Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vér- és nyirokrendszeri betegségek Készítette: Juhász Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vér- és nyirokrendszeri betegségek Készítette: Juhász Zoltán."— Előadás másolata:

1 Vér- és nyirokrendszeri betegségek Készítette: Juhász Zoltán

2 Vérbetegségek  Vércukor – Cukorbetegség  A cukrot a szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni, így az felgyülemlik.  lehet szerzett vagy örökölt betegség  Fehérvérőség – Leukémia  A vér- és a nyirokképző rendszer egész szervezetre kiterjedő daganatos megbetegedése, melynek során éretlen sejtek keletkeznek.  vérszegénységgel és vérzékenységgel jár együtt.

3  Vérhas  A piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása.  Csecsemőknél és idősebbeknél a folyadékveszteség akár végzetes következményekkel is járhat.  Vérmérgezés  A vérmérgezés olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet.

4  Vérszegénység  A régen sápkórosnak nevezett illetőben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során.  bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű  Vérbaj – Szifilisz  nemi úton terjedő kórság  először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg  Vérzékenység (hemofília)  A hemofília vagy vérzékenység egy öröklődő betegség, mely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

5  ÉRSZŰKÜLET  tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el  okozhat a szívkoszorú ereknél fáradságérzetet, megterhelésnél heves fájdalmat a szívtájon  Koszorúér (arterioszklerózis)  a keringési rendszer helyi elégtelensége, amely az erek szűkületéből-elzáródásából, avagy a simaizom-görcséből adódhat.  Alacsony vérnyomás  az agyi funkciókat károsítja  A lakosság 30 százalékát érinti ez a betegség

6  Magas vérnyomás  a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90-et  Bár a magas vérnyomás általában felnőttkorban jelentkezik, nem ritka a gyerekeknél előforduló hipertónia.  Szövődményei  Szellemi leépülés, az artériák károsodása, szívelégtelenség, stroke, vesekárosodás, látásvesztés  Leiden mutáció  A mélyvénás trombózis, vagyis a vénák vérrögösödése  elősegíti a tartós fekvés, hosszabb autózás vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, dohányzás

7  Koleszterein  zsíros vegyület, amit minden sejtünk termel és ami elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.  A legtöbb koleszterint a máj, a belsőségek, a tojás sárgája és tejtermékekben található zsírok tartalmazzák.  Stroke  A stroke okozza a legtöbb felnőttkori rokkantságot  egy vérrög elzárja valamelyik eret az agyban  Visszértágulat (szkleroterápia)  számos szövődményhez vezethetnek

8  Szívelégtelenség  gyorsan, hirtelen is kialakulhat például szívinfarktus után  de lassan, fokozatosan is  A legtöbb rendellenesség, ami ide vezet, végleges  Szívroham  Általában terhelésre vagy idegi hatásra jelentkező, halálfélelemmel és izzadással járó nyomó, szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely a nyakba és a karokba sugározhat.  Hirtelen szívhalál  a szívizomzat nem megfelelő tevékenysége

9  A vérkép legfontosabb adatai  Vérsejtsüllyedés: a vér alakos elemeinek egy speciális csőben történő ülepedését vizsgálják  A minőségi vérkép nagyon fontos adatokkal képes szolgálni a szervezet kóros elváltozásairól.  a karélyos magvú fehérvérsejtek megszaporodása bakteriális fertőzés, leukémia esetén jellemző  limfociták megszaporodása vírus fertőzésekben fordul elő  az eozinofil festődésű fehérvérsejtek megszaporodása allergiás folyamatokra utal, illetve bélférgesség, bizonyos daganat-típusok esetén fordul elő  a bazofil festődésű fehérvérsejtek megszaporodása tumorokban, leukémiában jellemző  a monocita (egymagvú sejtek) számának emelkedése egyes egysejtű fertőzésekben fordul elő.

10 A nyirokrendszer  A nyirokrendszer az erekhez hasonlóan - a vénák mellett haladva - behálózza az egész szervezetet.  Ez a "szervrendszer" a test egészségének, védekező készségének megőrzéséért felelős.  Betegségei felboríthatják a szervezet védelmi mechanizmusát.  A 3D ultrahangtechnika a nyirokrendszer betegségeinek feltárásában és nyomon követésében is nagy segítséget jelent.

11 Nyirokrendszeri betegségek  A gyulladás  A legszembetűnőbb nyirokérrendszeri betegség  Nyirokkal terjedő daganatok  A nyirokrendszernek önállóan is kialakulhat daganatos megbetegedése, amit limfómának hívnak  A limfóma  a nyirokrendszer rosszindulatú daganata  Rejtőzködő, általános tünet együttese miatt  Kezelés nélkül a túlélés esélye néhány hónaptól akár évtizedekig is tarthat.

12  A lép megbetegedései  Léprepedés  balesetek kapcsán jön létre  Az ilyen sérülések azonnali sebészi beavatkozást igényelnek  A nyiroködéma szövődményei  1. Nehéz végtagi érzés  2. Zsibbadás  3. Fájdalom  4. Ízületi mozgáskorlátozottság  5. Gyakoribbak a fertőzések az érintett végtagon (mind a baktériumok, mind pedig gombák sajnos gyorsabban és erőteljesebben támadják és telepítik be a nyiroködémás lábakat és karokat)  6. Mélyvénás trombózis gyakrabban alakulhat ki!

13 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Vér- és nyirokrendszeri betegségek Készítette: Juhász Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések