Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat."— Előadás másolata:

1 A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat megosztva használhatják. A hálózatok csoportosítása átviteli közeg szerint: Az átviteli közeg feladata, hogy a hálózatba kötött számítógépek között az adatokat és információkat szállítsa. Lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A vezetékes hálózat: valamilyen kábeles összeköttetés kell létrehoznunk, ami igen korlátozza a mobilitásunkat. Vezeték nélküli hálózat: készülékeink hatósugarán belül bárhol kapcsolatot létesíthetünk más eszközökkel, megszabadulhatunk a kábelrengetegtől, kényelmesebb, rendezettebb környezetet teremtve magunk körül.

2 A vezeték nélküli hálózatoknak van egy nagyon védtelen pontjuk: összehasonlítva a vezetékes hálózattal, sokkal sérülékenyebbek a nem kívánatos behatolásokkal, látogatókkal szemben. Míg egy vezetékes hálózatnál csak és kizárólag az csatlakozhat rendszerünkhöz, akit konkrétan "rádugunk" a hálózatra, addig egy WiFi hálózatnál ezt nem tudjuk ilyen egyszerűen kontrollálni. A rádióhullámok ugyanis nem állnak meg a helyiség falainál. Lakótelepi tömbházakban könnyen elképzelhető, hogy Internet kapcsolatunkat és WLAN képes hálózatunk előnyeit a szomszédaink is élvezik!

3 Az ADSL speciális rézérpáras telefonhálózatokon keresztül teszi lehetővé: nagy sebességű, kiváló minőségű adat-, szöveg-, és képinformációk bármiféle kombinációjának küldését és fogadását. Eltérő az adatletöltés (max 18432 kbit/s) és az adatfeltöltés (max 1024 kbit/s) sebessége - a felhasználók ugyanis gyakrabban töltenek le adatokat, mintsem fel, erre utal az elnevezésből az aszimmetrikus szó. Az ADSL előnye, hogy szélessávú hozzáférés révén jelentős kapacitással bír, állandó kapcsolatot biztosít. Az ISDN lehetővé teszi - egy, vagy több egyidejű - digitális összeköttetésen keresztül nagy sebességű, jó minőségű hang-, adat-, szöveg- és képinformációk bármiféle kombinációjának küldését és fogadását ugyanazon a csatlakozáson keresztül. Az ISDN internet csatlakozáshoz speciális ISDN modemre van szükség. Ez a módszer azonban keskenysávú hozzáférést nyújt (max 128 kbit/s le és feltöltés), és nem biztosít állandó kapcsolatot.

4 A GPS egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzetmeghatározást, időmérést és sebességmérést végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű A helymeghatározás 24 db nagy műhold segítségével történik, melyek a Föld felszíne fölött 20200 km-es magasságban keringenek A GPS-szel történő helymeghatározás előnyei napszaktól független földfelszín feletti magasságtól független mozgási sebességtől független (a műszerrel akár vadászgépen is mérhetünk) A GPS-szel történő helymeghatározás hátrányai a szükséges adatok vétele viszonylag hosszú időbe telik (több perc is lehet) a vevőberendezések nem elég érzékenyek csak nyílt, fedetlen területeken alkalmazható (pl: alagútban nem) az épületekről visszaverődő jelek zavart okoznak a mérésben

5 A GPRS egy mobil adatátviteli technológia, amelyet mobiltelefonok használnak. Az információ kis csomagokban közlekedik a hálózaton. Hasznosítási területe a WAP, SMS és MMS mellett az internethasználat is, beleértve az e-mailezést.

6 A 3G egy új generációs vezeték nélküli technológia. Bevezetésével a mobil hálózatokban könnyedén biztosítható a nagy sebességű adatátvitel, a gyors kapcsolat-felépítés, vagy az IP alapú multimédia. A gyors mobil internetet, e- mailt és videó-letöltéseket lehetővé tevő 3G technológia vártnál lassúbb elterjedésében jelentős szerepe van a készülékek viszonylagos drágaságának.

7 A Wireless Application Protocol (WAP) a vezeték nélküli adatátvitel egy nyílt nemzetközi szabványa. Hordozható eszközökhöz fejlesztették ki (mobiltelefonok, PDA-k). A protokollcsalád célja a webböngészőkkel egyenértékű szolgáltatás nyújtás. Ezt a protokollt használja a legtöbb mobiltelefonra írt internetes oldal (wap site).

8 Wi-Fi :vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt megvalósító, széles körűen elterjedt szabvány népszerű neve. Felhasználási területek: Irodákban, nyilvános helyeken (repülőtér, étterem, hotel, stb.) megvalósított vezeték nélküli helyi hálózat, aminek segítségével a látogatók saját számítógépükkel kapcsolódhatnak a világhálóra. Kialakítása a következő módokon történhet: Publikus, nyílt hálózat: bármely wi-fi routerrel kialakítható, az így létrehozott hálózathoz bárki csatlakozhat, mindenféle korlátozás nélkül Privát hálózat: a hálózat saját felhasználásra lett kialakítva, melyet egy titkos jelszó véd, így ahhoz csak a jelszó ismeretében lehet csatlakozni Publikus, zárt hálózat: egy speciális szoftver gondoskodik arról, hogy a hálózatot csak egy kód ismeretében, korlátozott ideig lehessen használni. Ezt a formát rendszerint éttermek, kávézók használják, ahol az internet elérés fogyasztáshoz van kötve Kereskedelmi HotSpot szolgáltatás: a vezeték nélküli hálózat csak díjfizetés ellenében, korlátozott ideig használható

9 A router = útválasztó a számítógép- hálózatokban egy forgalomirányítást végző eszköz, amelynek a feladata a helyi hálózatok összekapcsolása. A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összetett szó) egy olyan berendezés, mely a számítógép és a kábelhálózat közötti csatlakozást szolgálja. A modem feladata kettős. Egyrészt a számítógép felől érkező digitális információnak megfelelő analóg jelet kell előállítania, másrészt a túloldalon ezt a műveletet fordítva is el kell végeznie. A szerver: Több felhasználó (kliens) egyidejű kiszolgálására képes számítógép és/vagy szoftver egy hálózaton, mely file átvitelt, levélelosztást vagy más szolgáltatást nyújt.


Letölteni ppt "A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések