Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus."— Előadás másolata:

1 Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus

2 A munkaerőpiac fogalma A munkaerőpiac a munkaerő mint termelési tényező közgazdasági értelemben vett piaca, ahol az eladók (a munkavállalók ) és a vevők (a munkaadók) között a munkaerő cseréje zajlik.

3 A munkaerőpiac jellemzésére szolgáló mutatószámok Aktívkorú népesség: A népesség gazdasági aktivitását az ILO (International Labour Office) ajánlásai alapján a 15-74 éves korosztály vonatkoztatásában mérjük, de elfogadott a 15-64 éves korosztály is.

4 Gazdaságilag aktív népesség (munkaerő- állomány) A foglalkoztatottak és a munkanélküliek együttes száma (a munkaerőpiac kínálati oldalán jelen lévők számával egyenlő). –Foglalkoztatott: az a személy, aki a vonatkozási héten legalább egy órányi jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendszeres munkájától csak átmenetileg volt távol. –Munkanélküli: ILO szerint: Munkanélkülinek tekinthető az a személy, akire egyidejűleg fennáll a következő három feltétel: –Az adott héten nem dolgozott (s nem volt olyan rendszeres munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol) –Aktívan keresett munkát a kikérdezést megelőző négy hét folyamán –Rendelkezésre áll, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást.

5 Foglalkoztatási és Szociális hivatal szerint: Regisztrált álláskereső az a munkaügyi központoknál nyilvántartásba vett személy, aki munkaviszonnyal nem rendelkezik, nem nyugdíjas, nem tanuló; foglalkoztatást elősegítő támogatásban nem részesül; munkát, állást vagy önálló foglalkoztatást keres, és ennek érdekében munkavégzésre rendelkezésre áll.

6 Elöljáróban két fontos fogalom: munkakereslet: a vállalatok munkaerő iránti igénye munkakínálat: a háztartások által felajánlott munkaerő Tehát a "munkát keresek" kifejezés közgazdasági szempontból nem pontos, úgy kellene fogalmazni, hogy "munkahelyet keresek", miközben a vállalat pedig "munkaerőt keres". Munkanélküliségről akkor beszélünk, ha a munkakínálat meghaladja a munkakeresletet, azaz többen szeretnének dolgozni, mint ahány embert a vállalati szféra foglalkoztatni akar.

7 Gazdaságilag inaktív népesség akik a vizsgált korcsoportban nem sorolhatóak be sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek közé (tanulók, nem dolgozó nyugdíjasok, gyermekgondozási ellátást igénybe vevők, háztartásbeliek, passzív munkanélküliek, stb.). Munkaerő forrás a gazdaságilag aktív népesség + a gazdaságilag inaktív népesség.

8 Számítási modellek Foglalkoztatási ráta: A foglalkoztatottak aránya a 15- 74 éves népességen belül (munkaképes korú népesség számának aránya) Aktivitási ráta: A foglalkoztatottak és munkanélküliek együttes száma a 15-74 éves népességen belül. Mo.: 55% EU 15 65,7% EU 27 63,4% Munkanélküliségi ráta: a munkanélküliek a gazdaságilag aktív 15-74 éves népesség százalékában. Mo.: 6,7% (2015.08.)

9

10 Eszközök A foglalkoztatás segítése az aktív ellátás, a munkanélküliek ellátása pedig a passzív ellátás Passzív ellátás: öregségi-rokkantsági nyugdíj, anyasági ellátások (ezek alanyi jogon járnak) és az álláskeresők járadéka. 1991-ben még 2 évig lehetett járadékon valaki, most 9 (3 hónap!!) hónapra csökkent, fokozatosan csökkenő összeggel lehet igénybe venni. Tehát azt akarja ösztönözni a passzív ellátással az ellátórendszer, hogy ne legyen érdekelt végig kitölteni az időt. A passzív ellátás, bár alanyi jogon jár, de a jogosultság feltétele, hogy legalább 3,5 év munkaideje legyen. Köznyelven ez a „munkanélküli-segély”.

11 Aktív eszközök 1.Munkaerő-piaci szolgáltatások köre: Munkaközvetítés: (munkaügyi kirendeltségeknél van, a nagy szám miatt a közvetítő átlagosan 7 percet szán az ügyfélre). Egyszerre kell a munkanélkülivel és a munkaadóval foglalkoznia. Munkavállalási tanácsadás: 3x1 órában tud interjút készíteni, hogy feltérképezze a munkanélküli motiváltságát. A tanácsadók képzett szakemberek és fő feladatuk, hogy kiderítsék mihez szeretne kezdeni az illető.

12 Munkapszichológus nem betegségeket állapít meg, hanem azokat a személyiség teszteket készíti el, amelynek segítségével feltérképezi azokat az akadályozó tényezőket, amelyek gátolják az elhelyezkedést. (CPI 500 kérdés) Rehabilitációs tanácsadás: a megváltozott munkaképességűekkel foglalkozik. Több mint 1000 betegséget tart nyilván a rendszer, ami befolyásolja a munkaképességet, a fogyatékosság 5 féle lehet. Számuk becslések szerint kb. 500e fő, és ebből 50e dolgozik. Fő baj az alkoholisták 1 millió körüli száma, kábítószer fogyasztók kb. 30 ezer. Betegségnél a szív és érrendszeri betegségek a legsúlyosabbak

13 Pályaválasztás (első munkahely), pályaorientációs (megpróbál tájékozódni a munka világában 1000 szakma), pályakorrekciós tanácsadás. Eures (az EU a négy szabadság elvére épül: áru, tőke, szolgáltatások, személyek szabad áramlása) A személyek szabad áramlása csak korlátozott mértékű, hiszen korlátok vannak. Térségi tanácsadás: kistérségi programok (több település) JOB klub álláskereső klub 3 hetes kurzus, kiscsoportos foglalkozás, 70-90 % az elhelyezkedés, mivel öntevékeny csoportként kezdenek működni. Általában a megyeszékhelyen működik 1-1 a munkaügyi központokban.

14 Közfoglalkoztatás 2012: Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja (korábban: közcélú, közhasznú, közmunka) Szakképesítést, középfokú végzettséget nem igénylő munkakörökben, teljes munkaidőben a kötelező, legkisebb bér: 79.155 Ft/hó Legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén: 101.480 Ft/hó legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése és a teljes munkaidő esetén: 111.660 Ft/hó

15 És egy kis számtan… Hungary Population clock 22-02-2015 21:37:40 http://countrymeters.info/en/Hungary/ Current population: 9 857 444/ 9 920 066/ 9 867 723 Current male population (47.5%)4 680 649/4 710 385/4 685 531 Current female population (52.5%)5 176 792/5 209 681/5 182 192

16 Foglalkoztatottak száma: 4,224 M fő Rokkantnyugdíjasok száma: 808e fő → 391e fő Öregségi nyugdíjban részesülők száma: 2,022 M fő Nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma: 2,695 M fő 14 év alatti lakosság számaránya 14,8%

17


Letölteni ppt "Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések