Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő."— Előadás másolata:

1 Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő

2 Európa ökológiai lábnyoma

3 A modell!!!

4 Mi hiányzik az ábráról?? Az energiabevitel minden ponton, ugyanis a körkörös gazdaság működtetéséhez is majdnem annyi energiára van szükség, mint a lineáris gazdasághoz (70-80%)! Megelőzés szerepe, helye a rendszerben! – Hierarchia csúcsa!!! Újrahasználat, újrahasználatra való előkészítés helye szerepe a rendszerben! Rossz a hulladék definíció! (hulladék: bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles;)

5 Hol tart a Zéró hulladék program készítése 2014 július óta (COM(2014)398 megjelenése) nem történt érdemi konzultáció az EU tagállamok között. Nyáron volt két hónapos on-line véleménynyilvánítási lehetőség és lezárásként június 25-én egy zárókonferencia. Mo-ot csak két civil szervezet képviselte. Az államok OMP-it 1.5 éve vizsgálja az EU, összegzés, továbblépés egyenlőre nincs.

6 Üveghasznosítás mint állatorvosi ló Eurostat üveg hasznosítási adatok Belgium 2007-2012 100%-os hasznosítás Dánia 2007-2010 130-170 % Adatszolgáltatás komolysága!!

7 Hogy állunk mi? Rosszul!! Eurostat adatai szerint 2011-ben 41.2 % 2012 -ben 34.0 % (EU kötelezettség 60 %), Az OGYHT ugyan kitűzi a 60 %-os célt, de ezt megközelíteni sem sikerül. Kibocsátás 2011-ben 130 etonna/év, 2015-ben 101 etonna/év (Miközben 850 et-ról 1100 etonnára nőtt a csomagolás kibocsátás).

8 Okok! A koncentrált ipari begyűjtés 2011 előtt is megoldott volt, a növekedés csak lakossági begyűjtésből történhet, 2013-ig döntően gyűjtőszigetes rendszer működik, A házhoz menő gyűjtéssel az üveg begyűjtés hatékonysága tovább romlott, A gyűjtőszigeteket visszavonják, legtöbb helyen az üvegkonténerekkel együtt.

9 Okok 2. Finanszírozás: begyűjtés és hasznosítás 2011-ben ipari 12 Ft/kg, lakossági: 22 Ft/kg 2015-ben ipari 31 Ft/kg, lakossági: 48 Ft/kg Több mint kétszeres finanszírozás növekedés mellett csökken a begyűjtött és hasznosított mennyiség, Jelentős mértékű utófinanszírozás: pl: ősszel jelentek meg az ipari pályázatok, és a lakossági hasznosítói pályázatok.

10 Különböző csomagolóanyagok környezetterhelése (KM-Projekt kft 2009. LCA vizsgálat)

11 Egyutas vagy többutas?

12 Mi a megoldás?? Hasznosítói kapacitás rendelkezésre áll Unión belül, a lakossági begyűjtés növelése a cél, EU tapasztalat, hogy ahol csak gyűjtőszigetes rendszer működik, ott 30-40%-nál nem növelhető tovább a lakossági gyűjtés, Ahol betétdíjas rendszer működik ott 70 % felett van a gyűjtés hatékonysága, Tehát a 60 % elérése csak a betétdíjas rendszer bevezetésével érhető el, ( és a 85% ?!!)

13 Betétdíjas palackok is lehetnek szépek!

14 Varga Pincészet gazdaságossági vizsgálata a betétdíj bevezetéséhez

15 Összefoglalás Az üveg a csomagolások közül a legnagyobb környezeti terhelést okozza! A jelenlegi rendszerrel nem érhető el érdemi fejlődés az üveg visszagyűjtésben és hasznosításban, A több millió üvegpalackot forgalmazó cégeknek jelenleg is gazdaságos a többutas rendszer bevezetése (Varga Pincészet, sörgyárak), Elsősorban ezt kell ösztönözni, erre a HKI lehetőséget ad!

16 Összefoglalás 2. Európai példák sora bizonyítja, hogy az üvegnél az egyutas csomagolásnál is sikerrel működik a betétdíjas rendszer. Jelentősen növekszik a hasznosítási arány ( 60% felett a koncentrált begyűjtés miatt), és ezzel a környezeti terhelés. betétdíj bevezetése az üvegre politikai döntés kérdése, de ehhez minden szakmai információ adott!!! A körkörös gazdaság koncepcióban cél kell legyen az üvegek standardizálása (kevesebb formaválaszték) és regionális üvegmosók létesítése. Ez csak Uniós együttműködéssel valósulhat meg, de csak így teljesíthetőek az ambiciózus 2025-2030-as célszám tervezetek. (80-85%)

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések