Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hálózatok fogalma, előnyei A hálózat fogalma: Az egymással összekötött számítógépeket számítógép- hálózatnak nevezzük. (jegypénztár vasútállomáson,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hálózatok fogalma, előnyei A hálózat fogalma: Az egymással összekötött számítógépeket számítógép- hálózatnak nevezzük. (jegypénztár vasútállomáson,"— Előadás másolata:

1

2 A hálózatok fogalma, előnyei A hálózat fogalma: Az egymással összekötött számítógépeket számítógép- hálózatnak nevezzük. (jegypénztár vasútállomáson, bankkártya…) A hálózatok feladatai: - pl. közös program-használat… - pl. közös nyomtató használat… - pl. elektronikus levelezés, chat…

3 A hálózatok feladatai: 1: Tegyék lehetővé az adatok, programok közös használatát 2: Tegyék lehetővé egyes hardver eszközök (pl. nyomtató, nagy tárolókapacitású merevlemez…) közös használatát 3: Biztosítsák a felhasználók közötti kommunikációt

4 OSI modell (7 réteg) Fizikai Adatkapcsolati Hálózati Szállítási Együttműködési Megjelenítési Alkalmazási

5 A hálózat kialakítása: (a gépen túl) - hálózati kártya - (modem) - vezetékek (pl. koax-kábel, utp-, optikai-, rádióhullám, műholdas kapcsolat, …) - hálózati operációs rendszer (pl. Novell, Linux, Windows NT, W95-től…, WinXP, …) - hálózati berendezések (pl. HUB, SWITCH, ROUTER…)

6 Mi a modem? Milyen adatokkal jellemezhető egy modem? Modem = MOdulátor + DEModulátor, azaz jel átalakító és visszaalakító. Jellemzői: Sebesség: 33 kbs, 56 kbs (telefonos) … 1024 Mbs (kábelmodem, ADSL, BDSL, XDSL) Képességek: data, fax (telefonos) Hardver típus: külső (COM, LPT, USB, hálózati kártyán csatlakozás) vagy belső (PCI)

7 Mit jelent az Internet szolgáltató kifejezés? A cég, mely az Internet szolgáltatást nyújtja az adott munkaállomás részére: a cég kábelein, routerén, szerverén keresztül kapcsolódik a PC az Internetre.

8 A hálózatok csoportosítása 1: A gépek feladata szerint Egyenrangú hálózat Ügyfél-kiszolgáló hálózat szerver – munkaállomás (internetezés, levelezés…)

9 Mi a szerver és a munkaállomás gép feladata? Serviens = szolga. Feladata kiszolgálni a munkaállomásokat, és az azon dolgozó felhasználókat: ellátja őket adatokkal (fájlszerver), illetve a hálózat használatát lehetővé teszi (DNS, web, chat szerverek). Munkaállomás (workstation, client) = az a számítógép amellyel a felhasználó dolgozik, és a hálózathoz csatlakozva használja a szerverek erőforrásait.

10 A hálózatok csoportosítása 2: Kiterjedés szerint Helyi hálózat LAN, egy intézményen belül Városi hálózat MAN, a városban, régióban több helyi hálózat összekapcsolódásával Kiterjedt hálózat WAN, országokra, földrészekre kiterjedő összekapcsolás (pl. Sulinet, …)

11 A hálózatok csoportosítása 3: A számítógépek elrendezésének módja szerint Sín topológia (munkaállomások közös vezetéken keresztül kapcsolódnak a szerverhez) Gyűrű topológia (a számítógépek zárt vezetékhez kapcsolódnak) Csillag topológia (minden gép külön vezetéken csatlakozik a szerverhez)

12 Topológia szó jelentése „hely bemutatása” Egy hálózati topológia a számítógép-hálózatok esetén a hálózathoz tartozó csomópontok közötti kapcsolatokat határozza meg. Egy adott csomópont vagy egy másik csomóponthoz, vagy több másik csomóponthoz kapcsolódhat, különböző minták szerint. A használatos topológiák Gyűrű; Csillag; Teljes; Lánc; Fa(=osztott sín); Busz (=sín); Hurkolt

13 Egy adott topológia alapján megvalósított hálózat esetében természetesen már lényegesek a csomópontok közötti távolságok, a fizikai összeköttetési módja, az átvitel sebessége, de a hálózat topológiájára nincsenek hatással, az csak egy adott mintát követhet. Egyes topológiák összehasonlítása:

14 Sín topológia

15 Gyűrű topológia

16 Csillag topológia

17 AZ INTERNET WAN Az adatok csomagokra bontva haladnak egyik géptől a másikig. A hálózatban lévő gépek kommunikációs szabályait protokollnak nevezzük. Az internet által használt protokoll a TCP/IP.

18 Az IPv4 (32 bites) cím IP-address = IP-cím, azonosítószám minden hálózatban, amelyben a kommunikáció a TCP/IP-protokoll szerint folyik, és a gazdagépek IP-azonosítószámmal rendelkeznek. A mai (32 bites=4*2^8) IPv4 szabvány szerint, ez egy négy, pontokkal elválasztott, 1-3- számjegyű szám 0 és 255 között (pl:123.44.5.321).

19 Az IPv6 (128 bites) cím IPv6 nemzetközi bevezetés alatt levő új internet protokoll. Jellemzői: 128 bites IP címek, nagyságrenddel gyorsabb átvitel, nagyobb adatbiztonság, garantált sávszélesség.

20 Mi a DNS és létrejöttének oka? Domain Name Server Mivel a számokról a hálózat részterülete, címterülete (domain) nem felismerhető, létrejött ezenkívül egy betűkkel, szótagokkal jelölt változata is, a DNS-rendszer. A domain-nevek szerint megadott címet a DNS- szerver fordítja vissza önműködően számokká.

21 AZ INTERNET Az IP-címek és a domain nevek egymásnak való megfeleltetését a domain név szerverek végzik Az internet különböző felhasználási területeit az internet szolgáltatásainak is nevezzük. (elektronikus levelezés, WWW, FTP, IRC...)

22 AZ INTERNET IP-cím: 160.114.80.80 160.114.80.81 Dom ai n név: www.jgypk.u-szeged.hu www.stud.jgypk.u-szeged.hu

23 Az Internet címek hierarchiája 160.114.125.38 (IP cím) www.etr.u-szeged.hu (DNS név) Hátulról csökkenő hierarchikus szintek a DNS bejegyzésben (ellenben az IP címmel): hu – ország azonosító (domain) u-szeged – intézményazonosító (1. szintű szubdomain) etr – tanszéki domain (2. szintű szubdomain) www – konkrét számítógép (webszerver)

24 AZ INTERNET stud.jgypk.u-szeged.hu a gép neve a gépet tartalmazó helyi hálózat országos hálózat Magyarország.com,.edu,.mil ….hu,.de,.at,.fr …

25 Az internet szolgáltatásai Elektronikus levelezés a számítógépen előállított leveleinket a hálózaton keresztül továbbíthatjuk a címzettnek. World Wide Web (WWW) multimédiás anyagok (szöveg, kép, mozgókép, hang) elérésére nyújt lehetőséget

26 Az internet szolgáltatásai File Transfer Protocol (FTP) lehetővé teszi, hogy távoli és saját gépünk között állományokat másolhassunk, a távoli gépen fájl- és könyvtárműveleteket hajthassunk végre (jogosultságok!!!) Internet Relay Chat (IRC) valós idejű (on-line) beszélgetést biztosít Több felhasználó közvetlen beszélgetését teszi lehetővé (pl. www.chat.hu)

27 Internet főbb szolgáltatásai HTTP – weblapok elérése (port: 80) FTP – fájlok le és feltöltése (port: 21) IRC – szöveges üzenetek (chat) SMTP – levélküldés (port: 25) POP3 / IMAP4 – levélfogadás (POP3 port: 110)

28 Mi a homepage (weblap, ottlap, honlap stb.)? A honlap, nyitólap, címoldal, önálló, nemzetközi URL-címmel rendelkező információs lelőhely bemutatkozó oldala a Világhálón. Tartalmilag ma a honlap alatt egy olyan névjegyszerű főoldalt értünk.

29 A NETIKETT Az internet használata során be kell tartanunk a szokáson alapuló szabályokat: = hálózati etikett! Alapgondolat, hogy NE éljünk vissza a hálózat nyújtotta lehetőségekkel! Pl. Nem illik KIABÁLNI (azaz mindent nagy betűvel írni a fórumon, chat-en), helyette emotikonokat (smiley) használunk

30 Az elektronikus levelezés Levelezőprogramok: … Alapvető feladatok: - e-mail cím beállítása, - levél írása és küldése, - beérkezett levelek fogadása és olvasása, - válaszadás, - levelek továbbítása, - levelek rendszerezése (törlés…)

31 Az elektronikus levelezés Előnyei: olcsóbb, gyorsabb, mellékletek.. Hátrányai: számítógép, internet, e-mail cím szükséges, elveszik a kézírás varázsa… Az e-mail cím: oktato@jgypk.u-szeged.hu a felhasználót azonosítja a szerveren a levelezőszervert azonosítja

32 A böngészés A weboldalak olyan dokumentumok, amelyek szöveget, képet, hangot és/vagy mozgóképet is tartalmazhatnak (multimédiás dokumentumok) Hivatkozás, link, kapcsolódási pont … A hivatkozást tartalmazó szöveget hipertext-nek nevezzük. Hipertext dokumentum: HTML nyelv …

33 A böngészés Ahhoz, hogy a hipertext szöveget be tudjuk olvasni, a kapcsolódási pontokon az ugrást meg tudjuk valósítani, böngésző programra van szükségünk Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, Firefox … Az IE kezelőfelülete és kezelése

34 Letöltés, mentés Szöveg, kép, hang, program… mentése Weblap mentése: Fájl/Mentés másként - Hely - Fájlnév - Típus: - Teljes weblap - Webarchívum - Weblap, csak HTML - Szövegfájl (*.txt) - Kódolás

35 Keresés a Weben 1. Tematikus keresők pl. www.lap.hu www.startlap.com 2. Indexelt keresők pl. www.google.co.hu www.altavizsla.hu

36 Néhány lap a Weben Könyv, kép, zene és film,… a neten www.azbest.dragweb2.com www.mek.oszk.hu szotar.sztaki.hu/angol-magyar www.kfki.hu/keptar www.radio.hu www.danubius.hu … zene és film a weben


Letölteni ppt "A hálózatok fogalma, előnyei A hálózat fogalma: Az egymással összekötött számítógépeket számítógép- hálózatnak nevezzük. (jegypénztár vasútállomáson,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések