Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek."— Előadás másolata:

1 Személyes életvitel

2 Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek szembeötlők: munkanélküliség, szegénység, gyűlölködő hangnem a politikában, szenvedélybetegek számának növekedése, hajléktalanság, bűnözés, korrupció, széthullott családok, idegbeteg, sérült gyermekek, egyre több depressziós ember. Mindezekre ráerősít a TV csatornák agressziót sugalló, és szennyet árasztó műsora. Ennek a helyzetnek egy „haszna” van: egyre több szociális munkásra, szociális munkát végző civil és egyházi szervezetre, és szociális intézményre van szükség.

3 A szociális munkás feladata az egyének, és a társadalom sebeinek a gyógyítása. Első feladat a diagnózis megállapítása. Hol a hiba, mi a betegség?  A tekintélytisztelet hiánya Döbbenetes vádak a miniszterelnök ellen – vezető államférfiak ellen. Igaz? Nem igaz? Döbbenetes vádak a miniszterelnök ellen – vezető államférfiak ellen. Igaz? Nem igaz? Parlamenti bizottságok egyetlen célja: lejáratás Hogyan hat a közgondolkodásra? Főnök – beosztott viszonyra … diák – tanár … gyermek – szülő, stb. Perek sokasága: milliárdok sikkasztóiról – ártatlanok? Bíróság tekintélye? Bűnelkövetők személyiségi jogai Ha nincs etikai alapon önkéntes tekintélytisztelet – van félelem, erőszak (diktatúra) vagy széthullás és anarchia.

4  A tekintélytisztelet hiányának oka Európa – Magyarország is – kiiktatta hitéből, gondolkodásából az abszolút tekintély – Isten – létezését, és Isten szavának – a Bibliának a tekintélyét. Királyok, vezetők, szülők tekintélye, az erkölcsi rend pillérei a Szentírásra épültek. (pl. tízparancsolat, a hegyi beszéd) Volt sok visszaélés Isten és a Biblia tekintélyével: nem ok az elvesztésére. Lett volna és van mihez visszatérni.

5  Milyen eszmei alapra épül ma az emberek, a társadalom gondolkodása és etikája? Neoliberális szemlélet = központ: az ember – az ember érdekeinek szabad érvényesítése. - Az az igaz, ami érdekeidnek megfelel: a szavak arra valók, hogy pillanatnyi érdekeidet elérd. „ Inkább mondjatok igen, ha igenre gondoltok, és nemet, ha nemre gondoltok! Ezen a két szón kívül már minden a gonosztól van” (Mt 5:37 „Mondom nektek: az ítélet napján minden felesleges szóról számot kell majd adni, amit valaha kimondott az ember.” Mt 12:36)

6  Közerkölcs a mélyponton. Nincs viszonyítási alap = szilárd, örök erkölcsi törvények. Új rend: ami jólesik, ahányszor jólesik. - átformálta a közgondolkodást - Ami 50 éve szégyen volt, most a TV-ben a siker, és a dicsőség fénye. - Ami a Biblia szerint bűnös kötelék, és elhajlás – annak elítélése is ma a szabadságjog súlyos megsértése: homoszexualitás – egyneműek házassága

7  A közerkölcs romlásának következményei a társadalomban. - egyre több válás - egyre kevesebb házasságkötés - A születések számának ijesztő méretű csökkenése – nemzetpusztulás - Az aktív korosztály csökkenések – idősek eltartásának problémája. A most felnövő fiatalok közt egyre több a sérült. - A népesség fogyását bevándorlással kell pótolni – tömeges vándorlás a harmadik világból. - A hitehagyott Európa nem tudja asszimilálni a bevándorlókat. Nem kérnek Európa liberalizmusából és erkölcséből. - A bevándorlók megőrzik ősi identitásukat és jogokat követelnek.

8  Gazdasági és etnikai problémák a társadalomban. - Egyre nagyobb a szakadék a szűkülő, és hatalmat gyakorló gazdag elit és a növekvő szegények rétegek között. - A roma probléma - A hajléktalanság életmóddá válása.

9


Letölteni ppt "Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések