Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk megszüntetése és az eredeti állapot helyreállítása.

2 Környezetvédelem Környezet: az embert körülvevő élő és élettelen tényezők összességét nevezzük.

3 A környezeti elemek védelme szerint a környezetet csoportosíthatjuk: 1. A Föld védelme: a föld felszíne és a felszín alatti rétegek, a talaj, a kőzetek és ásványok, a barlangok, a domborzat. 2. A vizek védelme: a felszíni vizek, a felszín alatti vizek. 3. A levegő védelme: a légkör egésze.

4 A környezetet csoportosíthatjuk: A környezeti elemek védelme szerint, mint: 4. Az élővilág védelme: a növényvilág, az állatvilág, mikroorganizmusok. 5. A táj védelme: a nemzeti parkok, a természetvédelmi területek, a tájvédelmi körzetek. 6. A települési környezet: a lakóterületek, a mezőgazdasági területek, az ipari parkok.

5 A környezetet csoportosíthatjuk: A környezet nagysága szerint: mikrokörnyezet; a helységeken és a létesítményeken belüli terek, mezőkörnyezet; a helységeken, létesítményeken kívüli, de a település határán belüli térségek, makrokörnyezet; a település határán kívül eső terek. A környezetvédelem közege szerint: talajvédelem, a vízminőség védelme, zajártalmak, sugárzás, hulladékkezelés

6 Előttünk az özönvíz 50 p.

7 Az erdők védelme: Az erdők károsodása legtöbbször az ember gondatlan beavatkozásának következménye: a helytelen erdőgazdálkodás (pl. rablógazdálkodás) az ipari tevékenységek következtében levegőbe jutó szennyező anyagok károsító hatásai a gondatlanságból erdő tűzkárok, amelyek nagyon rövid idő alatt több km-es erdőterületet pusztítanak el.

8 Az erdők védelme: Életünk szempontjából kiemelt jelentőségű az erdők védelme. Az erdő az élőlények élettere, befolyásolja a légkör oxigén és szén-monoxid koncentrációját. A lombkoronaszintek, a cserjeszint és a gyepszint szűrőként lefékezi a csapadékot, ezáltal az egyenletesen jut a talajba.

9 Harmincöt futballpályányi területet irtanak ki percenként a Földön

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 A hulladék fogalma A hulladék olyan feleslegessé vált, a keletkezés helyén fel nem használható különböző mennyiségű és minőségi anyag, mely kezeléséről gondoskodni kell.

23 Fajtájuk szerint lehetnek: termelési hulladékok települési hulladékok különleges kezelést igénylő/veszélyes/ hulladékok

24 A termelési hulladék, a termelési folyamat különböző fázisában keletkező hulladékfajta. A települési hulladék elsősorban a háztartásokban és a közintézményekben keletkezik szemét formájában. Emellett képződik a kommunális szennyvíz, ami sajnos ma még nem minden esetben kerül a szennyvízgyűjtő csatornarendszerbe. A lakossági és az ipari tevékenységek során mindig keletkezik valamennyi mennyiségű veszélyes-anyag, aminek a gyűjtése, kezelése kiemelten fontos.

25 A hulladékok keletkezése: Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék képződik. Felmérések szerint az ipari eredetű hulladék mennyisége csökkenést, a kommunális hulladék növekedést mutat.

26

27

28

29 https://youtu.be/xby7Ks7cw7chttps://youtu.be/xby7Ks7cw7c önözvíz

30 https://youtu.be/jfkUyMEiHdshttps://youtu.be/jfkUyMEiHds Vízszennyezés

31 Hulladékok összegyűjtése: A hulladékok összegyűjtés során a hulladékok tárolását oldják meg a környezetet nem szennyező módon. A hulladékokat a keletkezési helyükön átmenetileg szemét gyűjtő-edényben, vagy zsákban gyűjtik. A szabványos gyűjtőedények alkalmazása a szállítást segítik. A további kezelések elősegítése szempontjából a hulladékokat szétválogatva kell gyűjteni és tárolni. Ez a szelektív hulladékgyűjtés.

32

33

34 Veszélyes hulladékok 40% Festék, hígító 18% Háztartási vegyszer 12% Szennyezett csomagoló anyag 10% Gyógyszerek 11% Szárazelem 8% Olajos hulladék 2% növényvédő szerek

35 Akkumulátor hasznosítása https://youtu.be/jBR3yOfqVWI

36 Témazáró dolgozat! 1.Ismertesse mi a környezetvédelem! 2.Ismertesse, hogy környezetvédelmi szempontból mit értünk környezet alatt! 3.Csoportosítsa a környezetet a környezeti elemek védelme szerint!

37 Elpusztítjuk a földet https://youtu.be/t4l1yoiKp_I

38 Élelmiszerek hamisítása https://youtu.be/U8O3Qj3KZNw


Letölteni ppt "Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések