát aránya minél magasabb legyen, ezek táplálkozásfiziológiailag rendkívül fontos elemek TÁMOP B-14/

26 AZ ÁSVÁNY- ÉS GYÓGYVIZEK FŐBB TÍPUSAI Egyszerű termálvizek Egyszerű szénsavas (savanyú) vizek Alkáli-hidrogén-karbonátos (alkalikus) vizek Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos (földes-meszes) vizek Kloridos (konyhasós) vizek Szulfátos (keserűsós) vizek Vasas vizek Kénes vizek Jódos és brómos vizek Fluoridos vizek Radioaktív vizek TÁMOP B-14/

27 ÖSSZEFOGLALÁS Testünk egészségi állapotát a legközvetlenebb módon a táplálkozással tudjuk befolyásolni A táplálkozásnak vannak szabályai, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni A hazai táplálkozásra jellemző a túlzott energia bevitel, a fokozott zsiradék-, koleszterin- és só-fogyasztás, illetve az alacsony élelmirost-bevitel. Az egészséges életmódnak két meghatározó és egymással szoros kapcsolatban álló eleme az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás (energiaegyensúly) TÁMOP B-14/

28 FORRÁSOK Fövényi J., Arnold Cs., Andor M. (1986) Cukorbetegség. Megelőzés – kezelés – gondozás. A gyakorló orvos könyvtára. Medicina Kiadó. ISBN ; ISSN p. Halmos T., Kautzky L., Suba I. (1995) Metabolikus X szindróma. Elhízás, diabetes, szív- és érbetegségek kapcsolata. Springer Kiadó. ISBN p. Kékes E. (2009) Kardiovaszkuláris szűrővizsgálatok. SpringMed szakkönyvek. SpringMed Kiadó. ISBN p. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (2005) Korszerű és egészséges iskolai büfé. Ajánlás a helyes táplálkozás és életmód elveinek elsajátításához. 18.p. Nádasi T., Udud P. (2007) Ásványvizek könyve. Kiadó: Aquaprofit Zrt., Budapest. 191.p. Pados Gy. (2006) A nagy rizikófaktorok. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése. SpringMed Kiadó. ISBN ; ISSN p. Paragh Gy., Bajnok L., Balogh Z., Dihen S. (2014) Étrendi és életmódbeli tanácsok túlsúly és elhízás esetén. TEVA Cardio. Teva Magyarország Zrt. 28.p. TÁMOP B-14/

29 ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEK 1.A táplálkozáshoz kapcsolódó betegségek az összes halálozás okainak hány %-át képviselik? 2.Mi az egészséges étrend ideális tápanyagmegoszlása? 3.Mi tartozik a finomított élelmiszerek összetevői közé? 4.Becslések szerint hány gyermek nem jut naponta meleg ételhez? 5.Mennyi gyümölcsöt célszerű naponta fogyasztani? 6.Milyen gyakorisággal ajánlott a gyerekek testsúly és testmagasságának mérése? 7.Melyik szervezet nevéhez fűződik „A táplálkozás, a testmozgás és az egészség globális stratégiája” című dokumentum? 8.Milyen tevékenységgel lehet a fiatalok fogyasztási szokásait megváltoztatni? 9.Melyik jogszabály különítette el a fürdésre és ivásra használható gyógy és ásványvizeket egymástól? 10.Hány római kori fürdő maradványait tárták fel eddig? TÁMOP B-14/

30 ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEK 11.Milyen intézetet létesítésével ismerte el Magyarország kivételes lehetőségeit az ENSZ? 12.Jelenleg hány darab minősített gyógy- és termálfürdő van Magyarországon? 13.Magyarországon mennyi meleg vizes gyógyfürdő található? 14.Milyen hatásai vannak a radon tartalmú gyógyvizeknek? 15.Milyen nagy regionális hévízadó rétegek vannak az országban? 16.Hány termálkút működik Magyarországon? 17.Mire figyeljünk a rendszeres fogyasztásra szánt ásványvíz kiválasztásánál? 18.Az ásványvízben az összes oldott sótartalmon belül milyen anyagok aránya legyen magasabb? 19.Ki rendszerezte a vizeket gyógyhatásuk szerint hazánkban? 20.Milyen típusú víz található Balfon? TÁMOP B-14/

31 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "MODUL CÍME: KÖZÉTKEZTETÉS ÉS PREVENCIÓ TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések