Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vér- és nyirokrendszeri betegségek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vér- és nyirokrendszeri betegségek"— Előadás másolata:

1 Vér- és nyirokrendszeri betegségek
Készítette: Juhász Zoltán

2 Vérbetegségek Vércukor – Cukorbetegség
A cukrot a szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni, így az felgyülemlik. lehet szerzett vagy örökölt betegség Fehérvérőség – Leukémia A vér- és a nyirokképző rendszer egész szervezetre kiterjedő daganatos megbetegedése, melynek során éretlen sejtek keletkeznek. vérszegénységgel és vérzékenységgel jár együtt.

3 Vérhas A piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása. Csecsemőknél és idősebbeknél a folyadékveszteség akár végzetes következményekkel is járhat. Vérmérgezés A vérmérgezés olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet.

4 Vérszegénység A régen sápkórosnak nevezett illetőben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során. bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű Vérbaj – Szifilisz nemi úton terjedő kórság először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg Vérzékenység (hemofília) A hemofília vagy vérzékenység egy öröklődő betegség, mely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

5 ÉRSZŰKÜLET tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el okozhat a szívkoszorú ereknél fáradságérzetet, megterhelésnél heves fájdalmat a szívtájon Koszorúér (arterioszklerózis) a keringési rendszer helyi elégtelensége, amely az erek szűkületéből-elzáródásából, avagy a simaizom-görcséből adódhat. Alacsony vérnyomás az agyi funkciókat károsítja A lakosság 30 százalékát érinti ez a betegség

6 a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90-et
Magas vérnyomás a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90-et Bár a magas vérnyomás általában felnőttkorban jelentkezik, nem ritka a gyerekeknél előforduló hipertónia. Szövődményei Szellemi leépülés, az artériák károsodása, szívelégtelenség, stroke, vesekárosodás, látásvesztés Leiden mutáció A mélyvénás trombózis, vagyis a vénák vérrögösödése elősegíti a tartós fekvés, hosszabb autózás vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, dohányzás

7 Koleszterein zsíros vegyület, amit minden sejtünk termel és ami elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A legtöbb koleszterint a máj, a belsőségek, a tojás sárgája és tejtermékekben található zsírok tartalmazzák. Stroke A stroke okozza a legtöbb felnőttkori rokkantságot egy vérrög elzárja valamelyik eret az agyban Visszértágulat (szkleroterápia) számos szövődményhez vezethetnek

8 Szívelégtelenség gyorsan, hirtelen is kialakulhat például szívinfarktus után de lassan, fokozatosan is A legtöbb rendellenesség, ami ide vezet, végleges Szívroham Általában terhelésre vagy idegi hatásra jelentkező, halálfélelemmel és izzadással járó nyomó, szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely a nyakba és a karokba sugározhat. Hirtelen szívhalál a szívizomzat nem megfelelő tevékenysége

9 A vérkép legfontosabb adatai
Vérsejtsüllyedés: a vér alakos elemeinek egy speciális csőben történő ülepedését vizsgálják A minőségi vérkép nagyon fontos adatokkal képes szolgálni a szervezet kóros elváltozásairól. a karélyos magvú fehérvérsejtek megszaporodása bakteriális fertőzés, leukémia esetén jellemző limfociták megszaporodása vírus fertőzésekben fordul elő az eozinofil festődésű fehérvérsejtek megszaporodása allergiás folyamatokra utal, illetve bélférgesség, bizonyos daganat-típusok esetén fordul elő a bazofil festődésű fehérvérsejtek megszaporodása tumorokban, leukémiában jellemző a monocita (egymagvú sejtek) számának emelkedése egyes egysejtű fertőzésekben fordul elő.

10 A nyirokrendszer A nyirokrendszer az erekhez hasonlóan - a vénák mellett haladva - behálózza az egész szervezetet. Ez a "szervrendszer" a test egészségének, védekező készségének megőrzéséért felelős. Betegségei felboríthatják a szervezet védelmi mechanizmusát. A 3D ultrahangtechnika a nyirokrendszer betegségeinek feltárásában és nyomon követésében is nagy segítséget jelent.

11 Nyirokrendszeri betegségek
A gyulladás A legszembetűnőbb nyirokérrendszeri betegség Nyirokkal terjedő daganatok A nyirokrendszernek önállóan is kialakulhat daganatos megbetegedése, amit limfómának hívnak A limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganata Rejtőzködő, általános tünet együttese miatt Kezelés nélkül a túlélés esélye néhány hónaptól akár évtizedekig is tarthat.

12 A lép megbetegedései Léprepedés balesetek kapcsán jön létre Az ilyen sérülések azonnali sebészi beavatkozást igényelnek A nyiroködéma szövődményei 1. Nehéz végtagi érzés 2. Zsibbadás 3. Fájdalom 4. Ízületi mozgáskorlátozottság 5. Gyakoribbak a fertőzések az érintett végtagon (mind a baktériumok, mind pedig gombák sajnos gyorsabban és erőteljesebben támadják és telepítik be a nyiroködémás lábakat és karokat) 6. Mélyvénás trombózis gyakrabban alakulhat ki!

13 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Vér- és nyirokrendszeri betegségek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések