Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő."— Előadás másolata:

1 Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő

2 Európa ökológiai lábnyoma

3 A modell!!!

4 Mi hiányzik az ábráról?? Az energiabevitel minden ponton, ugyanis a körkörös gazdaság működtetéséhez is majdnem annyi energiára van szükség, mint a lineáris gazdasághoz (70-80%)! Megelőzés szerepe, helye a rendszerben! – Hierarchia csúcsa!!! Újrahasználat, újrahasználatra való előkészítés helye szerepe a rendszerben! Rossz a hulladék definíció! (hulladék: bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles;)

5 Hol tart a Zéró hulladék program készítése 2014 július óta (COM(2014)398 megjelenése) nem történt érdemi konzultáció az EU tagállamok között. Nyáron volt két hónapos on-line véleménynyilvánítási lehetőség és lezárásként június 25-én egy zárókonferencia. Mo-ot csak két civil szervezet képviselte. Az államok OMP-it 1.5 éve vizsgálja az EU, összegzés, továbblépés egyenlőre nincs.

6 Üveghasznosítás mint állatorvosi ló Eurostat üveg hasznosítási adatok Belgium %-os hasznosítás Dánia % Adatszolgáltatás komolysága!!

7 Hogy állunk mi? Rosszul!! Eurostat adatai szerint 2011-ben 41.2 % ben 34.0 % (EU kötelezettség 60 %), Az OGYHT ugyan kitűzi a 60 %-os célt, de ezt megközelíteni sem sikerül. Kibocsátás 2011-ben 130 etonna/év, 2015-ben 101 etonna/év (Miközben 850 et-ról 1100 etonnára nőtt a csomagolás kibocsátás).

8 Okok! A koncentrált ipari begyűjtés 2011 előtt is megoldott volt, a növekedés csak lakossági begyűjtésből történhet, 2013-ig döntően gyűjtőszigetes rendszer működik, A házhoz menő gyűjtéssel az üveg begyűjtés hatékonysága tovább romlott, A gyűjtőszigeteket visszavonják, legtöbb helyen az üvegkonténerekkel együtt.

9 Okok 2. Finanszírozás: begyűjtés és hasznosítás 2011-ben ipari 12 Ft/kg, lakossági: 22 Ft/kg 2015-ben ipari 31 Ft/kg, lakossági: 48 Ft/kg Több mint kétszeres finanszírozás növekedés mellett csökken a begyűjtött és hasznosított mennyiség, Jelentős mértékű utófinanszírozás: pl: ősszel jelentek meg az ipari pályázatok, és a lakossági hasznosítói pályázatok.

10 Különböző csomagolóanyagok környezetterhelése (KM-Projekt kft LCA vizsgálat)

11 Egyutas vagy többutas?

12 Mi a megoldás?? Hasznosítói kapacitás rendelkezésre áll Unión belül, a lakossági begyűjtés növelése a cél, EU tapasztalat, hogy ahol csak gyűjtőszigetes rendszer működik, ott 30-40%-nál nem növelhető tovább a lakossági gyűjtés, Ahol betétdíjas rendszer működik ott 70 % felett van a gyűjtés hatékonysága, Tehát a 60 % elérése csak a betétdíjas rendszer bevezetésével érhető el, ( és a 85% ?!!)

13 Betétdíjas palackok is lehetnek szépek!

14 Varga Pincészet gazdaságossági vizsgálata a betétdíj bevezetéséhez

15 Összefoglalás Az üveg a csomagolások közül a legnagyobb környezeti terhelést okozza! A jelenlegi rendszerrel nem érhető el érdemi fejlődés az üveg visszagyűjtésben és hasznosításban, A több millió üvegpalackot forgalmazó cégeknek jelenleg is gazdaságos a többutas rendszer bevezetése (Varga Pincészet, sörgyárak), Elsősorban ezt kell ösztönözni, erre a HKI lehetőséget ad!

16 Összefoglalás 2. Európai példák sora bizonyítja, hogy az üvegnél az egyutas csomagolásnál is sikerrel működik a betétdíjas rendszer. Jelentősen növekszik a hasznosítási arány ( 60% felett a koncentrált begyűjtés miatt), és ezzel a környezeti terhelés. betétdíj bevezetése az üvegre politikai döntés kérdése, de ehhez minden szakmai információ adott!!! A körkörös gazdaság koncepcióban cél kell legyen az üvegek standardizálása (kevesebb formaválaszték) és regionális üvegmosók létesítése. Ez csak Uniós együttműködéssel valósulhat meg, de csak így teljesíthetőek az ambiciózus as célszám tervezetek. (80-85%)

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések