Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyógyvizek. Gyógyvíz fogalma Gyógyvíznek azon ásványvizeket nevezzük, melynek az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága illetve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyógyvizek. Gyógyvíz fogalma Gyógyvíznek azon ásványvizeket nevezzük, melynek az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága illetve."— Előadás másolata:

1 Gyógyvizek

2 Gyógyvíz fogalma Gyógyvíznek azon ásványvizeket nevezzük, melynek az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága illetve kémia összetétele szerint gyógyhatásúnak minősül.

3 A gyógy- és ásványvizeket ősidők óta használja az emberiség. Felfedezése a 1700-1800-as évekre tehető. A gyógyvíz a földfelszín alatt lévő kőzetek gőzének lecsapódásából, s a beszivárgó vízből képződik. Míg a felszínre ér, sok kőzeten halad át, melyekből felveszi az ásványi anyagokat, hogy oldott gázokban gazdagon és felmelegedve törhessen a felszínre. Gyógyvízzel számtalan betegség gyógyítható.

4 Amit mindenképpen tudnod kell a gyógyvizekről Az ásványvizek, gyógyvizek összetételét feltétlenül ismerned kell, hiszen nem minden esetben fogyaszthatsz például magas nátrium tartalmú vizet. A magas nátrium szint ugyanis nem illik a sószegény étrendbe. A gyógyvizeket csak és kizárólag orvosi javallatra idd. Gyerekeknek nem egészséges a nagy mennyiségű fluortartalmú vizek fogyasztása, kis mennyiségben viszont kifejezetten jótékony hatással van a fogakra és a csontozatra. Amennyiben vesebeteg vagy, veseköved volt/van, akkor különösen nagy figyelmet kell fordítanod az összetételre. A veséknek nem mindegy, hogy milyen tartalmú vizet kell feldolgozniuk

5 Melyik gyógyvíz mire való? Ferenc József Ásványianyag-tartalom: 20882 mg/l Használata: Has hajtás, aranyér, végbél és alhasi szervek megbetegedéseinek és epehólyag-gyulladás utáni állapotok kezelésére.

6 Jódaqua Ásványianyag-tartalom: 15883 mg/l Használata: Mokkáskanálnyit igyál meg naponta, ezzel fedezheted a napi jódszükségleted.

7 Salvus Ásványianyag-tartalom: 22205 mg/l Használata: Gyomorégésre, émelygésre, hányingerre, puffadás ellen, teltség érzet oldására illetve tompa gyomortáji nyomásra. Savtúltengéses gyomorhurut ellen is kiválóan alkalmas.

8 Mira Ásványianyag-tartalom: 15883 mg/l Használata: Epekőbetegség-, epehólyag gyulladás utáni állapotok, elhúzódó gyomor- és bélhurut kezelésére, fekélybetegségek utókezelésére, valamint erőlködés nélküli székelés elérésére alkalmas.

9 Parádi Ásványianyag-tartalom: 4445 mg/l Használata: Gyomor- és bélbetegségek, bélrenyheség, epehólyag kezelésére alkalmas, valamint az epe utak betegségeinek enyhítésére.

10 Borsodi-víz Ásványianyag-tartalom: 3380 mg/l Használata: Só vesztés esetén a sóháztartás helyreállítására.

11

12 „Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind- mind elvesznének.” Arany János

13 Gyógyvizek az orvostudományban A dédanyáink a múlt század elején, ha hörghurutjuk volt vagy gyomorbántalmakkal küszködtek, esetleg a csúz kínozta őket, Karlsbadba utaztak kúráltatni magukat. Megmártóztak a gyógyfürdőben, csőrős kancsóból szürcsölgették a gyógyvizet és a promenádon sétálgattak fel s alá.

14 Az orvostudomány azóta persze nagyot fejlődött, de a gyógyvizes kúrák jelentősége mit sem csökkent, csak ma wellness szállodákban találkozhatunk vele és balneoterápiának hívjuk. A balneoterápia, amely a latin balneum (fürdő) szóból ered és gyógyvizekkel történő gyógyítást jelent, magába foglal minden gyógyvizzel, termálvizzel történő kezelést, de ide tartoznak az ivókúrák, az inhalálás, az iszapkezelések és a szénsavas fürdők is. A balneoterápia a gyógyvizekben gazdag helyeken fejlődött ki, s mivel Magyarország bővelkedik gyógyforrásokban, így szinte egész területén a különböző hőfokú vizek ásványi anyagának jótékony hatását.

15 Gyógyvíz különböző területekre gyakorolt hatásai: Gyógyvíz gyomorműködésre gyakorolt gyógyhatása: krónikus gyomorhurut (gyomor nyálkahártya gyulladása) vagy túl sok gyomorsav termelődés, reflux betegség esetén a magas hidrogén- karbonát tartalmú gyógyvizek alkalmasak a gyógyításra. A gyomorégést is enyhíti étkezés előtt és közben fogyasztva. Gyógyvíz emésztési problémákra gyakorolt gyógyhatása: a túl kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány (fogyókúra-mozgás, bioenergetikai mozgásgyakorlatok), ballasztanyagokban, friss és nyers élelmiszerekben szegény étrend miatt székrekedéses problémák alakulnak ki. A szulfátokban gazdag gyógyvizek segítenek, melyek enyhe hashajtó tulajdonsággal bírnak.

16 Gyógyvíz veseműködésre gyakorolt gyógyhatása: aktivizálhatja, javíthatja a veseműködést, húgyúti fertőzések esetén a magas hidrogén-karbonát tartalmú, magnézium és kalcium tartalmú gyógyvíz, mely gyulladáscsökkentő hatással bír. Gyógyvíz anyagcserére gyakorolt gyógyhatása: élénkíthetik az epe és hasnyálmirigy működését a szulfát és magnézium tartalmú gyógyvizek. Cukorbetegségben javíthatja az inzulinhatást és a szervezet szénhidrát felvevő képességét a hidrogén-carbonát tartalmú gyógyvíz. A fokozott húgysavmennyiség a hidrogén-carbonát tartalmú gyógyvíz segítségével intenzívebben választódik ki.

17 Gyógyvíz ásványi anyagellátásra gyakorolt gyógyhatása: csontritkulás esetén, enzim és idegrendszer működésének (lásd.még: stressz-limbikus rendszer, vegetatív id.rendszer, alvás) segítéséhez hatékony a kalciumban gazdag és magnéziumban gazdag gyógyvíz. Nagy mennyiségű verejtékvesztés esetén pedig, a magas kalcium, magnézium és nátrium tartalmú gyógyvizek a megfelelőek.

18 Kénes gyógyvíz: (Harkány, Hévíz, Balf, Lukács és Rudas fürdő gyógyvize, Parádsasvár, Mezőkövesd). Gyógyvíz hatásai: élénkíti a légzést, szaporábbá válik és mélyül a légvétel. Kén rakódik le a nyálkahártyákban, ízületekben és emeli a C-vitamin szintet. A kénes gyógyvíz javítja a szervezet kénháztartását. A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén (fokozzák a sav kiválasztást) és a gyomorhurut kezelésében. Nőgyógyászati betegségekben, krónikus gyulladásokban és bőrgyógyászati betegségekben szintén eredményesen alkalmazható a kénes gyógyvíz. Inhalációs formában is használható a kénes gyógyvíz.

19 Radon tartalmú gyógyvíz (Rudas és Gellért fürdő, Hévíz, Eger, Miskolctapolca). Gyógyvíz hatásai: a radon tartalmú gyógyvíz értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedést, hatékony cukorbetegségben és köszvényben. A radon felszívódik a bőrön keresztül is, inhalációs formában is alkalmazható a radon tartalmú gyógyvíz. Gyógyvíz ellenjavallat: legfeljebb csak 3-4 hetes kúra engedélyezett a radon tartalmú gyógyvíz esetében!

20 Egyszerű termálvíz: (Csillaghegy, Római fürdő, Pünkösdfürdő). Gyógyvíz hatásai: az aranyér, a hüvely betegségeiben és a bőrbetegségekben hatékony a gyógyító hatásuk. Gyógyvíz ellenjavallat: szív és veseműködési zavarok esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

21 Savanyú gyógyvíz,egyszerű szénsavas vizek: 1liter vízben ált. 1 g-nál több szabad szén-dioxid van. (Balatonfüred, Csopak, Kékkút, Macorka /Nógrád megye/, Répcelak, Mihályi). Gyógyvíz hatásai: fokozzák a gyomorsav termelődést, az idegrendszerre nyugtatón hatnak. Fürdő esetén a szénsavgáz a bőrben mikromasszázs hatást fejt ki, ezzel értágulatot hoz létre, javul a bőr vérellátása és anyagcseréje. Gyógyvíz ellenjavallat: gyomorsav túltengés, gyomorfekély és kóros puffadás, előrehaladott visszér esetén nem alkalmazható a savanyú vizes gyógyvíz!

22 Alkalikus gyógyvíz, Na, K, Hidrogén- karbonátos ásványvizek: (Balf, Bükkszéki Salvus víz, Fonyód, parádi Csevice, szegedi Anna forrásvíz, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula). Gyógyvíz hatásai: az alkalikus gyógyvíz nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsav-csökkentő hatású és gyorsítják a sejtek működését. Gyógyvíz ellenjavallat: vesekőnél és coli fertőzésekben nem alkalmazható a gyógyvíz!

23 Földes-meszes gyógyvíz, Ca, Mg, Hidrogén-karbonátos ásványvizek: (Budapest, Balatonfüred, Kékkút, Székesfehérvár, mohai Ágnes és a parádi Szent István forrás, Bükkfürdő, Hegykő, Csopak). Gyógyvíz hatásai: a földes-meszes gyógyvíz általános gyulladáscsökkentő hatású, a csontritkulás kezelésére kiváló, mozgásszervi betegségekben és nőgyógyászati betegségekben javasolt. Vizelethajtó tulajdonsága révén segíti a vesekő-vesehomok kiürülését. Gyógyvíz ellenjavallat: székrekedés esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

24 Konyhasós gyógyvíz, Na és kloridionokat tartalmaz: (Alföldi fürdők, Parád, Sárvár, Pestszenterzsébet, Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Gyopáros, Nyíregyháza sóstó, Tamási). Gyógyvíz hatásai: a konyhasós gyógyvíz nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését növeli, mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati betegségekben ajánlott. Pikkelysömör és az immunrendszer erősítésére ajánlott. Gyógyvíz ellenjavallat: magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

25 Keserűsós gyógyvíz,szulfátion,Na- glaubersós víz és Mg-keserűsós víz (Alag, Tiszajenő - Mira víz, Hunyadi János víz, Nagyigmándi víz, Apenta ásványvíz, Ferenc József keserűvíz). Gyógyvíz hatásai: a keserűsós gyógyvíz gyomor és bélhurutban illetve epe panaszokban ajánlott, hatásukra az epehólyag gyakrabban húzódik össze, gyakoribb az epeürítés, ezáltal csökkenti az epehólyag pangását. A keserűsós gyógyvíz hashajtó hatása jelentős. Gyógyvíz ellenjavallat: Gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható a gyógyvíz! Epehólyag gyulladás és epekő esetén csak orvosi javaslatra vehető igénybe a gyógyvíz!

26 Vasas Gyógyvíz (parádi Clarissa forrás és István forrás, mohai Stefánia forrás). Gyógyvíz hatásai: a vastartalmú gyógyvíz vashiányos állapotokban kiváló, nőgyógyászati betegségekben is ajánlott. Gyógyvíz ellenjavallat nincs.

27 Jódos brómos gyógyvíz (Sóshartyáni Jódaqua, pesterzsébeti gyógyvizek, Bükkszék, Hajdúszoboszló, Debrecen, Karcag, Berekfürdő, Kecskemét, Eger, Cegléd). A jód a bőrön keresztül is felszívódik. A jódos, brómos gyógyvíz a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetében, prosztatagyulladás, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, az epe és hasnyálmirigy működés fokozására ajánlott. A jódos, brómos gyógyvíz csökkenti a húgysav- és a vércukorszintet, kezeli a pikkelysömört és a kéz-láb izületi betegségeit.

28 Gyógyvíz egyéb hatásai: A meleg vizes sós víz - fürdő csökkenti a vérnyomást (így a fürdő után óvatos, lassú mozdulatokkal kell kilépni a fürdőkádból), magas sótartalma révén pedig csökkenti az ödémás (vizenyős, víz - pangásos) tüneteket, ezért pl. szülés (és egyes nőgyógyászati betegségek esetén) után kifejezetten jó regeneráló hatás érhető el általa (a mély ödémák kiürülését is segíti). A tengeri sóval történő víz - fürdő kúra során is szükséges betartani a fokozatosságot úgy a víz - fürdő idejével, mint a só mennyiségének használatával! Célszerű a sós víz - fürdő után törölközés nélkül jól bebugyolálva lefeküdni és tovább pihenni, azaz meleg helyet biztosítani a bőrnek, testnek és léleknek. Szív és keringési (visszér) betegségben, vesebetegségben orvosi ellenőrzés, illetve javaslat mellett használható csak a (meleg) sós víz - fürdő kúra, lázas, akut fertőzéses állapotban pedig nem ajánlott!

29

30 Bükk 83 kataszteri hold területű, maga fürdőrész 29 kataszteri hold. Az olajkeresés során 1282 m talpmélységből 1000 liter percenkénti vízhozammal 50fokos termálvíz tört fel. Hozama néhány hét alatt oly mértékben megnőtt, hogy a hagyományos módszerekkel mérni sem lehetett. Vízhozama 2500liter lett percenként.

31 Sárvár Bekerített területe 9500 m2. Itt helyezkedik el a sporttelep, strandfürdő, parkerdő és csónakáztató. A sárvári fürdő vizát 1961-ben tárták fel, amikor is kifejezetten víznyerés céljából fúrtak és 998 m talpmélységből 44 fokos meleg víz tört fel. Vízhozama percenként 400 liter. Oldott sótartalma 1 liter vízben 3600 mg, tehát alacsony keménységű, nátrium- kálium- karbonátos, gyengén kloridos termálvizek csoportjába sorolható. Bár a jodid, illetve bromid mennyisége nem éri el a gyógyászatilag jelentős mennyiséget, azonban a jelen összetételben igen előnyös hatású.

32 Szombathely A termálfürdő a város nyugati határán elterülő Hegyalja- domb aljában fekszik. 1959-ben kezdtek után olaj után kutatni, akkor derült ki, hogy hőforrásokra lehet bukkanni. Három fúrás nyomás a 34-38 fokos termálvíz feltört. Az I. sz. kút vízhozama 220liter percenként. Összetétele: 475mg/liter nátrium és kálium, 226 mg/liter és 1830mg/liter hidrogén karbonát. A II. sz. kút vízhozama 120 liter/perc. Összetétele: 272 mg/liter kálium és nátrium, 221mg/liter kalcium, 125 mg/liter klorid, 1464 mg/liter hidrogén karbonát és 1180 mg/liter szabad szénsav.

33 Mesteri A Dunántúl nyugati részén, a Rába és a Marcal folyók közötti területen, amelyet Kemesaljának neveznek, emelkedik ki a bazaltkúpjától megfosztott, a bányászás előtt 291 m magas Ság-hegy. 1964-ben jelentek meg itt olajkutatók. A fúrások nyomán nem olaj, hanem 1983 talpmélységből meleg víz tört fel a felszínre. A vízhozam elég magas: percenként 260 liter, hőmérséklete 60 fokos.

34 Borgáta Olajfúrásokat végeztek, de 753 m talpmélységből olaj helyett 47 celsius fokos hőfokú termálvíz tört fel, melynek hozama percenként 730 liter. A víz oldott sótartalma kb. 800 mg/literenként. A fürdő 6 holdnyi területen fekszik, de van lehetőség a bővítésére. Jelenleg két medence működik. A fürdő 1968. augusztus 1-én nyílt meg.

35 Komárom A termálfürdő közvetlenül a Duna-parton épült. Területe egyre szélesedik, szépen gondozott 40000m2-es fásított kellemes pihenést nyújt. A víz összetétele kis só koncentrációjú, alkáliákat is tartalmazó, kalcium- magnézium- hidrogénkarbonátos, szulfátos és kloridos hévíz, amely szulfid-ion tartalmánál fogva. A víz sem kémiai, sem bakteriológiai szempontból kifogás alá nem esik. A termál medencét egész éven át használhatják a gyógyulást és felfrissülést kereső vendégek! A bőrre erős ingerhatást gyakorol, és ez előnyösen hat az idegrendszerre. A víz nagy méretű medencébe ömlik, a vendégek igen kedvelik a sugárban lezúduló vizet, és ezt természetes masszázsként használják.

36 Esztergom forrásainak vegyelemzése I.elektropositív ionokII.Az ionok sókká alakítva Calcium-ion 0.0964 grCalc.hydrocarbonat 0.2948 gr Magnesium-ion 0.0423 „Magn.hydrocarbonat 0.2445 „ Natrium-ion 0.0097 „Calciumsulfat 0.0803 „ Vas-ion 0.0042 „Chlornatrium 0.0246 „ Kalium-ion 0.0034 „Aluminiumsulfat 0.0164 „ Aluminium-ion 0.0026 „Vashydrocarbonat 0.0133 „ Lithium-ion 0.0001 „Chlormagnesium 0.0085 „ Mangan-ion 0.0005 „Kaliumsulfat 0.0073 „ elektronegatív ionokManganhydrocarbonat 0.0016 „ Hydrocarbonat-ion 0.4373 „Lithiumhydrocarbonát 0.0009 „ Sulfat-ion 0.0744 „Kovasav (meta) 0.0423 Chlor-ion 0.0213 „Szabad Széndioxid 0.1991 „ Kovasav (meta) 0.423 „ Szabad széndioxid 0.1991 „ 1907-ben Blesz Ferenc takarékpénztári igazgató az esztergomi Takarékpénztár tulajdonát képező fürdő telepet gyógyfürdővé alakítás céljából, Dr. Hankó Vilmos vegyészt kérte fel vegyelemzésére, mely elemzések szerint a Szt. István artézi főforrás vize tiszta hévvizek – akrothermák – közé sorolható. Vizsgálata szerint 1000 gramm vízben:

37 Gyógyvíz és ásványvíz összehasonlítása VÍZ. Mindennapjaink természetes velejárója, de vajon szereti és tiszteli is e- a vizet? Tekintett már úgy a vízre, mint „gyógyítóra”, vagy mint „akivel” beszélgetni is lehet, mi több, értelmezi is az Ön utasításait, és tovább is adja az adott információit, energiát minden sejtjének? Nem? Pedig így van, és ha belegondolunk, nincs is ebben semmi csodálkoznivaló, hiszen Mi magunk is szinte nem állunk másból, mint víz -energiából és víz által közvetített bioinformációból!

38 Ásványvíz Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett ártézi kútból, vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsav mentes, melyet a palackozás előtt dúsítanak. A fentieknek köszönhetően a hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek. Az elfogyasztott ivóvíz többszörös körforgásban lép kölcsönhatásba a testszövetekkel, az ásványvizek is így fejtik ki jótékony hatásukat. A szervezetnek számos olyan anyagra van szüksége, amelyet nem biztos, hogy felveszünk a táplálékkal együtt, de lehet, hogy megtalálható egyes ásványvizekben.

39 Az ásványvízforrások mellett - azok gyógyhatásának köszönhetően - gyakran nőttek ki fürdők, üdülőhelyek. Magyarország a világ egyik ásványvízforrásokkal és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. Jelenleg az ivóvíz szolgáltatók létesítményeit figyelmen kívül hagyva több mint száz, kifejezetten a palackozás céljából létesített ártézi kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet és ezek közül mintegy 50-nek a vizét palackozzák is. A világon több mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban. Nagyon sok magyar és külföldi palackozott „ásványvíz” nem felel meg az ásványvíz követelményeinek (feliratuk téves), mert csak forrásvíznek, ivóvíznek tekinthetők. Mesterségesen is állítanak elő ásványi és egyéb anyagokkal dúsított vizet, ezek azonban ezek nem tekinthetők természetes ásványvíznek.

40 Palackozott ásványvíz

41 Ásványvíz fajtái Konyhasós vizek Glaubersós Keserüvizek Meszes Vasas Kénes vizek

42 Gyógyvizek: A Magyarország gyógyvizeinek azokat a magyarországi ásványvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és számukra rendelet alapján az ásványvíz, vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték. A magyarországi fürdőkultúra több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az egykori fürdőépületek romjai, a freskók és a mozaikok is bizonyítják, hogy már a rómaiak is felfedezték, sőt használták is ezeket a gyógyforrásokat. Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, amelyek turisztikai szerepe jelentős.

43 A gyógyvizeket kémiai elemzés alapján az alábbi csoportokba osztják: Egyszerű szénsavas vizek: Ezeket savanyúvíznek is nevezik, 1 liter vízben 0,6 grammnál több hidrogén- karbonát található. Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógycélra is felhasználják. Földes, meszes vizek: Főbb alkotórészei a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok. Szintén a reumatikus betegségek gyógyítására, de ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegségek kezelésére is használják. Alkalikus vizek: Főképpen a szódabikarbóna ionjait, vagyis nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat találunk bennük. Leggyakrabban ivókúrára használják, alkalmas a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. Kloridos vagy konyhasós vizek: Nátrium- és kloridionokat tartalmaznak. Alkalmazzák a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat. Keserűvizek: Jellegzetes keserű ízüket a szulfátion adja, de a glaubersós vizek ezen felül még nátriumiont, a keserűsós vizek magnéziumiont is tartalmaznak. Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtóhatásuk közismert. Ezek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak, de gyógyító hatásuk közismert, különösen a reumás betegségek esetén.

44 Vasas vizek: Egy literben 0,03 grammnál több kétszer szénsavas vasat tartalmaznak, többnyire sok szabad szénsav, kétszer szénsavas nátrium és kalcium, néha konyhasó, néha kénsavas nátrium mellett. Eszerint beszélhetünk tisztán vasas vizekről, alkális, alkális-konyhasós, földes és glaubersós vasas vizekről. A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény. Kénes vizek: A ként kén-hidrogén, karbonil-szulfid (COS), ritkán nátrium-szulfid, kalcium- szulfid alakjában tartalmazzák. Ezek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják, a kénes fürdő erélyes hatású, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége. Jódos–brómos vizek: Általában ezek egyidejűleg konyhasósak is, ezért alkalmasak a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére is. Ivókúrában a jóderélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvos kanalas mennyiségben rendeli. A legismertebb sóshartyáni „Jodaqua” (e:jodakva) palackozva kerül forgalomba. Radioaktív vizek: Rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak, többféle módon, fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák. Közismerten fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, befolyásolják az anyagcserét. Egyszerű hévizek (Akratotermák):

45 Gyógyvízpark

46 Vízek általános jellemzése Természetes ásványvíz Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga illetve biológiailag aktív anyag elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy oldott anyag tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.

47 Gyógyvíz A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók napi rendszerességgel. Forrásvíz A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.

48 Csapvíz Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást végeznek. Szikvíz Más néven szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója Jedlik Ányos, így hungarikumnak tekinthető.

49 Ásványi anyag tartalom Ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványi só pótlását egyaránt szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként, vagy régiónként. A természetes vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat. Az ásvány- és gyógyvizeket összetételük, és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szerint csoportosítjuk. Egyes vizeknek összetett változatai is előfordulnak, ezért ugyanaz a víz több csoportba is tartozhat.

50 Magyarországi gyógyvízforrások és gyógyvíz lelőhelyek

51 Természetes ásvány-és gyógyvíz előfordulása: Oldalról szivárgó vizű források: ezek magasabb szintből mélyebb szint felé mozgó víz táplálta források. Közös jellemzőjük a szerény vízhozam,amely a csapadéktól függ,továbbá az évi középhőmérséklethez közelálló hőmérséklet. Rétegforrások: vízzáró rétegek közti vizet vezető rétegből fakadnak.pl: Zsibak-forrás

52 Talajvíz-források: a vizet áteresztő és vizet át nem eresztő rétegek határán jelentkezik a víz. Pl: Klarissza-forrás. Feltörő vizű források: ezek vetődések mentén találhatók. Az ilyen helyeken a víztartó rétegek a földkéreg mozgása folytán kerültek mélyebbre,és a víz a vetődési síkok mentén tör fel. Ezekre közösen jellemző az,hogy hozamuk rendszerint bővebb,és hőmérsékletük is az évi középhőmérsékletnél legtöbb helyen jóval,magasabb. A vetődések mentén a vizet a hidrosztatikai nyomás és esetleges gázok hajtják a felszínre. pl: Rómaifürdő

53 M.o-i gyógyvízforrások és gyógyvíz lelőhelyek Berekfürdő Gyógyfürdő A Debrecentől 50 km-re elhelyezkedő, Hortobágyi Nemzeti Park mellett található 1100 állandó lakosú települést a Pávai Vajna Ferenc által 1928-30-ban fúrt kút tette ismertté. Az 56 Celsius-fokos alkáli hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvizet tápláló forrás percenként 1,5 köbmétert szolgáltat. A gyógyvíz tartalmaz kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot, kalciumot. A víz kiváló hatású a nőgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi megbetegedésben (gerinc-, csípő-, térdízületi meszesedések) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is.

54 Bük - Bükfürdő Az Európa-szerte ismert Bükfürdő a 20. század második felében Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. Az 1282 méteres mélységből feltörő gyógyvíz a kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos termálvizek közé tartozik, kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.

55 Debrecen A kilencvenkét hektáros őstölgyes parkban található Debreceni Gyógyfürdő különböző hőfokú, fedett és szabadtéri medencéiben több mint negyvenféle minősített gyógykezelés közül választhat. Az alkáli- kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz idült ízületi gyulladásos, porckopásos betegségek, ortopéd elváltozások, baleseti utókezelések, egyes szív- és keringési rendellenességek, nőgyógyászati betegségek számos változata esetében, valamint idegfájdalmak kezelésére alkalmas. A gyógy- és frissítő kúrák egy-, két- és háromhetes turnusokban vehetők igénybe.

56 Dombóvár-Gunaras A Balatontól 70, Pécstől és a Mecsek hegységtől 45 km-re található Gunarasi Strand és Gyógyfürdő 55 Celsius-fokos termálvize alkáli-hidrogénkarbonátos hévíz, amelynek fluorid tartalma jelentékeny. Kiválóan alkalmas mozgásszervi betegség, gyomor-, bél- és epebántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek kezelésére. Eredményesen alkalmazható bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozásoknál, továbbá a bőrgyógyászat területén. A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás eszközökkel, teljes körű gyógyászati szolgáltatásokkal (26-féle kezeléssel), szaunával, szoláriummal és szakképzett masszőrökkel várja egész évben a gyógyulni vágyókat.

57 Eger Az egri gyógyforrások a Bükk-hegység karsztvizeiből fakadnak. Az egri gyógyforrások kedvező hatást fejtenek ki a reumatikus bántalmakra, ízületi megbetegedésekre, nőgyógyászati panaszokra, vegetatív idegrendszeri panaszokra.

58 Gyula Az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő fürdőváros várfürdőjének vize alkálihidrogén-karbonátos, -kloridos gyógyvíz. A hat mélyfúrású kútból nyert, magas ásványi anyag tartalmú, 72 Celsius- fokos víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. A gyógyulást, pihenést, sportolást kereső vendégek 18 medence közül válogathatnak. Ezen kívül iszappakolást, magnetoterápiás kezelést, galvánfürdőt, inhalációs kezelést, szénsavas fürdőt, tangentor kezelést, illetve gyógyúszást is választhatnak.

59 Hajdúszoboszló A 70 éves múltra visszatekintő világhírű, egész éven át üzemelő termálfürdő az 1100 méter mélyről érkező 75 Celsius- fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencékkel, fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések széles skálájával szolgálja a vendégek gyógyulását.

60 Harkány A 180 éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy-és Strandfürdőt a "Reumások Mekkájának nevezik. A Batthyány család alapította fürdő jelenleg "Családi fürdőhely"-ként nemcsak a beteg és gyógyulni vágyó vendégeket várja, hanem a strandolni, kikapcsolódni vágyókat is egész évben.

61 Hévíz A 47 500 négyzetméteres hévízi tó Európában az egyik legismertebb gyógyüdülőhely. A tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál, mely percenként húszezer liter vizet ad, így a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33- 35 °C és télen sem csökken 26°C alá. A tó alját borító iszap különösen jó gyógyhatású, átmenetet képez a tisztán szervetlen iszap és a nagy szervesanyag- tartalmú fango között. Az iszap a hévízi vízzel keverve pakolásként kerül felhasználásra.

62 Kiskunmajsa Az 1960-as években meginduló szénhidrogén-bányászat melléktermékeként felszínre törő 72 Celsius-fokos nátriumhidrogén-karbonátos termálvíz hasznosítása 1983-ban, szabadtéri medencékkel kezdődött, majd később átadták az impozáns faszerkezetű csarnokot is. Ott kapott helyet egy 36 és egy 38 Celsius-fokos gyógymedence, egy huszonöt méteres feszített víztükrű úszómedence, szauna, hideg vizes mártózó-medence, és szolárium. A szabadban gyógymedence, és egy 75x100 méteres strandmedence található.

63 Orosháza-Gyopárosfürdő A korabeli sajtó által "Alföld Gyöngye"- ként emlegetett Gyopáros-tavat 1869- ben nyilvánították gyógyító hatású fürdőhellyé. A fürdő termálvizes medencéit 40-50 Celsius-fokos hőmérsékletű vízzel két mélyfúrású kút táplálja. A természetes alkáli-, hidrogén- karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. A gyógyfürdőzők részére egész évben nyitva tartó 365 négyzetméter vízfelületű fedett gyógymedence áll rendelkezésre, mely nyolc kádfürdőt is magában foglal. Emellett nyitott gyógyvizes medence is szolgálja a gyógyulni vágyókat.

64 Sárvár Sárvár Nyugat-Magyarországon az osztrák határhoz közel helyezkedik el. Sárvár legfontosabb vonzereje kétségtelenül az itt található kétféle. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel. A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristály t. A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos termálvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. A gyógyvizek kiválóan alkalmasak mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre.

65 Siófok-Igal A Balatontól 35, Kaposvártól 25 km-re, jellegzetesen szelíd somogyi tájon, Igal védett völgyében fekvő fürdő egész évben üzemel. A termálfürdőben 651 m mélységből feltörő, 76 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencék várják a gyógyulni vágyó vendégeket. Az igali fürdő területén kilenc medence nyújt fürdési lehetőséget.

66 Túrkeve A Budapesttől 160 km-re található strandon a 72 Celsius-fokos gyógyvizes medence kiválóan alkalmas idült reumatikus, ízületi, bőr- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtét utáni rehabilitációira.

67 Zalakaros A Balatontól 20 km-re fekvő közel 800 éves települést a 35 éve feltárt termálvíz tette nemzetközileg ismertté. A szénhidrogén kutatófúrás során lelt 96 Celsius-fokos termálvíz nátrium- kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos ízületi betegségek esetében, az ortopédia, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott. A fedett fürdő egész évi nyitva tartása mellett a termálstrand szezonálisan üzemel.

68 A Magyarország gyógyvizeinek azokat a magyarországi ásványvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és számukra rendelet alapján az ásványvíz, vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.

69 MegyeGyógyvízlelő helyGyógy-és termálfürdők Bács-KiskunDávod-Püspökpuszta, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa Ásotthalom, Dávod- Püspökpuszta, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Nagybaracska, Tiszakécske BaranyaHarkány, Siklós- Máriagyüd Harkány, Magyarhertelend, Sikonda, Szigetvár BékésGyomaendrőd, GyulaBékés, Békéscsaba, Dévaványa, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Gyulai Várfürdő, Mezőberény, Mezőhegyes, Orosháza, Tótkomlós Borsod-Abaúj-ZemplénMezőkövesd, Sajószentpéter Bogács, Jósvafő, Mezőkövesd, Miskolctapolca, Tiszaújváros

70 MegyeGyógyvízlelő helyGyógy-és termálfürdők BudapestI., XI., XIII., XIV., XX. KerületSzéchenyi, Lukács, Római Strandfürdő, Király, Gellért, Rudas, Thermal Hotel Margitsziget, Hotel Helia, Császár fürdő, Csillaghegy, Dagály, Dandár, Palatinus,Pünkösdfürdő, Pestszenterzsébet, Rácz fürdő, Újpest, Crinthia Aquincum Hotel, Csepeli Strandfürdő, Kispest, Kondorosi, Paskál, Újhegyi CsongrádCsongrád, Hódmezővásárhely, Kakasszék, Makó, Szeged, Székkutas (Hódmezővásárhely), Szentes Csongrád, Makó, Mórahalom, Szentes, Újszeged FejérAgárdAgárd, Vajta, Velence, Gárdony

71 MegyeGyógyvízlelő helyGyógy-és termálfürdők Győr-Moson-SopronBalf, Csorna, Győr, Kapuvár, Mosonmagyaróvár Balf, Hegykő, Győr, Kapuvár, Lipót, Mosonmagyaróvár Hajdú-BiharDebrecen, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Püspökladány Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Nádudvar, Püspökladány, Tiszacsege HevesAndornaktálya, Bükkszék, Eger, Egerszalók, Parádsasvár Bükkszék, Eger, Hatvan, Heves, Egerszalók, Mátraderecske, Parád, Tarnaméra Jász-Nagykun-SzolnokBerekfürdő, Cserkeszőlő, Szolnok, Tiszafüred, Tiszajenő, Túrkeve Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Kisujszállás, Mezőtúr, Szolnok, Tiszaföldvár, Tiszafüred, Túrkeve Komárom-EsztergomBábolnaEsztergom, Komárom

72 MegyeGyógyvízlelő helyGyógy-és termálfürdők NógrádPásztó, SóshartyánSóshartyán PestAlbertirsa, CeglédCegléd, Nagykáta, Veresegyház, Visegrád- Lepence, Lakitelek, Érd SomogyCsokonyavisonta, Igal, Marcali-Gombavölgyi, Nagyatád, Nagyberény Babócsa, Barcs, Buzsák- Csisztapuszta, Csokonyavisonta, Kaposvár, Igal, Marcali, Nagyatád, Nagybajom, Nagyberény, Szulok Szabolcs-Szatmár-BeregKisvárda, Nyíregyháza- Sóstó Nagykálló, Nyíregyháza- Sóstó, Tiszavasvár TolnaTamásiDombóvár, Martfű, Tamási VasBük, Sárvár, Sárvár- Rábasömjén, Szombathely, Keszthely Bükfürdő, Sárvár, Szombathely

73 MegyeGyógyvízlelő helyGyógy-és termálfürdők VeszprémBalatonfüred, CsopakBalatonfüred, Pápa, Tapolca ZalaHévíz, Lenti, ZalakarosBázakerettye, Hévíz, Kehidakustány, Lenti, Pusztaszentlászló, Zalakaros

74 Felhasznált irodalom: Fröhlich Lóránt: Gyógyfürdőkről fürdőzőknek. Bp.: Medicina Kiadó, 1991.- 95 p. Borszéki Béla György: Ásványvizek, gyógyvizek. Bp., 1998.- 105 p. Vági József: Gyógyfürdők. Bp.: Kossuth Kiadó, 2005.- 88 p. Budapest gyógyfürdői és fürdői. Szerk. Vitéz András. Bp.: Panoráma Kiadó, 1980.- 213 p. Ásványvizek és gyógyvizek. Szerk. Borszéki Béla. Bp.: Mezőgazd. Kiadó, 1979.- 372 p. Gyógy- és termálfürdők Nyugat- Magyarországon. Szombathely: B.K.L. Kiadó, 2001.- 216 p. Hévíz. Szerk. Balogh Péter. Hévíz, é.n.- 237 p. Csapó Katalin, Ritter Tibor.: Vizek csodái, csodák vizei.- 128 p. P. M. Angel: Magyarország gyógyító vizei. Bp.: Carita Bt., 2004.- 288 p. Zákonyi Ferenc: A Dunántúl gyógyfürdői és fürdői. Bp.: Panoráma Kiadó, 1977.- 253 p. Magyarország ásvány- és gyógyvizei. Szerk. Schulhof Ödön. Bp.:Akad. Kiadó, 1957.- 963 p. Gyógyvíz.lap.hu Magyarország gyógyvizei- Wikipédia Blush.hu- éltető gyógyvizek Gyógyfürdő- Wikipédia

75 Projektvezető: Vereskuti Miklós Készítette: Csonka Dóra Virág 12. B Gálos Fanni 12. B Gavacs Cintia 12. B Hannig Ivett 12. B Herczeg Péter 12. B Lamoli Dóra Lilla 12. B Mergl Henrik 12. B Rogácsi Márton 12. B Soós Martin 12.B Szelle Klaudia 12.B Timmer Nikoletta 12.B Varga Ádám 12.B

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85


Letölteni ppt "Gyógyvizek. Gyógyvíz fogalma Gyógyvíznek azon ásványvizeket nevezzük, melynek az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága illetve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések