Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SPORTTÖRTÉNET. AZ ELSŐ SPORTEMLÉKEK Időben a legkorábbi emlékek az Ókori Egyiptomból származnak. Az időszámításunk kezdete előtti 3. évezredből maradtak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SPORTTÖRTÉNET. AZ ELSŐ SPORTEMLÉKEK Időben a legkorábbi emlékek az Ókori Egyiptomból származnak. Az időszámításunk kezdete előtti 3. évezredből maradtak."— Előadás másolata:

1 SPORTTÖRTÉNET

2 AZ ELSŐ SPORTEMLÉKEK Időben a legkorábbi emlékek az Ókori Egyiptomból származnak. Az időszámításunk kezdete előtti 3. évezredből maradtak fenn vázafestmények és barlang-, illetve falrajzok olyan emberekről, akik birkóznak, úsznak, futnak, vagy a mai ökölvíváshoz hasonló módon küzdenek egymással.

3 Az ókori görög városállamokban a legfontosabb összetartó erő a hit volt. A görögök szinte minden cselekedetét áthatotta az istenfélés. Vallási szertartás volt a rendszeresen megszervezett sportversenyek sora.

4 Stadionfutás

5 Említésre méltóak a Pánhellén játékok, ahol a szabad görög férfiak mérhették össze fizikai erejüket békeidőben.

6 A pánhellén játékokból kiemelkedtek az Olümpiai játékok. Mára már a legtöbben csak ezekről a játékokról tudnak, mint ókori görög versenyről.

7 KÖZÉPKOR A középkori emberek nem törődtek az egészségükkel. Az akkori felfogás szerint a földi létet az örök paradicsomi élet követi, ahova a emberek a testüket nem viszik magukkal, ezért annak edzése Isten szemében szerintük felesleges, bűnös cselekedet.

8 A középkorban nem beszélhetünk szervezett sporttevékenységekről. A lovagi tornák is inkább a királyok és előkelők szórakoztatását szolgálták.

9 Sporteseménynek számított a vadászat, ez azonban csak az előkelők kiváltsága volt.

10 A falvak egyszerű sorban élő lakóinak életében a népi játékok (ugró-, futó-, karika-, csigajátékok), a vetélkedők, küzdőviadalok (birkózás, botvívás), a táncok, labdás játékok és egyéb egyszerűbb tárgyakkal (métaszerű ütős játék, gólyalábon járás) végzett ügyességi feladatok űzése jelentettek felüdülést a napi elvégzett munkák után.

11 A FELVILÁGOSODÁS KORA Elsőként a kor tudósai, gondolkodói, értelmiségei kezdték el az ember testi egészségét értéknek tekinteni.

12 Általánosan elfogadott alaptörvénnyé vált, hogy a higiénia, a testmozgás és az orvostudomány szerepe elengedhetetlen az ember egészségének megőrzésében.

13 A SPORTÁGAK KIALAKULÁSA Sportegyesületeket alkottak. Magyarországra az első sportokat azok a befolyásos politikusok hozták be, akik tanulmányaik révén bejárták Európát.

14 SPORT A VILÁGHÁBORÚ UTÁN Magyarországon például az 1920-as évek közepétől szervezett cserkész- és leventemozgalom indult, mely során a fiatalok különböző rendgyakorlatokkal ismerkedtek meg, fegyelmet és engedelmességet tanultak, és edzhették magukat.

15 NAPJAINKBAN A rendszeres testmozgás szerepe különösen megnőtt napjainkban. Az emberek felismerték annak jelentőségét, hogy sportolással sokat tehetnek a teljes értékű, boldog egészséges életért.


Letölteni ppt "SPORTTÖRTÉNET. AZ ELSŐ SPORTEMLÉKEK Időben a legkorábbi emlékek az Ókori Egyiptomból származnak. Az időszámításunk kezdete előtti 3. évezredből maradtak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések